Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
01-06-2008  

Nederland Big Brotherland?

bron: NRC
 

Nederland is internationaal koploper bij het afluisteren van telefoons. In de tweede helft van vorig jaar werden per dag 1681 telefoons afgetapt, zo blijkt uit het eerste overzicht hiervan dat minister Hirsch Ballin (Justitie) heeft gepubliceerd. Daarmee heeft Nederland meer telefoontaps dan de VS, die er 2.208 in een heel jaar had. (Omgerekend op jaarbasis in Nederland 613.565 tabs, dat is met één telefoontje per Nederlander per jaar een kans van 1 op 26 dat u wordt afgeluisterd.)

Gisteren werd bekend dat de komende jaren alle treinen in Nederland van camera’s worden voorzien. Daarmee zullen reizigers zich veiliger gaan voelen, aldus een woordvoerder van de NS.

In een hoofdcommentaar van deze krant,  gisteren onder de titel  Iedereen verdacht, werd gesteld dat de balans volledig is doorgeslagen. ,,De samenleving verandert in een Panopticum waarin alle reis- en communicatiegegevens van alle burgers bekend zijn, alle beelden van bewakingscamera’s  opgeslagen. Sinds de aanslag op de Twin Towers leven we in een permanente staat van (fictieve) bedreiging.”

Archief
Terug naar vorige pagina