Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
27-05-2008  

Essent te koop als fusie Nuon strandt

bron: Betten Financial News
 

AMSTERDAM - Energiebedrijf Essent dreigt in buitenlandse handen te komen. De aandeelhouders zetten het bedrijf te koop, als een voorgenomen overnamepoging van branchegenoot Nuon mislukt. Dat schrijft Het Financieele Dagblad maandag.
Daarmee komen de aandeelhouders — dat zijn provincies zoals Overijssel, Noord-Brabant, Limburg en Groningen — in conflict met het kabinet, dat tegen privatisering van Nederlandse energiebedrijven is.
Naar verluidt voert Essent nu al orienterende gesprekken met het Italiaanse Enel, het Deense Dong, het Britse Centrica en het Franse Suez/Gaz de France.
De aandeelhouders van Essent hebben zakenbank Lazard en advocatenkantoor Simmons & Simmons advies gevraagd. In een vertrouwelijk rapport, dat door het Financieele Dagblad is ingezien, staat dat als de aandeelhouders anderhalf jaar wachten, ze het risico lopen dat Essent euro 3 mrd minder waard wordt.
De aandeelhouders willen daarom snel zakendoen. Op dit moment is Essent, inclusief zijn netwerk, euro 10,4 mrd waard. 'Essent is als relatief kleine speler minder goed in staat zijn marktpositie te behouden', staat in het rapport.

Archief
Terug naar vorige pagina