Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
01-06-2008  

Nederland Big Brotherland?

bron: NRC
 

Nederland is internationaal koploper bij het afluisteren van telefoons. In de tweede helft van vorig jaar werden per dag 1681 telefoons afgetapt, zo blijkt uit het eerste overzicht hiervan dat minister Hirsch Ballin (Justitie) heeft gepubliceerd. Daarmee heeft Nederland meer telefoontaps dan de VS, die er 2.208 in een heel jaar had. (Omgerekend op jaarbasis in Nederland 613.565 tabs, dat is met één telefoontje per Nederlander per jaar een kans van 1 op 26 dat u wordt afgeluisterd.)

Gisteren werd bekend dat de komende jaren alle treinen in Nederland van camera’s worden voorzien. Daarmee zullen reizigers zich veiliger gaan voelen, aldus een woordvoerder van de NS.

In een hoofdcommentaar van deze krant,  gisteren onder de titel  Iedereen verdacht, werd gesteld dat de balans volledig is doorgeslagen. ,,De samenleving verandert in een Panopticum waarin alle reis- en communicatiegegevens van alle burgers bekend zijn, alle beelden van bewakingscamera’s  opgeslagen. Sinds de aanslag op de Twin Towers leven we in een permanente staat van (fictieve) bedreiging.”

 
01-06-2008  

Verkoop bedrijfsterrein licht gestegen

 

In Twente is in 2007 op de gemeentelijke bedrijventerreinen ruim 36 hectare verkocht. Dit is 5 hectare meer dan in 2006. Na een sterke terugval in de jaren 2002-2004 zijn de omzetten op de Twentse bedrijventerreinen de laatste 3 jaar weer toegenomen. Echter de topjaren 2000 (60 hectare) en 2001 (76 hectare) zijn vooralsnog niet in beeld.  Lees hier het verslag

 
01-06-2008  

Zingende krantenbezorger mishandeld

bron: RTV Oost
 

HENGELO - Een 16-jarige krantenbezorger is zaterdagochtend rond zeven uur op het Burgemeester Jansenplein in Hengelo mishandeld door twee jongens, omdat hij liep te zingen.
Hij werd aangeproken door de twee jongens. Ze vroegen het slachtoffer waarom hij zong en schopten hem daarna. Ook kreeg de jongen nog een klap. De jongens leken daarna weg te gaan, maar toen het slachtoffer de politie belde, kwam een van de jongens terug en gooide de telefoon met mp3-speler van het slachtoffer weg. De politie is op zoek naar de daders.

 
02-06-2008  

Bonden juichen sancties toe

bron:rtv-oost
 

De vervoersbonden van CNV en FNV in Overijssel juichen het voornemen van de provincie Overijssel toe om subsidie voor de busmaatschappijen in te houden. Volgens beide bonden is het terecht dat de maatschappijen onder druk worden gezet. Op die manier hopen de bonden dat de maatschappijen sneller tot een akkoord komen met de buschauffeurs over een goede CAO.

 
02-06-2008  

Wachten is ergernis nurmmer een

bron:rtv-oost
 

Inwoners van Overijssel ergeren zich het meest van alle provincies aan het vele wachten. Dat blijkt uit onderzoek. In Drenthe ergert zich gemiddeld 67 procent van de bevolking aan wachten, in Overijssel is dat 80 procent. Het grootst is de ergernis over het wachten op mensen die te laat op afspraken komen. Op de tweede plaatst staat het wachten voor de kassa en bijna tweederde van de Overijsselaars ergert zich aan verkeersopstoppingen.

 
02-06-2008  

Bijsterveldt bezoekt bouwplaats Boekelo

bron:rtv-oost
 

Staatssecretaris Van Bijsterveldt bezoekt binnenkort een bouwproject in Boekelo om te zien hoe leerlingen worden opgeleid tot bouwvakker. Het gaat om een bouwproject van bouwonderneming Ter Steege in Rijssen. De onderneming werkt al enkele jaren nauw samen Twentse opleidingscentra. Ter Steege heeft in korte tijd al vijfhonderd leerlingen op weg geholpen naar een baan in de bouwsector. In Boekelo worden onder meer herenhuizen in historische stijl gebouwd.

 
02-06-2008  

Jaarrekening Hengelo 3,5 miljoen positief

bron:De Roskam
 

HENGELO - De gemeente Hengelo heeft mede door lagere lasten van de bijstandsverlening, hogere dividenden en een hogere uitkering uit het gemeentefonds een batig saldo op de jaarrekening over het jaar 2007 van drie en een half miljoen euro. Het overgrote deel van het bedrag is ontstaan doordat voor de bijstandsverlening zo’n 1,3 miljoen te veel was begroot. Aan renteopbrengsten kan bijna vijf ton worden toegeschreven. Zo’n zeven ton van het positieve saldo is te danken aan meevallende dividendopbrengsten. Het gemeentefonds keerde één miljoen euro meer uit dan werd verwacht en ook de bouwleges en rioolrechten leverden een flinke duit meer op, zo’n 640.000 euro extra.  Er staan wel wat tegenvallers tegenover, onder meer de opbrengsten begraafrechten, de erfpachtopbrengsten, de studiekosten in het kader van het minimabeleid en de lagere rijksbijdrage voor uitvoering van de Wet Bescherming Bodem. Omdat een aantal projecten vorig jaar niet of niet tijdig kon worden gerealiseerd, stelt het gemeentebestuur voor de niet bestede gelden over te hevelen naar het lopende boekjaar en aan te wenden voor onder andere herstel van het Twentebad en de reconstructie van wegen.

 
02-06-2008  

Buurtbewoners vs Erasmus Almelo

bron:rtv-oost
 

Buurtbewoners van de Openbare Scholengemeenschap Erasmus aan de Sluiskade in Almelo zijn opnieuw naar de Raad van State gestapt. Ze willen dat de noodlokalen bij de school afgebroken worden. Volgens de bewoners weerkaatst het geluid van de sportvelden op de noodlokalen, waardoor ze al maanden last hebben van geluidsoverlast. Bij de Raad van State eisten ze dat er een dwangsom aan de school wordt opgelegd, om het lawaai van sportende leerlingen te beteugelen. Het sportveld ligt vlak achter hun woningen. De gemeente moest eerder door de Raad van State worden gedwongen om geluidsmetingen te doen. Daaruit blijkt nu dat de normen niet worden overschreden en daarom zijn maatregelen niet nodig, zegt de gemeente. Intussen is de relatie tussen de buurt en het schoolbestuur ernstig verstoord geraakt. De Raad van State doet binnen twee weken uitspraak

 
03-06-2008  

Ten Cate ontslaat 47 medewerkers

bron:rtv-oost
 

Bij textielbedrijf TenCate in Nijverdal verliezen 47 mensen hun baan door een reorganisatie. TenCate wil zo structureel meer winst maken. Dat heeft TenCate dinsdagmorgen bekendgemaakt. De betrokken medewerkers werken op een productielocatie in Nijverdal, waar onder meer beschermende vezels voor tentdoeken en zonwering worden gemaakt. TenCate stopt met die werkzaamheden. De productie van de vezels wordt op een andere plek bij TenCate ondergebracht. TenCate sluit gedwongen ontslagen niet uit. De directie overlegt met de ondernemingsraad en de vakbonden over het besluit.

 
03-06-2008  

Overijssel wil aandelen verkopen

bron:rtv-oost
 

De provincie Overijssel wil op termijn aandelen van energie-maatschappij Essent verkopen. Dat hebben Gedeputeerde Staten van Overijssel, als grootaandeelhouder van Essent, aan Provinciale Staten voorgelegd. Volgens Gedeputeerde Jansen moet Essent in de toekomst fuseren, eventueel met een buitenlandse partner. Dat is nodig om op lange termijn betrouwbare en duurzame energie te leveren aan de burger tegen een gunstige prijs. Als Essent fuseert wordt de stem van Overijssel kleiner en dan is het volgens Jansen beter om de aandelen te verkopen. Twee weken geleden stuurden de aandeelhouders van Essent nog een brief aan het kabinet, waarin zij zeggen dat energiebedrijven Essent en Nuon alsnog moeten fuseren.

 
03-06-2008  

SP wil spoeddebat over aandelen

bron:rtv-oost
 

De SP in de Tweede Kamer heeft een spoeddebat aangevraagd over de voorgenomen verkoop van aandelen van energiemaatschappij Essent. Gedeputeerde Staten van Overijssel wil de aandelen van Essent op termijn verkopen. De SP is bang dat als de aandelen in handen komen van buitenlandse investeerders de kans groot is dat de energieprijzen stijgen, omdat aandeelhouders zoveel mogelijk winst willen maken. Nu is het overgrote deel van de aandelen van energiemaatschappijen nog in handen van provincies en gemeenten. De SP wil dat minister Bos de uitverkoop van Essent tegenhoudt.

 
04-06-2008  

Parkeren in Twente, waar en wat kost het?

 

Het bestuur van de Regio Twente heeft een nieuwe website gelanceerd, waarop alle parkeerplaatsen in Twente worden aangegeven en ook te zien is hoeveel de gemeenten daarvoor in rekening brengen. Tubbergen heeft de informatie nog niet verstrekt, maar bijvoorbeeld in Twenterand en Wierden is parkeren nog kostenloos. In Rijssen-Holten betaalt men uitsluitend in de P-garage, maar de eerste anderhalf uur kost het nog niets en de gehele dag 2,50 euro. In de grotere steden als Almelo, Hengelo en Enschede betaald men het meest. Klik hier voor de info.  

 
05-06-2008  

'RTV Oost voldoet aan de eisen'

bron:rtv-oost
 

RTV Oost voldoet aan de wettelijke eisen en mag de komende vijf jaar de regionale omroep voor Overijssel blijven. Dat adviseert de provinciale politiek aan het Commissariaat voor de Media. Als dat advies wordt overgenomen, krijgt RTV Oost de komende vijf jaar bijna 50 miljoen euro subsidie. Ondanks het positieve advies wil de provinciale politiek in debat met de omroep. De vraag is dan of RTV Oost voldoende representatief is. Een kijk- en waarderingsonderzoek van de provincie zelf is dan uitgangspunt van het debat.

 
05-06-2008  

Website ziekenhuis over kanker

bron:rtv-oost
 

Kankerpatiënten van de Ziekenhuis Groep Twente kunnen voor allerlei informatie over hun ziekte terecht op de website van de Ziekenhuisgroep. Die is sinds kort uitgebreid met informatie over kanker en de behandeling daarvan. Verder staat er op de website hoe er bij de Ziekenhuis Groep Twente wordt gewerkt. Het ziekenhuis heeft vestigingen in Hengelo en Almelo.

 
05-06-2008  

Senioren last van busstaking

bron:rtv-oost
 

Steeds meer ouderen in Overijssel klagen over de gevolgen van de staking in het streekvervoer. Dat zeggen de gezamenlijke ouderenbonden. De bussen rijden nu voor de vijfde achtereenvolgende dag niet. Eerder is er ook gestaakt, maar toen reden de bussen in de spits wel. Toch waren de senioren daar ook de dupe van, omdat ze meestal buiten de spits reizen. Bij de Stichting Senioren Organisaties Overijssel komen ook steeds meer klachten binnen.

 
05-06-2008  

Zestien miljoen voor int. topsporthal Almelo

bron:De Roskam
 

ALMELO - Na het raadsbesluit om krap zestien miljoen euro uit te trekken voor de bouw van een indoor-accommodatie voor topsport knalden de kurken uit de champagneflessen. De gemeenteraad bond de wethouder wel op het hart dat de kosten niet mogen oplopen tijdens de bouw en bij de toekomstige exploitatie. De gemeente moet volgens de huidige cijfers op jaarbasis drie en een halve ton bijpassen.  

De topsportaccommodatie verrijst tegenover het stadion van Heracles en omvat vier hallen: één voor topturnen in Oost-Nederland, één voor reguliere turn- en gymnastiekactiviteiten en één voor breedtesport en bewegingsonderwijs. Het pronkstuk van de accommodatie is de topsportarena bóven deze hallen. De gemeente wil daar onder meer (inter)nationale wedstrijden houden in diverse takken van sport. De gemeente Almelo zal niet bezwijken voor de druk om de hal de naam van sponsor te geven. Van Broekhoven vindt namelijk dat de naam Almelo sterk in beeld dient te blijven.

 

 
06-06-2008  

Cogas verdubbelt winst naar 26 miljoen

 

ALMELO - Cogas Energie heeft over 2007 een winst behaald van bijna 26 miljoen euro. Het jaar ervoor behaalde Cogas een winst van een kleine 13 miljoen euro. Reden voor de winstgroei is dat er minder kosten zijn gemaakt. De aankomende jaren gaat Cogas een groot aantal gas- en electriciteitsnetten vervangen. Cogas levert gas en electriciteit aan zo'n 130.000 huishoudens in het oosten van het land.

 
07-06-2008  

Bij drugstest automobilisten 11 verbalen

 

Het politiekorps Twente houdt met enige regelmaat als enige in het land automobilisten aan om te controleren of men rijdt onder invloed van drugs. Een gerichte actie op bezoekers van coffeeshops in Glanerbrug en Enschede leverde 11 processen verbaal op. Onder hen had één bestuurder harddrugs gebruikt en bovendien geen rijbewijs. In totaal werden 55 automobilisten gecontroleerd.  

 
09-06-2008  

Bussen blijven ook maandag in de remise

 

ENSCHEDE - De bonden negeren de oproep van de werkgevers om hun acties te staken in afwachting van de resultaten van het onderzoek dat oud- minister Klaas de Vries zal uitbrengen. Maandag blijven de streekbussen dan ook voor de negende achtereenvolgende dag in de remise. De stakende buschauffeurs blijven dus strijdbaar voor een betere cao. Maandag vindt er wel informeel overleg tussen de strijdende partijen plaats.

 
09-06-2008  

Verkeerstuin voor scootmobielers

 

DEVENTER - De CDA-fractie in Deventer wil een verkeerstuin voor mensen met een scootmobiel of een rolstoel. Een aantal bonden en belangenverenigingen voor ouderen en gehandicapten pleitten al eerder voor zo'n oefentuin in Deventer. Volgens de Deventer CDA-fractie is het voor veel mensen een hele stap als ze voor het eerst op de weg moeten met hun scootmobiel of rolstoel. In de proeftuin kunnen ze vertrouwd raken met hun nieuwe voertuig. Binnenkort kan men dus rustig winkelen in Dventer en wordt niemand meer de vouw uit de broek gereden. 

 
09-06-2008  

Buizerd valt hardloper aan

bron:rtv-oost
 

BORNERBROEK - Een hardloper uit Almelo is gisteren voor de derde keer in korte tijd in de omgeving van Bornerbroek aangevallen door een buizerd. De roofvogel heeft waarschijnlijk een nest in de buurt en beschermt zijn jongen. De man zegt dat de roofvogel dreigend over zijn hoofd scheert om hem te verjagen. Tijdens het broedseizoen zijn er de afgelopen jaren vaker incidenten met agressieve buizerds geweest

 
09-06-2008  

Wartsila motoren bouwt distributiecentrum in Kampen

 

KAMPEN - Het Finse bedrijf Wartsila krijgt een distributiecentrum in de Zuiderzeehaven in Kampen.
De fabrikant van zware scheepsmotoren en energiecentrales heeft daar met het bedrijf een contract voor getekend. Het gaat om een investering van 70 miljoen euro en in totaal 150 nieuwe arbeidsplaatsen. Wartsila wil in het nieuwe distributiecentrum reserveonderdelen opslaan. Een aantal werknemers van de productiefabriek uit Zwolle wordt overgeplaatst naar het nieuw te bouwen distributiecentrum. Wartsila nam in de beginjaren '90 Stork Werkspoor over. In 2001 wilde Wartsila de vestiging zelfs sluiten, maar politiek protest en de dreiging tot terugvordering van ontvangen subsidie door toenmalig minister Jorritsma voorkwam dat. 

 
10-06-2008  

Grolsch-flesjes in Zuid-Afrika

 

De beugel en het pijpje van Grolsch liggen vanaf 23 juni in Zuid-Afrika in de winkel. De flessen worden vanuit de brouwerij in Nederland geëxporteerd. In Zuid-Afrika worden de flessen gedistribueerd door een brouwerij, die net als Grolsch een dochter is van SABMiller. De lancering van de beugel en het pijpje wordt ondersteund met een nieuwe tv-commercial die het vakmanschap van de bierbrouwer benadrukt. SABMiller trekt vier miljoen euro uit voor de campagne

 
10-06-2008  

'Sfeer redacties Wegener verontrustend'

bron:rtv-oost
 

Hoofdredacties en redacties van krantenuitgever Wegener sturen een brief naar de Britse inversteerder Mecom. Het bedrijf nam Wegener vorig jaar over. De sfeer op de redacties is volgens de NVJ verontrustend door aanhoudende bezuinigingen. Bij de laatste bezuinigingsronden verdwenen er zo'n 200 banen. Werknemers zijn bang dat er nog meer bezuinigd gaat worden. Eerder is gezegd dat er door de overname geen banen verloren zouden gaan. Wegener is onder meer uitgever van een groot aantal regionale kranten zoals de TC Tubantia en de Stentor. Ook heeft Wegener huis-aan-huisbladen in de regio

 
10-06-2008  

Almeloseweg met vrije fietspaden

bron:rtv-oost
 

De reconstructie van de Almeloseweg in de gemeente Tubbergen wordt uitgevoerd met vrij liggende fietspaden. Dat heeft de gemeente Tubbergen afgesproken met de dorpsraad Harbrinkhoek-Mariaparochie. In een eerder plan voor de reconstructie zouden de vrij liggende fietspaden in de kern Mariaparochie verdwijnen. Daar was de dorpsraad niet blij mee. In Harbrinkhoek moeten de fietsers wel de rijbaan op. Op dat traject gaat een maximum snelheid van 30 kilometer per uur gelden

 
10-06-2008  

'Ballonvaart slecht voorbereid'

bron:rtv-oost
 

De piloot die de luchtballon bestuurde die in Deventer zo hard landde dat acht passagiers gewond raakten, heeft de vlucht niet goed voorbereid. Dat is de belangrijkste conclusie van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Het ongeluk gebeurde twee jaar geleden. Vier gewonde werknemers zijn door het ongeluk zelfs lange tijd uit de roulatie geweest. De piloot heeft het weer niet goed ingeschat en het gewicht van de ballon en de passagiers was hoger dan toegestaan, zegt de Onderzoeksraad. De ballonvaarder betreurt de fouten

 
10-06-2008  

De Passie definitief naar Wierden

bron:rtv-oost

Burgemeester Kobes zal de Wierdense raad over de inhoud op de hoogte brengen
 

De evangelische school De Passie komt definitief naar Wierden. De gemeente, provincie en het Rijk hebben daarover een compromis gesloten. De provincie schiet voorlopig het geld voor de school voor. De Raad van State beslist wie de huisvesting uiteindelijk moet betalen, de gemeente of het Rijk. De Passie is al jaren het middelpunt van juridisch getouwtrek. Wierden heeft zich altijd verzet tegen de komst van de evangelische school en weigert er tot nu toe geld voor te reserveren. Desondanks begint de eerste brugklas in augustus.

 
11-06-2008  

Krijgt Denekamp een 50-meter bad?


Het huidige 25m bad
 

DINKELLAND - De gemeente Dinkelland onderzoekt de mogelijkheid van de bouw van een 50 meter bad bij het huidige bad Dorper Esch. Het huidige bad waar ook veel revalidatiezwemmen plaats vindt, is te klein door de grote vraag naar zorgzwemmen. Al met al wordt de uitbreiding geschat op een slordige 10 miljoen euro.  

 

 
11-06-2008  

Polaroid stopt definitief, 150 man op straat


Een ouder type direct-klaar camera
 

ENSCHEDE - Polaroid Enschede sluit deze maand definitief. Op 14 juni is er nog een reunie voor de huidige 150 werknemers en werknemers van vroeger, maar daarmee is het echt over. Door de stormachtige ontwikkeling van digitale fotografie kon Polaroid aan het inklappen van de markt voor direct-klaar fotografie niet meer ontkomen. Nog geen 15 jaar geleden was Polaroid met 1100 mensen zelfs één der grootste werkgever van Enschede. 

 
11-06-2008  

Provincies dreigen busstakers met rechtsgang

 

ZWOLLE - De provincie Overijsel stapt samen met andere provincies naar de rechter indien vrijdag de bussen nog steeds de hele dag in de remise staan. Dat hebben de provincies laten weten na een kort onderhoud met de vakbonden. De rechtbank in Groningen oordeelde dinsdag al dat de bussen in de noordelijke drie provincies tijdens spitsuren weer moeten rijden. De bonden hebben wel besloten om in de rest van Nederland te blijven staken, mede vanwege het spoeddebat op donderdag door de Tweede Kamer.

 
11-06-2008  

Bethelkerk blijft vechten tegen PKN-fusie

 

VRIEZENVEEN - Het bestuur van de Bethelkerk in Vriezenveen gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter dat de kerken zich moeten neerleggen bij de PKN-fusie. Het beroep doet het bestuur samen met zes andere gemeenten van de Hersteld Hervormde Kerk, ondanks het negatieve advies van het algemeen bestuur van de Hersteld Hervormde Kerk . De HHV-kerk is voortgekomen uit hervormde gemeenten die niet wilden samengaan met de Lutherse en Gereformeerde kerk. Ze mochten door de fusie hun naam, geld en bezit niet houden. De zeven gemeenten van de HHV-kerken vinden dat inhoudelijk moet worden bekeken of de ongewilde 'onteigening' juridisch klopt. Dat is tot nu toe niet tot in hoogste instantie gebeurd.

 
11-06-2008  

Frauderende ambtenaar moet 150.000 euro terugbetalen

 

ALMELO - Een op non-actief gezette en ontslag aangezegde oud-medewerker van de gemeentelijke sociale dienst Almelo, die er van werd beschuldigd dat hij voor ongeveer 140.000 euro heeft gefraudeerd moet dit hele bedrag terugbetalen. Dat is de uitspraak van de rechter afgelopen woensdag na een civiele vordering die de gemeente Almelo stelde. Daarnaast werd de man veroordeelt tot het betalen van de rente en de proceskosten. In totaal een kleine 150.000 euro. Tegen de man loopt nog een strafrechtelijk onderzoek.

 
12-06-2008  

Hoofdredacteuren Wegener sturen brief aan Mecom

 

APELDOORN - De Britse investeerder Mecom moet niet alleen de aandeelhouders tevreden willen houden, maar ook rekening houden met redacteuren en lezers van de kranten. Dat staat in een brief die hoofdredacteuren van krantenuitgever Wegener naar Mecom hebben gestuurd. Wegener, dat uitgever is van onder meer de Stentor en de Twense Courant Tubantia, is vorig jaar overgenomen door Mecom. Die overnames gaan gepaard met reorganisaties. De redacties zijn bang dat er nog meer banen sneuvelen. Volgens Wegener wordt het op die manier steeds moeilijker om een goede krant te maken.

 
12-06-2008  

‘Zesjaarlijkse cyclus verkiezingen werkt beter´

bron: De Roskam
 

RIJSSEN – Volgens de Overijsselse gedeputeerde Rietkerk van Ruimtelijke Ontwikkeling zou het beter zijn als volksvertegenwoordigingen eens per zes jaar worden gekozen, want dan kan er ook daadwerkelijk iets tot stand worden gebracht. Niet alleen ministers, gedeputeerden en wethouders zouden meer mogelijkheden krijgen om iets voor elkaar te krijgen, ook volksvertegenwoordigingen kunnen zich dan volgens Rietkerk beter profileren. De gedeputeerde zei dit tijdens een minisymposium over bestuurlijke en ruimtelijke kwaliteiten in Rijssen-Holten bij gelegenheid van het afscheid van wethouder Stegeman. Rietkerk pleitte verder voor brede colleges, want het is naar zijn mening lastig om met kleine meerderheden te werken. Verder hamderde hij de noodzaak om ook op gemeentelijk niveau de regelgeving sterk te verminderen, onder meer door procedures te bundelen.

 
13-06-2008  

Provincie bekijkt boete uitspraak

bron:rtv-oost
 

De provincie Overijssel bestudeert de uitspraak van de Hoge Raad waarin staat dat werkgevers geen boetes van werknemers hoeven te betalen. Ambtenaren van de provincie mogen nu nog een paar keer per jaar een kleine boete declareren. De provincie voelde zich daartoe gedwongen door een gerechtelijke uitspraak in een eerdere zaak. Sinds begin dit jaar heeft de provincie één verkeersboete van een werknemer betaald. De provincie overweegt nu te stoppen met het betalen van verkeersboetes.

 
13-06-2008  

Vrachtwagen met Pony's vast onder viaduct

bron:rtv-oost
 

Een vrachtwagen met daarin vier pony's is donderdag vastgelopen onder het viaduct van de Hofkampstraat in Almelo. De bestuurder van de vrachtwagen had niet gezien dat de weg waarop hij reed was afgesloten voor vrachtverkeer. Nadat de pony's uit de vrachtauto waren gehaald kon de auto onder het viaduct vandaan gehaald worden. De vrachtwagen is afgesleept. De pony's zijn door een andere vrachtwagen meegenomen

 
13-06-2008  

Aanhouding na blote billen

 

Een vrouw uit Enschede is aangehouden nadat ze donderdagnacht in het centrum van Enschede een agent haar billen had laten zien. De vrouw tilde haar rokje op toen ze langs een surveillerende agent liep. Hij kon deze actie niet waarderen en hield de vrouw aan voor openbare schennis en het beledigen van een politieman in functie

 
13-06-2008  

Monument voor neergestorte bommenwerper

bron:rtv-oost
 

Markelo krijgt er een herdenkingsmonument bij. Op de Kattenberg komt een motorblok van een bommenwerper uit Nieuw-Zeeland te staan. Die herinnert aan de bommenwerper die in 1943 op de Kattenberg is neergestort. Alle zeven bemanningsleden kwamen daarbij om het leven. Over ruim een week wordt het monument onthuld. Dan is het precies 65 jaar geleden het vliegtuig neerstortte. Na de onthulling is er een herdenking op de begraafplaats voor de omgekomen bemanningsleden. Bij de onthulling zijn afgevaardigden uit Nieuw-Zeeland aanwezig.

 
14-06-2008  

Volkswagen neemt Scania over

 

BRUSSEL - De Europese commissie heeft ingestemd met de overname van het Zweedse Scania door Volkswagen A.G. Scania's grootste vrachtwagenfabriek ter wereld, met een dagproductie van 150 voertuigen, staat in Zwolle. Ook in Meppel heeft Scania een vestiging. In totaal werken in de Nederlandse vestigingen 1500 medewerkers. Volkswagen telt voor het meerderheidsbelang in Scania 2,9 miljard euro neer. 

 

 
14-06-2008  

Na 40 jaar afscheid van Polaroid

bron:rtv-oost
 

Vele honderden werknemers en oud-werknemers van Polaroid waren zaterdag aanwezig bij de reünie van het bedrijf.Het was tevens een afscheidsbijeenkomst want Polaroid sluit per 1 juli de deuren. Ruim veertig jaar is Polaroid in Enschede gevestigd geweest. Veel werknemers prezen het bedrijf om de goede sfeer die er altijd hing. Polaroid gaat dicht omdat productie van de kant- en klaarfilms door de komst van de digitale camera niet meer rendabel is.

 
14-06-2008  

Luchthaven in oktober open

bron:rtv-oost
 

Minister Bos van Financiën heeft in een brief aan de Tweede Kamer bevestigd dat er vanaf oktober weer gevlogen kan worden vanaf Luchthaven Twenthe. Voor de exploitatie van de luchthaven zijn zeker drie gegadigden. Daarbij is ook een consortium met de ondernemers Dik Wessels uit Rijssen en Joop ter Haar uit Holten. De aanbesteding voor de exploitatie gaat dinsdag van start. Ook als er maar één partij inschrijft voor de aanbesteding, gaat de procedure door.

 
17-06-2008  

Grote politiecontrole op A1 bij Holten

 

HOLTEN - Maar liefst 850 voertuigen werden vannacht gecontroleerd bij een grote verkeerscontrole op de A1 bij Holten. Zeventig keer werd iets niet in orde bevonden. Meestal was sprake van het niet bij zich hebben van kentekenbewijzen en/of rijbewijs en twee bestuurders bleken te diep in het glaasje te hebben gekeken. Bijna de helft van de aanhoudingen had te maken met snelheidsovertredingen waarbij zelfs één automobilist werd betrapt op een snelheid van 170 km per uur. Een vrachtwagenbestuurder bleek op grond van de Warendienst in overtreding doordat de lading schimmel bevatte. De politie zette voor het eerst een mobiele vrachtwagenscan in om verboden lading op te sporen, maar daar is geen verdere melding van overtreding van.   

In Duitsland omzeilt men controles op deze wijze. 

 
17-06-2008  

'400 banen weg bij Wegener'

 

Bij uitgever Wegener van onder meer De Stentor en de Twentsche Courant Tubantia dreigen 400 banen te verdwijnen. Dat is 10 procent van het aantal banen bij Wegener. Dat zegt de voorzitter van de ondernemingsraad in reactie op een artikel in het Financieel Dagblad over een aanstaande reorganisatie. Officiële reorganisatieplannen zijn nog niet bekend gemaakt. Naar verwachting worden de meeste banen op het hoofdkantoor in Apeldoorn geschrapt. Wegener moet van het Britse moederbedrijf Mecom bezuinigen, omdat de advertentie inkomsten tegenvallen.

 
17-06-2008  

Jan Marijnissen legt fractievoorzitterschap SP neer

 

DEN HAAG - Jan Marijnissen, het gezicht van de SP, legt leiderschap fractie neer om gezondheidsredenen. Politiek Den Haag toonde zich verrast door de bekendmaking en roemt Marijnissen als een zeer kundig kamerlid. Vrijdag a.s. kiest de fractie van de SP wel al een nieuwe fractievoorzitter. Jan Marijnissen blijft overigens wel kamerlid.Of Jan Marijnissen ook het leiderschap van de partij neerlegt, is nog onbekend.

 
17-06-2008  

Cogas keert extra dividend van één miljoen euro uit

bron: De Roskam
 

Almelo – Vanwege het uitstekende resultaat over 2007 heeft Cogas Energie besloten een extra dividend van één miljoen uit te keren aan de aandeelhouders. Daarvan pakt de gemeente Almelo ruim een kwart miljoen, dat als incidentele meevaller een bestemming kan krijgen. Ook de andere aandeelhoudende gemeenten krijgen een aardig bedrag bijgeschreven op hun rekening. In plaats van de reguliere duizend euro per aandeel wordt bijna twaalfhonderd euro overgemaakt.

Cogas Energie heeft vorig jaar excellent geopereerd met een winst die na aftrek van belastingen uitkwam op 25,7 miljoen euro. De winstgroei werd volgens de directie vooral bereikt door een flinke kostenbesparing. Op termijn wordt gedacht aan een afbouw van het eigen vermogen (omdat door de verkoop van handel en levering het risico sterk is verminderd), wat de deelnemende gemeenten wederom een stevig bedrag in de eenmalige sfeer zal opleveren.

 
17-06-2008  

Minister wil één centraal brandweerkorps Twente

bron: De Roskam
 

Enschede – Er zijn vergaande plannen om de brandweerzorg in Nederland verder op te schalen. Dit zou onder meer betekenen dat de Regio Twente één brandweerkorps krijgt. Volgens het ministerie van Binnenlands Zaken zou het goed in het kader van de veiligheid aanbeveling verdienen de brandweerzorg geografisch samen te laten vallen met de politiezorg. Er bestaat zoals bekend al een Politie Twente, aangestuurd vanuit de ‘hoofdstad’ Enschede.
Uitgaande van de nieuwe voorstellen van het ministerie blijven er 25 brandweerregio’s over. Volgens burgemeester Kobes van Wierden, die de plannen van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken via de binnenlijn zei te hebben vernomen, gaat het om een grootschalige en wat hem betreft “ingrijpende” reorganisatie. Kobes stelt dat Ter Horst per regio een subsidie van 1,6 miljoen euro in het vooruitzicht heeft gesteld. Er zal binnenkort in regionaal verband worden gesproken.

 
18-06-2008  

Staking streekvervoer voorbij

bron:rtv-oost
 

De acties in het streekvervoer zijn bijna voorbij. Morgen rijden de bussen waarschijnlijk weer volgens de dienstregeling. Staatssecretaris Huizinga heeft de provincies vanmorgen 16 miljoen euro ter beschikking gesteld. De provincies zijn verantwoordelijk voor het streekvervoer. Met het extra geld kunnen de kostenstijgingen door de nieuwe CAO en de hogere brandstofprijzen deels worden betaald. De bussen rijden sinds zaterdag alleen in de spits. In de twaalf dagen daarvoor reden er helemaal geen bussen in Overijssel.

 
18-06-2008  

2e Kamer wil snelle aanpak drinkketen

 

DEN HAAG - Een Kamermeerderheid wil dat de Voedsel en Waren Autoriteit zo snel mogelijk rechtstreeks optreedt tegen de drankketen. De meeste gemeenten met drankketen zouden niet voldoende meewerken om de commerciële plekken, waar meer dan vijftien personen bij elkaar komen, te sluiten. Minister Ter Horst wil pas na de zomer tot actie overgaan, maar de ChristenUnie dient donderdag een motie in om de keten sneller aan te pakken. CDA en PvdA steunen de motie. Daarmee dreigen diverse gemeenten in de provincie buiten spel gezet te worden als het gaat om de handhaving van drankketen. In Borne nam de gemeente onlangs het besluit dat de Drinkkeet in Hertme dicht moet omdat men zich niet aan de gedoogafspraken hield. In Beltrum ( gem. Berkelland) zijn de activiteiten van welzijnsorganisatie Animo niet besteed aan de jongeren uit Beltrum. Die hokken liever bij elkaar in een drinkkeet, dan dat ze meedoen aan de activiteiten die de welzijnsorganisatie op poten zet, zo luidde eeen eerdere conclusie van Animo.

 
19-06-2008  

Overijsselaars zijn trots op Overijssel

bron:rtv-oost
 

Overijsselaars zijn trots op hun provincie en over het algemeen tevreden met hun leefomgeving. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1000 inwoners. Ze beoordelen het wonen in Overijssel met een 7,9. Inwoners hechten zeer aan het behoud van natuur en landschap. Verder moet werkgelegenheid gestimuleerd worden. Overijsselaars maken zich zorgen over het teveel bebouwen van landelijk gebieden met nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen, en daarmee het verdwijnen van het kenmerkende Overijsselse landschap. De provinciale politiek had om een onderzoek onder burgers gevraagd voor het opstellen van de omgevingsplannen.

 
19-06-2008  

Meer discriminatie in Overijssel

bron:rtv-oost
 

Het aantal discriminatiemeldingen in Overijssel is met 70% gestegen. Vooral de leeftijdsdiscriminatie en discriminatie tegen homoseksualiteit is sterk toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van Art.1, het voormalige Anti Discriminatie Bureau Overijssel. Van januari tot en met mei 2008 zijn er al 201 meldingen binnengekomen. Art.1 zegt dat dit met name komt doordat zij intensiever samenwerken met de politie en dus een beter overzicht hebben van de meldingen.

 
21-06-2008  

Actievoerders bij bezoek Verdonk

bron:rtv-oost
 

Zo'n dertig demonstranten hebben vrijdagavond de promotietour van Rita Verdonk in Deventer verstoord. Actievoerders van linkse groeperingen riepen vanachter dranghekken 'Rita rot op!' en 'Geen dictatuur met Rita achter het stuur'. Er zijn geen grote problemen geweest.  Verdonk hervatte met haar bezoek aan Deventer haar promotietour voor Trots op Nederland. Een paar weken geleden wilde de politica nog met haar tournee stoppen omdat ze minder beveiliging van de overheid krijgt. Beveiligingspersoneel was er vrijdag in Deventer volop aanwezig, net als agenten. In de Oude Mariakerk in de binnenstad van Deventer luisterden enkele tientallen geïnteresseerden naar het verhaal van Verdonk.

 
21-06-2008  

Overijssel betaalt mee aan station Nijverdal

bron:rtv-oost
 

De provincie Overijssel betaalt mee aan de verplaatsing van het station in Nijverdal. Het verplaatsen van het station, naar het centrum van het dorp, heeft volgens de gemeente Hellendoorn als meerwaarde meer mensen met de trein kunnen reizen. In Nijverdal worden de N35 en het spoor op termijn deels verdiept aangelegd in een tunnel. Tegelijkertijd kan het station dan worden verplaatst naar een betere plek. De totale kosten worden geschat op 12 en half miljoen euro. Daarvan draagt de provincie 4 miljoen euro bij. De regio Twente en de gemeente Hellendoorn stellen viereneenhalf miljoen beschikbaar. Alleen het Rijk moet nog beslissen of ze geld wil uittrekken voor de verplaatsing van het station

 
21-06-2008  

Nieuwe entree Politiebureau Enschede geopend

 

ENSCHEDE - Onder het motto 'politie Twente verbindt heden met verleden' Burgemeester P.den Oudsten en Korpschef P. Deelman met de onthulling van twee leeuwen op zaterdag 21 juni het vernieuwde entree van het hoofdbureau en het Bureau Binnenstad Enschede officieel geopend. Deze leeuwen zijn afkomstig van de vorige politiebureaus aan de Haaksbergerstraat (v.a.1911) en later De Klomp, en daarvoor stonden ze op het oude stadhuis, gebouwd in 1862. Ze vormen symbolisch de verbinding met het verleden, maar ook de binding tussen politie en gemeentebestuur, tussen politie en inwoners. Naast de opening is zaterdag juni ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van het Bureau Binnenstad een boek over 25 jaar veiligheid in de binnenstad van Enschede gepresenteerd. De initiatiefnemers (collega's van BB) hebben in het boek met verhalen en interviews de bestaansgeschiedenis van het bureau uiteengezet. In het boek wordt ook inzicht gegeven in de veranderde werkwijze en de veiligheid in het centrum van Enschede.

 
23-06-2008  

Pomphouders gaan actie voeren

bron:rtv-oost
 

Veel benzinepompmedewerkers uit Overijssel gaan aankomende vrijdag actievoeren bij het hoofdkantoor van de BOVAG in Bunnik. Ook veel pompmedewerkers uit andere provincies geven gehoor aan de oproep van de vakbonden. Bij het afsluiten van de cao Metaal en Techniek, waar de tankstations onder vallen, weigerde de BOVAG de cao ook voor tankstations te ondertekenen. De vakbonden vinden dit onterecht en willen met acties de BOVAG op andere gedachten brengen. Als resultaat uitblijft volgen er meer acties na het zomerreces.

 
23-06-2008  

Zwanenberg Food neemt afstand van film Fitna

bron:rtv-oost
 

ALMELO - Zwanenberg Food Group uit Almelo distantieërt zich van de inhoud van de anti-Koran film Fitna van Geert Wilders. Dat statement bracht Zwanenberg Food Group vandaag naar buiten. Het bedrijf komt met het statement omdat het enige tijd geleden in Jordanië is gevraagd om een mening te geven over de film. In de schriftelijke verklaring schrijft het bedrijf een levensmiddelenfabrikant te zijn en geen religieuze of politieke organisatie en distantieert zich als zodanig van de inhoud van de film. Het bedrijf had geen behoefte om een toelichting te geven op de verklaring.

 
23-06-2008  

Mission Olympic in Enschede

bron:rtv-oost
 

Het streetsport-evenement "Mission Olympic, The City" staat op 18 september op het Van Heekplein in Enschede. Jongeren kunnen die dag kennis maken met verschillende sporten zoals atletiek, american football, Ji Jitsu en kickboxen. Ook zullen er verschillende demonstraties worden gegeven. Het evenement is een initiatief van het NOC*NSF en een grote frisdrankfabrikant

 
23-06-2008  

Tubbergen en Rijssen scoren goed

bron:rtv-oost
 

Inwoners van de gemeente Tubbergen hebben bij een landelijk klanttevreden-heidsonderzoek van TNS NIPO hun gemeente een 7,8 gegeven. Dat is iets hoger dan het landelijk gemiddelde van 7,6. Tubbergen deed voor de eerste keer mee aan het onderzoek Benchmarking Publiekszaken. In totaal werden 11 Overijsselse gemeenten onderzocht. De gemeenten Rijssen Holten en Twenterand kregen met een 8 het hoogste cijfer dat gegeven werd. Deventer kreeg met een 7,5 het laagste cijfer van Overijssel. In totaal werden 91 gemeenten onderzocht.

 
23-06-2008  

Ilse de Lange zingt titelsong film Bride Flight

bron:rtv-oost
 

Oud Almelose Ilse de Lange zingt de titelsong van de nieuwe Nederlandse film Bride Flight. De soundtrack is ook door haar geschreven en staat op haar nieuwe album. De film van Ben Sombogaart gaat over drie jonge bruiden en een man met de naam Frank, gespeeld door Rutger Hauer. De vier ontmoeten elkaar tijdens de beroemde luchtrace van Londen naar Nieuw Zeeland. De film is vanaf oktober in de bioscoop te zien.

 
23-06-2008  

Bouw van bruisend hart in Nijverdal op schema

bron:De Roskam
 

Het bouwproject Dunantblok in het hart van Nijverdal ligt keurig op schema. De gemeente Hellendoorn en de VOF Centrum Nijverdal, waarin Ter Steege Vastgoed uit Rijssen en Synchroon Ontwikkelaars uit Hilversum samenwerken, vierden afgelopen week de voortgang met een feestelijke borrel. Net als het vorig jaar geopende Huis voor Cultuur en Bestuur is het Dunantblok onderdeel van het vernieuwde hart van Nijverdal. In totaal komen er 105 appartementen met daaronder een aparte parkeergarage met 96 parkeerplaatsen voor de bewoners van de appartementen. Op de begane grond is ruimte (circa 3.600 vierkante meter) voor commerciële functies, zoals winkels, horeca en dienstverlening. De openbare parkeerkelder onder het complex krijgt 256 parkeerplaatsen. De gemeente Hellendoorn neemt de bouw van de parkeergarage voor haar rekening. VOF Centrum Nijverdal ontwikkelt en bouwt de winkels en appartementen.

 
24-06-2008  

Mosquito mag blijven in Almelo

bron:rtv-oost
 

Almelo mag de Mosquito laten hangen in parkeerkelder Stadserf. Ook kunnen andere gemeenten doorgaan met hun plannen voor aanschaf van het apparaat. De meerderheid in de Tweede Kamer heeft zich dinsdag uitgesproken voor het apparaat dat irritant hoge tonen produceert om hangjongeren te verjagen. De tonen worden alleen gehoord door mensen jonger dan 25 jaar. De SP had gevraagd om een verbod omdat het apparaat bij die groep mogelijk gehoorschade veroorzaakt. De Tweede Kamer wil het onderzoek afwachten dat de minister vorige week heeft aangekondigd. Hij wil nog voor de zomer een onderzoek naar de voors en tegens van de Mosquito.

 
24-06-2008  

Van der Eem geen "gangster"

bron:rtv-oost
 

De Almelose ondernemer Van der Eem die Joran van der Sloot een bekentenis ontlokte in de zaak Natalee Holloway, is de afgelopen veertien jaar niet meer veroordeeld. Dat zei hij dinsdag naar aanleiding van een interview in de Volkskrant waarin hij wordt afgeschilderd als cocaïneverslaafde. Bovendien zou hij ten tijde van de undercoveroperatie geregeld met vuurwapens hebben rondgelopen. Van der Eem beweert dat die tijd achter hem ligt en hij geen misdadiger meer is. De verklaring komt aan de vooravond van de presentatie van zijn boek Overboord, dat woensdag wordt uitgebracht. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries krijgt het eerste exemplaar

 
24-06-2008  

Ten Cate opent in China bedrijf op 13,5 hectare

bron:De Roskam
 

Het multinationale concern Koninklijke Ten Cate NV met de hoofdzetel in Almelo spreidt haar vleugels opnieuw verder uit. Dichtbij de Chinese miljoenenstad Zhuhai heeft Ten Cate afgelopen week een fabriek voor geosynthetische materialen geopend. De nieuwe locatie biedt ruimte aan ongeveer 150 medewerkers, die weefsels produceren voor de sterk groeiende Aziatische markt. De vraag naar deze materialen, polypropyleen, als grondstof voor de productie is de afgelopen jaren sterk gestegen, vooral in Azië, want daar is die vraag met maar liefst twintig procent toegenomen. Het materiaal wordt gebruikt in de weg- en waterbouw in landen als China en India.  Het nieuwe complex beslaat ongeveer 135.000 vierkante meter, waarvan een kleine dertigduizend vierkante meter is bebouwd. De medewerkers kunnen gebruik maken van een hotel dat op het terrein staat. Ten Cate heeft in het eerste kwartaal van dit jaar ruim twaalf miljoen euro geïnvesteerd, waarvan het overgrote deel naar de nieuwe fabriek ging.

 
26-06-2008  

Wegener schrapt veel banen

bron:rtv-oost
 

Krantenuitgever Wegener schrapt 395 tot 465 banen als gevolg van moeilijke marktomstandigheden. Dat maakte Wegener, uitgever van regionale dagbladen als de Twentsche Courant Tubantia en de Stentor vandaag bekend. Wegener wil hiermee jaarlijks 32 miljoen tot 37 miljoen euro besparen. De Britse investeerder Mecom, die de uitgever vorig jaar overnam, wil alle Wegener-uitgeefactiviteiten samenvoegen tot een bedrijf: Wegener Media. Ook alle ondersteunende diensten worden samengevoegd. Alleen de drukkerij van het concern blijft als zelfstandige eenheid opereren. De reorganisatie wordt dit jaar al ingezet.

 
26-06-2008  

Ontslag bij Wegener tast regionaal nieuws aan

 

Den Haag - Volgens het CDA-kamerlid Atsma gaat de komende reorganisatie bij uitgever Wegener ten koste van het regionaal nieuws zoals De Stentor en de Twentsche Courant Tubantia dat brengen. Daarmee verdwijnt volgens Atsma tevens de 'controlerende' taak van de pers t.a.v. de lokale politiek. Atsma vindt dan ook dat er concurrentie moet blijven in de regionale nieuwsmedia zoals kranten en regionale omroepen. Volgens Atsma moet minister Plasterk de grote nieuwsmedia vragen om juist de regionale en lokale kranten te versterken. De aankondiging dat ruim 400 banen op de tocht staan bij Wegener is volgens Atsma de bevestiging dat het gote Mecom als nieuwe eigenaar van Wegener alleen maar op de centen uit is.

 
26-06-2008  

Ter Stal wil fors uitbreiden

bron:rtv-oost
 

Textielbedrijf Ter Stal uit Almelo wil het aantal winkels in Nederland fors uitbreiden. Dat heeft de financieel directeur vandaag gemeld.Ter Stal heeft sinds kort 3 van de 49 winkels van dochter Bentex omgebouwd tot de Ter Stal-formule. Als die winkels succesvol zijn, worden de komende twee jaar alle Bentex-winkels omgebouwd. Ook de 21 winkels van branchegenoot Philipoom die dit jaar werden aangekocht, krijgen waarschijnlijk op termijn Ter Stal op de gevel. Daarmee komt het totaal aantal vestigingen in Nederland op 172.

 
27-06-2008  

Gemeente Twenterand fout bij weerhouden megastal

 

ZWOLLE - Volgens gedeputeerde Jansen van de provincie Overijssel gaat de gemeente Twenterand buiten haar boekje in een poging de komst van megastallen naar Twenterand te weren. De gemeente Twenterand heeft volgens Jansen de gebieden waar die intensieve veehouderen kunnen komen, zoals o.a. Fortwijk, opeens aangewezen als een soort gebied. Jansen beweert dat de gemeente dat niet mag doen en dat alleen de provincie een dergelijk besluit mag nemen. De gemeente Twenterand is kopschuw geworden voor de komst van megastallen nadat een Brabantse varkenshouder een vergunningaanvraag had ingediend voor de oprichting van een megastal waar duizenden varkens gehouden kunnen worden. Na het zomerreces wil gedeputeerde Jansen dan ook met de gemeente Twenterand aan tafel om deze obstructie van de gemeente ongedaan te krijgen.  

 

 
28-06-2008  

Raad van Commissarissen Wegener Media opgestapt

 

APELDOORN - De benoeming van Hengeloër Joop Munsterman tot voorzitter van de Raad van Bestuur van uitgeversconcern Wegener, heeft geleid tot het vertrek van de Raad van Commissarissen. Het Britse Mecom dat over de meerderheid van de aandelen bezit van Wegener, schoof Munsterman naar voren die bij Wegener al directeur was van de winstgevende weekbladenpoot van de uitgever. De commissarissen Vink en Noten roemen Munsterman om zijn uitstekende operationele kwaliteiten, maar vinden hem niet de persoon die mensen kan binden. Volgens Vink en Noten is dat onontbeerlijk met de grote reorganisatie - waarbij ruim 400 ontslagen vallen - in het vooruitzicht. Criticasters Vink en Noten traden dan ook onmiddelijk af als commissaris. Al eerder deze week trok commissaris van Schaijk zich terug zodat Wegener nu zonder Raad van Commissarissen zit.  Munsterman is onder het grote publiek ook bekend als voorzitter van FC Twente.

 

 

 
30-06-2008  

Weer kamervragen Oldenkotte

 

VVD-Tweede Kamerlid Teeven wil nog deze week een spoeddebat over de tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken. Het kamerlid wil vragen stellen aan staatssecretaris Albayrak van Justitie over de explosieve situatie bij de tbs-kliniek. Vorige week werd de staatssecretaris vanwege die kliniek ook al op het matje groepen, op initiatief van de PVV. Albayrak kondigde toen een patiëntenstop af en verklaarde dat het weer relatief rustig was in de kliniek. Dat klopt volgens het personeel niet. De VVD wil daarom opnieuw een spoeddebat. Eerder eisten de SP en het CDA ook al opheldering over de situatie in tbs-kliniek. In Oldenkotte is een structureel personeelstekort, waardoor de veiligheid van personeel en patiënten in gevaar zou zijn

 
30-06-2008  

Brandstichting bij woonhuizen in Hengelo

 

HENGELO - Twee branden in Hengelo werden door rookmelders in de huizen vroegtijdig ontdekt voordat het tot catestrofale gevolgen kon leiden. Zaterdagnacht hoorden in de Hortensiastraat bewoners de rookmelder bij de buren afgaan en alarmeerden de brandweer. In de hal van het huis bleek een stapeltje reclamefolders in de fik te staan. Zondagnacht gebeurde nagenoeg hetzelfde in de Nieuwstraat. Ook hier hoorden buren een rookmelder en bij controle bleek een bank tegen het woonhuis in de hens te staan. De gealarmeerde brandweer kwam hier te laat omdat men zelf het vuur meester werd. Een zorgelijke ontwikkeling, want bij beide branden word opzet niet uitgesloten. Gelukkig vielen er echter geen slachtoffers     

 

 
30-06-2008  

Massale politie-inzet bij knokpartijen Deventer

 

DEVENTER - Op de Brink in Deventer kwam het in de late zaterdagnacht tot meerdere knokpartijen waarvoor het Deventer politiekorps assistentie moest vragen uit Ommen, Dalfsen, Kampen Zwolle en Gelderland. Het lukte de Deventer 'hermandad' namelijk niet om de vele knokpartijen een halt toe te roepen. Waardoor de massale oproer ontstond is tot op heden niet duidelijk. Volgens het Deventer politiekorps hebben de ongeregeldheden niets van doen met de drukte rondom het Sixtiesfestival dat tot 24.00 uur duurde, want toen was de sfeer goed te noemen.  

 
30-06-2008  

Morgen wordt het leven stukken duurder

bron: ANP-Tc Tubantia

Geen centen maar euro's duurder of niet Wouter Bos?
 


DEN HAAG - Het leven wordt vanaf dinsdag flink duurder. Voor een doorsnee gezin kunnen de extra lasten oplopen tot circa vijftig euro per maand. Dat komt vooral door belastingverhogingen en stijgende energietarieven.
De prijzen voor elektriciteit en vooral gas bijvoorbeeld gaan fors omhoog. De energienota pakt daardoor bij gemiddeld gebruik tien tot twaalf euro hoger uit. De wettelijke huurverhoging voor sociale huurwoningen (circa 2,4 miljoen woningen), die ook morgen ingaat, bedraagt dit jaar maximaal 1,6 procent. Voor een woning van 500 euro komt er daardoor acht euro huur per maand bij.
Automobilisten die op LPG of diesel rijden, rekenen vanaf morgen respectievelijk 1,5 of 3 cent extra accijns af. De accijnsverhoging komt bovenop de toch al fors gestegen brandstofprijzen als gevolg van de dure olie.

Verhogingen per 1 juli 2008
Vliegtickets - 11,25 euro voor bestemmin­gen binnen Europa of maxi­maal 2.500 kilometer, 45 euro voor overige bestemmingen.
Accijns op een liter diesel - Stijgt 3 cent, op een liter lpg 1,5 cent.
Accijns op een pakje sigaretten - (20 stuks) stijgt 25 cent, de accijns op een pakje shag ( 50 gram) stijgt 31 cent.( inclusief btw).

De maatregelen dit najaar
Alsnog invoering van een vereenvoudigde verpakkingstaks omdat de regeling aanvankelijk onwerkbaar was voor het bedrijfsleven. De verwachting is dat producenten de hogere verpakkingskosten doorberekenen aan de consument.

De maatregelen per 2009
BTW stijgt van 19 naar 20 procent ( nog ter discussie)
Accijns op diesel en lpg stijgen nog 1 cent per liter
Accijns op een krat bier (24 stuks) stijgt 65 cent, inclusief btw. Het kabinet wil ook dat consumenten minder gemakkelijk voor het milieuvervuilende vliegtuig kiezen. Passagiers betalen voortaan een toeslag op elke ticket.

Rokers gaan vanwege een accijnsverhoging weer meer betalen voor hun sigaret of shag. Ze worden extra belast om een eerder afgeblazen btw-verhoging voor kermisattracties te compenseren.

De schatkist vaart wel bij de invoering van nieuwe belastingen en verhoging van de bestaande heffingen. De vliegtaks levert jaarlijks 350 miljoen euro op. De accijnsverhoging op diesel en LPG 240 miljoen en sigaretten en shag 250 miljoen.

Voorzitter Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW houdt de overheid verantwoordelijk voor oplopende inflatie.

Kijk waar Woutertje het allemaal voor doet!

 
30-06-2008  

RTV Oost scoort een dikke 7

bron:rtv-oost
 

RTV Oost krijgt van haar kijkers en luisteraars een ruime 7. Dat blijkt uit een onderzoek van de Provincie Overijssel. Gedeputeerde Buursink vroeg in mei om het onderzoek, omdat hij wilde weten of de regionale omroep de subsidie van 10 miljoen euro wel verdient. Volgens het onderzoek kijkt 58 procent van de inwoners van Overijssel naar TV Oost en luistert 32 procent iedere week naar Radio Oost. Vooral het nieuws en de sport worden veel bekeken, net als de Regiotap en de soap Van Jonge Leu. De populairste radioprogramma's zijn Goeiemorgen en Goeiemiddag Overijssel. 41 procent van de ondervraagden vindt dat de programmering voldoet aan de verwachting. Voor het onderzoek zijn 1200 inwoners van Overijssel ondervraagd

 
30-06-2008  

'Klein café' bazen stappen naar de rechter

Zij willen vrijstellling anti-rookbeleid
 

ENSCHEDE - Horeca-ondernemers die lid zijn van de Stichting 'Redt de kleine Horeca-ondernemer' stappen dinsdag naar de kort geding-rechter in Den Haag om onmiddellijke ontheffing van het rookverbod te krijgen, dat per 1 juli in gaat. Dat meldt de jurist Marco Gerritsen, die optreedt namens de stichting. Eerder kon dat niet, omdat nog lang niet alle gevolgen van de Tabalswet voor de kleine ondernemers duidelijk waren volgens Gerritsen. Tot de kleine cafés worden twee groepen onderscheiden. Die tot 35m2 zijn er 4000 in Nederland en tot 50m2 ongeveer 5000 in getal. Volgens jurist Gerritsen dreigen deze 9000 cafés de nek te worden omgedraaid door de strenge anti-rookregels. Gerritesen wil onmiddelijke opschorting van het rookverbod en een permanente ontheffing à la België, Luxemburg en Denemarken. In Duitsland kent men de mogelijkheid tot het instellen van een Rokerssociëteit. Met de onheffing bestaat er volgens Gerritsen ook duidelijkheid voor potentiële klanten. Men kiest er voor naar binnen te gaan en het roken te accepteren of gaat naar die horecabedrijven waar het verboden is. Het kleine café hoeft volgens jurist Gerritsen niet te worden geslachtofferd.

Archief
Terug naar vorige pagina