Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
01-12-2016  

Kerstboom via Kiwanis voor goed doel

 

ALMELO – De serviceclub Kiwanis Almelo verkoopt dit jaar Nordmann kerstbomen voor een goed doel. De bomen worden aan huis of kantoor afgeleverd op zaterdag 10 december. De opbrengst is bestemd voor het Kiwanis Kinderfonds dat kinderen uit achterstand-milieus ondersteunt.
De Nordmann-spar die de Kiwamis in aanbieding hebben, is de meest naald vaste kerstboom. De hoogte varieert van 1.75 tot 2.75 meter. De boom kost 35 euro en wordt in heel Twente door de vrijwilligers van Kiwanis aan huis of kantoor bezorgd.
Bestellen kan telefonisch via 06-53658188 of via email kerstbomen@kiwanis.nl

Kiwanis is een internationale organisatie van serviceclubs. Een serviceclub, in het algemeen, is een club van mensen die door het opzetten en uitvoeren van activiteiten geld bijeenbrengen (fundraising) en dat bijeengebrachte geld uitgeven aan goede doelen (fundspending). Een Kiwanis serviceclub heeft naast de genoemde doelstelling vooral persoonlijke ontplooiing van het individuele lid voor ogen. Kijk voor informatie op www.kiwanis.nl/almelo

Fotoreportage (1 foto's)...

 
04-12-2016  

Twentse burgemeesters naar Berlijn over tol

 

LOSSER – De burgemeesters uit de Euregio geven zich nog niet gewonnen over de invoering van tol op de Duitse autobanen. ‘Wij gaan naar Berlijn om onze stem te laten horen’, liet de Losserse burgemeester Michael Sijbom weten. Al eerder protesteerden de burgemeesters met stickers en spandoeken tegen de tolheffing. De burgemeesters vrezen de Euregionale economische gevolgen.
In Brussel bereikte de Duitse regering een akkoord om de tolheffing tegen éen lagere ‘maut’ dan voorzien toch in te voeren. De tolheffing is een coalitie-eis van de Beierse CSU.
Nederland en Oostenrijk blijven mordicus tegen de invoering en overwegen alsnog te procederen bij het Europese hof omdat Duitse ingezetenen via een lagere belasting worden gecompenseerd. Verkeersminister Dobrindt (CSU) is boos op beide landen. Het is nog de vraag of de tolheffing door het Duitse parlement komt. Coalitiepartner CDU van bondskanselier Merkel is feitelijk tegen maar omwille van de onderlinge verstandhouding lijkt Merkel dit alsnog te accorderen. Het zou de eerste tolheffing worden die uiteindelijk meer kost dan het oplevert.

 
06-12-2016  

Kees Meijer wordt directeur Orkest van het Oosten

 

ENSCHEDE  - Met ingang van 1 januari 2017 is Kees Meijer (1960) de nieuwe directeur van het Orkest van het Oosten. Hij volgt daarmee ad-interim directeur Bart van Meijl op. De in Goor woonachtige Kees Meijer is een ervaren bestuurder die voorheen o.a. werkzaam was als CEO voor TNT Fashion en de Countus Groep. Tevens bekleedt hij een aantal toezichthoudende functies (Bevrijdingsfestival Overijssel,  Museum de Fundatie, Deltion College  en Woningcorporatie Mooiland).
“We zijn blij dat we in Kees een kundige opvolger hebben gevonden die het Orkest van het Oosten naar de toekomst kan brengen”, aldus Gerbrand Visser, voorzitter Raad van Toezicht van het Orkest van het Oosten. Visser spreekt zijn grote waardering uit voor hetgeen Bart van Meijl voor het Orkest heeft betekend. Hij heeft het orkest door een zware periode heen weten te loodsen en een goede basis gevormd voor de toekomst.
Het Orkest van het Oosten heeft een financieel roerige periode achter de rug, maar verkeert op dit moment in een stabiele situatie; een stevig fundament dat in de komende jaren kan worden uitgebouwd. Kees Meijer: “Ik zie ernaar uit en ben vereerd om mijn bijdrage te mogen leveren aan het verder ontwikkelen van het Orkest van het Oosten, als ook het vormgeven van de samenwerking met het Gelders Orkest om te komen tot een hoogwaardige symfonische voorziening in de regio Oost.”

 
11-12-2016  

Kerstmarkt Geesteren OV.

Fotoreportage Jan Bril
 

Fotoreportage (91 foto's)...

 
14-12-2016  

Appartementen in De Spar Harbrinkhoek?

 

HARBRINKHOEK – Decennia was café en zalencentrum De Spar in Harbrinkhoek het thuishonk van de voetballers van het naastgelegen MVV en ook menige bruiloft werd er gevierd. In 2012 ging de jeugdige erfgename failliet en werd het pand geveild.
Autohandelaar en belegger Ben Lenferink uit Geesteren werd de koper en sindsdien staat het pand al leeg, mede ook door de economische crisis.
Nu de economie weer teken van leven begint te vertonen, wil Lenferink de opstallen afstoffen en verbouwen tot appartementen. Dat kan zijn in de zorg voor ouderen met de cafélokaliteit als gezamenlijke huiskamer, maar ook appartementen voor alleenstaanden en jongeren. Daarvoor is wel een bestemmingsplanwijziging nodig. Lenferink schakelde daarom projectontwikkelaar Lohuis in om oriënterende gesprekken met de gemeente Tubbergen te voeren.

 
15-12-2016  

WW daalt, maar niet in Wierden en Dinkelland

 

OVERIJSSEL – Volgens de november-cijfers van het UWV blijft het aantal WW-uitkeringen in Overijssel dalen. Het snelst in de gemeente Zwartewaterland waar het aantal uitkeringen maar liefst zakte met 17,2 procent in een jaar tijd. Tubbergen en Haaksbergen volgen op de plekken 2 en 3 met dalingen van respectievelijk 11,6 en 11,1 procent.
Van de vijf grootste steden in Overijssel is de daling het grootst in Almelo met 8,1 procent, Hengelo, Enschede, Zwolle en Deventer zijn volgers aflopend tot 3,7 procent daling van het aantal WW-uitkeringen.
Landelijk daalde het aantal uitkeringen gemiddeld 4,2 procent. In november kregen nog 409.500 inwoners van ons land een WW-uitkering tegenover 427.000 een jaar eerder. Het aantal 50-plussers met een WW-uitkering is gedaald naar net onder de 200.000

Stijging

Opmerkelijk daarentegen de stijging van het aantal WW-uitkeringen in de gemeenten Wierden als hardste stijger met 8,2 procent en Dinkelland met 4,5 procent. Zij zijn de uitzonderingen samen met de gemeente Ommen waar het aantal uitkeringen gelijk staat aan dat van november vorig jaar.

In de UWV-cijfers is geen rekening gehouden met de cijfers van gemeentelijke bijstandsuitkeringen.
Volgens cijfers van het CBS waren er in november 499.000 werkzoekenden. Dat zijn er precies 200.000 minder dan in februari 2014.

 
23-12-2016  

Raalte schaft betaald parkeren af

 

RAALTE – Na de gemeente Hellendoorn, per 1 januari 2017, schaft ook de gemeente Raalte het betaald parkeren af. De gemeenteraad van Raalte besloot dit gisteravond. De beoogde datum per 1 januari a.s. word helaas niet gehaald. De reden is een ultieme. Raalte moet eerst nog een blauwe zone in het centrum invoeren. Per maandag 3 april 2017 moet dat geregeld zijn. Daarna wordt de met de ‘heilige koe’ winkelende burger met rust gelaten, mits men goed parkeert en de tijd van de blauwe zone niet overschrijd!  
 

 
24-12-2016  

Viscaal Automotive koopt 1,5 ha grond bij Enter

 

WIERDEN – Het van oorsprong Almelose autobedrijf Viscaal BV koopt op de Baanakkers in Enter circa 1,5 hectare grond voor nieuwbouw. Viscaal BV heeft in het Duitse Itterbeck een import en exportbedrijf van alle merken nieuwe auto's en zit met de dochterbedrijven Wevi BV en de European Lease Company nu nog aan de Vondersweg in Enter. De laatste twee bedrijven verhuizen naar de Baanakkers. De locatie langs de A1 is een ideale uitvalsbasis voor de Nederlandse, maar ook voor de buitenlandse markt. Wevi BV is mobiliteitspartner voor bedrijven met een wagenpark van minimaal 100 voertuigen en verantwoordelijk voor het wagenparkbeheer, coördinatie en inkoopcondities. VolkerWessels is met 5000 voertuigen een van de grootste partners. De Viscaal Groep wordt gerund door zus Anja en broers René en Jeroen Viscaal.

 
24-12-2016  

Rijk subsidieert 220 miljoen in centrale Twence

 

HENGELO – Bij afvalverwerker Twence in Hengelo is de bouw van start gegaan van een uitbreiding en vernieuwing van de biomassacentrale. De centrale moet bijdragen aan meer duurzame energie. Door de vernieuwing zal Twence 300 procent meer energie gaan produceren. Twence levert al duurzame elektriciteit maar zal straks ook stoom en warmte leveren. De biomassacentrale vangt ook het Co2 af dat bij verbranding vrijkomt.
Het naastgelegen AKZONobel is de grootste afnemer maar door de capaciteitsvergroting kunnen meerdere bedrijven energie afnemen. In Enschede worden tevens woonblokken aangesloten op het warmtenet van Twence.
Tot de aandeelhouders van Twence behoren de 14 Twentse gemeenten, de gemeente Berkelland en Vuilverwerkingsbedrijf Noord-Groningen. Twence financierde de laatste tien jaar de Agenda van Twente middels opcenten op de verwerking van huishoudelijk afval. Aan die constructie komt een einde. Reden voor meerdere gemeentelijke aandeelhouders om te overwegen de aandelen af te stoten.
Afvalverwerker Remondis bood in 2012 nog 100 miljoen euro voor 35 procent van de aandelen. Toen werd dat bod afgeslagen ondanks dat de kosten voor huishoudens met 3,5 miljoen euro per jaar zouden dalen.

 
24-12-2016  

Ruim 3 euroton RTV Oost voor Voedselbank

 

NIJVERDAL - De actie ‘Samen voor de Voedselbank’ van RTV Oost heeft dit jaar een record aan goederen ter waarde van maar liefst € 306.275,83 euro opgebracht. Dat is meer dan een verdubbeling van de 135.000 euro die in 2015 werd ingezameld. De ingezamelde producten worden door de Voedselbanken in de eerste maanden van 2017 onder hun cliënten verspreid.

Online
Voor het eerst dit jaar konden er ook online voedselpakketten gedoneerd worden via de website van RTV Oost. Een groot succes, er werden ruim 8000 pakketten van 10 euro gedoneerd.

<< Bij Coöp Leon Haanstra in Nijverdal werd op 9 december het startschot gegeven met 1 minuut gratis winkelen door oud-voetballer Ramon Zomer en producer Edwin van Hoevelaak. Dezelfde mannen drukten als afsluiting van de actie daar weer op de kassaknop om het eindbedrag bekend te maken.

Hartverwarmend
Inwoners en bedrijven van Overijssel bleken gul te zijn voor de duizenden Overijsselse gezinnen die aangewezen zijn op hulp van de Voedselbanken. Bij ruim 125 supermarkten in de provincie konden producten gekocht en ingeleverd worden. Een aantal supermarkteigenaren liet zich van hun beste kant zien door de opbrengst te verdubbelen. De acties en reacties van particulieren en bedrijven waren hartverwarmend: een glazen huis-actie, kappers die knipten voor producten, grote hoeveelheden goederen van bedrijven en heel veel scholen die met hun leerlingen in actie kwamen en kratten vol met voedsel inzamelden.
 

 
29-12-2016  

Jan van Gent gespot in Oldenzaal

 

OLDENZAAL – De Jan van Gent is een van de grootste zeevogels die zich langs de kustwateren van ons land laat zien. De enorme visjager heeft een vleugelspanwijdte van bijna 2 meter en heeft dus diep water nodig om in duikvlucht een vis te verschalken.
Landinwaarts zie je ze daarom zelden. Sinds de jaren ’80 werd de imposante vogel maar twee keer waargenomen in Overijssel. In 1983 in Oldenzaal en 2015 in Deventer.
Vandaag werd de Jan van Gent opnieuw gespot in Oldenzaal. Meestal loopt het landinwaarts slecht af met de Jan van Gent. Of ze zijn ziek waardoor ze van hun pad afraken of ze breken hun nek bij duikvluchten in te ondiepe kanalen of plassen. De vandaag gespotte Jan van Gent bleek er slecht aan toe en werd door de dierenambulance meegenomen. 
 

 
30-12-2016  

Ongevallen door gladheid op A1 bij Oldenzaal

 

OLDENZAAL – De gladheid heeft vanmorgen al tot drie ongevallen geleid op de A1 bij Oldenzaal. Tot twee keer toe  geraakten automobilisten door gladheid van de weg en bij een derde ongeval waren meerdere auto’s betrokken. Naast de blikschades kon één persoon ter plekke door ambulancepersoneel worden geholpen aan lichte verwondingen en een andere automobilist werd gewond afgevoerd naar het ziekenhuis.
Het weghalen van de schadeauto’s leidt tot vertraging. De politie vraagt automobilisten meer rekening te houden met gladde weggedeelten.

 
30-12-2016  

Rijssen/Holten laagste tarief huishoudelijk afval


Maak voor uzelf de rekensommen van het basisjaarbedrag + eventuele aantal legingen
  ALMELO – In een tariefvergelijking van de afvalstoffenheffing 2017 van 14 Twentse gemeenten, blijkt de gemeente Rijssen/Holten veruit het goedkoopst. Geen gedoe met diftar waarin per leging wordt betaald, maar gewoon één jaartarief van 185 euro. Een alleenwonende krijgt bovendien nog een korting van 48 euro, zo lezen we in de afvalstoffenverordening 2017 van Rijssen/Holten waar woonhuizen een groene gft-bak, oranjebak voor verpakkingen en de grijze bak voor restafval hebben. Rijssen/Holten scoort bovendien goed onder ingezetenen voor het brengen van grof afval op de werf aan de Nijverheidsstraat.

Hoe anders is dat bij andere gemeenten in Twente. Waar Rijssen/Holten er in slaagt de tarieven voor burgers binnen de perken te houden, tuigen de meeste Twentse gemeenten dure systemen op onder het principe ‘de vervuiler betaald´ terwijl al dat huishoudelijk afval uit de detailhandel toch door de molen moet van sorteren voor hergebruik en verbranding van restafval. Leidend in dat geheel de gemeenten die samen aandeelhouder zijn van Twente Milieu dat een verdienmodel heeft uitgedokterd waarbij de burger verplicht wordt te sorteren op hergebruik en restafval. Het restafval moet uiteindelijk in in 2018 in Almelo door de burgers zelf naar de inzamelpunten gesjouwd worden evenals glas. Hierbij wordt de ‘heilige graal´ gehanteerd dat elke burger in de toekomst nog maar 50 kg restafval per jaar per individu mag storten. De landelijke richtlijn is overigens 100 kg.
Lees verder...

Fotoreportage (1 foto's)...

 
31-12-2016  

Hoger beroep inzake fraude Eurocommerce

 

GORSSEL – Oud- Eurocommerce-topman Ger Visser Sr. en zijn zoon Ger Jr. gaan evenals het OM in hoger beroep tegen de uitspraken van de Rechtbank Almelo inzake de faillissementsfraude van projectontwikkelaar Eurocommerce.
Ger Visser en zoon Ger Jr. werden door de rechtbank medio december respectievelijk 3,5 en 1 jaar gevangenisstraf opgelegd wegens Paulianeus handelen. De echtgenote en dochter van Ger Visser Sr. werden vrijgesproken omdat zij volgens de rechtbank niet voldoende op de hoogte waren van het dreigende faillissement voor Eurocommerce.
Vissers’s advocaat Frans Sijbers zegt tegen de Stentor de straffen aan te zullen vechten. "We zijn het niet eens met de veroordeling en met de strafmaat", aldus Sijbers tegen de krant.

Projectontwikkelaar Eurocommerce ontstond uit de exploitatie van vakantiehuisjes in het Gelderse en vakantieparken in de Ardennen en Frankrijk. In 1975 begon Eurocommerce zich te richten op de ontwikkeling van prestigieuze kantoorpanden door heel het land. Eurocommerce bedacht de bouwplannen, zocht huurders en vervolgens financiering bij banken waarbij de Fries-Groningse Hypotheekbank (FGH) een van de leidende was in de bankconsortia waar werd gefinancierd. De gerealiseerde projecten werden daarna aan beleggers verkocht. Veelal echter werden huurcontracten voorzien van een ‘sideletter’ zodat huurders niet de volledige contractperiode hoefden uit te zitten. Eurocommerce vulde dan de resterende te betalen huur aan. Die handelswijze, niet ongewoon in vastgoedland, bleek niet crisisbestendig in 2010. Een jaar eerder werd door Eurocommerce nog 35 miljoen euro winst geschreven. Volgens uitspraken van Visser Sr. zou de toenmalige directeur van de FGH op de hoogte zijn geweest van de ‘sideletters’. Inmiddels was de bank echter ‘noodgedwongen’ overgenomen door de Rabobank dat een einde wilde maken aan de praktijken en Visser Sr. gebood om privékapitaal in het noodlijdende Eurocommerce te steken. Deze weigerde dat categorisch waarna de Rabobank, de andere betrokken banken en financiers hun deel van 600 miljoen euro financiering opeisten.    
Visser Sr. poogde delen van zijn Eurocommerce-imperium te redden zoals de gelijknamige springstal waarvoor topruiter Gerco Schröder grote successen boekte. Visser Sr. verkocht voor een zacht prijsje de springstal aan zijn zoon Ger Jr. en het verliesgevende Restaurant De Roskam in Gorssel voor één euro aan zijn dochter. Ook werden in privé gebruikte goederen overgeschreven op naam van zijn echtgenote. Deze transacties werden door de curator in het faillissement van Eurocommerce met succes bevochten. In de strafzaak werden Ger Sr. en Ger Jr. vervolgens schuldig bevonden. Voor Visser Sr. dreigt ook nog een ontnemingsprocedure betreffende eventuele resterende privébezittingen.

 
31-12-2016  

Kantorenmarkt verdeeld kansrijk

 

REGIO – Volgens een analyse van de Fries-Groningse Hypotheekbank (FGH is onderdeel van Rabobank) is de kantorenmarkt in Overijssel en Gelderland verdeeld kansrijk tot kansarm. Vijftien procent van de 393 gemeenten in Nederland behoren tot de kansrijke kantorenmarkt. In Overijssel en Gelderland zijn de gemeenten Zwolle en Arnhem het kansrijkst, daarna volgen alfabetisch in Overijssel Almelo, Enschede, Deventer en Hengelo en in Gelderland Apeldoorn, Ede, Doetinchem, Nijmegen en Zutphen. De andere gemeenten in beide provincies zijn qua ontwikkeling van kantoren gemiddeld tot zeer kansarm.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina