Gewoon Chris

Op deze pagina de beschouwingen van onze columnist Chris. Over allerlei dagelijkse dingen zoals zaken die spelen in uw woonwijk, over de 'handel & wandel' en besluitvorming door de plaatselijke politiek, over de ontwikkelingen binnen het politieke Twentse of "Haagse" klimaat, of over zaken waarvan u vindt dat Chris dat onderwerp maar eens aan de "kaak" moet stellen.
Wilt u reageren op zijn 'vomeersels'? Stuur dan uw reactie naar onze redactie.


Plaatsing  
 
11-07-2008  

Over: broek afzakken en regels

 

Ik ben dus terug van vakantie. Helaas…

 

Worden er huizen gebouwd langs de snelweg. In Nederland al zo’n 350 of meer. Kan ik echt wel begrijpen want je hebt echte autoliefhebbers die nergens anders willen wonen en er de fijnstoflongkanker voor hun hobby over hebben, maar dat hebben rokers ook.

 

Maar nu heeft de overheid een  regel, dat wanneer er een bepaalde mate van fijnstof wordt overschreden, er geen huizen gebouwd mogen worden in dat gebied. Mooi toch, die overheid? Beperken ze weer de keuze van mensen die graag auto’s willen kijken, met een of andere regel. En die huizenbouw wordt dus stopgezet.

 

Maar Nederland zou Nederland niet zijn als er weer niet iets op gevonden zou worden en juist ja, één keer raden: de regel wordt aangepast en hoppa er mag weer fiks langs de snelweg gebouwd worden. Na ons de zondvloed, we leven op de korte termijn. Pluk de dag en wie weet gaat de bewoners eerder dood aan een verkeersongeluk dan aan fijnstof kankeren zo is die toch een poosje gelukkig geweest in zijn of haar woninkje langs de snelweg. En vroeg dood gaan is goed voor de economie heeft een hoogleerarr die verder niks te doen had uitgerekend. Maar daar heb ik het al eens over gehad.

Kijk dat is het leuke van Nederland.

 

In Frankrijk of België hebben ze die regel niet. Daar moet je het allemaal zelf maar uitzoeken met het bouwen langs of over snelwegen heen. En daar laten ze één en ander helemaal over aan de verantwoording van de mensen zelf. En wat ze daar dan weer uithalen aan bouwsels. Helemaal lachen…

 

Zit je daar in Frankrijk, krijg ik in ene een mailtje van dochterlief dat er een gijzeling aan de gang is in Almelo. Ik kan ook niet veen een paar weekjes weg of ome Bert (wethouder PvdA en heeft niets te maken met horeca en woningbouw) haalt weer een ongewilde stunt uit.

Kijk, Almelo op de kaart zetten is één, maar op deze manier?

 

Waarom begin ik met ome Bert? Nou heel eenvoudig: hij is onderdeel van de raad van bestuur van Almelo en ik heb van neefje Peter (Elbertse, PvdA raadslid, cultuurman enzo) geleerd, dat er in Almelo een collegiaal bestuur is. Dus stunten die ome Anthon (PvdA en wethouder van bouwen en binnenstad) uithaalt de rest van het college ook uithaalt, wat het is één voor allen en allen voor één binnen de regering van Almelo. De vijf musketiers dus….

En die zijn dan weer verantwoordelijk voor de stunten die de ambtenaren uithalen.

En nu is er een ambtenaar (zo heb ik vernomen) die ooit eens tegen die Armeense eigenaar van de Rechter aan het Waagplein heeft gezegd, ”Joh ga jij maar lekker je gangetje, die vergunningen komen wel. En toen begon de ellende.

Uitstel, kastje naar muur, afstel, moeilijk moeilijk, onderzoek etc….

Heeft die “goeie” man in al zijn simpelheid daar een ton of zeven in euro’s verspijkerd aan het pand en na opening en zooi, nóg de vergunningen niet rond. Nou vraag ik je. Maar ook mooi dom van die man om in Nederland alvast te beginnen met iets voordat je álle verginningen rond hebt. Moet je gewoon niet doen, al zeggen 100 ambtenaren ook anders. Of je moet het zwart op wit hebben, dat je alvast mag beginnen, maar dan is het al geen zeggen meer….

Ik weet ook dat niet geschoten zeker mis is, maar je moet niet lopen te fukken met die 4e macht in Nederland (lees de ambtenarij).

 

Maar om dat ten einde raad je zaak in de fik te steken en dan nog eens op de stoep van ons mooie standhuis je auto om daarna een paar lui een eventuele traumatische levenservaring te geven door twee pistolen te trekken en te gijzelen. Kijk dan verspeel je voor mij al je rechten. Dat zijn misschien handelingen die niet passen in Nederland. En om dan een schuld bij de regering te leggen of de ambtenaren, dat gaat mij een dwarsweg te ver.

Begrijpen doe ik het wel, maar ik kan daar geen goedkeuring aan geven.

 

Zonde, want nu is die familie echt alles kwijt en het was eigenlijk best een mooie zaak daar die Rechter. Zonde, zonde.

Maar kun je nagaan hoe regelgeving en ambtenarij en bureaucratie, iemand tot het uiterste en er overheen, kunnen brengen.

 

Schiet mij in ene in de herinnering de bouwvergunning die ik moest hebben voor een raampje in mij huis, die van de openbare weg niet te zien is, omdat er een paar garages voor staan.

En die garages staan op een ander aangrenzend kavel. Dus de regelgeving gaat er van uit dat dat raam dus wél te zien is.

Zoek het maar uit, formulieren ingevuld, 100 euro betaald, flink lol getrapt met ambtenaren om de gekke regelgeving en iedereen was het met mij eens, en ik had mijn vergunning en het raampje zit er mooi in.

Maar ik ben ook een regelneef…. En ook een Tukker.

Ach en dat “bint wel leuke leu”

 

Vind ik,

 

Chris

 

P.s. en bedankt Staatstoezicht medewerkers nr: 8071, 8129, 8104, 8107 en nog eens 8129 voor het letten op mijn huis tijdens mijn afwezigheid….

 

 

 

 

 

 
22-07-2008  

Over: verwerken, advocaat en natte onderbroek..

 

Zo, de kelder ziet er weer uit als nieuw, de trap ook, nieuw anno 1942 dus. Mijn moeder is ook weer als nieuw met haar nieuwe rechter heup. Kan ze mooi weer wereldrecords gaan zwemmen in september. En wie denkt dat ik weer een l*lwegge verhaal zit te verkondigen: Google maar eens op Anneke Logtenberg Oldenzaal. Lagguh en ik ben toch trots op dat mens….

Nou blijkt dat ome Bert (Kuiper, weth. van gijzelingszaken enzo) het toch moeilijker heeft met de verwerking van zijn op de kaart zetten van Almelo op een iets verkeerde manier. Heeft op zijn blog een dagboek geopend. Wel lagguh hoor die paar reacties van anoniem. Vreemde naam overigens, anoniem. Wie noemt zijn kind nou anoniem? Is dat een te letterlijke vertaling uit een Turks? Enfin, Anoniem heeft zijn inburgeringcursus nog niet echt doorlopen lees ik….

Ik heb ome Bert voorgesteld om onze ervaring met een gijzeling eens met hem te delen. Kan nooit kwaad om daar eens over van gedachten te wisselen en vooral hoe Hanny en ik toe e.e.a. verwerkt hebben. Het is ook al weer zo lang geleden voor ons 1981. Maar de beelden kwamen wel; weer even voorbij toen we het verhaal in de Telegraaf weer lazen. ( ja, ja op vakantie wil ik ze nog wel eens lezen, maar alleen als ik echt wakker ben hoor, niet eerder)

Wij waren jong, midden in één van de avonturen van ons leven en wij wisten gewoon dat zoiets moest gebeuren. Want elke wereldreiziger overkwam zoiets nou éénmaal, zo stond in de boeken. En waarom zouden Hanny en ik een uitzondering zijn? Nu was onze gijzeling min of meer onze eigen schuld en dat kan je van ome Bert niet zeggen. Of je zou het ingecalculeerd risico moeten noemen wanneer je de politiek in gaat.
Ook door een angst ben ik een paar maand eerder opgestapt dan eigenlijk de bedoeling was…….

Lees ik in de krant dat onze brulkikkermilieubeschermheer Middelkamp weer eens aan de gang is met bewoners van de Gerard Douwstraat. Daar is in principe niks mis mee, maar ik vraag mij af hoelang die garage annex werkplaats (Vogelsang/Leoparts) daar al is (minimaal 20 jaar) en hoelang die “piepers” daar al wonen.
Ik heb zo het idee dat een en ander van het Schiphol raamwerk is. Voor weinig een huis kopen in de buurt van Schiphol om daarna te gaan klagen over de herrie van de vliegtuigen.

En waar ik helemaal een natte onderbroek van kreeg is de term van “verharde groenstrook” waar de auto’s op staan geparkeerd te wezen.
Verharde groenstrook. Hoe verzin je die term. Daar moet je, net zoals die Middelkamp. Echt voor doorgeleerd hebben.
Dus pleer maar groen asfalt in de bermen en dan heb je een verharde groenstrook.
Tip voor ome Anthon (Sjoers, Weth. CDA en gaat over verkeer en groenstroken of is het ome Bert, die gaat over milieu? Nou ja maakt niet uit met dit collegiaal college bestuur).

Het beroerde is, dat die milieu expert Middelkamp eigenlijk ook nog eens gelijk heeft, maar toch. Advocaat van de duivel, gelijk aan Moscovitz en die andere. Hoever moet je gaan om voor karretjes te gaan lopen die eigenlijk gespannen zijn, ofzo….
Enfin ik blijf het volgen.

Ik ga de trap afwerken en naar mijn moeder. Die moet het weer vooral op haar rechter metalen heup zien te krijgen….

Een mooie zomer verder..

Chris dus…..

 
30-07-2008  

Over: gebrek, woordenboek en politieke pion

 

Bij gebrek aan lokale activiteiten dus:

Wat een pizza republiek dat Italië. Mooi land, maar er wonen wel te veel Italianen. Wat een baggerzooi. Die Berlisconie, maakt een wet, zodat hij buiten het bereik van justitie blijft. En die wet komt er ook nog!! Nou vraag ik je!
Kun je nagaan, die corruptie zit echt tot nu echt aan de top van de regering. En “El Papa” de paus dus, die vindt dat ook allemaal wel goed. En waarom? Omdat het Vaticaan ook in die handel zit, minimaal. Ik ken dus iemand die bij Baretta heeft gewekt als verkoper en vertegenwoordiger. Nou die heeft me toch verhalen verteld. En de katholieke kerk zit er dus tot aan de nek toe in.
Nee die Paus valt uit het rijtje van Tinus bij mij.
Maar de Pizza’s, het ijs, salades, de architectuur, de mooie landschappen en de pasta’s zijn niet te overtreffen. Verder bagger. Jammer hoor, want het land heeft zoveel potentieel. En eindelijk is het afval in Napels opgeruimd. Nu in éne dus wel, nu die Berlesconie aan de macht is. Nu in ene heeft de maffia gezecht, oké Berlo, dat doen we. Wat moet die man daarvoor terug hebben gedaan?
Wel weer een mooi onderwerp voor een film overigens…..

En dan daar in Servië, die eikel van een Karadzic. Die gozer was al lang in beeld bij weet ik hoeveel geheime diensten. Maar nog niet relevant om op te pakken. Nu is er een nieuwe regering die een wit voetje wil halen bij de rest van de EEG en euro landen en nu is de tijd rijp om die vetnek op te pakken. Dus hoppa de bak in met die schizofrene lijp en iedereen in het Eurogebied juicht en schreeuwt hosanna, gelijk iedereen hosanna schreeuwde toen ze Sadam Hoessein hadden.
Dus een mens opgeofferd voor de politiek. Nu kun je je afvragen of zo’n persoon wel een mens is, met zoveel doden op zijn geweten. Is het niet gewoon een mensgevaarlijk roofdier. En die worden ook afgemaakt? Maar ik ben tegen de doodstraf.
Kijk met Sadam was het anders. Had die vent blijven leven, dan was het een levende martelaar geworden met alle vliegtuigen die verkeerd parkeren bij de piano rechtsaf van dien, in hoge torens…
Dus soms moet er een uitzondering gemaakt worden op mijn regel, helaas.
Maar die Karadzic mag voor mij de rest van zijn leven de bak in draaien, maar dan wel met een iets minder vriendelijk regiem dan nu in Scheveningen.
Hebben ze daar trouwens een sauna en een zwembad in die gevangenis en peeskamertjes?

Heerlijk zo die komkommertijd in Almelo en de rest van de wereld.
Als ik trouwens bouwvakker was, zou ik mooi doorwerken tijdens de bouwvak vakantie. Toch altijd baggerweer.. En mooi later mijn vakantie nemen..

En nou we het toch over Leefbaar Almelo hebben, kijk ik onder het kopje politiek even naar de vragen van ons Bert Hümmels cq Leefbaar Almelo.
Tsjongejonge, ik heb er bijna een woordenboek bij nodig om e.e.a. te begrijpen. En nu heb ik gelukkig enkele jaren ervaring met deze politieke taal. Maar de burger? En dat wilde toen in mijn tijd de afstand tussen burger en raad kleiner maken?!
Hup Bert, probeer begrijpelijke woorden te schrijven voor de burger. Dan heb je tenminste een grotere kans dat het college het ook begrijpt wat je bedoeld.
En Almelo en Heracles en nog wat zelfstandige naamwoorden schrijf je met een hoofdletter en buitenhaven weer niet en VBR is volgens mij bedoeld als voorbereidende raadsvergadering.
En ik kan het weten, want ik maak ook veel taal- en stijlfouten. Daarom vallen ze mij des te meer op bij anderen, heb ik ooit een geleerd..

Poep: ome Anthon is in zijn vrije tijd CDA minister van Almelo. Sorry, foutje….

Zou ik dus doen, geloof ik, vind ik, denk ik


Chris dus…:>))

Oh ja, Beeklust is voor mij altijd een voorbeeld wijk hoe het wel moet hoor. Leuke mensen actieve wijkvereniging etc. Maar dat weten ze ook wel. Dat er soms een verschil,van mening is, ach dat komt in de beste families voor…
En de rechter heeft gesproken over het geval Hendriksman vs bewoner G. Doustraat.
Blijf ik het lachen vinden, “verharde groenstrook”….
Zo’n term bestaat volgens mij alleen maar in Nederland…….
Daarom blijf ik ook in Nederland wonen. Een land waar zo’n term mogelijk is, dat is mijn landje….

Archief
Terug naar vorige pagina