Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
07-03-2014  

Truckers in actie tegen kabinet


Transport en Logistiek Nederland (TLN) berekende volgens de cijfers in januari dat de accijnsverhoging het kabinet niets oplevert maar zelfs 180 miljoen euro kost op jaarbasis. Volgens de berekening februari kan dat bedrag naar boven worden bijgesteld omdat in februari nog meer over de grens werd getankt. Alleen in februari liep het kabinet al 43 miljoen euro mis.
Het kabinet wil pas in mei evalueren of het beleid moet worden bijgesteld maar met de gemeenteraadsverkiezing en de verkiezing voor het Europese parlement op komst kan dat wel eens snel veranderen.
 

ALMELO – Het was trucker Jerry Agema die via Facebook een oproep deed om actie te voeren op de snelweg uit protest tegen het beleid van het kabinet. Zo zijn de Nederlandse truckers het zat dat hun banen worden verdrongen door goedkope truckers uit het Oostblok en is ook de hoge accijns op brandstof hen een doorn in het oog. Vooral dat laatste treft de transportsector hard. De hogere accijns dreigt ook een schot in eigen been te worden voor het kabinet want truckers en burgers trekken massaal de grens over om te tanken. Het voordeel van tanken over de grens met een grote truck is al gauw zo’n 160 euro per volle tank en dat is vaak ook het bedrag dat wordt verdiend op een transport naar Zuid Europa.

<< In Twente was trucker Markink de leider van een groep actievoerders. Vanuit Hengelo en Borne werd bij de aansluiting A1/A35 het verkeer vertraagd door langzaam te rijden tot de afslag Enter om daarna in tegenovergestelde richting bij de afslag Hengelo (Westermaat) het protest te ontbinden.

Landelijk leidde het protest tot 51 km file zo heeft de ANWB berekend. De langste file ontstond op de A15 tussen Rotterdam en Gorinchem in beide richtingen. Verder waren er acties op de A7 tussen Winschoten en de Duitse grens, de A50 tussen Arnhem en Apeldoorn, de A27 vanaf Gorinchem richting het Zuiden, de A2 bij Zaltbommel en de A58 en A76. In Nijmegen werd het Keizer Karelplein lam gelegd waarop de politie hen richting het stadhuis dirigeerde.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina