Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
30-06-2008  

Morgen wordt het leven stukken duurder

bron: ANP-Tc Tubantia

Geen centen maar euro's duurder of niet Wouter Bos?
 


DEN HAAG - Het leven wordt vanaf dinsdag flink duurder. Voor een doorsnee gezin kunnen de extra lasten oplopen tot circa vijftig euro per maand. Dat komt vooral door belastingverhogingen en stijgende energietarieven.
De prijzen voor elektriciteit en vooral gas bijvoorbeeld gaan fors omhoog. De energienota pakt daardoor bij gemiddeld gebruik tien tot twaalf euro hoger uit. De wettelijke huurverhoging voor sociale huurwoningen (circa 2,4 miljoen woningen), die ook morgen ingaat, bedraagt dit jaar maximaal 1,6 procent. Voor een woning van 500 euro komt er daardoor acht euro huur per maand bij.
Automobilisten die op LPG of diesel rijden, rekenen vanaf morgen respectievelijk 1,5 of 3 cent extra accijns af. De accijnsverhoging komt bovenop de toch al fors gestegen brandstofprijzen als gevolg van de dure olie.

Verhogingen per 1 juli 2008
Vliegtickets - 11,25 euro voor bestemmin­gen binnen Europa of maxi­maal 2.500 kilometer, 45 euro voor overige bestemmingen.
Accijns op een liter diesel - Stijgt 3 cent, op een liter lpg 1,5 cent.
Accijns op een pakje sigaretten - (20 stuks) stijgt 25 cent, de accijns op een pakje shag ( 50 gram) stijgt 31 cent.( inclusief btw).

De maatregelen dit najaar
Alsnog invoering van een vereenvoudigde verpakkingstaks omdat de regeling aanvankelijk onwerkbaar was voor het bedrijfsleven. De verwachting is dat producenten de hogere verpakkingskosten doorberekenen aan de consument.

De maatregelen per 2009
BTW stijgt van 19 naar 20 procent ( nog ter discussie)
Accijns op diesel en lpg stijgen nog 1 cent per liter
Accijns op een krat bier (24 stuks) stijgt 65 cent, inclusief btw. Het kabinet wil ook dat consumenten minder gemakkelijk voor het milieuvervuilende vliegtuig kiezen. Passagiers betalen voortaan een toeslag op elke ticket.

Rokers gaan vanwege een accijnsverhoging weer meer betalen voor hun sigaret of shag. Ze worden extra belast om een eerder afgeblazen btw-verhoging voor kermisattracties te compenseren.

De schatkist vaart wel bij de invoering van nieuwe belastingen en verhoging van de bestaande heffingen. De vliegtaks levert jaarlijks 350 miljoen euro op. De accijnsverhoging op diesel en LPG 240 miljoen en sigaretten en shag 250 miljoen.

Voorzitter Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW houdt de overheid verantwoordelijk voor oplopende inflatie.

Kijk waar Woutertje het allemaal voor doet!

Archief
Terug naar vorige pagina