Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
01-03-2014  

Fraaie verlichte carnavalsoptocht in Tubbergen

 

TUBBERGEN – Tienduizenden bezoekers trok de 12e verlichte Twentse carnavalsoptocht vrijdagavond in Tubbergen. Met dank aan de fraaie weersomstandigheden dus veel bekijks voor de praalwagens in een feeërieke sfeer die bepalend is voor deze tocht der tochten.
Fotograaf Jan Bril nam een kijkje en laat u meegenieten en dat scheelt u 2 euro want dat werd in tubbergen geheven op de openbare weg.

Fotoreportage (55 foto's)...

 
01-03-2014  

Carnavalsoptocht in Mariaparochie/Harbrinkhoek

 

MARIAPAROCHIE/HARBRINKHOEK – Onder het motto “Lach, leef en geniet in disse mooie Carnavalstied!!” organiseerden de “Dubbelkiekers” de jaarlijkse carnavalsoptocht in het dubbeldorp Mariaparochie/Harbrinkhoek. Prins Erik II & Adjudant Klaas Jan hadden de leidraden voor de optocht meegegeven met o.a. ‘Vakmanschap is noaberschap’, ‘Het werkt altied’ en ‘Ze bint gek op oald spul’.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (96 foto's)...

 
03-03-2014  

Boeren uit De Krim verjagen de Russen

 

DE KRIM – Hoe droevig ook de aanleiding, de bezetting van het schiereiland De Krim in de Oekraïne door de Russen was zaterdag voor de carnavalvierders uit Slagharen aanleiding om verkleed als Russen het Overijsselse De Krim te bezetten.
Het antwoord van de autochtone bevolking kwam snel. Met mestvork, hooivork en bats werd de macht over het eigen De Krim herwonnen.
Twitterfoto’s: @alwinleemhuis en @vanoostmedia
 

 
06-03-2014  

Negen miljoen voor aanpak spits in Twente

 

ZWOLLE – Portefeuillehouder Jan Bron kreeg van minister Schultz van Haegen tijdens het Beter Benutten congres in Zwolle liefst 9 miljoen euro voor het vervolgprogramma Beter Benutten zet in op bereikbaarheid regio. Dit ter vermindering van de drukte op weg in Twente tijdens de spits.
Deze bijdrage wordt gedaan vanuit het Rijksprogramma Beter Benutten waarin het Rijk, regio’s en het bedrijfsleven in Twente onder aanvoering van Gert Jan Beemer (HR director bij Thales) zich samen inzetten om de bereikbaarheid in Nederland en in dit geval Twente te verbeteren. Hiervoor worden al verschillende maatregelen uitgevoerd, zoals de aanleg van de fietssnelweg F35, de inzet van verkeerscamera’s en stimuleringsprojecten voor fiets en openbaar vervoer.” Twente is een van de 12 Beter Benutten regio’s. De bijdrage geldt voor de periode 2014-2017 en moet 10 procent reistijdverbetering van deur tot deur in de spits in de drukste gebieden van Twente realiseren.
“Een goede bereikbaarheid van Twente is van groot belang voor de economische ontwikkeling van onze innovatieve regio. Daarom vinden we het ook als bedrijfsleven belangrijk om mee te doen aan het Beter Benutten programma”, aldus Gert Jan Beemer.
Jan Bron: “Met deze investering kunnen we de samenwerking met het bedrijfsleven op mobiliteitsgebied nog meer intensiveren. Wij slaan de handen ineen op 5 belangrijke thema’s: werkgeversaanpak, goederenvervoer, fiets, ITS (Intelligente Transport Systemen) en infrastructurele maatregelen.“ De komende maanden gaat Regio Twente samen met het bedrijfsleven nieuwe maatregelen ontwikkelen.

 
07-03-2014  

Truckers in actie tegen kabinet


Transport en Logistiek Nederland (TLN) berekende volgens de cijfers in januari dat de accijnsverhoging het kabinet niets oplevert maar zelfs 180 miljoen euro kost op jaarbasis. Volgens de berekening februari kan dat bedrag naar boven worden bijgesteld omdat in februari nog meer over de grens werd getankt. Alleen in februari liep het kabinet al 43 miljoen euro mis.
Het kabinet wil pas in mei evalueren of het beleid moet worden bijgesteld maar met de gemeenteraadsverkiezing en de verkiezing voor het Europese parlement op komst kan dat wel eens snel veranderen.
 

ALMELO – Het was trucker Jerry Agema die via Facebook een oproep deed om actie te voeren op de snelweg uit protest tegen het beleid van het kabinet. Zo zijn de Nederlandse truckers het zat dat hun banen worden verdrongen door goedkope truckers uit het Oostblok en is ook de hoge accijns op brandstof hen een doorn in het oog. Vooral dat laatste treft de transportsector hard. De hogere accijns dreigt ook een schot in eigen been te worden voor het kabinet want truckers en burgers trekken massaal de grens over om te tanken. Het voordeel van tanken over de grens met een grote truck is al gauw zo’n 160 euro per volle tank en dat is vaak ook het bedrag dat wordt verdiend op een transport naar Zuid Europa.

<< In Twente was trucker Markink de leider van een groep actievoerders. Vanuit Hengelo en Borne werd bij de aansluiting A1/A35 het verkeer vertraagd door langzaam te rijden tot de afslag Enter om daarna in tegenovergestelde richting bij de afslag Hengelo (Westermaat) het protest te ontbinden.

Landelijk leidde het protest tot 51 km file zo heeft de ANWB berekend. De langste file ontstond op de A15 tussen Rotterdam en Gorinchem in beide richtingen. Verder waren er acties op de A7 tussen Winschoten en de Duitse grens, de A50 tussen Arnhem en Apeldoorn, de A27 vanaf Gorinchem richting het Zuiden, de A2 bij Zaltbommel en de A58 en A76. In Nijmegen werd het Keizer Karelplein lam gelegd waarop de politie hen richting het stadhuis dirigeerde.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
07-03-2014  

Ommetje Veenschap met stralend weer geopend


Een Ommetje Veenschap - foto: Juliantien Schipper
 

TWENTERAND - Donderdag 6 maart vond de feestelijke opening plaats van het ommetje Veenschap op de Johanneshoeve in Westerhaar-Vriezenveensewijk. Gedeputeerde Rietkerk en wethouder Engberts van de gemeente Twenterand verzorgden de opening van het eerste ommetje waar ook mensen met een scootmobiel kunnen genieten natuur en landschap. Hans Holland, één van de ontwikkelaars, nam de ruim 60 aanwezigen mee in zijn boeiende herinneringen aan het leven in dit gebied in het Vjens.
Het ommetje Veenschap is gerealiseerd door lokale vrijwilligers en vrijwilligers van het veenmuseum Vriezenveenscheveld en mede mogelijk gemaakt door Landschap Overijssel, de Overijsselse Vereniging van Kleine Kernen, de gemeente Twenterand en een financiële bijdrage van de provincie Overijssel en de Nationale Postcodeloterij.

Op pad met de app
Prachtige plekjes passeren de revue, mooie plekjes om even te genieten op één van de bankjes. Nieuw is ook dat het ommetje ook te lopen is met de app Ommetjes in Overijssel, die deze maand beschikbaar is gekomen. Hierin staan meer verhalen, oude beelden en filmpjes behorend bij het ommetje verzameld door bewoners. Bij het startpunt bij de Johanneshoeve aan de Dalweg biedt het informatiepaneel informatie over route en omgeving. Tevens zijn er folders die op diverse toeristische plekken te verkrijgen. Speciaal voor scootmobiels zijn er oplaadpunten op de Johanneshoeve en bij het Veenmuseum.

Veenlandschap
Het ommetje is 5 kilometer lang voor wandelaars. Met de scootmobiel is de route iets langer. Het ommetje is een reis door de tijd en leidt door het veenlandschap in verschillende ontginningsstadia. Grote, modern verkavelde percelen, typische wederopbouwboerderijen, de Engbertdijksvenen waar het hoogveen nog groeit, de lange smalle percelen met de hand ontgonnen door eerdere generaties en het Veenschap met het mooie knuppelpad, waar tegenwoordig een schaapskudde de heide beheert. Kers op de taart is een bezoek aan het veenmuseum Vriezenveenseveld, waar de geschiedenis van het gebied door vrijwilligers met veel enthousiasme levend wordt gehouden.

Ommetjes en wandelnetwerk
Ommetjes zorgen ervoor dat bewoners en recreanten vanuit een dorp weer door het boerenland kunnen wandelen en kunnen genieten van verdwenen paden. Door de historische kennis en gebiedskennis van lokale vrijwilligers lopen de ommetjes langs de mooiste en meest bijzondere plekjes in het buitengebied. De ommetjes zijn grotendeels in het wandelnetwerk opgenomen.

Duurzaam beheer
De ommetjes lopen deels over particuliere grond. De eigenaren van deze grond spelen een onmisbare rol bij het duurzame beheer van dit ommetje. Het is mooi dat dankzij hun medewerking oude paden en nieuwe paden gebruikt kunnen worden. In het Veenschap kunt u ervaren hoe mooi dit oude en nieuwere cultuurland is.

 
10-03-2014  

Elektrische tractor voor duurzame landbouw

  ALMELO/WAGENINGEN – Machinefabriek Boessenkool in Almelo (Osse Group) heeft samen met Wissels Techniek, Hengelo en Van Ham Organisatie & Advies, Wageningen de eerste elektrische tractor ontwikkeld en gebouwd voor duurzame landbouw.
De MultiTool Trac, die wordt gepresenteerd tijdens de ESEF van 11 tot 14 maart in de Jaarbeurs Utrecht, heeft een complete elektrische powertrain op basis van betrouwbare componenten, een unieke on-the-fly spoorbreedte verstelling en vijf volwaardige posities om werktuigen en gereedschappen te monteren. Als range extender wordt een moderne 6 cilinder dieselmotor van 140kW (185 PK) bijgeschakeld.
Iedere tractor wordt klantspecifiek gebouwd en is heel goed betaalbaar - zowel in aanschaf als in exploitatie - en dus voor ondernemende bodembewerkers gewoon te bestellen. De uiteindelijke prijs wordt uiteraard bepaald door de custom build specificaties.
Lees verder...

Fotoreportage (1 foto's)...

 
14-03-2014  

Drenthe vreest bezuiniging Overijssels busvervoer

 

ASSEN/ZWOLLE – Gedeputeerde Staten van Drenthe vreest dat de miljoenenbezuiniging op openbaar busvervoer door de provincie Overijssel ook de verbindingen treft met Drenthe. Vooral wordt gevreesd voor de buslijn 40 (Zwolle-Meppel-Steenwijk), buslijn 30 (Hoogeveen-Slagharen-Hardenberg) en buslijn 31 (Hoogeveen-Ommen).
Provinciale Staten van Overijssel neemt op 26 maart a.s. een besluit over het bezuinigingsvoorstel maar Gedeputeerde Staten van Drenthe wil bij een negatief uitpakkend besluit voor Drenthe wel aan tafel met Overijssel om het tij te keren.

 
14-03-2014  

Almelo´s team wint ROC Innovatie Prijs

  HENGELO - Gisteren 13 maart jl. reikte het ROC van Twente de Team Innovatie Prijs (TIP) uit. Tijdens de finale streden drie onderwijsteams om deze prestigieuze prijs. Zij haalden alles uit de kast om het publiek, maar bovenal de jury te overtuigen van de kwaliteit van hun onderwijsproject.

Uiteindelijk ging het team ICT Almelo met het project ‘Samen Online´ er met de 1e prijs vandoor. Het team ontving een mooi geldbedrag dat voor professionaliseringsdoeleinden gebruikt dient te worden.
Lees verder...

 
17-03-2014  

Landschap Overijssel: Vliegveld kost 840 ha bos


Spoedgesprek tussen ADT en Landschap Overijssel
Burgemeester Den Oudsten van de gemeente Enschede heeft als voorzitter van ADT vanavond een gesprek gehad met directeur H. Hengeveld van Landschap Overijssel. Beiden hebben de intentie uitgesproken dat de kap van bomen voor de aanleg van een burgervliegveld beperkt zal worden tot enige honderden bomen te midden van 10-duizenden bomen.
Echte duidelijkheid zal er pas komen wanneer het verantwoordelijk Ministerie van Infrastructuur en Milieu over enkele maanden een definitief oordeel zal vellen. Daarbij werd de aantekening gemaakt dat ook het ministerie al heeft aangegeven de kap van bomen zoveel mogelijk te willen beperken. Tot dat finale oordeel houden zowel ADT als Landschap Overijssel de lippen op elkaar.
 

DALFSEN – Landschap Overijssel eist opening van zaken over de kap van Twentse bossen bij de aanleg van een burgerluchthaven op de voormalige vliegbasis Twente. Landschap Overijssel komt na grondige bestudering van het Ontwerpplan Luchthavenbesluit vliegveld Twente tot de conclusie dat er 840 ha aan Twentse bossen moet worden omgehakt. De Lonnekerberg, het gehele landgoed 't Holthuis, het Hartjesbos, een groot deel van het Lonnekermeer en een groot deel van Hof Espelo moet volgens die studie gekapt worden vanwege de ligging op de Twentse stuwwal waardoor de bomen boven de maximaal toegestane hoogte van 80 m. boven NAP uitkomen.
Volgens Landschap Overijssel wordt in een straal van 4 km kaalslag gepleegd, zijnde ruim 345 ha historisch bos. Maar de kaalslag rijkt verder, zo zegt Landschap Overijssel dat nu juist sinds jaar en dag betrokken is om voormelde landgoederen en bossen in deze ecologische hoofdstructuur te behouden. Sommige delen liggen zelfs in Natura 2000-gebied met een extra hoge natuurwaarde.
In het kerngebied rondom het vliegveld moet qua veiligheid rekening worden gehouden met radar- en radiofrequenties. Deze mogen niet belemmerd worden door hoge obstakels zoals gebouwen en bomen in een straal van 1500 meter.
Ook in de verder afgelegen vliegzones moet veel worden gekapt in een totaal gebied van 840 ha Twents landschap. Ook hier zijn veel kapitale bomen die makkelijk een hoogte van 35 meter bereiken en daardoor boven de 80 m. NAP uitkomen.
Landschap Overijssel noemt het derhalve ook verbijsterend dat altijd werd beweerd door plannenmaker ADT (gem. Enschede en prov. Overijssel) dat het de aanleg van een burgervliegveld in het groen betreft. Landschap Overijssel wil daarom opening van zaken omdat de kaalslag altijd is verzwegen.
Indien men echter naar Limburg kijkt, komt men tot de conclusie dat de kaalslag door de komst van de Awacs naar het net over de grens liggende militaire vliegveld Geilenkirchen ook het nodige verzet heeft gekend maar ook daar werd met de sterke arm ingegrepen om kaalslag te plegen.

Fotoreportage (1 foto's)...

 
18-03-2014  

Amerikaanse onderscheiding ZGT Ziekenhuizen

 

ALMELO – De ZGT Ziekenhuizen in Almelo en Hengelo hebben een Amerikaanse onderscheiding gekregen voor automatisering in de zorg. De Amerikaanse ICT organisatie HIMSS deelde beide ziekenhuizen in in de categorie Stage 6, de op één na hoogste klassering. ZGT kreeg de klassering vooral door de inzet van COW’s, computer on wheels, waarmee patiënten digitaal gemonitord worden met o.a. medicatieregistratie en digitale dossiervoering. Volgens HIMMS gebeurt dat op een hoog niveau. HIMSS is een Amerikaanse not-for-profit organisatie die zich richt op verbetering van de gezondheidszorg door optimale inzet van ICT.
Met de ZGT Ziekenhuizen zijn er nu negen ziekenhuizen in Nederland die dezelfde klassering hebben.
 

 
19-03-2014  

Vliegtuigje stort neer bij Bussloo, twee doden

 

TEUGE – Rond half zeven vanavond is er bij Bussloo een vliegtuigje neergestort bij de golfbaan De Breuninkhof, zo’n 7 kilometer van vliegveld Teuge. Daarbij zijn volgens de politie zeker twee doden gevallen. Volgens ooggetuigen maakte de motor van het vliegtuigje raar lawaai en was voordien een knal hoorbaar. Ook ging het vliegtuigje scheef naar beneden. Hulpdiensten zijn met grootmaterieel uitgerukt. Nadere omstandigheden ontbreken nog.
Foto: @DirkvdBelt
 

 
19-03-2014  

Green Team Twente bouwt ultra-zuinige waterstofauto


Het voertuig uit 2013 is nog verder ontwikkeld. In 2013 werd het team van UT derde. Nu moet ook de goedkeuring van de RWD worden verkregen om op de openbare weg te mogen rijden.
  ENSCHEDE – Het Green Team Twente van de Universiteit Twente neemt met een zelf ontwikkeld UrbanConcept-voertuig dat rijdt op waterstof, deel aan de Shell Eco-marathon Europa 2014 in Rotterdam.
In totaal verschijnen er negentien Nederlandse teams aan de start. Van 15 t/m 18 mei gaan zij de strijd aan met hun Europese medestudenten om in een zelfgebouwd voertuig zo ver mogelijk te rijden op zo min mogelijk brandstof. De competitie wordt voor het derde jaar op rij verreden op een stratencircuit op de openbare weg rondom Ahoy. Een nieuwe uitdaging voor de studenten dit jaar is de gewijzigde rijrichting, waardoor ze hun rijstrategie zullen moeten aanpassen. Na de competitie zal Green Team Twente hun voertuig door de RDW laten keuren, zodat zij officieel op de openbare weg mogen rijden.
Lees verder...

 
23-03-2014  

Winterse taferelen en brand Kop van Overijssel

 

BLOKZIJL/STEENWIJK – Aan het eind van de ochtend trok een zware onweersbui met flinke hagel over de Kop van Overijssel. Het landschap kleurde wit en enkele boerderijen en huizen werden getroffen door blikseminslag.
Twitterfoto’s van o.a. @rolandvdveeken, @StevendeJ, @WFOudleusen, @psvfan007, @jarcomoore,
 

Fotoreportage (6 foto's)...

 
23-03-2014  

Goudt informateur voor nieuw college Wierden

 

WIERDEN - Voormalig wethouder Goudt van Enschede en ex- waarnemend burgemeester van de gemeente Hof van Twente wordt informateur voor het samenstellen van een nieuw college van B&W in de gemeente Wierden.

Opdracht
Goudt heeft de opdracht gekregen “te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om te komen tot een college met draagvlak, stabiliteit en daadkracht”. De bedoeling is zo spoedig mogelijk (nieuwe) wethouders te kunnen benoemen.
In de eerste gespreksronde met de vijf Wierdense fracties komen in ieder geval aan de orde: de interpretatie van de uitslag, programmatische hoofdpunten en voorkeuren voor de samenstelling van het college.
Daarna volgt een openbare presentatie aan de gemeenteraad waarna de formatie kan gaan beginnen.
 

 
24-03-2014  

De Kievit: Twents topcentrum voor totale voetzorg

 

HENGELO – Zaterdag jl. werd in Hengelo een landelijk uniek centrum voor eerste- en tweedelijnszorg voor podologie geopend. Specialisten vanuit de Twentse ziekenhuizen ZGT en MST houden hier samen met diverse paramedici en de orthopedisch schoenmaker spreekuren voor mensen met voetzorgen. In Medisch Centrum De Kievit staat de patiënt centraal. Ziektebeelden als reuma en diabetes en tevens doelgroepen als kinderen en ouderen verdienen speciale aandacht. Ook sporters kampen met specifieke voetproblematiek.
Aan De Kievit zijn o.a. verbonden reumatoloog dr. K.W. Drossaers , vaatchirurg dr. J.G. van Baal en orthopeed dr. A.V.C.M. Zeegers en verwacht wordt dat ook andere collega-specialisten uit de Twentse ziekenhuizen zullen gaan participeren in De Kievit.
De specialisten werken binnen De Kievit samen met Fysiotherapeuten, podotherapeuten, een osteopaat, een speciaal kinderteam (met o.a. een kinderpsycholoog en een kinderfysiotherapeut), orthopedisch schoentechnici, golffysiotherapeut, een fleboloog (steunkousen) en een schoenhersteller.
“Hiermee wordt Twente de koploper op het gebied van diabetische voetzorg”, aldus Jan Dreteler, voorzitter DVN Oost-Nederland over de brede combinatie van podologische zorg binnen De Kievit.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina