De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
27-02-2013  

Leeftijd verkoop alcohol wordt 18 jaar


De drinkkeet zal nog populairder worden onder de jongeren !
 

DEN HAAG – Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft dinsdag laten weten in te stemmem om de verkoopleeftijd van alcohol te verhogen naar 18 jaar. Donderdag 28 februari valt het besluit. Op 1 januari jl. werd via de nieuwe Drank & Horecawet van kracht dat het bezit van alcohol onder de 16 jaar strafbaar werd en nog geen twee maanden later wordt de leeftijd al opgetrokken naar 18 jaar.
Gelet op die korte tijd kunnen vraagtekens gezet worden bij de dapperheid van wetgeving die de Tweede Kamer uitstraalt.
De controle op verkoop en bezit van alcohol in de openbare ruimte is sinds 1 januari jl. een bevoegdheid van gemeenten, maar bijna geen enkele gemeente heeft daartoe enig beleid ontwikkeld. Desondanks is indiener Joël Voordewind (Christen Unie) blij met de brede steun die zijn voorstel kreeg. ‘Ik ben zeer verheugd dat we nu in de Tweede Kamer deze belangrijke stap kunnen zetten om tot gezondheidswinst te komen’, zei Voordewind er over.
Daar staat tegenover dat bijvoorbeeld de gemeente Hattem vorige week besloot de ‘mooiste drankkeet van Nederland’ niet te sluiten.
Het is dus aan de Eerste Kamer om te besluiten of het wetsvoorstel zinnig is of dat de eerste verantwoording van het consuminderen van alcohol door jeugdigen bij de ouders ligt. In Nederland is de omzet van alcohol al jaren dalende en vindt 75 procent van de totale consumptie van alcohol in de thuissituatie plaats. Nog maar 10 procent is op het conto van de horeca te schrijven en het restant wordt geconsumeerd in wijkcentra, verenigingsgebouwen e.d. Een fenomeen van de laatste decennia bij jongeren is het indrinken thuis of in de drinkkeet voordat men op stap gaat naar de disco of de kroeg.
In de Verenigde Staten van Amerika is in vele staten de verkoop van alcohol aan jeugdigen al sinds jaar en dag verboden. Toch vinden daar juist in de illegaliteit forse uitspattingen plaats tijdens afgelegen drankparty’s.

Archief
Terug naar vorige pagina