Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
04-04-2017  

Wierden treft maatregelen vernielzucht NS-station


Facebookfoto - politie Wierden
 

WIERDEN - De gemeente Wierden gaat een aantal maatregelen treffen die overlast van uitgaansjeugd en fietsvernielingen moet tegengaan. Zo organiseert de gemeente een weesfietsenactie. Fietsen die al lange tijd bij het station staan, en waarvan de gemeente vermoedt dat ze niet meer worden opgehaald, worden verwijderd. Hiermee krijgen potentiële vandalen minder gelegenheid om fietsen te vernielen. Ook gaan politie en BOA vaker controleren.

In de nachtelijke weekenduren is het wel vaker onrustig in de buurt van het station. Afgelopen januari was het zo erg, dat er tientallen fietsen vernield zijn door jongeren die terugkwamen van het stappen. Burgemeester Henk Robben: “We pakken de problematiek bij het station zo effectief mogelijk aan om de veiligheid te verbeteren en de stationsomgeving netjes te houden.”

Opruimen
Fietseigenaren hoeven niet bang te zijn dat hun fiets bij het station zomaar geruimd wordt. Er wordt eerst een label aangehangen waarop staat binnen welke termijn de fiets wordt verwijderd. De eigenaar krijgt zo de kans zijn of haar fiets weg te halen. Ook gaat de gemeente op het station voorlichting geven aan voorbijgangers hoe zij hun fiets kunnen beschermen tegen diefstal en vandalisme.

Nadere maatregelen
Mochten voorgaande maatregelen niet aanslaan, dan zijn er nog meer opties. Te denken valt aan bijvoorbeeld extra verlichting, hekken, prullenbakken en camera’s. De gemeente onderzoekt momenteel deze maatregelen op haalbaarheid.

 
04-04-2017  

Almelo spekkoper bij extra Cogas-dividend

 

ALMELO – Netwerkbeheerder Cogas uit Almelo keert dit jaar extra dividend uit. Zo’n 20 miljoen euro hebben de negen aandeelhoudende gemeenten Almelo, Borne, Dinkelland, Hardenberg, Hof van Twente, Oldenzaal, Tubbergen, Twenterand en Wierden extra te verdelen. De noodlijdende gemeente Almelo is als grootste aandeelhouder spekkoper met een extra dividend van 4,56 miljoen euro. Wierden krijgt als kleinste aandeelhouder altijd nog een bedrag van 1,48 miljoen euro op haar bankrekening. Het vermogen van Cogas bedroeg in 2016 zo’n 150 miljoen euro en dat is reden om bovenop het jaarlijkse dividend nog eens 20 miljoen extra te verdelen.
In 2012 deelde Cogas ook al een extra dividend uit. Toen ging het om een bedrag van 75 miljoen euro extra dividend. Het bedrijf zit goed bij kas omdat in 2012 de energieleverantietak werd verkocht en ook de resterende netwerktak voor gas, elektriciteit en kabel TV goed boert.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
09-04-2017  

Miljonairswoningen in Twente het snelst verkocht

 

TWENTE – Volgens onderzoeksbureau Calcasa worden woningen met een waarde van meer dan een miljoen euro in Twente het snelst verkocht. Ook de Gelderse Achterhoek doet het goed. Het gaat dan om woningen met een inhoud van meer dan 1.000 m3 inhoud. In Twente is de gemiddelde verkooptijd acht maanden. Het landelijk gemiddelde ligt op negentien maanden. Toch is de onroerend goed handel in grote huizen niet groot in aantal. In Twente ging het in 2016 om een stuk of vijftien meldt het regionale Landerijenbureau Kromhof-Pullen. Voordeel is wel dat de kavels gemiddeld ruim groter zijn dan even dure woningen elders in het land.

 
09-04-2017  

Genieten tijdens 54e Tukkertocht Albergen

 

ALBERGEN – De 54e Tukkertocht rond Albergen kende vandaag alles wat een wandeltocht fraai maakt. Veel zon, aangename temperatuur en een ontluikende natuur. Voor alle wandelaars bovendien een gepaste afstand van 6, 12, 18, 25 en 40 km. De langere afstanden uiteraard voor de ‘diehards’ die de Tukkertocht ook beschouwen als een mooie opmaat voor de Vierdaagse van Nijmegen.
Fotograaf Jan Bril maakte bijgaande fotoreportage.

Fotoreportage (48 foto's)...

 
12-04-2017  

Ook Borne en Losser onder provincietoezicht

 

ZWOLLE – Naast Almelo krijgen ook de gemeenten Borne en Losser te maken met verscherpt toezicht van de provincie Overijssel. Almelo heeft dat al langer vanwege de matige financiële omstandigheden. Wel zet de stad al een paar jaar flink in om dat te verbeteren.

De gemeente Borne krijgt verscherpt toezicht omdat de gemeente niet genoeg statushouders (asielzoekers met verblijfsvergunning - red.) opvangt. Verder blijft de gemeente in gebreke met het actualiseren van de bestemmingsplannen en zit de gemeente ook financieel krap.

In Losser gaat het niet meer om financiën maar om bijvoorbeeld het matige archiefbeheer. Ook laat scheidend burgemeester Sijbom de gemeente achter met een niet geactualiseerde structuurvisie. Volgens de wet moeten bestemmingsplannen waarop de structuurvisie is gebaseerd binnen een termijn van 10 jaar na vaststelling worden geactualiseerd.

Dinkelland, Enschede, Haaksbergen en Hof van Twente zijn gemeenten in Twente die op kleinere punten kritische kanttekeningen kregen van het provinciebestuur. In 2016 waren nog zes Overijsselse gemeenten onderworpen aan verscherpt provinciaal toezicht. Nu zijn er dat nog drie. Zakt een gemeente financieel echt door de bodem, volgt de status van artikel 12. Is dat het geval, mag er geen nieuw beleid meer worden ontwikkeld totdat de financiële situatie weer gezond is. Dat gaat meestal gepaard met extra verhogingen van gemeentelijke tarieven. Gemeenten als Enschede, Almelo en Haaksbergen deden dat al uit zichzelf.

 
13-04-2017  

Zinderend OZO jaar

 

NIJVERDAL - Sinds 1 januari 2017 heeft de Overijsselse Zieken Omroep de leeftijd van 60 jaar bereikt. Geboren op 1 januari 1957 voelt deze organisatie zich nog steeds jong en dynamisch. Ze staat midden in het leven en is van grote betekenis voor heel veel mensen in de regio.
Ze heeft veel noten op haar zang en wil graag nog vele jaren haar deuntje meespelen.
Muziek staat centraal in haar activiteiten. Muziek verwondert. Muziek maakt stil. Muziek verbindt. Muziek ontroert. Muziek verblijdt. Muziek is heel divers.
Dat geldt ook voor al die medewerkers die de ruggengraat vormen van de OZO.
Enthousiaste types. Rustige types. Technische mensen. Verbaal krachtige mensen. Werkers op de voorgrond. Arbeiders op de achtergrond. Allen met één doel: Vreugde brengen in het leven van de medemens.
In maar liefst 28 tehuizen verzorgen we één of meerdere keren per maand een muzikaal verzoekprogramma. Veel mensen kijken daar naar uit.
Ook wordt er bij de Overijssel Zieken Omroep een radio programma gemaakt ‘Zorg in de Regio’. Dit wordt door de Lokale Omroepen in onze regio uitgezonden.

Als 60-jarige wil de OZO haar blijdschap delen met u en met elkaar.
Twee vertrouwde activiteiten en een nieuwe lopen als een rode draad door het feestelijke jubileumjaar.
Donderdag 20 april: de bekende quiz Erkend Talent. In de OZO-studio worden ambtenaren uit de gemeenten waar wij uitzenden onderworpen aan een ‘verhoor’ omtrent hun kennis.
Peentjes zweten om niet als verliezers huiswaarts te keren.
Zaterdag 13 mei: De jaarlijkse Feestmiddag Het Klapstuk voor onze doelgroep in de Sporthal in Haarle. In een ontspannen sfeer en met een keur aan artiesten wordt er een afwisselend programma aangeboden.
Zaterdag 30 september: Open Dag. In de studio kunt u zien hoe het werk achter de schermen vorm wordt gegeven. Ook is er gelegenheid om verzoekplaatjes aan te vragen voor de bewoners van de diverse tehuizen onder het motto ‘Uw verzoek, hun plezier’.
Diverse koren en muziekverenigingen uit de regio zullen op verschillende activiteiten van de OZO hun zang- en muziekkunsten inzetten.

2017 is en wordt dus inderdaad een zinderend OZO jaar.

Slotakkoord: Het is duidelijk: er komt heel wat kijken om de OZO draaiende te kunnen houden. We bestaan van giften en collectes. Mocht u de activiteiten van de OZO willen ondersteunen dan is het rekeningnummer: NL97RABO0327357789.

Vrijwilligers die interesse hebben om in enigerlei vorm mee te draaien zijn van harte welkom in de studio aan de H.A. Hartholtstraat 4 in Nijverdal. Telefoon: 0548-612329.
 

 
17-04-2017  

Paasvuur Harbrinkhoek.

Fotoreportage Jan Bril
 

Fotoreportage (46 foto's)...

 
18-04-2017  

VolkerWessels terug naar de beurs


Het hoofdkantoor van VolkerWessels in Amersfoort.
 

RIJSSEN – Bouwconcern VolkerWessels gaat terug naar de Amsterdamse beurs door aandelen te verkopen. In 2003 haalde Dik Wessels het Rijssense familiebedrijf nog van de beurs door alle aandelen op te kopen. Het vergde een bedrag van 700 miljoen euro. Toen vond Wessels de beursregels maar wat lastig en ‘belemmerend’ in zijn bedrijfsvisie. Sindsdien ging het met het conglomeraat van VolkerWessels, dat uit tal van kleinere bedrijven bestaat, voor de wind. Dit ondanks de financiële crisis die vele concurrenten grote verliezen bracht. Het goed renderende VolkerWessels maakte vorig jaar een omzet van ruim 5 miljard euro en heeft nog voor dik 8 miljard aan opdrachten in de ‘pipeline’.

Inmiddels werken zo’n  16.000 mensen voor het concern dat actief is in Nederland, Duitsland, Canada en het Verenigd Koninkrijk en nu het tweede in grootte bouwconcern van Nederland is. De familie Wessels verkoopt de aandelen in meerdere transities en wil zo’n 20 procent behouden. Dat wel met op termijn een beschermingsconstructie om een vinger in de pap te houden. Naar verwachting wordt in mei een eerste pakket aandelen op de markt gebracht. 
Doel van dit alles meer kapitaal om te investeren in andere bedrijven via het eigen investeringsconcern Reggeborgh.

Onlangs werd ook de raad van Commissarissen van VolkerWessels uitgebreid met Jan Hommen (ex ceo ING en KPMG) als voorzitter en Mr. Sietze Hepkema (ex- partner Allen & Overy en o.a. ex-commissaris The Royal Bank of Scotland N.V. en nu nog commissaris bij Wavin en SBM Offshore en lid van de Monitoring Commissie Corporate Governance).
Groot-aandeelhouder Dik Wessels en de oud- Almeloër René Kuipers (ex- Norit) zijn de andere twee commissarissen.
Dik Wessels (1946) begon op 14-jarige leeftijd in het bedrijfje van zijn vader dat toen 3 werknemers telde. In 1968 nam hij de leiding over. In 1991 volgde de overname van IBB Kondor en in 1997 de overname van Koninklijke Volker Stevin. Inmiddels omvat VolkerWessels meer dan 120 dochterbedrijven. Het hoofdkantoor van VolkerWessels staat in Amersfoort. Het investeringsconcern Reggeborgh van de familie staat in Rijssen. Dik Wessels wordt door Quote gezien als de op één na rijkste Nederlander met een geschat vermogen van 3,3 miljard euro. De opbrengst van de beursgang van het familiebedrijf wordt geschat tussen de 1,5 en 2 miljard euro.

 
19-04-2017  

Weekblad Veenstreek/Sallender per direct gestopt

 

HARDENBERG - Weekblad De Veenstreek / De Sallander is deze week voor het laatst van de persen gerold. Uitgever Olthoff Drukkerij BV uit Hardenberg heeft na ruim 40 jaar de stekker uit het weekblad getrokken. Het werd slechts kenbaar gemaakt via een kleine annonce op de voorpagina. Een reden werd niet gegeven. De Veenstreek / De Sallander verscheen in een oplage van 33.000 exemplaren en werd verspreid in de gemeenten Hardenberg, Twenterand en deels in de gemeenten Ommen, Tubbergen en Wierden.

Lagere omzetten
Uitgevers van kranten, weekbladen en tijdschriften klagen al jaren van lagere advertentieinkomsten. Tegelijkertijd neemt vooral in de weekbladensector de concurrentie toe door nieuwe weekbladen in de markt te zetten. Zo is in de regio De Persgroep een van de grote spelers met tal van weekbladen maar duikt ook Uitgever Heinink Media (Barneveld Drukkerijen - Denekamp) in een steeds groter Twents gebied op met nieuwe uitgaven zoals o.a. Hallo Almelo terwijl het op het thuisfront de concurrentie heeft gekregen van Beleef Noordoost-Twente, een uitgave van de Grafschafter Nachrichten uit Nordhorn (D). Een andere nieuwkomer is DWF Media Makers uit Enschede met o.a. Hart van Almelo en soortgelijke plaatselijke titels.

 
20-04-2017  

Twence blijft Twents, Münster wordt aandeelhouder


Fosfaatwinning Elhorst-Vloedbelt
Twence is voornemens een grootschalige mestverwaardingsinstallatie van 250.000 ton te realiseren op ’t Elhorst Vloedbelt tussen Almelo en Zenderen voor de herwinning van de grondstof fosfaat. De 23 miljoen euro kostende bouw mag van de bestuursrechter dit jaar beginnen maar Twence wacht een hoger beroep van de gemeente Borne bij de Raad van State af.
 

HENGELO – De gemeenten Almelo en Oldenzaal zijn er als ‘kartrekkers’ niet in geslaagd een meerderheid te vinden om de aandelen van afvalverwerker Twence in Hengelo te verkopen. Zij kregen alleen aandeelhouder vuilverwerkingsbedrijf Noord Groningen mee. De gemeente Tubbergen onthield zich van stemming. Ruim 70 procent van de aandeelhouders wil Twence behouden  als duurzame ontwikkelaar van energie zoals warmte en elektriciteit. De aandeelhouders maakten ook de  weg vrij voor een grensoverschrijdende ontwikkeling. De Duitse Bisschopsstad Münster wil namelijk graag aandeel houder worden om het huishoudelijk restafval via Twence te laten verwerken. Münster heeft zelf al een geautomatiseerde scheidingsfabriek waar het afval wordt gesorteerd om waardevolle reststoffen te recyclen. De Duitse stad aast op 15 procent van de aandelen.
Of de gemeenten Almelo en Oldenzaal nu nog hun aandelen éénmalig te gelde kunnen maken, is nog de vraag. Beide steden bezitten 16,1 procent van de aandelen maar een overgrote meerderheid van de aandeelhouders wil geen ‘verwatering’ van het aandelenpakket door het uitgeven van nieuwe aandelen. Twentse aandeelhouders zouden mogelijk eerst hun aandelen kunnen aanbieden aan de zittende aandeelhouders die niet wensen te verkopen. Almelo en Oldenzaal kunnen in dat geval niet rekenen op een ‘gouden’ opbrengst. De gemeenteraden van Almelo en Oldenzaal wacht dus een heroverweging voordat met Münster bindende afspraken gemaakt kunnen worden. Mocht dat uitdraaien op het houden van de aandelen, kunnen alle 14 Twentse gemeenten iets mee snoepen indien 15 procent aan Münster wordt verkocht. De winst van Twence bedroeg in 2016 ruim 12 miljoen euro.

 
21-04-2017  

Green Twente Award 2017 voor Schröder Vastgoed

 

ALMELO/ENSCHEDE – Schröder Vastgoed uit Almelo is donderdag winnaar geworden van de Green Twente Award 2017. De prijs werd aan Gerard Schröder uitgereikt tijdens het Business Festival Twente op de luchthaven Twente.

Schröder Vastgoed staat bekend om het realiseren van energieneutrale gebouwen zoals Magna Porta, het eerste energieneutrale kantoor van Nederland aan de A35 bij Almelo, waar het bedrijf ook zetelt. Andere projecten in de regio zijn o.a. het nieuwe onderkomen van Sensata in Hengelo en Park Phi in Enschede waar drie kantoortorens werden gerealiseerd. Deze week demonstreerde Schröder Vastgoed er nog de glazenwassersrobot die het bedrijf gaat inzetten bij de glasgevels in de kantoortorens.

Schildersbedrijf Gebr. Van der Geest BV uit Enschede werd tweede in de benoeming van de Green Twente Award 2017. Het ruim 90 jaar oude Gebr. Van der Geest blijft innovatief en ontwikkelde onder meer Rolsma, een verf op biobasis, en Denimtex, isolerend behang gemaakt van oude jeans.

Farwick Groenspecialisten uit Enschede werd derde dankzij het bedenken van een systeem om het water in een zwemvijver biologisch te reinigen. Verder ontwikkelde het de U-Space, een op en top geïsoleerd prefabgebouwtje met natuurlijke dakbedekking voor allerlei doeleinden bij een woning.

 
21-04-2017  

Heel Noordoost Nederland krijgt jodiumpillen thuis


Het stralingsgebied rond Lingen bij een ramp.
 

DEN HAAG – De Nederlandse overheid stuurt vanaf september jodiumpillen naar Nederlanders onder de 40 jaar die hemelsbreed binnen een straal van 10 tot 100 km van een kerncentrale wonen. Het betreft jongeren tot 18 jaar in een straal van 100 km en de middengroep van 18 tot 40 jaar in een straal van 10 tot 20 km.
De kerncentrales bij Lingen (D) in het Emsland, de kerncentrale in het Zeeuwse Borsele en de reactoren in België bij de plaatsen Doel en Tihange zijn het middelpunt van de straal.
Voor Oost Nederland is de kerncentale bij Lingen van belang. De overheid neemt de maatregelen om in de pas te lopen met de buurlanden.

Doel van dit alles is schade aan het lichaam te voorkomen bij een stralingscalamiteit. Als gevolg van straling kunnen mensen schildklierkanker oplopen. Het is dus niet de bedoeling de jodiumpillen al op voorhand te slikken, maar pas bij een calamiteit. Door het slikken van jodiumpillen wordt de schildklier verzadigd. Radioactief jodium dat bij een ‘meltdown’ van een kerncentrale vrijkomt, kan dan geen ‘plekje’ meer vinden in de schildklier en wordt dan door het lichaam geloost. Voor ouderen boven de 40 jaar heeft het slikken van jodiumpillen weinig zin vanwege de duur van het ontwikkelen van schildklierkanker.
Zwangere vrouwen buiten de aangegeven leeftijdscategorie kunnen de jodiumpillen via de huisarts of verloskundige opvragen.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
22-04-2017  

Airbus landt op Twenthe om gesloopt te worden

 

ENSCHEDE – Vliegtuigspotters kunnen op Koningsdag bij de luchthaven Twenthe een landende Airbus 340-313X spotten. Swiss International Airlines vliegt de 20 jaar oude A340 van het Zwitserse veld Zurich/Kloten naar de vroegere luchtmachtbasis om het toestel over te dragen aan Aircraft End-of-Life Solutions (AELS) dat het toestel demonteert. AELS leidde voor de klus speciaal monteurs op omdat de A340 in onderdelen weer verkocht wordt. Zo is bijvoorbeeld de cockpit al verkocht om te worden omgebouwd tot vluchtsimulator. De demontage vindt plaats in hangar 8. De verwachte aankomsttijd is donderdagmorgen rond 10.30 uur. AELS wil op de luchthaven Twenthe meer burgervliegtuigen demonteren. Twente dus als eindpunt maar ook als startplek voor vliegtuigonderdelen.

< Airbus A340-300 - foto: SWISS Air

UPDATE
De landing van de Airbus trok veel bekijks. Ontdaan van alle SWISS-kenmerken landde het toestel om 10.37 uur op de luchthaven Twenthe.
Bekijk het verslag van Tubantia.

 
23-04-2017  

Oud- voorzitter Gewest Twente Houben overleden


Mr. Philip Houben, overleden te Maastricht op 23 april 2017
Foto: L1
 

MAASTRICHT - Mr. Philip Houben (Den Haag, 29 januari 1941), oud- burgermeester van Haskenland (o.a. Joure), oud- voorzitter van het Gewest Twente en oud- burgemeester van Maastricht is op 76-jarige leeftijd na een kort ziekbed in zijn woonplaats Maastricht overleden.

Zijn Twentse bestuursperiode duurde van 1979 tot 1985 waar hij als voorzitter van het samenwerkingsverband van de Twentse gemeenten het Gewest Twente probeerde op te stuwen tot provincie. Een proces dat uiteindelijk geblokkeerd werd in de Provinciale Staten te Zwolle maar wel leidde tot Regio Twente als bestuursregio met een eigen takenpakket.
De gemeente Haskerland diende Houben voordien zeven jaar, een periode waarin hij met regelmaat contact had met de Friese Commissaris der Koningin Mr. Hedzer Rijpstra, die voordien van 1966 tot 1970 burgemeester was in Almelo.

Na zijn periode als voorzitter van het Gewest Twente werd Philip Houben benoemd tot burgemeester van Maastricht (1985-2002). Houben stond bekend als een aimabel bestuurder die zich tussen de mensen bewoog en ruimte gaf voor politieke bestuursprocessen. Onder zijn bestuurlijke leiding maakte Houben Maastricht internationaler met o.a. het Verdrag van Maastricht in 1992, zijnde de start van het Europese Unie Verdrag en de opmaat naar de Europese munt de Euro.
Onder Houben kende Maastricht een grote bloeiperiode. Het begon met komst van het EIPA, het Europees Instituut voor Bestuurskunde in 1986, een voorbeeld dat nog gevolgd werd door een honderdtal andere internationale instituten. De vergroting van de Universiteit Maastricht zorgde voor meer financiële armslag om de stad op te knappen, maar ook cultureel kreeg de stad een ‘boost’ met het Theater aan het Vrijthof, het Bonnefantenmuseum, het MECC waarin de European Fine Art Fair (TEFAF) uitgroeide tot tot de beste kunstbeurs ter wereld en de realisatie van het Centre Céramique als hommage aan de Maastrichter pottenbakkers van weleer.

 
24-04-2017  

De VVD in Hof van Twente is 'hartstikke' Groen

 

HOF VAN TWENTE – Zeg niet dat er geen ‘groene’ VVD’ers bestaan. In de gemeente Hof van Twente leurt de lokale fractie zelfs met steenuilenkasten. Illustere partijgenoot en minister van Economische Zaken Henk Kamp en zijn echtgenote Linda waren de eersten die een steenuilenkast ontvingen op hun ‘buiten’ in Diepenheim. De minister had de ‘mazzel’ dat zijn echtgenote Linda precies wist hoe de kast moet hangen als onderkomen voor de steenuil en de mogelijke nakomelingen. ‘Met de opening naar het noordoosten om te voorkomen dat het tocht in de kast’, vertelde zij. Ook de hoogte speelde mee in verband met de katten die het echtpaar Kamp houdt.  
Bouwer van de kasten, VVD-fractielid André Elbert, stelde haar gerust. ‘Deze uilenkasten zijn marter- en zeer zeker ook kattenproof. Kijk maar eens naar de ingenieuze dubbele ingang waar de vogel doorheen moet om binnen te komen. Uilen begrijpen die doorgang en zijn klein genoeg om erdoor te kruipen. Voor roofdieren is dit een onbegonnen zaak.’ Kortom bij de plattelandsgemeente heeft de VVD de kennis over groen en natuur in huis.

Het tweede adres dat werd aangedaan was de woning van wethouder en partijgenoot Wim Meulenkamp die met echtgenote Ellen in de buurtschap Wiene nog een wijngaard bestiert. Ook daar werd een van de zes steenuilenkasten opgehangen. De andere vier kasten krijgen een plek binnen de gemeente op locaties die door de ‘vogelaars’ van de werkgroep Hofvogels worden geadviseerd.
Zo krijgt het nijverheidsproduct van de lokale VVD-fractie dus een nuttige inzet. Zij het dat eerste bewoning pas volgend jaar vroeg kan worden verwacht. De meeste broedparen hebben nu al een stekje gevonden en hebben al eieren.

Dit al met dank aan VVD-raadslid André Elbert die er werk van maakt om het leefgebied van de steenuil te optimaliseren. Hij vond een goede bouwtekening via google, haalde oude pallets bij ‘Han van de Kleumpe’ in Hengevelde, en sloeg aan het timmeren met als resultaat liefst 6 steenuilenkasten om verspreid door de Hof-gemeente op te hangen. Zijn fractiegenoten Gerda Bruins, Theo Reijnders en Ellen te Riele hielpen hem een avondje schilderen in de koeienstal van Erve Elbert waar André de kasten maakte.

Fotoreportage (4 foto's)...

 
25-04-2017  

Kadaverdiscipline bij de PVV

 

HENGELO/ENSCHEDE – Sollicitanten voor functies als raadslid of statenlid bij de PVV krijgen te maken met een kadaverdiscipline van opgelegde geheimhouding. De ‘volgelingen’ van Wilders mogen namelijk niet naar buiten brengen wat wordt besproken. Het overkwam de Hengeloër Willem Meijerink tijdens een sollicitatiegesprek in Zwolle. Meijerink wilde namelijk het gedachtengoed van de ‘grote leider’ wel uitdragen in Hengelo na de gemeenteraadsverkiezing van volgend jaar en liet Tubantia weten dat hij solliciteerde bij de PVV. Dat nu werd hem kwalijk genomen, zo vernam hij tijdens het sollicitatiegesprek. Meijerink werd ook gevraagd of deze bereid was om alles wat binnen de ‘muren’ van de PVV besproken werd, geheim te houden. Laat Meijerink nu staan voor openheid in het openbaar bestuur en wars zijn van achterkamertjes. De afwijzing kwam derhalve niet onverwacht.

< De spraakmakende Enschedese volksvertegenwoordiger Hans Hofte (foto) heeft eveneens contacten met de PVV voor een mogelijke ‘overstap’. Ook dat werd publiekelijk met als gevolg dat Hofte een schriftelijke bedreiging op zijn deurmat vond. Hofte, die normaliter geen blad voor de mond neemt, vindt dat toch wel beangstigend. ‘Ik denk niet dat ik match met de PVV’, zei Hofte. De Enschedeër werd al eens eerder bedreigt. De door de rechtbank in Almelo voorveroordeelde bedreiger, pleegde later zelfmoord in Roermond.
Niet zo vreemd dat Hofte denkt niet bij de PVV te passen, de club van Wilders kent namelijk geen leden en geen verenigingsbestuur maar louter van boven opgelegde standpunten door de ‘grote’ leider en dat wil Hofte ook wel zijn in het Enschedese. Hij solliciteerde in 2015 namelijk ook op de functie van burgemeester. Wel deed Hofte aangifte bij de politie wegens bedreiging.

 
26-04-2017  

COA sluit AZC´s Azelo, Hengelo, Rijssen

 

REGIO – Na het sluiten van de asielzoekersopvang in Ootmarsum en het in oktober jl. van de lijst halen van het nooit gerealiseerde AZC Enschede, kondigt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) meerdere sluitingen aan. In de regio gaat het AZC in Azelo (gem. Borne) dicht, evenals de aanvullende opvanglocaties aan de Willemstraat in Hengelo en aan de Borkeldsweg in Holten.
Verder wordt in Schalkhaar de opvang in caravans opgeheven. Wel blijft de opvang aan de Frieswijkerweg in Schalkhaar (cap. 550) open evenals de aparte opvang voor minderjarige asielzoekers (48) in Deventer.
Het AZC aan de Vriezenveenseweg in Almelo met een capaciteit van 486 mensen blijft eveneens geopend. Over de vorig jaar geopende naastgelegen locatie voor de opvang van jonge asielzoekers is nog niets bekend. De opvang in Almelo bestaat al sinds 1992. Toen werd een periode van 10 jaar vastgelegd maar dat werd telkens verlengd.

Borne overvallen
Voor de gemeente Borne valt de sluiting van AZC Azelo rauw op het dak. De locatie Azelo werd eerder al eens gesloten in 2012. Na veel aandringen door COA werd de opvang in Azelo in 2014 weer heropend en investeerde de gemeente de nodige pecunia. Het hield toen andere ontwikkelingen met het voormalige internaat tegen. Er was toen sprake van een kuuroord. De gemeente Borne heeft wel begrip dat het COA de totale capaciteit wil aanpassen op de behoefte, maar zet wel vraagtekens bij dit ‘hap snap’ beleid.waarin Borne zich als een speelbal voelt. Het AZC Azelo gaat in november dicht.

Behoefte
Het COA heeft in het hele land een totale capaciteit voor de opvang van 48.700 personen. De actuele vraag staat daar met 22.800 asielzoekers fors onder. Reden waarom COA al langer bezig is om de capaciteit dichter bij de behoefte te brengen. Sinds medio 2016 tot eind maart 2017 is al van 1.300 medewerkers afscheid genomen. Daar komt nu nog een ontslaggolf van 550 medewerkers overheen. COA telt landelijk 61 opvanglocaties. Daarvan moeten er 45 dicht of zijn deels al gesloten.

 
27-04-2017  

Ontslag geschiedenisleraar Carmel terecht

 

ARNHEM/OLDENZAAL – De rechtbank in Arnhem heeft maandag jl. in hoger beroep het ontslag van de jonge geschiedenisleraar Michel Letteboer bij het Carmel College in Oldenzaal bekrachtigd. De geschiedenisleraar werd medio 2016 aangenomen na eerdere stages in 2012 en 2014/2015 bij dezelfde onderwijsinstelling. Al tijdens zijn stage in 2015 kwamen de rechts-radicale sympathieën ter sprake na klachten van ouders van leerlingen. Zo was de jonge leraar op internetfora ‘gespot’ tijdens een rechtszitting tegen NVU-voorman Constant Kusters in 2012 en bij demonstraties van de NVU in Enschede. Ook deed hij in die jaren uitlatingen op internetfora waaruit zijn rechtse ‘gedachtengoed’ zouden blijken. Die zaken werden toen besproken en zijn stage kon worden afgemaakt.

In 2016 solliciteerde hij als 23-jarige op de functie als geschiedenisleraar. In die procedure werd hij aangenomen, zo constateerde eerder al de Kantonrechter in Enschede nadat hij enkele dagen na zijn mondelinge arbeidsovereenkomst alsnog door een hoger directielid van het Carmel College de laan werd uitgestuurd. De Kantonrechter bekrachtigde dat ontslag. Saillant in deze is dat het wettelijk verboden is om sollicitanten naar hun politieke voorkeur te vragen.

In hoger beroep tegen het ontslag mocht zich de drievoudige kamer van de rechtbank in Arnhem over het ontslag buigen. Letteboer noemde zijn verleden in zijn jongensjaren ‘een zoektocht van een jongere op weg naar volwassenheid’ en betoogde dat hij al lang afstand genomen had van zijn uitlatingen op internetfora in zijn tienerjaren. Ook had hij veel pogingen ondernomen om die jeugdige uitlatingen en reacties bij berichtgevingen van internetsites verwijderd te krijgen.       

Het Hof stelde echter dat het verleden wel degelijk een rol speelt en dat Letteboer in 2015 niet ‘open’ was geweest in zijn stageperiode toen zijn verleden ter sprake was gekomen. ‘Wat gedaan is kan niet zonder meer ongedaan worden gemaakt’, stelt het Hof in haar arrest. Daarbij wees het Hof nog eens nadrukkelijk op de gevaren van social media: ‘Uitlatingen die daar privé worden gedaan, worden wel publiekelijk bekend en krijgen daardoor ook juridisch gewicht.’
Het Hof nam ook de ontstane commotie bij ouders van leerlingen mee in haar overwegingen en stelt dat het Carmel College de mondelinge arbeidsovereenkomst terecht heeft ontbonden. Het arrest meldt nadrukkelijk dat het Hof niet vindt dat Letteboer hiermee voorgoed ongeschikt is als geschiedenisdocent op een andere school.
Het roept de vraag op of dat laatste Letteboer kan helpen bij volgende sollicitaties. Commotie bij ouders/leerlingen is schijnbaar genoeg en dat ligt tegen een ‘beroepsverbod’ aan ondanks het verbod om sollicitanten naar politieke overtuigingen te vragen.

Uitspraak september 2016 Kantonrechter Enschede
Uitspraak in hoger beroep april 2017 Gerechtshof Arnhem

 
28-04-2017  

Musea in Overijssel, wat kost het u ?

 

ALMELO – De provincie Overijssel telt volgens gemeentelijke informatie 52 museale instellingen van Rijksmuseum tot Oudheidkamer en van Klompenmuseum tot Techniekmuseum. Het Kermis- en Circusmuseum in Steenwijk sloot haar poorten wegens een te geringe bijdrage van de gemeente Steenwijkerland. Aanleiding voor RTV Oost om eens uit te zoeken wat de Overijsselse burger via gemeentelijke lasten zoal bijdraagt aan lokale musea. Inwoners van gemeenten zonder museum kost dat uiteraard niets, maar verder lopen de bedragen fors uiteen van 0,03 eurocent in Olst-Wijhe tot 22,45 euro in Kampen als koploper met Zwolle (14,23) en Deventer (11,34) als enige gemeenten boven 10 euro op plek 2 en 3. Het gemiddelde per Overijsselaar bedraagt overigens maar 1,57 euro volgens de jaarcijfers 2015. Je kunt dus stellen dat het gemeentelijk beleid van gemeenten in Overijssel zeer divers is ten aanzien van musea.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
28-04-2017  

VolkerWessels op 12 mei met 1/3 naar de Beurs


Het hoofdkantoor van VolkerWessels in Amersfoort
 

AMERSFOORT/RIJSSEN – De Rijssense familie Wessels brengt op 12 mei een derde van het aannemersconcern VolkerWessels naar de Amsterdamse Beurs. De 25 miljoen aandelen, 31,25 procent van het totaal,  moeten tussen de 21,35 en 25,25 euro per aandeel opbrengen, goed voor 533.750.000 tot 631.250.000 miljoen euro.
Het bedrag gaat naar het investeringsvehikel Reggeborgh van de familie waarmee Reggeborgh weer kan investeren in andere bedrijven. Het bankconcortium dat de beursgang begeleid, mag bij volledige intekening tot 36 procent van het aandelenbezit gaan. Dat zou mogelijk dan zelfs om 28.800.000 aandelen gaan met een mogelijke opbrengst tussen 614.880.00 en 727.200.000 euro.
Naar verwachting volgt later dit jaar nog een tweede tranche met aandelen naar de beurs. Grootaandeelhouder Dik Wessels wil uiteindelijk 25 procent van VolkerWessels behouden om met de familie nog een flinke vinger in de pap te houden.

Lees ook: VolkerWessels terug naar de Beurs

Archief
Terug naar vorige pagina