Politiek nieuws


Plaatsing  
 
06-04-2011  

Nieuw stadhuis op losse schroeven?

 

ALMELO – Volgens Tony Cassese zijn er nieuwe belemmeringen voor het realiseren van een nieuw stadhuis aan de Haven NZ. De proefboringen voor koude/warmteopslag door boorbedrijf Haijtjema uit Dedemsvaart zouden onverwachte omstandigheden aan het licht gebracht hebben.

Lees hier het hele bericht op AlmeloAnders.nl

 
07-04-2011  

Rumoer vanuit de Bibliotheek in Almelo

 

ALMELO - Het wekelijkse discussieprogramma Rumoer vanuit de bibliotheek is via Radio Almelo uitzending gemist te beluisteren. Vandaag over de plannen voor een nieuw winkelcentrum aan de Soeteman in de wijk Windmolenbroek, de heropening van de bibliotheek en de voorzet vanuit de politiek om een der filialen te sluiten. 

< fotoreportage:  Jan Bril

Fotoreportage (21 foto's)...

 
08-04-2011  

Verlies XL Businesspark al 8,5 miljoen euro

 

ALMELO – Het XL Businesspark van de Twentse Netwerksteden bij Bornerbroek heeft al een tekort van meer dan acht miljoen euro. De recessie en de strikte bestemming houdt uitgifte van grond tegen. Over de tekorten werd door de aandeelhouders de provincie Overijssel en de gemeenten Almelo, Borne, Hengelo en Enschede altijd gezwegen. Journalist René Leget kwam achter het grote tekort en trok bij directeur L. Hoogenberg, gedeputeerde Abbenhues en de Almelose wethouder van Marle aan de bel.
Lees verder.

 
09-04-2011  

Oud-burgemeester Rijpstra overleden

 

ALMELO - Oud-burgemeester van Almelo en oud-commissaris van de Koningin van Friesland Hedzer Rijpstra is donderdag op 91-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Oegstgeest, zo maakte zijn familie vrijdag bekend.
Rijpstra werd burgemeester van Almelo in 1966 als opvolger van burgemeester Ravesloot die benoemd werd tot burgemeester van de gemeente Delft. Rijpstra kwam niet met lege handen, want hij kreeg van het toenmalige kabinet een flinke zak met geld mee als subsidie voor de bouw van het huidige stadhuis van architect Oud. Die subsidie was fors vanwege de sanering van het vroegere chemisch reinigingsbedrijf Palthe op die plek.
Rijpstra werd nog even genoemd als minister-kandidaat in het kabinet Barend Biesheuvel, werd het uiteindelijk niet maar de uit de CHU stammende bestuurder werd al vrij snel beloond met de functie van Commissaris der Koningin in Friesland in juni 1970. Dat bleef hij 12 jaar tot zijn pensioen om te worden opgevolgd door Hans Wiegel.
Voor zijn burgemeesterschap in Almelo was Hedzer Rijpstra achtereenvolgens burgemeester in Smilde en Terneuzen. De geboortige Zelhemmer met Friese ‘roots’ woonde tot voor ruim een jaar geleden in Delden.
Zijn vader was burgemeester van Zelhem. Hij werd in de oorlog gearresteerd door de Duitse bezetters en overleed in 1944 in het concentratiekamp Neuengamme (D).

< Dries van Agt (r) tijdens een werkbezoek bij CdK Hedzer Rijpstra in Friesland. 

 
14-04-2011  

Rumoer vanuit de Bibliotheek in Almelo.

fotoreportage Jan Bril
 

Fotoreportage (20 foto's)...

 
20-04-2011  

B&W besluiten d.d. 19 april 2011


Het college van B&W heeft deze week een besluit genomen t.a.v. het Beeldkwaliteitsplan Brandersweg hoek Ootmarsumsestraat.
Maar ra ra hoe kan het, er wordt al weken volop gebouwd!
 


Besluitenlijst d.d. 19 april 2011
B&W besluit: Aankoop woonschip 'Roelofje'
B&W besluit: wijziging fin. zekerheid Indiëcomplex
B&W besluit: projectofferte vastgoed
Raadsvoorstel: Verordening doelgroep Soc. woningbouw
B&W besluit: taakst. bezuiniging leerlingenvervoer
Raadsvoorstel: taakst. bezuiniging leerlingenvervoer
B&W besluit: projectplan maatschappelijk werk
B&W besluit: Beeldkwaliteitsplan Brandersweg/Ootm.str.
Raadsbrief: Beeldkwaliteitsplan Brandersweg/Ootm.str.
B&W besluit: offerte duurzaamheidsplan
B&W besluit: perspectiefnota grondbedrijf
Raadsvoorstel: perspectiefnota grondbedrijf
B&W besluit: Jaarverantwoording 2010
Raadsvoorstel: Jaarverantwoording 2010
B&W besluit: ledenbijdrage eurocities-netwerkstad
B&W besluit: ter afdoening portefeuillehouder
B&W besluit: WMO beleidsplan
B&W besluit: afhandeling klacht Hr. Stegehuis
Raadsbrief: afhandeling klacht Hr. Stegehuis

 
21-04-2011  

Rumoer over stoplicht en huizen Guatamala

 

ALMELO – Het discussieprogramma ‘Rumoer’ ging donderdagavond over code Oranje voor paasvuren en de ‘stoplichten’ van Herman Finkers in relatie met Almelo Promotie. Reclamemaker Joost Gombert (Slag bij Almelo), Jos Finkers (initiatiefnemer van de ‘Hall of Fame’, Harrie Bijker (Pro Almelo) en Coen Heldeweg (Public Relations Royal ten Cate) en Guido Eggermont (de nieuwe voorzitter van de stichting Eenementen Almelo) lieten er hun licht over schijnen.
Casper de Jonge ,commercieel adviseur van Cyproc Nederland vertelde over huizenbouw in Guatemala via de stichting Stiho 85. Kunstenaar Petros Margosyan stelde 10 schilderijen beschikbaar voor dit goede doel.
Stadsontwerper en Almeloër Kris Oosting las een column over twitteren en er was muziek.

Luister hier de uitzending terug via Radio Almelo.

Fotoreportage: Jan Bril  

Fotoreportage (38 foto's)...

 
22-04-2011  

Wie heeft allemaal zijn cv gepimpt?

 

ALMELO - Na het plotselinge vertrek van plaatsgenoot Job Klaasen (VVD) uit de provinciale politiek, is bij politici de schrik in de benen geslagen en zijn door sommigen nog eens de eigen publiek toegankelijke cv's nagekeken. Volgens AlmeloAnders.nl heeft dat in ieder geval wethouder Gerrit van Woudenbergh ook gedaan. Op LinkedIn zou de eerder vermelde opleiding HBO ineens zijn gewijzigd in Handelsavondschool. Een flink aantal reacties op het artikel - zonder bronvermelding - in TC Tub. Tja, zijn er nog meer?  

< Gerrit van Woudenbergh - Lijsttrekker VVD, gemeenteraadsverkiezing Almelo 2011
Kijk naar de extra persconferentie via AlmeloAnders.nl
Wat te doen na een politieke carrière? Lees het hier.

Niet gelogen
Jaren geleden hoorde ik een bekende zeggen dat hij op Nijenrode had gezeten. Toen iemand in het gezelschap hem vroeg wat hij op dat moment deed, kwam het antwoord; 'Ik ben dakdekkerrrr!'

 
26-04-2011  

GroenLinks spoort asbest op in Weggelergebied

 

ALMELO – Raadslid Hans Buitenweg (GroenLinks) heeft de ‘asbestkoorts’ helemaal te pakken. Eerder al ging hij met milieuactivist – pardon adviseur – Marcel Middelkamp op pad op het afgesloten Indiëcomplex, nu ontdekte hij asbest bij een sloopboerderijtje op het plangebied Weggeler/Almelo Nouveau.
Het sloopboerderijtje staat al jaren leeg met wat gebrekkig hekwerk omsloten en Buitenweg wil nu weten wie daarvoor verantwoordelijk is. Hij heeft goede kans dat dit de gemeente zelf is of ontwikkelaar Prosyn.
De gestelde vragen komen pas op 17 mei aan de orde in de raadsvergadering en Buitenweg vreest dat schriftelijke beantwoording nog veel langer op zich zal laten wachten. Buitenweg wil in feite dat de verantwoordelijke wordt aangesproken en dat de gevaarlijke ‘rotzooi’ onmiddellijk wordt verwijderd.

< Fotoreportage: GroenLinks


Vragenuurtje: asbestvragen H. Buitenweg - GL.

Fotoreportage (12 foto's)...

 
27-04-2011  

B&W besluiten d.d. 26 april 2011


Achterstallig onderhoud: Het Nederlands Dagblad publiceerde in 2010 een artikel dat volgens onderzoek van de Algemene Onderwijsbond (AOb) gemeenten 300 miljoen euro minder aan onderhoud van schoolgebouwen uitgeven dan dat zij daarvoor van het Rijk ontvangen. Van 2006 t/m 2009 daalden de uitgaven van 87% naar 81%.
Middelbare scholen betalen het preventief onderhoud zelf en ontvangen daarvoor eveneens geld van het Rijk.
 

ALMELO - De antwoordbrief van B&W aan de fractie van LKA inzake Kolenbrander Bornerbroek ontbraken en werden nagezonden. Deze staan onder aan de lijst en dus niet in volgorde van de Besluitenlijst.


Besluitenlijst d.d. 26 april 2011
B&W besluit: Integraal huisvestingsplan onderwijs 2011
B&W besluit: Sociale agenda - 2020
B&W besluit: Aanpassing APV geluidsnormen
Raadsvoorstel: Aanpassing APV geluidsnormen
B&W besluit: Aangaan 3 nieuwe leningen (63 milj.)
B&W besluit: Toetreding overleg ontw. vliegveld
B&W besluit: Ter afdoening portefeuillehouders
B&W besluit: Voortgang nieuw binnenstadsplan
Raadsbrief: Voortgang nieuw binnenstadsplan
B&W besluit: Beantwoording LKA inzake Kolenbrander
Antwoordbrief LKA inzake Kolenbrander

 
27-04-2011  

Grondbedrijf Almelo verliest 28 miljoen

 

ALMELO - De expansiedrift van het vorige college van B&W komt de gemeente duur te staan. Het totaal aan grondaankopen bedraagt maar liefst 182 miljoen euro dat is verdeeld in 25 nieuwbouw projecten. Het meest werd geïnvesteerd in Waterrijk dat grenst aan de gemeente Twenterand (Vriezenveen). Daar werd voor 73 miljoen euro aangekocht.
De recessie haalde de gemeente in waardoor fors moet worden afgewaardeerd. Op 16 projecten levert dat een verlies op van 32,3 miljoen euro. Op 9 projecten kon in 2010 nog een bescheiden winst van 4 miljoen euro worden geschreven. Omdat ook de vernieuwing van de binnenstad tijdelijk is uitgesteld en verder wordt bijgesteld, kon daar een forse investering achterwege blijven en nog een bescheiden winst van 4 euroton worden geschreven. Geen rooskleurige cijfers die de gemeente nopen tot forse bezuinigingen om het gemeentelijk grondbedrijf weer op de rails te krijgen.
Het college van B&W heeft volledige vrijheid in aankopen en hoeft de gemeenteraad daar geen toestemming voor te vragen. 'De gemeente moet slagvaardig kunnen handelen', was destijds het motto. Slechts BBA zette in 2002 vraagtekens bij die vrijheid van handelen en wilde een inperking. Die vrijheid van handelen bestaat dus nog steeds.

 
28-04-2011  

VVD'er Jemy Pauwels stelt vragen over gokhal

 

ALMELO - VVD-raadslid Jemy Pauwels heeft vragen gesteld aan het college van B&W betreffende mogelijke vestiging van een 'gokhal' in Almelo. De jonge liberaal vindt zo'n amusementshal passend in het huidige stadsbeeld en een aanvulling op het doel een bruisende stad. Volgens Pauwels hebben enkele stadgenoten plannen voor een dergelijke uitspanning en wordt het tijd voor een integraal raadsvoorstel om tot zo'n lokaliteit van vermaak te komen.
Wel moeten er dan afspraken gemaakt worden met Almelose plannenmakers hoe en waar dergelijke gokpaleizen kunnen komen.
Pauwels doet daarbij aan protectionisme t.a.v. Almelose plannenmakers en de vraag is of dat past binnen de vrijheid van ondernemerschap die Nederland voorstaat en door de VVD altijd werd voorgestaan. Ook gaat de jonge liberaal voorbij aan het feit dat de gemeenteraad in het verleden altijd tegen een dergelijk voorstel heeft gestemd inclusief de VVD.
Nog maar enkele maanden geleden werd een dergelijke aanvraag officieel door het college van B&W afgewezen. Ook dat schijnt Pauwels niet te weten. Wat Pauwels kennelijk ook niet weet, is het feit dat er honderden aanvragen uit het verleden op de plank liggen en deze allemaal rechten hebben mocht het beleid t.a.v. gokhallen e.d. worden gewijzigd. In ieder geval mag een wijziging in het beleid niet zijn ingegeven door leegstand van winkel- of horecapanden. Pauwels zou zich ook moeten afvragen of een 'gokhal' past in een horeca-uitgaansgebied. Een rondgang rond het Amaliaplein zou hem de wijsheid opleveren dat de horecaondernemers daar zelfs vierkant tegen zijn. 


VVD vragen over amusementshal

Archief
Terug naar vorige pagina