Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
31-12-2016  

Hoger beroep inzake fraude Eurocommerce

 

GORSSEL – Oud- Eurocommerce-topman Ger Visser Sr. en zijn zoon Ger Jr. gaan evenals het OM in hoger beroep tegen de uitspraken van de Rechtbank Almelo inzake de faillissementsfraude van projectontwikkelaar Eurocommerce.
Ger Visser en zoon Ger Jr. werden door de rechtbank medio december respectievelijk 3,5 en 1 jaar gevangenisstraf opgelegd wegens Paulianeus handelen. De echtgenote en dochter van Ger Visser Sr. werden vrijgesproken omdat zij volgens de rechtbank niet voldoende op de hoogte waren van het dreigende faillissement voor Eurocommerce.
Vissers’s advocaat Frans Sijbers zegt tegen de Stentor de straffen aan te zullen vechten. "We zijn het niet eens met de veroordeling en met de strafmaat", aldus Sijbers tegen de krant.

Projectontwikkelaar Eurocommerce ontstond uit de exploitatie van vakantiehuisjes in het Gelderse en vakantieparken in de Ardennen en Frankrijk. In 1975 begon Eurocommerce zich te richten op de ontwikkeling van prestigieuze kantoorpanden door heel het land. Eurocommerce bedacht de bouwplannen, zocht huurders en vervolgens financiering bij banken waarbij de Fries-Groningse Hypotheekbank (FGH) een van de leidende was in de bankconsortia waar werd gefinancierd. De gerealiseerde projecten werden daarna aan beleggers verkocht. Veelal echter werden huurcontracten voorzien van een ‘sideletter’ zodat huurders niet de volledige contractperiode hoefden uit te zitten. Eurocommerce vulde dan de resterende te betalen huur aan. Die handelswijze, niet ongewoon in vastgoedland, bleek niet crisisbestendig in 2010. Een jaar eerder werd door Eurocommerce nog 35 miljoen euro winst geschreven. Volgens uitspraken van Visser Sr. zou de toenmalige directeur van de FGH op de hoogte zijn geweest van de ‘sideletters’. Inmiddels was de bank echter ‘noodgedwongen’ overgenomen door de Rabobank dat een einde wilde maken aan de praktijken en Visser Sr. gebood om privékapitaal in het noodlijdende Eurocommerce te steken. Deze weigerde dat categorisch waarna de Rabobank, de andere betrokken banken en financiers hun deel van 600 miljoen euro financiering opeisten.    
Visser Sr. poogde delen van zijn Eurocommerce-imperium te redden zoals de gelijknamige springstal waarvoor topruiter Gerco Schröder grote successen boekte. Visser Sr. verkocht voor een zacht prijsje de springstal aan zijn zoon Ger Jr. en het verliesgevende Restaurant De Roskam in Gorssel voor één euro aan zijn dochter. Ook werden in privé gebruikte goederen overgeschreven op naam van zijn echtgenote. Deze transacties werden door de curator in het faillissement van Eurocommerce met succes bevochten. In de strafzaak werden Ger Sr. en Ger Jr. vervolgens schuldig bevonden. Voor Visser Sr. dreigt ook nog een ontnemingsprocedure betreffende eventuele resterende privébezittingen.

Archief
Terug naar vorige pagina