Politiek nieuws


Plaatsing  
 
09-04-2011  

Oud-burgemeester Rijpstra overleden

 

ALMELO - Oud-burgemeester van Almelo en oud-commissaris van de Koningin van Friesland Hedzer Rijpstra is donderdag op 91-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Oegstgeest, zo maakte zijn familie vrijdag bekend.
Rijpstra werd burgemeester van Almelo in 1966 als opvolger van burgemeester Ravesloot die benoemd werd tot burgemeester van de gemeente Delft. Rijpstra kwam niet met lege handen, want hij kreeg van het toenmalige kabinet een flinke zak met geld mee als subsidie voor de bouw van het huidige stadhuis van architect Oud. Die subsidie was fors vanwege de sanering van het vroegere chemisch reinigingsbedrijf Palthe op die plek.
Rijpstra werd nog even genoemd als minister-kandidaat in het kabinet Barend Biesheuvel, werd het uiteindelijk niet maar de uit de CHU stammende bestuurder werd al vrij snel beloond met de functie van Commissaris der Koningin in Friesland in juni 1970. Dat bleef hij 12 jaar tot zijn pensioen om te worden opgevolgd door Hans Wiegel.
Voor zijn burgemeesterschap in Almelo was Hedzer Rijpstra achtereenvolgens burgemeester in Smilde en Terneuzen. De geboortige Zelhemmer met Friese ‘roots’ woonde tot voor ruim een jaar geleden in Delden.
Zijn vader was burgemeester van Zelhem. Hij werd in de oorlog gearresteerd door de Duitse bezetters en overleed in 1944 in het concentratiekamp Neuengamme (D).

< Dries van Agt (r) tijdens een werkbezoek bij CdK Hedzer Rijpstra in Friesland. 

Archief
Terug naar vorige pagina