Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
01-05-2009  

Bijspijkerkamp MO-leerlingen op UT begonnen

 

ENSCHEDE - Op de Universiteit Twente zijn de jaarlijkse bijspijkerkampen voor middelbare onderwijsleerlingen weer begonnen. Al voor de elfde jaargang spijkeren studenten van de UT de MO-leerlingen een week lang bij om hen in het schooljaar over te laten gaan of te laten slagen voor het examen. Uit het gehele land zijn leerlingen een week te gast op de campus om te studeren. Daarnaast is er in de vrije uren tijd voor allerlei activiteiten.

 
03-05-2009  

Koningin bezocht slachtoffers Koninginnedagfeest

bron: RTV Oost
 

ZWOLLE - Koningin Beatrix heeft zaterdagmiddag in de Isala klinieken in Zwolle een bezoek gebracht aan de slachtoffers van het Koninginnedagdrama in Apeldoorn.

In het Sophia ziekenhuis in Zwolle liggen nog vier gewonden. Het prinselijk paar Willem Alexander en Maxima bezocht slachtoffers in ziekenhuizen in Utrecht, Amersfoort en Tilburg. Prinses Margriet en Pieter van Vollenhove bezochten een slachtoffer in het ziekenhuis in Arnhem. Het ziekenbezoek van de Koninklijke familie werd strikt geheim gehouden door de Rijksvoorlichtingsdienst.

 
04-05-2009  

Reijtenbagh schikt met Credit Suisse

 

ALMELO - Volgens het Financieel Dagblad heeft de oud- Almelose huisarts Louis Reijtenbagh een schikking getroffen met de bank Credit Suisse. Reijtenbagh die rijk werd met handel in aandelen en volgens Quote over een geschat vermogen van 530 miljoen euro beschikt, zou door de financiële crisis in de problemen zijn gekomen. Bovendien had hij zijn kunstverzameling bij meerdere banken on onderpand gegeven voor leningen. Eerder schikte Reijtenbagh al met de ABNAmro Bank. Hij is nog in conflict met de Amerikaanse bank JP Morgan.

 
04-05-2009  

De herkeuringstrukendoos van UWV is onbeperkt


Het hoofdgebouw in Amsterdam met 'gouden' toiletkranen
 

ALMELO - Volgens juridisch adviesbureau JEEJAR in Almelo is de 'trukendoos' van het UWV onbeperkt. Volgens JEEJAR moet UWV staan voor Uitvoering Werknemers Verzekeringen, maar is dat volgens JEEJAR al lang niet meer het geval gelet op de praktijken die de herkeuringsartsen allemaal toepassen om arbeidsongeschikten op de een of andere manier toch tot enige arbeid geschikt te verklaren. Het gevolg is dan meestal een gang naar de bijstand.
De artsen in dienst van het UWV - die toch allemaal de 'Eed van Hippocrates' hebben afgelegd - verklaren sinds enige tijd geherkeurden wel volledig arbeidsongeschikt maar omschrijven ook dat cliënten nog wel enigszins belastbaar zijn. Wanneer u tegen die omschrijving geen bezwaar maakt is het gevolg bij de volgende herkeuring dat u gedeeltelijk of zelfs geheel arbeidsongeschikt wordt verklaard met als gevolg het stopzetten van de uitkering. JEEJAR geeft op zijn website een ware bloemlezing van ongehoord gedrag bij het UWV en schreef daarover ook de landelijke politiek aan. Die lijken oost-indisch doof zodat u toch echt uw recht via bezwaren en beroepen zelf moet halen. Het verzuimen van termijnen kan daarbij catastrofale gevolgen hebben voor uw rechtspositie. 

 
04-05-2009  

Grootscheepse controle frauderende winkeliers

  ENSCHEDE - De overheid houdt vanaf deze maand een grootscheepse controle op fraude in de Overijsselse detailhandel. De controles van de regionale fraudeteams (RIF) bestaande uit belastingdienst, UWV, arbeidsinspectie, vreemdelingenpolitie en betrokken gemeenten gaan door tot februari 2010 en het aantal betrokken controleurs bedraagt meer dan honderd. Er wordt gecontroleerd op ontduiking van belasting en premieafdracht, uitkeringsfraude, vergunningen en illegale arbeid.
Lees verder...

 
06-05-2009  

Groots vrijheidsfestival in Enschede.

 

ENSCHEDE - Tijdens bevrijdingsdag stond Enschede bol van de muziek. Niet zomaar muziek, maar muziek om de vrijheid te vieren. Vijf mei is de dag dat we stilstaan bij het belang van vrijheid, grondrechten en democratie. Een groot goed dat we moeten koesteren met elkaar. Niet voor niets was het thema voor de viering van Bevrijdingsdag ‘Vrijheid maak je met elkaar!’
Ceremonie was er met het ontsteken van het vrijheidsvuur. De voorzitter van het 4 en 5 mei Comité Enschede, mevrouw Els Koopmans, sprak een kort welkomstwoord. Vervolgens liet de stadsdichter, de heer Frank Wijering, zijn licht laten schijnen op vrijheid. Aansluitend sprak wethouder Myra Koomen en zij ontstak het vrijheidsvuur, waarmee het Vrijheidsfestival officieel kon beginnen.

< Wethouder Myra Koomen ontsteekt het vrijheidsvuur waarmee het Vrijheisfestival officieel is geopend.

Fotoreportage (29 foto's)...

 
06-05-2009  

Dader mislukte aanslag koningshuis begraven

 

ZEVENAAR - Dader Karst T. van de aanslag op het koningshuis tijdens de Koninginnedagviering in Apeldoorn, Karst T. is woensdag aan het begin van de middag in het bijzijn van zijn familie begraven op begraafplaats Rosorum in Zevenaar. 

 
07-05-2009  

RvS schorst plan begraafplaats Tubbergen

 

TUBBERGEN - De Raad van State motiveerde het schorsingsbesluit voor de aanleg van een nieuwe begraafplaats dat het belang van het archeologisch onderzoek zwaarder weegt dan de daadwerkelijke aanvang van de aanleg van de nieuwe begraafplaats in Tubbergen. Ruim 80 omwonenden maakten bezwaar tegen de start van de aanleg uit vrees voor verlies van archeologische vindplaatsen.

 
07-05-2009  

Provinciale Staten voor verkoop Essent

 

ZWOLLE - Provinciale Staten stemde gisteravond laat met ruime meerderheid (33-13) in met de verkoop van Essent aan de Duitse energiereus RWE. De PvdA die eerst grote bedenken toonde, stemde uiteindelijk verdeeld evenals de ChristenUnie. SGP, SP en Solidara stemden tegen. Wel werd een wensenlijstje als 'voorwaarde' toegevoegd zoals hogere productie van milieuvriendelijke energie en extra investeringen in Overijsselse milieuprojecten. Verkoop kan Overijssel 1,4 miljoen euro opleveren. Grootste aandeelhouder Brabant stemde onlangs met 28 tegen 26 stemmen niet in met verkoop. De uiteindelijke beslissing ligt bij de college's van Gedeputeerde Staten van de aandeelhoudende provincies.

 
07-05-2009  

Geen alarm tijdens dodelijke sprint Apeldoorn

 

APELDOORN - Volgens een bericht in De Stentor en TC Tubantia is er tijdens de amokrit van Karst Richard Tates op Koninginnedag geen alarm geslagen door de beveiligingsbeamten langs de Jachtlaan. De dodenrit van Tates nam 610 meter in beslag voordat hij bij het kruispunt bij de Naald op hoge snelheid dwars door de hekken en het publiek heen reed. Tates kende de omgeving goed omdat hij een aantal jaren vlakbij de Naald in Apeldoorn woonde en werkte. Bij de aanslag op het Koningshuis vielen zeven doden te betreuren inclusief Tates zelf.

Lees hier: Geen alarm tijdens dodelijke sprint.
Lees hier: Karst liep elke dag even naar de Naald.

 
07-05-2009  

Otten niet beschikbaar volgende ambtsperiode

 

HENGELO - PvdA-wethouder Bert Otten heeft zijn partijgenoten in Hengelo per brief laten weten volgend jaar na de gemeenteraadsverkiezing in maart niet langer beschikbaar te zijn als wethouder. Wat Otten dan gaat doen is nog niet bekend. Otten heeft er volgend jaar twee periodes als wethouder opzitten.


Brief aan partijgenoten (pdf)

 
07-05-2009  

Opening Johan Cruyff College Twente

 

ENSCHEDE - Donderdag kwam Johan Cruyff naar Enschede voor de officiële opening van het Johan Cruyff College. Er was voor de opening een programma samengesteld waarin de topsporter en de student centraal staan. Diverse studerende topsporters van het Olympisch Netwerk Twente, waaronder Rianne Guichelaar, Justin Eleveld en Britt Vonk stonden Johan Cruijff terzijde voor het geven van het startsein.

Het Johan Cruyff College biedt topsporters de kans om naast hun sportieve carrière ook een studie te volgen voor de carrièreloopbaan na de topsport.

Het Johan Cruyff College biedt sporters twee MBO-opleidingen:
A. driejarige opleiding Medewerker Marketing, Communicatie- en Evenementenorganisatie Sport (niveau 4).
B. tweejarige opleiding Commercieel Medewerker Sport (niveau 3).

Dankzij de start van het Johan Cruyff College hebben nu ook (aankomende) topsporters in de regio Twente de mogelijkheid om hun sport te combineren met een studie. Het programma houdt rekening met hun verplichtingen. De andere vijf Johan Cruyff Colleges in Amsterdam, Nijmegen, Groningen, Maastricht en Roosendaal hebben al aangetoond dat het zeer stimulerend werkt om talentvolle sporters samen op te leiden.

De zes Johan Cruyff Colleges (MBO), de Johan Cruyff University (HBO) en het Johan Cruyff Institute for Sport Studies (masteropleidingen en cursussen voor sportorganisaties) maken onderdeel uit van een internationaal netwerk van inmiddels honderden studerende en afgestudeerde sporters. Meer informatie over het Johan Cruyff College Twente via de website: www.rocvantwente.nl/jcc  

Fotoreportage (25 foto's)...

 
08-05-2009  

Raadsel voor ouders aanslagpleger Koningshuis

 

Voor de ouders van Karst Tates is het een groot raadsel waarom hun zoon op Koninginnedag een aanslag heeft gepleegd op de koninklijke familie. 'Het is onbegrijpelijk, we zijn verbijsterd. En ook wij zitten met zó veel vragen. Wij willen ons verhaal vertellen, maar het enige echte verhaal weten wij ook niet.' Lees verder in Elsevier.

 
08-05-2009  

Vijfjarig meisje overleden na aanrijding

 

VROOMSHOOP - Op vrijdag 8 mei 2009 omstreeks 14.48 uur fietste een moeder met haar kind en haar vijfjarige dochter op haar eigen fietsje over de Linderflier in Vroomshoop. Een 80-jarige man uit Mariënberg, die zijn auto geparkeerd had op een parkeerplaats aldaar, reed op het moment dat het meisje langs zijn auto fietste achteruit. Het meisje kwam onder de auto van de man terecht. Na ongeveer 6 meter merkte de bestuurder dat er wat aan de hand was. Hierop reed hij weer naar voren. De man heeft het meisje niet gezien toen hij achteruit reed. Omstanders begonnen het meisje meteen te reanimeren.

Dankzij het sms-alarm werden andere mensen gealarmeerd die assisteerden bij de reanimatie tot de traumahelikopter en de ambulance arriveerden. Het meisje overleed op weg naar het ziekenhuis. Verkeersanalisten van de politie Twente (VOA) hebben een onderzoek ingesteld naar de toedracht. De 80-jarige bestuurder werd aangehouden en legde op het politiebureau een verklaring af waarna hij in vrijheid werd gesteld. Het rijbewijs van de man is ingevorderd. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt. Aan de betrokken wordt slachtofferhulp aangeboden. 

 
08-05-2009  

Agrariërs Losser tegen inrichtingsplan

 

LOSSER - Negentien agrariërs uit Losser zijn het niet eens met het nieuwe inrichtingsplan voor het buitengebied. De provincie wil in het buitengebied fiets- en wandelpaden aanleggen, maar de tegenstanders vinden de compensatie ontoereikend. De Raad van State doet over twee maanden uitspraak.

 
08-05-2009  

Ridderschap ON voor 'Hauptkommissar' Schmidt

  OSNABRÜCK/DENHAAG/HAMBURG - 'Erste Kriminalhauptkommissar' August Schmidt - van het politiedistricht Osnabrück - kreeg gisteren voor zijn verdiensten voor de grensoverschrijdende politiesamenwerking een koninklijke onderscheiding. Deze werd hem door mevr. Carliese Hackert, konsul van het Nederlandse Consulaat in Hamburg, in het hoofdkantoor van het politiedistrict Osnabrück uitgereikt.
Lees verder...

 
09-05-2009  

Achtste dode door 'dodemansrit' Apeldoorn

 

ZWOLLE/APELDOORN - Terwijl in Apeldoorn de zes dode en alle gewonde slachtoffers van de 'dodemansrit' tijdens Koninginnedag officieel werden herdacht overleed in het ziekenhuis van Zwolle een vrouw aan de gevolgen van de 'dodemansrit' van dader Karst R. Tates. De vrouw uit Moergestel is de achtste dode die te betreuren valt. Haar 14-jarige dochter was eerder op de dag uit het ziekenhuis ontslagen.
Bij de herdenkingsdienst in theater Orpheus waren 1200 genodigden aanwezig onder wie enkele gewonden, koningin Beatrix, premier Balkenende, prins Willem-Alexander en prinses Máxima en prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven. Op het marktplein in Apeldoorn volgden zo'n 5000 belangstellenden de plechtigheid op grote beeldschermen.

< Uit piëteit voor de slachtoffers was er geen kaars voor de dader

 
09-05-2009  

Ramkraak bij bank in Schöningsdorf/Emmen


^ Met deze in Klazienaveen gestolen shovel werd de gevel geramd zodat de kluis kon worden meegenomen
  SCHÖNINGSDORF (Dd)/EMMEN - Na een ramkraak afgelopen weekend in een filiaal van de Emländische Volksbank in het Duitse Schöningsdorf net over de grens bij Emmen, is de Duitse en Nederlandse politie nog steeds op zoek naar de daders.
Door sporenonderzoek en meerdere getuigenverklaringen bestaat het vermoeden dat het hier om een Nederlandse bende gaat. Alleen al in Grafschaft Bentheim en Emsland zijn tot nu toe al 11 inbraken gepleegd.
De daders gaan steeds op de zelfde wijze te werk. Afgelopen weekend werd er in Klazienaveen om ong. 02.30 uur bij de politie gemeld dat er een shovel was gestolen, waarmee de daders om ongeveer 03.20 de Volksbank in Schöningsdorf ramden. Een boven de bank wonende persoon melde de inbraak bij de politie. De politie die snel ter plaatse was, zagen de daders er nog net vandoor gaan in een donkere BMW met het kenteken EL-CC-17 die enkele uren daarvoor was gestolen in Nijkerk.
Lees verder...

Fotoreportage (4 foto's)...

 
09-05-2009  

Carinovo Raalte schrapt 175 banen

 

RAALTE - Het in grote financiële problemen verkerende Carinova schrapt in Oost-Nederland 175 banen. Dat maakte de vakbond NU'71 bekend. Volgens de vakbond is er sprake van slecht management en te lage inschrijvingen bij de invoering van de nieuwe wet Wmo. NU'71 wil zoveel mogelijk ontslagen voorkomen onder de ruim tweeduizend medewerkers van Carinova.

 
09-05-2009  

12-jarige stuurt tractor, opa geeft gas en remt

 

WESTERHAAR - De politie in Westerhaar kreeg zaterdag een merkwaardige verklaring waarom een 12- jarige jongen op een grote landbouwtractor stuurde in het bijzijn van zijn 82-jarige opa. Opa was namelijk van het paard gevallen en kon daarom niet goed sturen. De kleinzoon stuurde en opa bediende de pedalen omdat de kleinzoon daar nog niet bij kon.

De 12-jarige kreeg als 'bestuurder' een prent van 75 euro met het advies te wachten tot 16 jaar. Opa nam de rest van de rit voor zijn rekening en zal ongetwijfeld gedoneerd hebben.
 

 
10-05-2009  

Illegaal vuurtje leidt tot woningbrand

 

GEESTEREN - Zaterdagmiddag was een 29-jarige man op een bedrijfsterrein aan de Breemhaarsweg in Geesteren illegaal afval aan het verbranden met een grote vonkenregen tot gevolg. Hierdoor raakte de rieten kap van een op 4o meter afstand gelegen woning in brand.
De gealarmeerde brandweer moest noodgedwongen de rieten kap uit elkaar trekken om de brand te blussen waardoor flinke schade aan de woning ontstond.
De 29-jarige brandstichter werd aangehouden en naar het politiebureau te Hengelo overgebracht voor nader verhoor en onderzoek.

< Foto's Clemens Brughuis

Fotoreportage (9 foto's)...

 
11-05-2009  

Politie-oproep Skimapparaat ABN Vroomshoop

 

VROOMSHOOP - Een oplettende getuige vermoedde zaterdagavond 9 mei dat een pinautomaat aan het Julianaplein in Vroomshoop voorzien was van skimapparatuur en meldde dit direct bij de politie. De politie constateerde dat de pinautomaat inderdaad voorzien was van skimapparatuur. Het is nog niet bekend of er gedupeerden zijn. De politie verzoekt gedupeerden zich te melden.

Wellicht zijn er mensen die het een en ander hebben gezien of iets is opgevallen rond de pinautomaat op de Julianastraat. Deze worden verzocht zich te melden. Dit kan via het algemene nummer van de politie Twente, afdeling Vroomshoop 0800-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

 
12-05-2009  

Hoofdcontract aanleg Hanzelijn getekend

 

UTRECHT - Het hoofdcontact voor de aanleg van de Hanzelijn tussen Lelystad en Zwolle is gisteren getekend tussen opdrachtgever Prorail en de aannemerscombinatie HanzaRailTeam. De bouw van de nieuwe spoorlijn moet in 2010 beginnen en kost 164 miljoen euro. In 2012 moet de lijn klaar zijn. In totaal worden 13.000 spoorstaven, 133.000 dwarsliggers, 400 km bovenleiding, 1500 masten en 22 km geluidsscherm aangelegd. Doel is een betere treinverbinding tussen de Randstad en het oosten en noorden van het land.

< De Hanzelijn gaat onder het Drontermeer door. Foto: Rijkswaterstaat  

 
13-05-2009  

De 'Lancaster van Zuna' nader belicht

 

WIERDEN - Gisteravond vond in het stadhuis van Wierden een lezing plaats over de 'Lancaster van Zuna'. De Engelse bommenwerper die op 23 september 1944 neerstortte aan de Smeijersdijk in de Wierdense buurtschap Zuna. Eerst in 2006 werden de wrakstukken geborgen. Burgemeester Kobes leidde de avond in en Kees Kroon van de Historische Kring Wederden vertelde niet alleen over de laatste vlucht van de Lancaster maar ook over de tactiek van de Britse RAF en de Duitse 'nachtjagers' om elkaar te bestrijden. Na de berging in 2006 werden de tot dan 'vermiste' Britse bemanningsleden geborgen en bijgezet. In dezelfde nacht stortte er ook een Lancaster neer op de school  en een woonhuis in de Hofkampstraat te Almelo. Hierbij kwamen zes burgers om het leven.

More in English

< Foto's uit het archief Historische Kring Wederden en de fotoreportage van de lezing is van Freek Buitenweg.

Fotoreportage (19 foto's)...

 
15-05-2009  

Meer treinen over Noordtak en Zutphen-Hengelo

  De Betuwelijn is er voor 150 treinen per dag. Op de IJssellijn tot Dieren rijden er nu een 150 per dag. In 2020 zijn dat er 120 meer. Tot Zutphen rijden er dan 70 meer dan nu. Tussen Wierden en Hengelo rijden er nu 200 en in 2020 wordt ook de 270 gehaald. Van de 70 goederentreinen over de Noordtak gaan er misschien 20 naar Zwolle en de andere 50 of via Deventer of via Zutphen – Hengelo richting Oldenzaal.
Minister Eurlings van Verkeer & Waterstaat wil dat er per jaar 5% meer reizigers per trein reizen. Dat is beleid dat goed voor het milieu is. Er komen dan ook meer treinen. Zo denkt men dat er in 2020 tussen Arnhem en Dieren 4 stoptreinen per uur bijkomen. De provincie en de stadsregio Stedendriehoek willen graag passagierstreinen tussen Apeldoorn en Arnhem via De Hoven bij Zutphen en Dieren. In Twente wil men per uur twee regiotreinen eraan toevoegen. Dit alles zijn nog geen vaste plannen, maar men denkt wel in die richting.
Lees verder...


Overzicht mogelijk toekomstige ontwikkelingen noordtak

 
16-05-2009  

CDA roept op tot blokkade spoorlijn Goor

 

HOF VAN TWENTE - Het CDA in de gemeente Hof van Twente roept op tot burgerlijke ongehoorzaamheid om de spoorlijn door Goor voor een kwartier te blokkeren. De gemeente heeft namelijk bezwaren tegen het zware goederentransport dat Prorail over deze spoorlijn leidt. Prorail heeft weinig alternatief vanwege het noodspoor bij Almelo. De VROM-inspectie legde eerder al een dwangsom op aan Prorail.

 
16-05-2009  

Brabant overstag, Essent toch naar RWE?

 

DEN BOSCH - Stemde Provinciale Staten van Brabant enkele weken geleden nog tegen de overname, vrijdagmiddag ging het overstag ondanks oproepen uit het kabinet en de 2e kamer om niet akkoord te gaan.

Oorzaak was de dreiging dat RWE ook met minder dan 80% aandelen genoegen zou nemen waardoor Brabant geen zeggenschap meer zou hebben over haar 30% aandelen in Essent.

Overijssel kan bij een overname 1,4 miljard euro tegemoet zien.

 
16-05-2009  

Losser niet meer onder curatele

 

ZWOLLE - De provincie Overijssel heeft de herziene begroting van de gemeente Losser goedgekeurd. Losser kan tot en met 2012 nauwelijks investeren en moet naast bezuinigingen vijftien banen opheffen.

 
16-05-2009  

Banenbeurs 15 & 16 mei in het Expo Center

 

HENGELO - Op 15 & 16 mei staat het Expo Center Hengelo volledig in het teken van de 8e Banenbeurs. Op dit moment is de arbeidsmarkt volop in beweging. Het vinden van de juiste kandidaat en/of functie is niet altijd even eenvoudig. De Banenbeurs kan er toe bijdragen dat partijen heel direct met elkaar in contact kunnen komen. Zaterdag kunt u er nog terecht tot 17.00 uur.

< Ook Tjellens is paraat op de banenbeurs

Fotoreportage (15 foto's)...

 
16-05-2009  

Koninklijke onderscheiding voor dirigent J.Q. Zwart

 

WIERDEN - Burgemeester L.B. Kobes van de gemeente Wierden heeft vrijdagavond een Koninklijke onderscheiding - Ridder in de Orde van Oranje Nassau - uitgereikt aan de heer J.Q. Zwart uit Kampen. Jan Quintus Zwart is al 25 jaar dirigent van de Christelijke Gemengde Zangvereniging “Looft den Heer”en het jongerenkoor “Praise the Lord” in Notter.

De uitreiking vond plaats tijdens het jubileumconcert ter gelegenheid van het 25-jarig dirigentschap van de heer Zwart in de Nederlands Hervormde Dorpskerk te Wierden.

 
18-05-2009  

Pacton Trailers in de clinch met gem. Ommen

 

OMMEN - Opleggerfabrikant Pacton die de gemeente Ommen voor de Raad van State sleepte, gaat nu samen met de gemeente Ommen een oplossing zoeken voor mogelijke bedrijfsverhuizing. De gemeente wil in het havengebied van Ommen een nieuwe woonwijk bouwen maar Pacton vreesde voor bedrijfsbelemmering en stak daar via de RvS een stokje voor. De gemeente Ommen wil ook het servicecentrum Toscon van Pacton verhuizen.
 

Pacton BV is Nederland's grootste producent van getrokken materieel voor het wegtransport. Met een team van 275 gemotiveerde medewerkers produceert Pacton in Ommen op een oppervlakte van 55.000 m2, zo'n 2.500 opleggers per jaar.

 
18-05-2009  

Ontvoering uit AZC Azelo

  AZELO - Familieleden ontvoeren 19-jarige vrouw uit Zoetermeer. Zij zat ondergedoken bij haar vriend in het AZC.

Op maandag 18 mei 2009 omstreeks 15.55 uur kwam er een melding binnen bij Politie Twente over een ontvoering van een meisje vanuit het AZC in Azelo. Ze was tegen haar zin, met geweld, in een auto getrokken. Getuigen belden daarop de politie. De centralist van de politiemeldkamer stuurde diverse politieauto’s aan om de op- en afritten van de A1 te bewaken.

Lees verder...

 
20-05-2009  

Onze TV niet in zenderpakket Cogas

  ALMELO - Op 18 mei jl. heeft de Programmaraad het definitieve advies vastgesteld aan Cogas Kabel voor het zenderpakket vanaf 1 september 2009. De bezwaren van de zenders MTV en Euronews/Het Gesprek tegen het voorlopig advies - waarin zij niet waren opgenomen - zijn ongegrond verklaard. Deze zenders kregen geen plaats in het zenderpakketadvies.
Lees verder...

 
21-05-2009  

Elsrock leidt tot maatschappijscheuring Rijssen

 

RIJSSEN/HOLTEN - Het jaarlijkse Heavy Metal Festival Elsrock in Rijssen dat dit jaar op 29 augustus staat gepland, is aanleiding tot een maatschappelijke scheuring in de gemeente Rijssen/Holten. De burgemeester gaf een vergunning net zoals voorgaande jaren en dat leidde tot protesten onder vooral inwoners met een kerkelijke achtergrond. Zij zijn van mening dat op het festival aanstootgevende teksten ten gehore worden gebracht. Een handtekeningactie leverde 3100 bezwaren op en 800 tegenstanders togen woensdagavond naar het gemeentehuis waar de bezwaarschriftencommissie zitting hield. Sinds de fusie van de gemeenten Rijssen en Holten in 2001 hebben de politieke partijen met een behoudend karakter op christelijke grondslag geen absolute meerderheid meer in de gemeenteraad. Het advies van de bezwarencommissie volgt over enkele weken.

 
21-05-2009  

Provincie streng voor gemeentebegrotingen

  ZWOLLE - Op aandringen van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) hanteert de provincie Overijssel strenge begrotingsregels voor de gemeenten in Overijssel. Gedeputeerde Staten van Overijssel accepteert geen begrotingstekorten en wil geen oogje toeknijpen als gemeenten een tekort op de balans hebben.
Lees verder...

 
21-05-2009  

Wierdense 'schutters' op weg naar Normandië

 

WIERDEN - Ter herinnering aan de bevrijding togen giteravond een groep Wierdense 'schutters' in hun oude legervoertuigen op weg naar Normandië. Zij rijden de route omgekeerd zoals de 'Liberators' dat deden na hun landing op de kust van Normandië. Eenmaal aangekomen nemen de 'schutters' deel aan een groot officieel defilé van oude legervoertuigen om D-day te herdenken. Gelet op de toch lagere snelheid van de oude voertuigen is men daarom vroeg vertrokken vanuit Wierden. 

Fotoreportage (9 foto's)...

 
21-05-2009  

Brandweer bevrijdt pony uit trailer

 

LEMELE - Nadat op de kruising Nieuwe Berkenweg/Maanweg bij Lemele een paardentrailer werd aangereden door een automobilist, geraakte de trailer op zijn kant in de sloot. De in de trailer 'staande' pony moest door de brandweer en een opgeroepen dierenarts uit de trailer worden bevrijdt, omdat de klep niet open kon. Nadat de pony een kalmerend spuitje had gekregen konden de brandweerlieden de geschrokken pony uit zijn situatie bevrijden. De kleine meid die normaal op de pony rijdt en in de trekkende auto zat, kreeg van de brandweer een pluchen teddybeer voor de schrik.

 
22-05-2009  

Zwolse actie voor 18e eeuwse beeldengroep

 

ZWOLLE - Op initiatief van Dagblad De Stentor wordt een poging ondernomen een 18e eeuwse beeldengroep naar Zwolle te halen die destijds door de bevolking van Zwolle is betaald maar nooit is afgeleverd. De Stentor wil zelfs minister Plasterk inschakelen om dat doel te bereiken.

De beelden staan te verloederen in Rome in het park van de villa Borghese en waren bestemd voor het praalgraf van de patriottische baron Joan Derk van der Capellen tot den Pol die in Zwolle begraven ligt. De levering werd niet uitgevoerd omdat de patriottische opstand werd neergeslagen. Een praalgraf voor de Zwolse patriottenleider werd daardoor toen ondenkbaar.

De Overijsselse Tweede Kamerleden Van Hijum (CDA) en Slob (CU) hebben inmiddels het kabinet om hulp gevraagd voor het naar Zwolle halen van de beeldengroep.

 
24-05-2009  

Kledingbank Deventer minima geopend

bron: RTV Oost
 

DEVENTER - In Deventer werd zaterdag de eerste kledingbank van West-Overijssel geopend. De kledingbank aan de Karel de Grotelaan is er voor mensen die leven op bijstandsniveau. Zij kunnen vanaf volgende week gratis kleding komen halen.

De kleding komt van particulieren. Ook in Diepenheim zit een kledingbank.

 
24-05-2009  

Rijssensestraat gaat in 2010 op de schop

 

WIERDEN - Vanaf mei 2010 gaat de Rijssensestraat tussen Wierden en Rijssen op de schop. Er wordt begonnen aan het deel tussen de bebouwde kom van Wierden en de Bussinkweg. De provincie legt daar twee turbo-rotondes aan en er komt een parallelweg van de Ypeloweg naar de rotonde Enterweg. De doorgaande rijbaan wordt gedeeltelijk verlegd en er komt een fiets- en voetgangerstunnel.
In de tweede fase - najaar 2011 - wordt het traject tussen de Bussinkweg en Rijssen aangepakt. Hoe wordt eind dit jaar bekend gemaakt. Op 28 mei wordt in het gemeentehuis van Wierden een informatie-inloop gehouden van 16.00 uur tot 21.00 uur.

 
24-05-2009  

Wierdense schiet op woning Het Lageveld

 

WIERDEN - Een 49-jarige vrouw uit Wierden werd zaterdagmorgen 23 mei aangehouden, omdat zij met een luchtbuks op een vakantiewoning had geschoten. Een langslepende burenruzie is mogelijk de oorzaak van het schietincident. In de naastgelegen vakantiewoning worden gedurende lange tijd Poolse mensen gehuisvest, waarbij vanuit het Villapark Het Lageveld over veel (geluids)overlast wordt geklaagd. Het werd de vrouw kennelijk allemaal even te veel waardoor ze met een buks op de woning heeft geschoten. Er is niemand gewond geraakt. De politie heeft de buks in beslag genomen. Ook zijn er al langer slepende gerechtelijke procedures aangespannen door Voskamp Vastgoed van Villapark Het Lageveld over de huisvesting van Polen in het naast het Villapark Het Lageveld gelegen vakantiepark. In die procedure sprak de bestuursrechter uit dat de Polen konden blijven zitten. De verdediging droeg toen aan dat Voskamp Vastgoed boter op zijn hoofd heeft, omdat de beheerster van Villapark Het Lageveld zelf ook permanent woont. Na verhoor mocht de vrouw het politiebureau verlaten. Ze zal zich moeten verantwoorden bij Justitie.

 
24-05-2009  

Paarden gered bij brand in Oldenzaal

 

OLDENZAAL - In het buitengebied van Oldenzaal aan de Postweg moest de brandweer vanmiddag met een motorspuit en een hoogwerker assistentie verlenen bij een behoorlijke boerderijbrand. Het vuur sloeg over naar de naastgelegen paardenstal maar de 10 paarden konden op tijd in veiligheid worden gebracht. Het boerderijgebouw is nagenoeg uitgebrand en de andere gebouwen liepen flinke schade op. Voor zover op dit moment bekend zijn er geen gewonden gevallen.

< De foto's zijn van Clemens Brughuis

Fotoreportage (4 foto's)...

 
25-05-2009  

Website alle bedrijfsterreinen in de Netwerkstad

 

HENGELO - De Netwerksteden Almelo, Borne, Enschede, Hengelo en Oldenzaal hebben hun krachten gebundeld door alle beschikbare bedrijventerreinen in de Netwerkstad Twente op één website onder de aandacht te brengen.
Ondernemers die op zoek zijn naar mogelijk een nieuwe bedrijfslocatie kunnen via de website alle beschikbare bedrijfslocaties in de Netwerksteden bekijken inclusief de contactadressen van de diverse accountmanagers. De website werd zondagmiddag in Hengelo gepresenteerd aan de vijf wethouders van Economische Zaken in de Netwerksteden door de heer Kerckhaert, voorzitter van de bestuurscommissie Netwerkstad.

 
25-05-2009  

Nieuwbouw woningen Zwolle halveert

 

ALMELO - Hoewel Zwolle door het rijk is aangewezen als groeistad, worden er de komende jaren maar de helft van de beoogde 900 woningen jaarlijks gebouwd. Zwolle heeft weliswaar daarover afspraken gemaakt met ontwikkelaars, banken en woningcorporaties, maar door de creditcrisis wordt dat beoogde aantal bij lange niet gehaald.

 
26-05-2009  

Rampoefening op vliegveld Twente

 

ENSCHEDE - De gemeenschappelijke diensten hulpverlening van de Regio Twente oefenden dinsdag op het vliegveld Twente een gecompliceerd ongeval met een hete luchtballon waardoor ook tal van voertuigen met elkaar in botsing kwamen.
De neerkomende ballon raakte een gebouw waardoor meerdere verkeersdeelnemers afgeleid werden met een reeks van aanrijdingen tot gevolg. Een der voertuigen vervoerde chemicaliën waardoor extra veiligheidsmaatregelen nodig waren.
 

Aan de oefening werkten mee: De Meldkamer Ambulancedienst en de geneeskundige combinatie bestaande uit een Ambuteam (ambulanceverpleegkundige en een ambulancechauffeur), een Mobiel Medisch Team (MMT) en een Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie (SIGMA). De oefening stond onder leiding van de GHOR Regio Twente (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen).

De fotoreportage is van Freek Buitenweg

Fotoreportage (19 foto's)...

 
26-05-2009  

Raadslid uit Dalfsen stapt op na veroordeling

 

DALFSEN - Gemeenteraadslid Kaied van de PvdA in Dalfsen maakte dinsdagavond bekend dat hij na zijn veroordeling voor poging tot doodslag, zijn functie met onmiddellijke ingang neerlegt Hij gaat wel in hoger beroep. Het Dalfser raadslid kwam in opspraak doordat hij in augustus 2008 met zijn auto inreed op de bedrijfsleider van een bouwmarkt. Aanleiding was een geschil over het al dan niet weer kunnen inleveren van gekochte materialen.

 
28-05-2009  

Wierden investeert 3 miljoen in bedrijfsterreinen

 

WIERDEN - De gemeente Wierden gaat de komende jaren 3 miljoen euro investeren in de bedrijfsterreinen Hogelucht, Kluinveen en het stationsgebied. In Enter staat de reconstructie van de Dorpsstraat Zuid en het Middenplein op het programma en verder wil de gemeente nog fietspaden aanleggen in het buitengebied.
Om dat te bekostigen doet de gemeente een beroep op de provincie voor een bijdrage van 1,5 miljoen euro uit de te verwachten Essent-gelden. Via gefaseerd onderhoud van wegen en bezuinigingen op de uitgaven hoopt de gemeente de resterende benodigde financiën vrij te kunnen maken.

 
29-05-2009  

Almeloër komt om bij aanrijding in Borne

 

BORNE - Een 78-jarige Almeloër die op zijn scootmobiel vanuit de Esheksweg de Bornerbroeksestraat overstak en een van links komende automobilist over het hoofd zag is aan zijn verwondingen overleden. De 19-jarige Rijssense automobilist kon op de 80 km weg een aanrijding niet meer voorkomen. Het slachtoffer overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. De dienst Verkeersongevallen Analyse van het politiekorps Twente doet nader onderzoek.

 
30-05-2009  

Stevie Hartmann is Miss Overijssel 2009

 

HARDENBERG - De 18-jarige Stevie Hartmann uit Hengelo is vanavond tijdens een live-uitzending van TV Oost gekozen tot Miss Overijssel 2009. Stevie was één van de twaalf Missen die tijdens de finale in het tot galazaal omgetoverde Podium Hardenberg streden om de felbegeerde titel. Runner-up werd de 18-jarige Shanna Julia Moes uit Oldenzaal. De spanning was te snijden tijdens de groots opgezette ontknoping van Miss Overijssel 2009, die werd gepresenteerd door Carrie ten Napel en Kim Kötter.
De avond begon met een ludieke entree van de twaalf missen, die onder begeleiding van stoere bodyguards naar binnen werden geleid. Na twee presentatieronden bleven uiteindelijk vijf missen over. Vanaf dat moment mocht het publiek niet meer per SMS een stem uitbrengen en was het woord uitsluitend nog aan de jury. Nadat juryvoorzitter Maikel Assink de uitslag bekend had gemaakt, kon Stevie onder luide toejuichingen tot Miss Overijssel worden gekroond.
De afgelopen weken was elke vrijdag op TV Oost te zien hoe de kandidaat-missen afvalrondes, survivaltrainingen, stoomcursussen etiquette en andere beproevingen doorstonden. De afgelopen week kon het publiek per SMS of telefonisch een stem uitbrengen op de overgebleven twaalf kandidates. De jury van Miss Overijssel 2009 bestond uit kapper Maikel Assink, fotograaf Willem van Walderveen, visagist Marloes Bekker, personal coach Henk Cretier en professioneel danser Nick Baartman.

Fotoreportage (27 foto's)...

 
30-05-2009  

3e Cogas Cultuurprijs voor Beeklustparkconcerten

 

ALMELO - De stichting Aktiviteiten Beeklustpark Almelo heeft de Cogas Cultuurprijs 2009 gekregen. Volgens directeur Kirch - die de award en een bedrag van 1000 euro uitreikte - omdat de muzikale evenementen in het Beeklustpark te Almelo al sinds jaren gratis toegankelijk zijn en zo de culturele betrokkenheid tussen mensen wordt vergroot.
Bij de uitreiking waren aanwezig juryvoorzitter Willeme - oud burgemeester Dinkelland, burgemeester Kobes - Wierden, burgemeester Koetje - Twenterand, Wethouder Knuiman - Hof van Twente, wethouder Kuiper - Almelo en de heer Pingen - commissaris Cogas NV
Ook werden diverse subsidies uitgereikt aan verenigingen en organisaties. Het Jeugdcircus Caroly uit Goor trad twee keer op als tegenprestatie voor de ontvangen subsidie uit het Cogas Cultuurfonds.

 
31-05-2009  

Twenterand wil waarnemer voor burgem. Koetje

 

TWENTERAND - De gemeenteraad van Twenterand wil dat Commissaris van de Koningin Jansen een waarnemer benoemd voor de naar Hoogeveen vertrekkende burgemeester Koetje. De fractieleiders vrezen dat er anders een te zware wissel wordt getrokken op de vier wethouders waarvan er één langdurig ziek is.

 
31-05-2009  

Van Merksteijn Raalte veroorzaakt overlast

 

RAALTE - Volgens bewoners van Raalte-zuid veroorzaakt het staalbedrijf van Merksteijn aan de rand van hun wijk voor de nodige overlast, dat meldt RTV Oost. De bewoners klagen over roetdoeltjes op hun auto's, lawaai en een penetrante geur. Dat laatste verontrust de bewoners omdat men niet weet hoe die ontstaat of wat het is. Van Merksteijn heeft ook een grote vestiging in Almelo op het bedrijvenpark NoordWest Twente. Kijk naar de reportage op RTV Oost.

Archief
Terug naar vorige pagina