Gewoon Chris

Op deze pagina de beschouwingen van onze columnist Chris. Over allerlei dagelijkse dingen zoals zaken die spelen in uw woonwijk, over de 'handel & wandel' en besluitvorming door de plaatselijke politiek, over de ontwikkelingen binnen het politieke Twentse of "Haagse" klimaat, of over zaken waarvan u vindt dat Chris dat onderwerp maar eens aan de "kaak" moet stellen.
Wilt u reageren op zijn 'vomeersels'? Stuur dan uw reactie naar onze redactie.


Plaatsing  
 
02-05-2008  

Over: Vrijmarkt, de economische spiraal en klokkenluiders...

 

Zo, Koninginnedag overleefd en het was heel leuk. Wel minder omzet gedraaid op de vrijmarkt dan vorige jaren, dus het gaat goed in Nederland economisch gezien. En dan volg ik de landelijke trend, gezien er over de hele linie in Nederland minder omzet gedraaid is op de vrijmarkten.

Maar toch wel lachen hoor aan het einde van de markt. Ik heb gezien wat vrijmarkthandelaren laten staan. Ik weet het, omdat ik het wilde weten.

Maar het baard mij zorgen dat het met de allochtonen minder goed gaat.

Want die vlogen als raven op de weggegooide meuk hopen af om er toch nog met aanhanger vol spullen er tussen uit e halen die in hun allochtonenland nog wel Zloty’s, Roebels of Liras opbrengen.

Ook gaat het goed met de integratie van menig Turk/Marokkaan in Almelo. Verledenjaar nog wel 9 keer geklepzeik met zo’n landgenoot. Dit jaar slecht één keer.


Ik dus op de vrijmarkt….

Helemaal leuk die twee Irakese jongens die uit pure dankbaarheid zich helemaal rood/wit en blauw hadden volgekliederd en met de Nederlandse vlag om hun schouders rond liepen.

Het gaat dus goed, mooi, die houden we er in…

En nu las ik dat Enschede werklozen verplicht worden te sporten. Daar heeft de eerste groep werklozen met succes het programma Gezond In Beweging afgelegd.

Twintig uitkeringsgerechtigden zijn de afgelopen vijf maanden verplicht naar de sportschool gestuurd. Wie het programma niet volgt, wordt op zijn uitkering gekort. De gemeente wil dat uitkeringsgerechtigden actiever en gezonder gaan leven, waardoor het vinden van een baan makkelijker wordt. In totaal doen zestig mensen mee aan het project.

In Almelo hebben we ook zoiets, maar dan in een veel breder reïntegratie project. En wanneer de desbetreffende weigert daar aan mee te doen, hoppa, korten met die uitkering. En het loopt prima zo heb ik begrepen…

En eind mei een landelijke stakingsdag bij de posterijen. Nou dat is een mooi voorbeeld van de ellende die we hebben door sommige van die privatisering dingen door het vorige kabinet uitgedokterd. Zat daar de VVD ook niet in? Maar dat is een ander verhaal.

Hoewel, nu komen ze mankementen van de NS wel mooi in het voetlicht. Ruim 10 jaar achterstallig onderhoud en verouderde meuk! Dank je wel regering van toen….

Maar de werknemers willen meer loon, dat moet betaald worden, dus de postzegel wordt weer duurder, dat kunnen we dan niet betalen en we willen weer meer loon dus het product wordt weer duurder etc.

Of er wordt bezuinigd. Banen weg, dus weer meer werklozen dus uit het werklozen potje moet weer meer betaald worden, dus de belasting gaat weer omhoog, maar dan willen we weer meer verdienen om die belastingverhoging te compenseren en dan worden de producten weer duurder omdat de lonen dan stijgen en dat kunnen we weer niet betalen en dan willen we weer meer gaan verdienen en zo gaat dat maar door…..

Dat heet de inkomsten spiraal. Hoe lossen we dat op?

Gewoonweg de economie van het genoeg./ En dat geldt niet alleen voor de consument!!! Maar ook voor de producent! (Luisteren jullie VVD, PvdV, TON en alle andere liberale partijen uit het rechtse kamp. De economie van het genoeg!

En kijk eens op: http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=70145ned&D1=a,!2-3&D2=a&D3=25,38,51,64,77,90&HDR=T&STB=G1,G2&VW=T

Dan heb je weer eens wat de zeiken op verjaardagsfeestjes. Of eigenlijk niets meer te zeiken. Wel is duidelijk dat er menig ondernemer mooi misbruik heeft gemaakt van die Euro. Maar dat wisten we al.

Kijk voor de lol eens bij de horeca. Ik geef al tijden geen fooi meer…..

En ik kan het weten, want mijn zoon studeert dit jaar af in economie

En over de mishandeling van al die Klokkenluiders. M’n broek zakt er van af. Hoe is het mogelijk? En Balkenende maar zeggen, dat het gewoon een burgerplicht is om misstanden te melen. Dus die gasten krijgen niets. En dan eens kijken hoe juist die zelfde overheid, die misstanden onder de pet cq. mat proberen te schoffelen. Schandalig in drie woorden.

Wedden dat er een parlementair onderzoek van komt!

En meneer Visser: nee de man van 1 ton (euries) is mij niet opgevallen bij het armoede gesprek van de PvdA… Goeie opmerking btw, kmoes wel ff lagguh, als het niet zo suur was…..

Zo ik ben het weer kwijt, doe er mee wat jullie willen..

Chris dus…

 
11-05-2008  

Over: druk maken, chippen en meespreken...

 

Tinus allemachtig, wanneer ik mijn vomeersels nog eens doorlees achteraf wanneer ze al geplaatst zijn, schrik ik mij toch wel kleurenblind over de schrijf fouten die ik maak.

Het baard met een dé en niet met een té…

Ik denk dat ik toch maar even terug ga naar groep 8 van de basisschool of zoiets…..

Hmm suuur en ome Bill Gates haalt deze fouten er ook niet uit.. Suur.

Zou het zijn omdat ik zelf een baard (met een dé) heb? Zou het slordigheid zijn? Weet iemand een oplossing?

Feitelijk, wetenschappelijk en statistisch gezien, zijn de grootste risico’s die wij/ik (50-er, man) op een voortijdige dood lopen (in afnemende volgorde van belangrijkheid): meeroken, alcohol, ziekhuisopname, fijn stof, auto-ongeluk, sporten, ongeluk thuis en vliegen.

Terrorisme, CO2 en milieu komen in dit rijtje helemaal achteraan!

Dus waar maken we ons druk over? Milieu, Al-Quida?

Door het chippen van de Hengelose afvalbakken heeft de gemeente Hengelo tot nu toe 575 Otto’s terug gekregen. Het zijn de afvalbakken van mensen die meer dan een groene en grijze in hun bezit hadden.

Ze zijn waarschijnlijk aan de straat gezet, omdat de bakken door de ontbrekende chip in de toekomst niet meer worden geleegd. De gemeente verwacht nog veel meer afvalbakken terug te vinden.

Zal mij benieuwen hoe dat gaat lopen in Almelo.

In Apeldoorn is het niet zo’n succes. Daar wordt het DifTar principe niet op gewicht afgerekend, maar op aanbieding. En de GFT is dus goedkoper dan het restafval. Dus iedereen gooit alles in de GFT bak. Dat wordt dan weer afgekeurd en alsnog in de verbrandingsoven gegooid, wat dan weer extra duur is. En daarbij komt er nu zeer weinig GFT in de aanbieding…

Zou Almelo op gewicht gaan afrekenen? Ik hoop het wel, maar dan zal je altijd zien dat er van die aso’s zijn die zware zakken stiekem bij de buren in de ton gooien. Dus dan op de ochtend zelf maar de bak aan de straat zetten en niet, zoals nu veel gebeurd een avond van te voren…..

Hmm, probleempje… Vroeg me nest uit…..
En nog even over die winterterrassen. Het kan nog want een paar dagen geleden was er nog kans op nachtvorst….

Is het niet het eeuwige verhaal, economie versus milieu?

Het is een keuze, het centrum oppimpen door die terrassen en dan toch maar die energie op 2e plan even..

De psychische energie van de mensen.. dus het welzijnsgevoel.. ook heel belangrijk. Wat heb je aan een schoon milieu, waneer iedereen aan de antidepressiva zit?

En dan weer over het nieuwe stadhuis van Almelo, die er allang had moeten staan overigens…

Er komt een jury die het finale oordeel uitspreekt over het ontwerp. En die juy bestaat uit negen leden. Drie leden van het college van B en W, drie directeuren en drie deskundigen: stedenbouwkundigen of architecten. Eén van de deskundigen is in ieder geval de door de gemeente aangestelde supervisor voor de binnenstad, Rein Geurtsen.

De vergaderzaal voor deze groep zal wel de 4 Vensters zijn of misschien wel het restaurant van ons Theaterhotel, maar ook het Dok-19 is in voor de vergaderzaal race zo heb ik gedroomd.

Voor de burgers is in de procedure geen rol weggelegd dus, want ome Anthon (Sjoers, CDA en wethouder) heeft geen trek in meesprekende burgers. Dus zal hij ook wel geen zin hebben in meesprekende ambtenaren.

Hij wil gewoon een mooi gebouw met uitstraling. Of daar nu lekker in gewerkt kan worden is vraag krentewegge.

Enfin, zal zeker worden vervolgd..

Chris….

 
17-05-2008  

Over: tegel hoesten, vergunningen en “roggelen”

 

Kijk, stuur ik een open brief naar ome Anthon (Sjoers, wethouder viaduct zaken enzo, CDA) over die meuk bij dat ene viaduct onder de Nijreessingel en wat denk je? Binnen 2 dagen een ontvangstbevestiging dat men er mee bezig gaat en binnen 3 dagen is die hele troep daar opgeruimd!

Kijk dat bedoel ik. Wat zitten ze nou te mekkeren over traag en niet luisteren en niet reageren. Prima ome Anthon en de ambtenaren, 100% en een griffel, want zoenen doe ik niet meer zo snel,. Want voor je het weet ben ik ongewenst intiem….

En ome Anthon een zoen geven???

Maar zoals ik ben, ga ik toch even kijken bij het “kunstwerk” in de Bornebroeksestraat bij het Agrarisch Centrum School enzo. Liggen daar ook al enkele tegels er naast, maar niet zo erg in het zicht. Dus ik stap van mijn fiets en klop met zo’n gevonden tegel tegen die tegelwand en ik schrik mij helemaal kleurenblind.

Om een lang verhaal nog langer te maken:

Wanneer ik zo’n tegelzetter in mijn keuken had gehad, dan zou ik hem echt met de haren er bij slepen. Wat een baggerwerk. Meer dan de helft van die tegels zitten gewoon los en staan op het punt om er af te vallen. Ik heb het maar niet geprobeerd om tegen die tegels aan te hoesten, want dan heb ik het weer gedaan, maar ik vrees met een windkrachtje 4 uit de verkeerde hoek en ruim 55,3% van die tegels valt tegen het asfalt.

Ome Anthon doe er wat aan voor dat het te laat is!!!!! En een gewaarschuwd wethouder telt voor 3. Maar toch chapeau (ofzo, rapt) voor de snelle reactie….

Maar aan de andere kant….

“De vergunning is nog in de maak. Maar de verbouwing van de Wierdensestraat 40 is al klaar”. Het gaat over het directieoptrekje van Ten Cate dus

Ten Cate wilde zolang niet wachten. De renovatie mocht plaatsvinden, omdat de monumentencommissie en de rijksdienst voor monumenten het ermee eens waren en er geen bezwaren werden verwacht omdat het gaat om een verbetering aan het pand.

Tja zo gaat dat in Almelo, maar toch heb ik wel moeite met deze werkwijze en met mij ook diverse anderen.

Kijk als een gevaarlijke boom gekapt moet worden, omdat deze dus gevaar oplevert, dan kan deze gezaagd worden en dat staat keurig in één of andere verordening. No problemo.

Maar als iedereen het eventueel met een (ver)bouwing mee eens is om dan toch maar te gaan (ver) bouwen, dat lukt alleen bij een hapje en een drankje met de wethouders of men heeft de regering van Almelo echt bij zijn/haar “ballen”. (sorry tante Mieke, is beeldspraak) .

Zo van: “Als ik die vergunning niet gisteren krijg, dan gaat er zus of zo ook niet door.

Nu weet ik toevallig dat Dhr. Ten Cate voor Almelo niet de slechtste is en Meneer de Graaf ook niet, maar toch.

Zo zijn er nog wel een paar te noemen die een potje kunnen breken en daar dan ook best wel goed mee om gaan..

Maar toch.. Mooi gebouwtje overigens daar aan de Wierdensestraat….

Zo weet ik wat ideeën van Dhr. Henni vd Most: “Oh jongs, we goan alvast die grasmat veur die golfwei inzaai’n. De vergunnings omt loater wa”. Nou mooi niet dus, netje aanvragen en dan pas boompjes rooien en inzaaien. En wat dacht je van die 2e hand woonunits van ooit vliegbasis Twente bij Preston. Die gad hij er ook al staan, voordat de “vergunnings” er waren. Of die indoor tennishal.. Ook zoiets.

En dat terwijl Dhr. v Most best wel wat voor Almelo betekend qua economische spinn-off.

Kijk en alles valt natuurlijk best te regelen en het is verder ook wel goed, maar maak er dan een verordening van ofzo.In het geval van die directie”keet” van Ten Cate. Al het gedonder had voorkomen kunnen worden met die verordening.

Wanneer er echt ook maar geen kans is dat iemand ergens bezwaar tegen zou kunnen hebben, dan gewoon beginnen, zonder af te hoeven wachten op een of andere vergunning.

“Roggel dat” wethouder van vergunningzaken…

Hopelijk heeft de wethouder van bouwzaken hiervan geleerd. Afwachten dus op het antwoord op vragen van het CDA......

Chris dus............................

 
25-05-2008  

Over: Indigo traaaaag en tunnel vandalisme

 

Nu is er in Almelo de uitstekende stichting Indigo. Zij maakt zich nu druk, nou ja druk.. zij maakt zich dus…. voor de komst van een museum én centrum voor hedendaagse kunst naar de gemeente van Almelo. En ze willen dat dus doen in één van de nog bestaande textielhallen van het Indië-complex. Helemaal goed, helemaal niks mis mee, goed plan, ook al omdat de investeringen niet zoals normaal in Almelo, gierend uit de klauwen gaat lopen dan.
Nou hebben ze dat aan ome Bert (Kuiper, PvdA en nog eens minister van culturele zaken) gevraagd of dat kon. Het zou een bastillion moeten worden met een museum ruimte voor exposities, kunstuitleen, educatieve programma's, workshops, lezingen, rondleidingen, werkplaatsen voor kunstenaars, een kunstclub voor kinderen, een museumwinkel annex documentatiecentrum en een bescheiden auditorium en nog wat meer van die mooie culturele goede zaken….

Maar nu komt het: Volgens Indigo is het een project van de 'lange adem': "Het zou mooi zijn wanneer we één en ander over zeven jaar hebben gerealiseerd."

GodAllahBudahTinusallemachtig. Typisch weer dat Almelose. De tocht van de lange adem!! Nixnie lange adem.. Aantrappen die handel, gas dr op, gaan voor die banaan, gisteren klaar.. Hoor je dat ome Bert… de vaart er in….

Zeven jaar, man , man dan is ome Bert allang weer directeur van een basisschool in Boerenstrinkjardeel en ben ik al ruim met pré pensioen of aan het rentenieren, afhankelijk wat de staatsloterij doet, heb ik minimaal 3 kiezen die geen pijn meer doen.
Kunne we nie op wagtuh.. Hoppa, de vaart er in..

Oh ja en over dat tunneltje. Heb ik dat weer…. De gemeente Almelo en het aannemingsbedrijf TBI Haverkort zijn het niet eens over wie verantwoordelijk is voor de schade aan de fietstunnel in de Nijreesweg. Zie een eerder schrijven van mij). De afgelopen tijd zijn er dus tigtallen tegels van de wanden gevallen, een proces dat nog steeds gaande lijkt te zijn.

De gemeente gaat er vanuit dat een technische oorzaak - een niet goed werkende lijm - ten grondslag ligt aan het probleem en niet het vandalisme.

De aannemer is het logisch daar niet mee eens. Om die reden heeft nu al een tijd een discussie tussen de twee partijen plaats. En het zal mij benieuwen hoe lang dit zal gaan duren. Wordt vervolgd en geachte heer Westerink, (dank voor de reactie overigens) Gaat u eens ook bij de andere "kunstwerken" kijken en klop dan eens heeeeeel voorzichtig tegen die tegels di er nog opzitten. Maar doe het wel heeeeeel voorzichtig…..

Wanneer ik zo'n tegelzetter in dienst had, zou deze minimaal op staande voet ontslagen worden...

En wanneer u dan 3x per dag door die tunnel loopt, waarom heeft u bij het begin van deze ellende niet direct de wethouder gewaarschuwd. Dan had e.e.a. misschien wel in het kader van garantie geregeld kunne worden.
Nee meneer Westerink, het is mij té gemakkelijk om hier de jeugdige vandalen de schuld in de slippers te schuiven...
Ik ergerde mij ook al enige tijd aan de vallende tegels, maar beter laat dan nooit gereageerd. Zie ook mij schrijven met foto's op het dorpsplein Almelo.

En laat vooral uw hond niet loslopen in het Nijreesbos, want ik heb er al eens één achter mij aangehad(een hond dus) toen ik daar aan het hardlopen was en die eigenaar van die hond vond mijn reactie niet leuk...
Over Vandalisme met een hoofdletter gesproken
Maar dat is een ander onderwerp……

Groet’n en de vakantie komt er mooi aan…

Chris….

 
31-05-2008  

Over: Ruud als wethouder, Ireneziekenhuis en golfen..

 

Met stoom en kokend water is de evaluatie rond het afblazen van het Poppodium in Almelo herschreven. Wethouder B. Kuiper voldoet daarmee aan de wens van de raad.

Om de cultuur naar een hoger plan te brengen, worden acties ondernomen. En wat denk je?  Met horecaondernemer Ruud de Jong van The Shamrock en Proeflokaal België en van en van en van alles en nog wat..

Weet je wat? Laat ome Bert Kuiper mooi weer ergens schoolhoofd worden en laten we neef Ruud maar aannemen als wethouder van cultuur, bomen en weet ik wat voor een gezellige meuk. Samen met zijn Karin gaat het dan helemaal goed komen. De gemeente draagt nu toch al bij aan alle concerten in de Ruud cafés. Misschien dat de Lokale Omroep Almelo dan ook weer naar een hoger plan wordt getild. Want zoals het nu is. Alhoewel ik kan er weinig van zeggen, want ik luister er nooit meer naar.

Ik heb vernomen dat ome Bert die omroep wil gaan opdoeken. Laat hij eerst even een luisterdichtheidsonderzoek doen.

Onderzoeken is toch één van de sterkste punten van dit college, om het daarna toch maar niet door te laten gaan.. Ik denk aan het poppodium. Ja, ja die paar miljoen zit me nog dwars..

 

Helaas Almelo en slaap maar rustig cultureel verder. Wij gaan wel naar Deventer, Lochem, Apeldoorn, Enschede, Amsterdam, Assen, Groningen, om maar een dwarsstraat te noemen..

 

Op de alternatieve lijst die Heemschut maandag in Vlissingen aan Plasterk presenteerde, staan in totaal 325 jonge monumenten. Al deze bouwwerken stammen uit de wederopbouwperiode (1945-1958) en zijn volgens de vereniging de moeite van het behouden waard. Te veel voorbeelden van jonge bouwkunst, zoals de Willibrordkerk in Almelo, gingen recentelijk al verloren.

Tot de beoogde nieuwe monumenten in Twente behoren onder meer bejaardencentrum De Klokkenbelt en het Ireneziekenhuis in Almelo.

 

Dat bedoel ik.. Maak er in iedergeval een gemeentelijk of provinciaal monument van. Het hoeft niet direct op het wereld erfgoedlijst te komen, maar toch..

 

Voor de Willibrord is het te laat. Maar voor de Egbertuskerk nog niet ome Bert!!!!

 

En natuurlijk meneer Visser, gegolfd moet er worden, want op de golfbaan, daar worden de deals gemaakt en de beslissingen genomen. Niet, zoals vele Nederlanders denken in de raadskamers. Maar om dan toestemming te geven voor de aanleg van zo’n golfbaan voordat de “vergunnings” er zijn, dat is mij toch iets té kort door de bocht rechtsom. En nu heb ik helemaal geen hekel aan Henni vd Most. Ik vind het zelfs een prachtkerel, hoe die alles goud maakt waar hij ook maar aan denkt. Maar toch….

En het laatste nieuws!!!!

De postbus aan de Rutger Jan Schimmelpenninckstraat, die tussen de coniferen was verstopt, is verplaatst naar de Egbert ten Catelaan. De nieuwe oranje postbussen van TNT werden geplaatst door twee Poolse inleenkrachten waarvan er één de Duitse taal beheerste en de ander een woordje Engels sprak.Let op mijn woorden: de nieuwe gastarbeiders: POLEN!!!

 

Greetz, Chris….

 

Archief
Terug naar vorige pagina