Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
17-05-2008  

Jubilarissen bij Reinders Luchttechniek

 

Reinders Luchttechniek aan de Plesmanweg viert deze maand dubbel feest. ‘Metaalkunstenaar' Tonnie Hoek is maar liefst veertig jaar in dienst en zijn collega ‘met de gouden handen' Erwin Kazimier werkt er twaalfeneenhalf jaar. Reinders Luchttechniek produceert industriële afzuiginstallaties en toebehoren. De jubilarissen werden 16 mei onthaald in restaurant 't Maatveld. Tijdens het jubileumfeest ontvingen de twee collega's de zogenaamde ‘Reinders-speldjes'. Een gouden speldje voor Kazimier en één met een diamant voor Hoek.
De twee metaalvakmannen produceren samen met hun collega's onderdelen voor afzuiginstallaties. "Het is zeer afwisselend werk met veel vrijheid", aldus Kazimier. Zijn oudere collega Hoek is het daar volledig mee eens: "Je kunt hier zelfstandig werken van het begin tot het eind, massaproductie is er niet bij".
De Reinders-bedrijven bestaan bijna honderd jaar en Hoek maakte daarvan ruim veertig jaar mee. "Het bedrijf is enorm gegroeid. Toen ik begon, zat het bedrijf nog aan de Bornebroeksestraat en werkten er lang niet zoveel mensen als nu", vertelt hij. In de jaren tachtig verhuisde het bedrijf naar het industrieterrein. Bovendien is het oorspronkelijke bedrijf in de loop der jaren opgesplitst in meerdere bedrijven.
De modernisering is in de laatste veertig jaar niet aan Reinders Luchttechniek voorbij gegaan. "Een groot verschil met vroeger is het aantal moderne machines. Vroeger moest je veel meer met de hand doen", vertelt Hoek over het verschil tussen vroeger en nu.
De jubilerende collega's worden in de wandelgangen ‘op en top vakmensen' genoemd. Hoewel veel met de computer berekend en uitgetekend wordt tegenwoordig, weten deze mannen zich bijvoorbeeld nog zonder computer te redden. De directie: "Zulke vakbekwame mensen zijn zeldzaam geworden."

Archief
Terug naar vorige pagina