Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
01-05-2008  

Twijfels over nationaal asbestregister

 

Het Comite Asbestslachtoffers staat sceptisch tegenover het plan van de vakcentrale FNV voor een nationaal asbestregister.

De FNV wil dat alle beschikbare informatie ondergebracht wordt in een kenniscentrum bij het Instituut Asbestslachtoffers (IAS). Volgens het Comite Asbestslachtoffers moet er eerst geld vrijgemaakt worden voor het verwijderen van asbest bijvoorbeeld uit scholen. Bovendien zou het IAS nu al te druk zijn met haar huidige taken; het bemiddelen bij schadeclaims van mensen met longvlieskanker. Een kenniscentrum optuigen met de huidige capaciteit is volgens het Comite daardoor onuitvoerbaar.

 
04-05-2008  

Enkele Overijsselse gemeenten hielden jaarlijkse Dodenherdenking een dag eerder

 

In Rijssen, Staphorst, Genemuiden en Kamperzeedijk is de zondagsrust belangrijker dan de jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei. Daarom werd in die plaatsen de herdenking van de slachtoffers van de 2e wereldoorlog al op zaterdag 3 mei gehouden. De jaarlijkse Herdenkingsrit in Enter werd vanwege de zondagsrust ook naar de zaterdag verplaatst. Met oude voertuigen werd langs de oorlogsmonumenten gereden, waar bloemen werden neergelegd.

 
04-05-2008  

Politie waarschuwt voor te dure klussers

 

De politie in Twente waarschuwt voor Duitsers die aanbieden tegen betaling klussen te doen.
De politie vermoedt dat ze vooral ouderen benaderen en veel te veel geld vragen voor de klussen. Gisteren zijn in Markelo twee mannen uit het Duitse Bad Hersfeld aangehouden omdat zij hun diensten aanboden zonder dat ze een vergunning hadden. Eén van de twee had geen identiteitsbewijs bij zich. De mannen hebben een boete gekregen. Afgelopen maandag zijn in Denekamp ook al drie Duitsers aangehouden die te duur en zonder vergunning hun diensten aanboden.

 
06-05-2008  

Klacht tegen Thuiszorg NW-Twente

 

De nabestaanden van een overleden verstandelijk gehandicapte man uit Vriezenveen gaan een klacht indienen tegen Thuiszorg Noord West Twente. De nabestaanden verwijten de thuiszorgorganisatie nalatigheid. Op Hemelvaartsdag is bij de overleden man aangebeld, maar niemand deed open. Volgens afspraak moet de thuiszorgorganisatie de familie van de man dan bellen. De nabestaanden zeggen dat dit niet is gebeurd. De overleden man woonde in een verzorgingstehuis van de Stichting Philadelphia. De stichting heeft de familie een dag later gebeld. Toen de familie poolshoogte ging nemen, vonden ze de man dood in de slaapkamer.

 
06-05-2008  

Veehouder wint NK ballonvaren

 
Boer en ballonvaarder Jan Oudenampsen uit Laren - vlak bij Markelo - is eerste geworden bij de NK ballonvaren in de Ardennen.
Na drie vaarten stond Oudenampsen op de eerste plaats, die hij wist vast te houden na nog twee vaarten met zes opdrachten. Oudenampsen is al twintig jaar ballonvaarder naast veehouder.

 
06-05-2008  

Maatregelen badgasten in Twente

 

Polsbandjes voor jeugdige badgasten en beheerders die beter herkenbaar zijn. Regio Twente heeft deze maatregelen bedacht om de veiligheid rondom de drie recreatieplassen te verbeteren. De polsbandjes moeten ervoor zorgen dat zoekgeraakte kinderen sneller opgespoord worden. En de beheerders dragen een insigne zodat bezoekers de beheerders sneller kunnen aanspreken als er problemen zijn. De beheerders mogen ook boetes uitschrijven omdat zij bijzonder opsporingsambtenaar zijn.

 
07-05-2008  

Winststijging Twentse Kabel

bron: RTV Oost
 

Het beursgenoteerde Twentse Kabel (TKH) in Haaksbergen heeft in het eerste kwartaal van dit jaar bijna 42 procent meer winst geboekt. De omzet steeg met 29 procent naar ruim 255 miljoen euro. Een flink deel van de omzetstijging is te danken aan de extra omzet van bedrijven die vorig jaar zijn overgenomen. Volgens de directie heeft Twentse Kabel profijt van productvernieuwingen en uitbesteding van werk in de industriële sector. Bij het concern werken zo'n 3000 werknemers.

 
08-05-2008  

SP wil afschaffing regiotaxi

Bron: RTV Oost
 

De SP in de Provinciale Staten van Overijssel wil dat de regiotaxi afgeschaft wordt. Voor veel ouderen en gehandicapten zou het te ingewikkeld zijn om de taxi te gebruiken. De SP vindt dat het geld beter geïnvesteerd kan worden in beter openbaar vervoer. Het provinciebestuur ziet niets in het voorstel van de SP. De regiotaxi is volgens de gedeputeerde juist beter geschikt voor ouderen en rolstoelers omdat die moeilijker in de bus of trein kunnen. Ook van de provinciale politiek lijkt de SP geen steun te krijgen.

 
08-05-2008  

D66 Deventer wil geld van SP

Bron: RTV Oost
 

D66 in Deventer wil dat de landelijke SP 25.000 euro geeft aan een goed doel in Deventer. Volgens D66 moet de SP dat doen, omdat twee raadsleden van de SP in Deventer al lange tijd niet in de raad aanwezig zijn maar wel maandelijks een vergoeding krijgen. Bij de SP is het gebruikelijk dat fractieleden de vergoeding, ruim 1200 euro, storten in de partijkas. Volgens D66 is er daardoor zo'n 25.000 euro aan gemeenschapsgeld van de gemeente naar de SP gegaan, en hebben de inwoners van Deventer daar niets voor teruggekregen. De SP heeft de brief in behandeling en beraadt zich nog op een reactie.

 
09-05-2008  

Twenteborg gaat door met operaties

Bron: RTV Oost
 

Het Twenteborg Ziekenhuis in Almelo blijft doorgaan met de risicovolle slokdarmoperaties. Volgens een inventarisatie van de Consumentenbond bleek het ziekenhuis in 2006 en 2007 niet aan het minimum aantal ingrepen te voldoen. Het Twenteborg Ziekenhuis stelt echter dat ze op deze discipline een van de meest ervaren chirurgen in het land heeft. Ook wordt er in samenwerking met het Medisch Spectrum Twente geprobeerd toch aan de minimumeis van de Inspectie voor de Gezondheidszorg te voldoen. Die ging daar vorig jaar mee akkoord.

 
09-05-2008  

Klachten over beschilderen paarden

Bron: RTV Oost
 
Bij de dierenbescherming zijn meerdere klachten binnen gekomen over een kunstproject bij Vilsteren, waarbij paarden worden beschilderd.

De paarden zijn onderdeel van een kunstmanifestatie op verschillende landgoederen in Overijssel. Wettelijk kan de dierenbescherming niets doen tegen het beschilderen van de paarden. De kunstmanifestatie is niet van plan te stoppen met de actie. De organisatie vindt dat er liefdevol met de paarden wordt omgegaan.

 
09-05-2008  

Twenterand toon 'zachte' kant

Bron: RTV Oost
 

Het gemeentebestuur van Twenterand wil zich steeds meer van haar 'zachte' kant laten zien. Zo geeft het gemeentebestuur de komende jaren voorrang aan sociaal beleid, onderwijs en cultuur. Thema's als wonen, verkeer en milieu hebben minder prioriteit. Dat schrijft het gemeentebestuur in de agenda die is gemaakt voor 2009. Mede op basis van deze agenda wordt de begroting over 2009 samengesteld.

 
09-05-2008  

Marle verdeeld over windmolenpark

 

De mogelijke komst van een klein windmolenpark in de buurtschap Marle houdt de gemoederen behoorlijk bezig.

Donderdagavond werden de plannen van Raedthuys Windenergie uit Enschede en vijf boeren uit de buurt gepresenteerd aan de bevolking. Uit de reacties bleek dat de mensen groene stroom wel zien zitten, maar voor velen is vijf of zes windturbines in de buurt te veel van het goede. Marle valt onder de gemeente Olst-Wijhe, maar ligt aan de Gelderse kant van de IJssel. Bestuurders uit de Gelder-se buurgemeente Heerde, die de molens tegen de gemeentegrens zou moeten krijgen, hebben al afwijzend gereageerd.

 
09-05-2008  

Auteur Willem Brakman overleden

Bron: RTV Oost
 

Auteur en voormalig arts Willem Brakman uit Enschede is op 85-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn uitgeverij laten weten. Brakman laat een omvangrijk oeuvre na. Hij schreef meer dan vijftig romans, novellen, verhalen en essays. Recente werken zijn Ante diluvium, De koning is dood en De afwijzing. Brakman won belangrijke literaire prijzen, zoals de P.C. Hooftprijs. Willem Brakman was al lang ziek. Hij heeft de afgelopen drie jaar vaak in het ziekenhuis gelegen, onder meer voor een herseninfarct.

 
09-05-2008  

Moedeloos door verkeerd bezorgde post

 

Al 25 jaar krijgt een Enschedeër post in zijn postbus die niet voor hem bestemd is. Vooral post van zorgverzekeraars gaat vaak fout vanwege gelijkende postcode. De Enschedeër wordt er moedeloos van en heeft al meer dan 5300 verkeerd bezorgde brieven retour verzonden. TNT post gaat nu eindelijk onderzoeken waarom al 25 jaar lang brieven verkeerd worden bezorgd.

 
11-05-2008  

Deel Twente zonder stroom door luchtballon

Bron: RTV Oost
 

Doordat zaterdagavond een luchtballon aan de Ellenbroekweg in Haaksbergen tegen een hoogspanningskabel is gevaren, viel in de regio Haaksbergen, De Lutte, Eibergen en Neede ruim een uur de stroom uit. De hoogspanningskabel is daarbij beschadigd en de stroomvoorziening wordt voorlopig door een ander circuit opgevangen. Door de stroomstoring werkten de pompen van Vitens ook niet en zaten zo'n 10000 huishoudens ook zonder water. Vitens probeert zo snel mogelijk met noodaggregaten de waterpompen weer aan de gang te krijgen. De ballonvaarders zijn gelukkig niet gewond geraakt.

 
11-05-2008  

900 varkens door hitte gestikt

Bron: RTV Oost
 

Bij een boer in Raalte zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag zo'n 900 varkens omgekomen door de hitte. De varkens zijn gestikt, omdat de ventilatie was uitgevallen. Ook het alarm deed het vervolgens niet. De brandweer is uitgerukt om de varkens uit de schuur te halen. De kadavers zijn afgevoerd.

 
11-05-2008  

Mogelijk boete voor Hengelose ballonvaarder

Bron: RTV Oost
 

De ballonvaarder die zaterdag in Haaksbergen tegen een hoogspanningskabel is gevaren, krijgt mogelijk een boete opgelegd.

De luchtvaartpolitie verdenkt de Hengelo-er ervan dat hij het incident niet heeft gemeld bij de onderzoeksraad voor de veiligheid en dat hij de vaart niet goed had voorbereid. De ballonvaarder dreigde bij de landing aan de Ellebroeksweg een hoogspanningkabel te raken waarna hij de landing heeft versneld. Door zogenoemde grondwind steeg de ballon na de landing weer op en raakte alsnog de hoogspanningskabel. De 5 passagiers en de ballonvaarder bleven ongedeerd, maar inwoners van Haaksbergen, Neede en Eibergen hebben een uur zonder stroom gezeten. Ook was er geen water omdat de pompen van het waterbedrijf geen stroom hadden.

 
12-05-2008  

Paraglider uit Den Ham verongelukt

Bron: RTV Oost
 

Op het paraglidervliegveld in het Duitse Getelo, net over de grens bij Tubbergen, is zondagmiddag een man uit Den Ham om het leven gekomen. De man probeerde met zijn paraglider te landen toen zijn scherm door een windvlaag inklapte. De paraglider stortte van een hoogte van 40 meter naar beneden. De man uit Den Ham is bijna meteen overleden aan zijn verwondingen.

 
13-05-2008  

Zeer grote brand Rodepa Enschede

Bron: RTV Oost
 

De brandweer heeft nog de hele dag nodig voor het blussen van de zeer grote brand op industrieterrein Marssteden in Enschede.Vanmorgen rond negen uur brak bij het kunststofverwerkend bedrijf Rodepa Plastics brand uit. De brand is overgeslagen naar naastgelegen panden. De dikke, zwarte rook die vrijkomt is niet schadelijk voor de gezondheid. Toch adviseert de brandweer ramen en deuren gesloten te houden als de rook dichtbij komt. Eén medewerker van Rodepa Plastics is vanmorgen gewond geraakt. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.

 
13-05-2008  

Rodepa zit zonder vergunning

Bron: TC Tubantia Dorpsplein (Lindenberg)

Na uren bluswerk brandt het nog hevig en staan 4 hallen in brand.
 

DEN HAAG/ENSCHEDE - Op aandringen van omwonenden heeft de Raad van State eind vorige week de nieuwe milieuvergunning vernietigd van afvalopslagbedrijf Rodepa op het Euregio Bedrijvenpark. De hoogste bestuursrechtbank vindt het onduidelijk of het afvalbedrijf wel aan de geluidsvoorschriften kan voldoen. Pikant is dat een adviseur van de Raad stelde dat geluid, trillingen en stofverspreiding binnen de norm blijven. Volgens het provinciebestuur dat de vergunning heeft verleend kan Rodepa in Enschede aan alle geluidsnormen voldoen. Een geluidsdeskundige liet de provincie vlak voor de rechtszitting in april per e-mail weten dat het bedrijf de geluidseisen kan naleven als een aantal akoestische voorzieningen is aangebracht. De Raad van State neemt geen genoegen met deze enkele mededeling per e-mail. Het provinciebestuur had een gedegen geluidsrapport moeten overleggen waarmee een en ander wordt aangetoond, maar dat is niet gebeurd. Om die reden heeft de hoogste bestuursrechtbank de vergunning van Rodepa vernietigd. Met de nieuwe vergunning kon Rodepa niet alleen werken vanaf de bestaande locatie aan de Lenteweg, maar ook op een terrein aan de Glanerveldweg. Rodepa perst en breekt bedrijfsafvalstoffen als hout, plastics en metalen. Daarna wordt het afval overgeslagen. Omwonenden zeggen tot diep in de nacht wakker te liggen van lawaai. Zij vrezen voor een toename van stof- en geluidshinder en van trillingen, omdat de bedrijfsactiviteiten worden uitgebreid. Een van hen zei in de bezwarenzitting voor de Raad van State dat ze soms 's nachts om vier uur wakker wordt van geluiden die afkomstig zijn van Rodepa. "En dat gebeurt soms meerdere nachten achter elkaar." De provincie moet de vergunningsaanvraag van het bedrijf nu opnieuw gaan behandelen.

 
13-05-2008  

KPN heeft problemen met internet-verbinding

 

Een flink aantal bedrijven in Overijssel hebben problemen met hun internetverbinding door een landelijke storing in het netwerk van KPN. Om hoeveel bedrijven het gaat, kan KPN niet zeggen. Evenmin hoe lang het nog gaat duren voor de storing is opgelost. De storing begon afgelopen nacht door nog onbekende reden. Het vaste en mobiele telefoon-netwerk van KPN kent geen problemen en is gewoon operationeel. Echter het pin-betalingsverkeer levert ook de nodige problemen op.

 
13-05-2008  

Politiebond procedeert tegen korpsleiding Twente

 

De leiding van het politiekorps Twente krijgt een kort geding aan de broek, omdat de korpsleiding een reorganisatie aan de gang heeft gezet bij de dienst recherche zonder daar de politiebond in te kennen. De bond vindt het onacceptabel omdat het al de tweede keer is dat de Twentse korpsleiding in de fout gaat en men het deze keer niet pikt. Het geding dient volgende week vrijdag en is een unicum in de Nederlandse politieorganisatie. De korpsleiding heeft natuurlijk nog even tijd om het geding af te wenden, maar zal zich dan toch aan de normale overlegsituaties tussen bonden en korpsleidingen moeten houden.

 
14-05-2008  

Subsidie voor ijsbaan Deventer maar provincie krijgt kritiek


Foto-impressie: De nieuwe Twentse ijshal in Enschede
 

DEVENTER/ENSCHEDE - Wethouder Hiemstra, van de gemeente Deventer, spuit stevige kritiek over het subsidiebeleid van de provincie Overijssel. Volgens de wethouder van financiën wordt de Deventer kunstijsbaan De Scheg om zeep geholpen door het provinciale subsidiebeleid. Volgens Hiemstra trekt de provincie miljoenen uit voor de nieuwe overdekte ijsbaan in Enschede en heeft Deventer in het verleden nimmer provinciale subsidie gehad. Daarmee wordt de Deventer ijsbaan oneigenlijke concurrentie aangedaan volgens Hiemstra.

Om het tij te keren wordt nu ook het half overdekte De Scheg in zijn geheel overkapt en daarvoor is 3,5 miljoen euro benodigd. De Deventer gemeenteraad moet daarover tijdens de behandeling van de voorjaarsnota besluiten. Als 'doekje voor het bloeden' doet de provincie er een half miljoen bij, maar Hiemstra vindt dat kennelijk niet genoeg. Kunstijsbaan De Scheg hoopt met de overkapping wel de concurrentie te kunnen aangaan met de nieuwe ijsbaan in Enschede die in september moet worden opgeleverd en als Netwerkstadproject wordt gebouwd. De nieuwe ijsbaan in Enschede is een ontwerp van I-AA architecten en wordt voor ruiim 13 miljoen euro gebouwd door Systabo dat tot het VolkerWessels imperium behoord. De exploitatie is in handen van de Fries en ex- schaatser Jan Heida met zijn bedrijf IIS. De toeschouwersaccommodatie in de Twentse ijshal bedraagt slechts 1500 zitplaatsen en is maximaal uit te breiden tot 3000. Daarmee is de nieuwe hal niet geschikt voor grote schaatsevenementen, maar Heida wil een commerciële schaatsploeg naar Enschede halen, die de nieuwe schaatshal als vaste trainingsaccommodatie gaat gebruiken en als 'trekker' moet gaan fungeren om de benodigde 200.000 bezoekers/schaatsers per jaar binnen te halen voor een sluitende exploitatie.

 
16-05-2008  

Onderzoek mishandeling verslaggever

Bron: RTV Oost
 

De marechaussee is een onderzoek begonnen naar de mishandeling van een verslaggever van het RTV Oost-programma De Roze Golf. De verslaggever is donderdagavond op een parkeerplaats langs de A28 bij 't Harde geschopt door een medewerker van Defensie. De parkeerplaats is een bekende homo-ontmoetingsplek. De medewerker van Defensie stond er met een Defensietouringcar en schoot uit zijn slof toen de verslaggever hem vragen stelde. De verslaggever legt op dit moment een verklaring af aan de marechaussee. Ook de chauffeur wordt gehoord.

 
16-05-2008  

Onrust bij tbs-kliniek Oldenkotte

Bron: RTV Oost
 

De ondernemingsraad van tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken heeft het vertrouwen in de directie opgezegd. Door personeelsgebrek is het werk in de kliniek volgens de ondernemingsraad onveilig geworden. Vakbond Abva Kabo steunt de ondernemingsraad, er zou sprake zijn van wantoestanden. Het ministerie van Justitie wil opheldering.

 
17-05-2008  

Plegt-Vos Bouwgroep B.V. neemt bouwbedrijf Geelen in Vleuten over

 

De Plegt-Vos Groep heeft 13 mei een intentieovereenkomst getekend om Geelen Bouwgroep BV te Vleuten in te lijven in Plegt-Vos Bouwgroep BV. Geelen Bouw telt 140 werknemers en heeft een jaaromzet van 40 miljoen euro. Met de overname beoogd Plegt-Vos een grotere rol te kunnen spelen in de Randstad. Naar verwachting wordt begin juli de definitieve overeenkomst getekend. Bij Plegt Vos in zijn geheel werken dan 800 mensen. De Geelen Bouw Groep B.V. - dat vorig jaar 75 jaar bestond - bestaat onder andere uit de werkmaatschappijen Geelen Bouwprojecten B.V., Geelen Bouw Service B.V., Aannemingsbedrijf G.W. Geelen B.V. en Aannemingsbedrijf R. Middelkoop B.V. Geelen Bouw Groep is actief in projectontwikkeling en uitvoerende bouw in alle segmenten van de woning- en utiliteitsmarkt. Na de overname wordt Geelen Bouw een zelfstandige unit van Plegt-Vos die naar verwachting door synergie-effecten direct een toegevoegde waarde voor de Plegt-Vos Groep zal zijn. Het hoofdkantoor van de Plegt-Vos Groep zetelt in Oldenzaal.

 
17-05-2008  

Overijssel wil geen cultuur-geld inleveren


Wethouder Buursink (Enschede)
 

Als er landelijk bezuinigd moet worden op cultuur, dan moet dat in de Randstad bezuinigt worden zegt gedeputeerde Buursink n.a.v. het deze week gepresenteerde advies van de Raad van de Cultuur aan minister Plasterk. De raad adviseert de minister juist om meer geld te geven aan gezelschappen en orkesten in het westen van het land. Buursink vindt dat de verhoudingen al lang scheef zijn tussen de budgetten in het westen en oosten van het land. In ieder geval vindt Buursink dat het oosten niet de dupe mag worden van het advies van de Raad van Cultuur.

 
17-05-2008  

Geen nieuwe bevoegdheden nodig voor burgemeester

Bron: Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG)

Burgemeester Drs. M.A.J. Knip van de gemeente Almelo
 

Burgemeesters hebben geen nieuwe bevoegdheden nodig voor handhaving van de openbare orde en voor terrorismebestrijding. Dat schrijft het kabinet in zijn reactie op een onderzoeksrapport over dat onderwerp. De huidige bevoegdheden en enkele in wetsvoorstellen aangekondigde bevoegdheden stellen burgemeesters voldoende in staat problemen op te lossen op het gebied van openbare orde en terrorismedreiging, aldus Bestuur, recht en veiligheid . Het onderzoek is verricht door COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement en de universiteiten van Rotterdam en Utrecht. Het kwam tot stand na literatuuronderzoek en interviews met onder meer burgemeesters, gemeenteambtenaren, politie, officieren van justitie, rechters en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. Een commissie onder voorzitterschap van burgemeester Ronald Bandell van Dordrecht heeft het onderzoek begeleid.
De vorige minister van BZK Johan Remkes gaf opdracht tot het onderzoek. Dat omdat de burgemeester de laatste jaren steeds meer taken krijgt op het gebied van openbare orde en veiligheid. Daaronder cameratoezicht, preventief fouilleren en bestuurlijk ophouden. Dat kan allemaal wel wat minder, vinden de onderzoekers. Zo hoort de mogelijkheid van burgemeesters om onder meer drugsinrichtingen te sluiten volgens hen niet de bevoegdheid te zijn van de burgemeester. Datzelfde geldt voor de bevoegdheid tot uithuisplaatsing door de burgemeester van plegers van huiselijk geweld, zoals vastgelegd in een wetsvoorstel. In beide gevallen zou sprake zijn van een strafrechtelijke bevoegdheid, die daardoor thuishoort bij de officier van justitie.
Het kabinet is het daarmee oneens: het sluiten van panden acht het een gebiedsgerichte interventie die daardoor behoort tot de competentie van de burgemeester. En uithuisplaatsing van plegers van huiselijk geweld acht het kabinet onder meer een zaak van de burgemeester omdat de gemeente verantwoordelijk is voor maatschappelijke hulpverlening en welzijn.
De burgemeester hoort volgens de onderzoekers ook niet te gaan over het zogeheten persoonsgericht verstoren ter bestrijding van terrorisme. Zij zien terrorismebestrijding als strafrechtelijke handhaving. Die hoort daardoor thuis bij de officier van justitie. Ook daar denkt het kabinet anders over: op andere gebieden is persoonsgericht verstoren door de politie bijvoorbeeld al mogelijk. Dat onder gezag van de burgemeester.
De onderzoekers adviseren verandering aan te brengen in de bevoegd-heid van de burgemeester tot bestuurlijke ophouding. Die is te complex en zal daardoor volgens hen nauwelijks worden gebruikt. Ze pleiten voor een vorm van bestuurlijke ophouding met minder voorwaarden vooraf. Het kabinet wil de mogelijkheden daartoe verkennen.
Ook de bevoegdheid om preventief te laten fouilleren in bepaalde gebieden vraagt volgens het rapport om wijziging. Nu is die vooral gericht op wapens en munitie. Zij behoort ook te gaan gelden voor drugs. Onderzoek naar de haalbaarheid daarvan is nodig, aldus het kabinet.
De onderzoekers zijn voorstander van één Wet openbare orde en veiligheid. Dat om meer samenhang te krijgen in de bevoegdheden op die terreinen. Maar het kabinet ziet daar niets in.
Het kabinet betrekt het rapport bij zijn visie op de openbare-ordeportefeuille van de burgemeester. Die wordt ontwikkeld in samenwerking met de VNG. De visie is rond de zomer klaar.

 
17-05-2008  

Jubilarissen bij Reinders Luchttechniek

 

Reinders Luchttechniek aan de Plesmanweg viert deze maand dubbel feest. ‘Metaalkunstenaar' Tonnie Hoek is maar liefst veertig jaar in dienst en zijn collega ‘met de gouden handen' Erwin Kazimier werkt er twaalfeneenhalf jaar. Reinders Luchttechniek produceert industriële afzuiginstallaties en toebehoren. De jubilarissen werden 16 mei onthaald in restaurant 't Maatveld. Tijdens het jubileumfeest ontvingen de twee collega's de zogenaamde ‘Reinders-speldjes'. Een gouden speldje voor Kazimier en één met een diamant voor Hoek.
De twee metaalvakmannen produceren samen met hun collega's onderdelen voor afzuiginstallaties. "Het is zeer afwisselend werk met veel vrijheid", aldus Kazimier. Zijn oudere collega Hoek is het daar volledig mee eens: "Je kunt hier zelfstandig werken van het begin tot het eind, massaproductie is er niet bij".
De Reinders-bedrijven bestaan bijna honderd jaar en Hoek maakte daarvan ruim veertig jaar mee. "Het bedrijf is enorm gegroeid. Toen ik begon, zat het bedrijf nog aan de Bornebroeksestraat en werkten er lang niet zoveel mensen als nu", vertelt hij. In de jaren tachtig verhuisde het bedrijf naar het industrieterrein. Bovendien is het oorspronkelijke bedrijf in de loop der jaren opgesplitst in meerdere bedrijven.
De modernisering is in de laatste veertig jaar niet aan Reinders Luchttechniek voorbij gegaan. "Een groot verschil met vroeger is het aantal moderne machines. Vroeger moest je veel meer met de hand doen", vertelt Hoek over het verschil tussen vroeger en nu.
De jubilerende collega's worden in de wandelgangen ‘op en top vakmensen' genoemd. Hoewel veel met de computer berekend en uitgetekend wordt tegenwoordig, weten deze mannen zich bijvoorbeeld nog zonder computer te redden. De directie: "Zulke vakbekwame mensen zijn zeldzaam geworden."

 
17-05-2008  

Directeur Rodepa vermoedt brandstichting

 
ENSCHEDE - Directeur R.de Paauw van plasticrecyclingbedrijf Rodepa denkt dat de brand in zijn bedrijf is aangestoken. Die conclusie trekt de Paauw na gesprekken met het onderzoeksteam. De vestiging van Rodepa op de Marssteden brandde dinsdag 13 mei tot de grond toe af. De vestiging van Rodepa aan de Lenteweg in Glanerbrug laat de Paauw in ieder geval als extra zekerheid bewaken hoewel hij naar eigen zeggen geen conflicten heeft met deze of gene. De Paauw is nog wel met diverse tegenstanders in een procedure verwikkelt over een milieuvergunning voor de vestiging aan de Lenteweg. De Paauw denkt binnen enkele weken elders in Enschede een nieuwe vestiging te kunnen openen. 
Punt van onderzoek is ook de mogelijk late melding van de brand. Getuigen zeggen al voor achten zwarte rookpluimen te hebben waargenomen en de melding van de brand kwam pas om 3 minuten voor negen. Het rechercheteam trekt ook deze beweringen na. Die vroege ochtend vond in de brandweerkazerne juist een plechtigheid plaats ter herinnering en nagedachtenis aan de verongelukte collega's bij de op die dag precies acht jaar geleden vuurwerkramp. 
 

 
19-05-2008  

CNV en Aldi voor de rechter

RTV-OOST
 

CNV Dienstenbond en supermarktketen Aldi staan vandaag voor de rechter in Zwolle. CNV wil dat Aldi een onderzoek instelt naar de werkdruk onder het personeel. De werksituatie bij de Aldi-winkels trok eind vorig jaar de aandacht van de bond na klachten van enkele leden, waaronder uit Overijssel. Aldi had volgens de bond een onafhankelijk onderzoek toegezegd, maar zou op die belofte zijn teruggekomen. CNV besloot daarom het concern voor de rechter te dagen

 
20-05-2008  

Streekvervoer hervat staking

Bron: RTV-OOST
 

Het streekvervoer gaat opnieuw staken. Dinsdag tot en met donderdag staken de buschauffeurs, maar tijdens de spits wordt een uitzondering gemaakt.

De bussen rijden tot negen uur 's ochtends en 's middags tussen vier en zeven uur 's avonds. Er worden geen kaartjes gecontroleerd. In Overijssel reizen enkele duizenden examenleerlingen met de bus naar school. Staatssecretaris Huizinga van Verkeer riep eerder op een bemiddelaar in schakelen. De vakbonden zien daar niets in.

 
20-05-2008  

Problemen horeca met personeel

Bron: RTV-OOST
 

De horeca in Overijssel heeft steeds meer moeite om geschikt personeel te vinden. Dat zegt het Centrum voor Werk en Inkomen. Het probleem komt doordat jongeren steeds makkelijker werk vinden en de horeca concurrentie ondervindt van andere sectoren. Zo gaat jeugd vaak aan de slag als pizzabezorger. Exacte cijfers heeft het CWI nog niet. Volgens de instantie is het niet zo dat jongeren minder interesse hebben in horecawerk.

 
20-05-2008  

Wierden trekt toezeggingen aan De Passie in

 
WIERDEN - Diverse uitspraken van minister tot rechter dwongen de gemeente Wierden om ruimte te geven aan de Evangelische school De Passie, maar de verrassende uitspraak van de Raad van State vorige maand, dat de gemeente Wierden geen geld hoeft te reserveren voor de start van De Passie, heeft het college van B & W doen besluiten om al gedane toezeggingen alsnog in te trekken. 
Zo was al het schoolgebouw aan de Beensweg toegezegd en op basis daarvan heeft het bestuur van De Passie ook al personeel aangeworven en leerlingen ingeschreven. Met het intrekken van de toezegging komt de toekomst van De Passie naar Wierden in nieuw vaarwater. Of het bestuur nu de pijlen weer richt op Almelo of een andere gemeente in de regio is nog onbekend, maar het bestuur zal ongetwijfeld deze nieuwe tegenslag niet als fatale klap accepteren. Temeer daar deze uitspraak van de Raad van State en het herziene besluit van de gemeente Wierden grote gevolgen kan hebben voor de tot nu gangbare vrije keuze van vestigingsplaats en 'verplichte' facilitering door gemeenten t.a.v. het bijzondere onderwijs in Nederland. 

 
20-05-2008  

Minder jongeren die drinken

 

ZWOLLE - Volgens een onderzoek onder 42.000 eerste- en tweedejaars leerlingen uit het voortgezet onderwijs in Overijssel en Gelderland, is het aantal jongeren dat alcohol consumeert gedaald van 65% in 2003 naar 51% in 2007. Het RIVM en regionale centra verslavingszorg concludeerden in 2006 nog dat in Twente en de Achterhoek relatief veel jongeren al veel alcohol drinken. De cijfers van het huidige onderzoek zijn onderzocht door de vijf GGD's in Overijssel en Gelderland. Uit het onderzoek van de GGD bleek eveneens dat het aantal jongeren dat bij gelegenheid vijf of meer drankjes drinkt, is gedaald van 41% naar 36%.

 
21-05-2008  

Geen postbezorging TNT in Overijssel

 

ZWOLLE - Donderdag wordt er door TNT geen post bezorgd in Overijssel. De sorteerders in diverse sorteercentra's staken, omdat de vakbonden geen CAO-accoord kunnen bereiken met de directie van TNT. Woensdag om 18.00 wordt het sorteerwerk stilgelegd met uitzondering voor medischepost en rouwkaarten. Herhaling van de acties is niet uitgesloten, omdat de bonden 3,5% looncompensatie eisen en TNT niet meer wil bieden dan 3%.

 

 
21-05-2008  

Woningen stijgen minder in prijs

 

ZWOLLE - Een woning in Overijssel is in 2007 gemiddeld 2% duurder geworden. Appartementen stegen met 10% in prijs en twee onder één kap en hoekwoningen daalden zelfs in prijs. Landelijk werden hoekwoningen wel duurder, maar steeg de prijs van appartementen veel minder dan in Overijssel. De berekeningen van de prijsontwikkeling is bekend gemaakt door het kadaster. 

 
21-05-2008  

Danspaleis Haaksbergen failliet

 

HAAKSBERGEN - Dinsdag heeft de rechtbank het faillissement uitgesproken over het Danspaleis. Bij de vroegere discotheek Shadow stonden nog 3 personeelsleden op de loonlijst. Exploitant MF Horeca had de discotheek in oktober 2007 overgenomen, maar heeft het kennelijk niet kunnen redden. In 10 jaar tijd verdween bijna de helft van de discotheken in Overijssel door tanende aantrekkelijkheid, concurrentie van grote disco's in het Duitse grensgebied en de talloze 'drinkketen' op het platteland. Ook landelijk is die trend duidelijk aanwezig net zoals dat poppodia het steeds moeilijker hebben hun neus boven water te houden.

 
22-05-2008  

Forse daling werkloosheid Overijssel

 

ZWOLLE - De werkloosheid in Overijssel daalde met 19 procent ten opzichte van vorig jaar. De negen vestigingen van het CWI in Overijssel telden eind maart ruim 30.000 werklozen. Dat is 7.400 minder dan maart vorig jaar. De daling van het aantal werklozen zet dus door. Volgens het CWI is de belangrijkste reden de nog steeds aantrekkende economie. Vooral in de horeca, zorg en bouw groeide het aantal banen. Ook service-monteurs e.d. worden nog steeds gevraagd. De meeste banenzoekers zitten in de leeftijdscategorie 45+. Het CWI denkt dat steeds meer mensen werk zullen vinden, maar de daling van de werkloosheid zal naar verwachting minder fors zijn dan het afgelopen jaar.

 
22-05-2008  

Van der Most verkoopt evenementenhallen

 

Horecatycoon van der Most heeft 75% van zijn evenementenhallen in Rijswijk, Gorinchem en Hardenberg verkocht aan het zittende management. Van der Most hoopt daardoor, dat het management zich slagvaardiger kan opstellen in het organiseren van grotere evenementen. De opbrengst investeert van der Most in zijn pretparken in Nederland en Duitsland. Hij blijft 25% van de aandelen in Van der Most Evenementenhallen BV behouden. 

 
23-05-2008  

Oud-verzetsman bezoekt onderduikadressen

Bron: RTV Oost en Nederlands Dagblad
 

Oud-verzetsman Jan van Weerden uit Canada is over twee weken in Nederland om voormalige onderduikadressen in Drenthe en Overijssel te bezoeken. Van Weerden wordt gezien als één van de belangrijkste verzetsmensen in Noord-Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo bracht hij landverraders om het leven en hielp hij Joodse vluchtelingen. In de oorlog verbleef hij op veel verschillende onderduikadressen, onder meer in de Krim, Mariënberg en Vroomshoop. De route langs de verschillende onderduikadressen wordt zaterdag al verreden door de auteur van het boek de Oorlogsvlag. In dit boek is het oorlogsverleden van de oud-verzetsman opgetekend. Lees zijn hele verhaal in het Nederlands Dagblad.

 
23-05-2008  

Verpakker AGI Van de Steeg gaat inkrimpen

 

AGI Van de Steeg, de maker van luxe verpakkingen in Enschede moet reorganiseren. Vrijdagmiddag maakte het bedrijf de plannen aan het personeel bekend. Van de in totaal 200 werknemers moeten er 34 afvloeien. AGI Van de Steeg is gespecialiseerd in luxe verpakkingen voor o.a Ralph Loren, Jazz en McDonalds. Ook maakt men verpakkingen voor cd's en dvd's. Dit laatste onderdeel staat onder druk door de lagere verkoop van cd's en dvd's en het nog steeds toenemende downloaden van muziek en films. De reorganisatie gaat met onmiddelijke ingang in. Vakbond FNV gaat in principe akkoord met het aangeboden sociaal plan.

 
23-05-2008  

Kunstcentrum Hengelo naar Creatieve Fabriek

Bron:De Roskam
 

De verhuizing van het Kunstcentrum Hengelo naar de Creatieve Fabriek op het voormalige Hanzemeyer-terrein is definitief. De verhuizing wordt mogelijk gemaakt door een structurele verhoging van de subsidie. Daardoor wordt het Kunstcentrum tevens in staat gesteld te professionaliseren en de exploitatie van bestaande en nieuwe activiteiten ter hand te nemen. Eind vorig jaar al stemde de gemeente in met de uitbreidingsplannen van het Kunstcentrum. De jonge architect Carla Kamphuis van het Hengelose bureau Leijh Kappelhoff Seckel van den Dobbelsteen tekent voor het ontwerp van het nieuwe Kunstcentrum in een uitdagende oude omgeving. Het centrum kan er beschikken over circa elfhonderd vierkante meter vloeroppervlak. Behalve een forse tentoonstellingsruimte voorzien de plannen ook in een klein documentatiecentrum. In de multifunctionele ruimte worden kunstenaarsgesprekken, lezingen, debatten en kunsteducatieve projecten gehouden. Verder komen er een servicecentrum waar adviezen worden verstrekt aan beeldend kunstenaars en een atelier voor een gastkunstenaar. Het Kunstcentrum wil op de nieuwe locatie de beeldende kunst bij een zo breed mogelijk publiek onder de aandacht brengen. De samenwerking met het Kunstenlab uit Deventer en de Kunstvereniging Diepenheim wordt geïntensiveerd.

 
23-05-2008  

Wessels dreigt te stoppen met luchthaven Twente

Bron: RTV-OOST
 

Investeerder Dik Wessels dreigt te stoppen met zijn activiteiten in de Luchthaven Twente. Dat zei Wessels vrijdagavond in het TV Oost-programma In de Wandelgangen. Als belangrijkste financier is Wessels het gedrag van de overheid rond de aanbestedingsprocedure helemaal zat. Hij wil uiterlijk volgende week vrijdag duidelijkheid van het ministerie. Anders steekt hij geen cent meer in Luchthaven Twente en is sluiting onafwendbaar. Minister Bos pleitte deze week voor een Europese aanbesteding in zijn zoektocht naar een exploitant. Dat betekent een vertraging van minstens negen maanden in de besluitvorming over de toekomst van de luchthaven.

Donderdag a.s. is er een spoeddebat in de 2e Kamer aangevraagd door o.a. VVD-kamerlid Ten Broeke die laaiend is op minister Bos vanwege zijn vertragende actie en hem zelfs bestuurlijke onbetrouwbaarheid verwijt. De minister wil opeens een Europese aanbesteding terwijl Rijssenaar Wessels momenteel de enige particuliere investeerder is die de plannen nog financieel ondersteunt.

 

 
26-05-2008  

Van Hijum: A35 snel van Wierden naar Nijverdal

bron:De Roskam
 

Nijverdal/Wierden – De aanleg van een vierbaansweg van Nijverdal naar Wierden dient gelijktijdig te gebeuren met de aanleg van de combitunnel in Nijverdal. Dat heeft de Overijsselse parlementariër Van Hijum laten weten. Hij zit voor het CDA in de Tweede Kamer en stelt dat er een parlementaire meerderheid is voor het tegelijkertijd uitvoeren van de werkzaamheden. Weliswaar is minister Eurlings, ook van het CDA, nog niet zo ver, maar Van Hijum verwacht dat dit het geval zal zijn als in het najaar de begroting van Verkeer & Waterstaat wordt behandeld. Het is volgens het CDA-kamerlid een goede zaak dat de Regio Twente zich nadrukkelijk met de infrastructuur bemoeit en er zelf ook geld bij wil leggen. Er is een bedrag van twee ton voor gereserveerd. In het grote geheel is dat weinig, maar het kan wel als smeermiddel dienen om iets los te trekken. Van Hijum stelt vast dat gelijktijdige uitvoering van de verbreding van de Rijksweg 35 tot A35 met de bouw van de tunnel in Nijverdal kosten bespaart. “Dan kun je doorwerken.” Hij vindt dat op termijn de complete verbinding tussen Twente en Zwolle vierbaans moet worden. De gemeente Wierden is volgens Van Hijum al bezig gronden bezijden de huidige Rijksweg 35 aan te kopen. “Dat zijn dingen die de zaak bevorderen”, aldus het CDA-kamerlid.

 
26-05-2008  

Dolphia een van de armste wijken

bron:rtv-oost
 

De wijk Dolphia in Enschede hoort bij de drie wijken in Nederland met de meeste inwoners met een langdurig laag inkomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In Dolphia heeft ruim een vijfde van alle huishoudens langdurig een laag inkomen. In de lijst staan ook de wijk Pathmos in Enschede en Nieuwstraatkwartier in Almelo. Almelo is in Overijssel ook de stad met de meeste buurten met een laag inkomen. In totaal zijn dat er elf in Almelo.

 
26-05-2008  

Beijer Logistics Oldenzaal ontslaat 160 man

 

OLDENZAAL - Beijer Logistics in Oldenzaal gaat inkrimpen en zegt ruim 160 mensen ontslag aan op de afdeling logistiek. Het Oldenzaalse bedrijf in Zuid Berghuizen kent al een lange geschiedenis als douane-klaringsspecialist. Na het openen van de Europese grenzen kwam het bedrijf in een stroomversnelling als logistic specialist die zendingen verpakkingsklaar maakt en verstuurt. Het verlies van een grote klant - CBR Holding Germany - brengt Beijer echter in de problemen. CBR produceert kledingmerken als Street One en Cecil, maar concentreert zich op de Duitse markt. Directeur Bergman hoopt op solidariteit in het Twentse bedrijfsleven om personeel over te nemen.   

 
27-05-2008  

Essent te koop als fusie Nuon strandt

bron: Betten Financial News
 

AMSTERDAM - Energiebedrijf Essent dreigt in buitenlandse handen te komen. De aandeelhouders zetten het bedrijf te koop, als een voorgenomen overnamepoging van branchegenoot Nuon mislukt. Dat schrijft Het Financieele Dagblad maandag.
Daarmee komen de aandeelhouders — dat zijn provincies zoals Overijssel, Noord-Brabant, Limburg en Groningen — in conflict met het kabinet, dat tegen privatisering van Nederlandse energiebedrijven is.
Naar verluidt voert Essent nu al orienterende gesprekken met het Italiaanse Enel, het Deense Dong, het Britse Centrica en het Franse Suez/Gaz de France.
De aandeelhouders van Essent hebben zakenbank Lazard en advocatenkantoor Simmons & Simmons advies gevraagd. In een vertrouwelijk rapport, dat door het Financieele Dagblad is ingezien, staat dat als de aandeelhouders anderhalf jaar wachten, ze het risico lopen dat Essent euro 3 mrd minder waard wordt.
De aandeelhouders willen daarom snel zakendoen. Op dit moment is Essent, inclusief zijn netwerk, euro 10,4 mrd waard. 'Essent is als relatief kleine speler minder goed in staat zijn marktpositie te behouden', staat in het rapport.

 
27-05-2008  

Spoeddebat 2e Kamer over De Passie Wierden

 

DEN HAAG - Op initiatief van de Christen Unie houdt de Tweede Kamer nog deze week een spoeddebat over de vestiging van de evangelische school De Passie in Wierden. De komst van de school staat op losse schroeven door een uitspraak van de Raad van State, die bepaalde dat de gemeente Wierden geen geld hoeft te reserveren voor de huisvesting van De Passie. Fractievoorzitter Slob van de Christen Unie wil opheldering van staatssecretaris Bijsterveldt welke gevolgen dit heeft voor De Passie en mogelijk het bijzonder onderwijs in Nederland in zijn geheel. Het CDA en de SGP ondersteunen het spoeddebat. Oorzaak van de problemen rond De Passie is, dat de gemeente Wierden zegt geen geld te hebben voor de vestiging van de Evangelische school in haar gemeente en daarom die aanvraag al jaren traineert.

 
28-05-2008  

Wierden moet zorgen voor lesgebouw Passie

bron:rtv-oost
 

De gemeente Wierden moet zorgen voor een lesgebouw voor de evangelische school De Passie. Dat heeft staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs vanmiddag tijdens een spoeddebat laten weten aan de Tweede Kamer. De komst evangelische school werd opnieuw onzeker door een uitspraak van de Raad van State. Die bepaalde dat Wierden geen geld hoeft vrij te maken voor de huisvesting van de school, terwijl de school eind augustus al zou starten. Vanaf het volgende schooljaar krijgt de kleine school wel overheidssubsidie. Daarom moet Wierden vanaf augustus voor een gebouw zorgen, aldus de staatssecretaris. Een meerderheid van de Tweede Kamer had daarom gevraagd.

 
29-05-2008  

Nog weinig interesse in luchthaven

bron:rtv-oost
 

De Twentse investeerders Wessels en Ter Haar hebben nog weinig interesse om te investeren in de luchthaven Twente. De Rijssense bouwondernemer Wessels dreigde vorige week al niet langer geld te willen steken in het regionale vliegveld. Zijn collega Ter Haar van de OAD groep uit Holten is na het spoeddebat van vandaag evenmin nog enthousiast. Het Kabinet blijft erbij dat er pas eind dit jaar duidelijkheid is over de toekomst van Enschede Airport Twente omdat een Europese aanbesteding voor de commerciële exploitatie noodzakelijk is. Die procedure is tijdrovend. De particuliere investeerders lijken niet zo lang te willen wachten waardoor het einde van het vliegveld nabij lijkt.

 
30-05-2008  

Toren AkzoNobel wordt opgeknapt

bron:rtv-oost
 

Een historische boortoren van AkzoNobel in Hengelo wordt volgende week opgeknapt. Dat wordt gedaan door mensen die moeilijk aan werk komen en via een project van Allezorg werkervaring opdoen. Al eerder werd een boortoren van AkzoNobel opgeknapt. Toen deden jongeren van Jarabee Jeugdzorg dat. In het verleden waren er 80 boortorens in Twente. Daar zijn er nog zeven van over. Zes van de zeven boortorens zijn in slechte staat.

 
30-05-2008  

Munitie in kanaal Almelo-Nordhorn

bron:rtv-oost
 

Bij het baggeren van het laatste deel van het Kanaal Almelo-Nordhorn is opnieuw munitie gevonden. Het gaat vooral om geweerkogels en geschutskogels. De munitie wordt dinsdag op een stuk land bij de Kloppendijk in Denekamp vernietigd door het Explosieven Opruimings Commando. In april werd ook al munitie in het kanaal Almelo-Nordhorn gevonden

Archief
Terug naar vorige pagina