Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
17-03-2014  

Landschap Overijssel: Vliegveld kost 840 ha bos


Spoedgesprek tussen ADT en Landschap Overijssel
Burgemeester Den Oudsten van de gemeente Enschede heeft als voorzitter van ADT vanavond een gesprek gehad met directeur H. Hengeveld van Landschap Overijssel. Beiden hebben de intentie uitgesproken dat de kap van bomen voor de aanleg van een burgervliegveld beperkt zal worden tot enige honderden bomen te midden van 10-duizenden bomen.
Echte duidelijkheid zal er pas komen wanneer het verantwoordelijk Ministerie van Infrastructuur en Milieu over enkele maanden een definitief oordeel zal vellen. Daarbij werd de aantekening gemaakt dat ook het ministerie al heeft aangegeven de kap van bomen zoveel mogelijk te willen beperken. Tot dat finale oordeel houden zowel ADT als Landschap Overijssel de lippen op elkaar.
 

DALFSEN – Landschap Overijssel eist opening van zaken over de kap van Twentse bossen bij de aanleg van een burgerluchthaven op de voormalige vliegbasis Twente. Landschap Overijssel komt na grondige bestudering van het Ontwerpplan Luchthavenbesluit vliegveld Twente tot de conclusie dat er 840 ha aan Twentse bossen moet worden omgehakt. De Lonnekerberg, het gehele landgoed 't Holthuis, het Hartjesbos, een groot deel van het Lonnekermeer en een groot deel van Hof Espelo moet volgens die studie gekapt worden vanwege de ligging op de Twentse stuwwal waardoor de bomen boven de maximaal toegestane hoogte van 80 m. boven NAP uitkomen.
Volgens Landschap Overijssel wordt in een straal van 4 km kaalslag gepleegd, zijnde ruim 345 ha historisch bos. Maar de kaalslag rijkt verder, zo zegt Landschap Overijssel dat nu juist sinds jaar en dag betrokken is om voormelde landgoederen en bossen in deze ecologische hoofdstructuur te behouden. Sommige delen liggen zelfs in Natura 2000-gebied met een extra hoge natuurwaarde.
In het kerngebied rondom het vliegveld moet qua veiligheid rekening worden gehouden met radar- en radiofrequenties. Deze mogen niet belemmerd worden door hoge obstakels zoals gebouwen en bomen in een straal van 1500 meter.
Ook in de verder afgelegen vliegzones moet veel worden gekapt in een totaal gebied van 840 ha Twents landschap. Ook hier zijn veel kapitale bomen die makkelijk een hoogte van 35 meter bereiken en daardoor boven de 80 m. NAP uitkomen.
Landschap Overijssel noemt het derhalve ook verbijsterend dat altijd werd beweerd door plannenmaker ADT (gem. Enschede en prov. Overijssel) dat het de aanleg van een burgervliegveld in het groen betreft. Landschap Overijssel wil daarom opening van zaken omdat de kaalslag altijd is verzwegen.
Indien men echter naar Limburg kijkt, komt men tot de conclusie dat de kaalslag door de komst van de Awacs naar het net over de grens liggende militaire vliegveld Geilenkirchen ook het nodige verzet heeft gekend maar ook daar werd met de sterke arm ingegrepen om kaalslag te plegen.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina