Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
23-04-2017  

Oud- voorzitter Gewest Twente Houben overleden


Mr. Philip Houben, overleden te Maastricht op 23 april 2017
Foto: L1
 

MAASTRICHT - Mr. Philip Houben (Den Haag, 29 januari 1941), oud- burgermeester van Haskenland (o.a. Joure), oud- voorzitter van het Gewest Twente en oud- burgemeester van Maastricht is op 76-jarige leeftijd na een kort ziekbed in zijn woonplaats Maastricht overleden.

Zijn Twentse bestuursperiode duurde van 1979 tot 1985 waar hij als voorzitter van het samenwerkingsverband van de Twentse gemeenten het Gewest Twente probeerde op te stuwen tot provincie. Een proces dat uiteindelijk geblokkeerd werd in de Provinciale Staten te Zwolle maar wel leidde tot Regio Twente als bestuursregio met een eigen takenpakket.
De gemeente Haskerland diende Houben voordien zeven jaar, een periode waarin hij met regelmaat contact had met de Friese Commissaris der Koningin Mr. Hedzer Rijpstra, die voordien van 1966 tot 1970 burgemeester was in Almelo.

Na zijn periode als voorzitter van het Gewest Twente werd Philip Houben benoemd tot burgemeester van Maastricht (1985-2002). Houben stond bekend als een aimabel bestuurder die zich tussen de mensen bewoog en ruimte gaf voor politieke bestuursprocessen. Onder zijn bestuurlijke leiding maakte Houben Maastricht internationaler met o.a. het Verdrag van Maastricht in 1992, zijnde de start van het Europese Unie Verdrag en de opmaat naar de Europese munt de Euro.
Onder Houben kende Maastricht een grote bloeiperiode. Het begon met komst van het EIPA, het Europees Instituut voor Bestuurskunde in 1986, een voorbeeld dat nog gevolgd werd door een honderdtal andere internationale instituten. De vergroting van de Universiteit Maastricht zorgde voor meer financiële armslag om de stad op te knappen, maar ook cultureel kreeg de stad een ‘boost’ met het Theater aan het Vrijthof, het Bonnefantenmuseum, het MECC waarin de European Fine Art Fair (TEFAF) uitgroeide tot tot de beste kunstbeurs ter wereld en de realisatie van het Centre Céramique als hommage aan de Maastrichter pottenbakkers van weleer.

Archief
Terug naar vorige pagina