Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
24-12-2016  

Rijk subsidieert 220 miljoen in centrale Twence

 

HENGELO – Bij afvalverwerker Twence in Hengelo is de bouw van start gegaan van een uitbreiding en vernieuwing van de biomassacentrale. De centrale moet bijdragen aan meer duurzame energie. Door de vernieuwing zal Twence 300 procent meer energie gaan produceren. Twence levert al duurzame elektriciteit maar zal straks ook stoom en warmte leveren. De biomassacentrale vangt ook het Co2 af dat bij verbranding vrijkomt.
Het naastgelegen AKZONobel is de grootste afnemer maar door de capaciteitsvergroting kunnen meerdere bedrijven energie afnemen. In Enschede worden tevens woonblokken aangesloten op het warmtenet van Twence.
Tot de aandeelhouders van Twence behoren de 14 Twentse gemeenten, de gemeente Berkelland en Vuilverwerkingsbedrijf Noord-Groningen. Twence financierde de laatste tien jaar de Agenda van Twente middels opcenten op de verwerking van huishoudelijk afval. Aan die constructie komt een einde. Reden voor meerdere gemeentelijke aandeelhouders om te overwegen de aandelen af te stoten.
Afvalverwerker Remondis bood in 2012 nog 100 miljoen euro voor 35 procent van de aandelen. Toen werd dat bod afgeslagen ondanks dat de kosten voor huishoudens met 3,5 miljoen euro per jaar zouden dalen.

Archief
Terug naar vorige pagina