Gewoon Chris

Op deze pagina de beschouwingen van onze columnist Chris. Over allerlei dagelijkse dingen zoals zaken die spelen in uw woonwijk, over de 'handel & wandel' en besluitvorming door de plaatselijke politiek, over de ontwikkelingen binnen het politieke Twentse of "Haagse" klimaat, of over zaken waarvan u vindt dat Chris dat onderwerp maar eens aan de "kaak" moet stellen.
Wilt u reageren op zijn 'vomeersels'? Stuur dan uw reactie naar onze redactie.


Plaatsing  
 
04-01-2014  

Groet´n uut Hongkong

 

Beetje verlaat, maar toch...

Loopt hier net weer die rochelende Taiwanner voorbij die weer een vette fluim in de bloemen kwakt. Moet ik daar respect voor opbrengen? “Gaat tie lekker?” vroeg ik hem. Hij begreep mij donders goed.. Was meteen de laatste fluim waar ik bij ben...
Trouwens die hele Chinese gewoonte van smakken, rochelen en boeren is hier in Taiwan (bijna) helemaal passé. De enige die dat nog deed laatst, was een Amerikaan, maar die hangen we sowieso apart…
Nu nog dat kauwgom en peuken verbannen uit Nederland en dan zijn we weer een eind op de goeie weg.

Heb ik in het verleden geageerd tegen de grote diversiteit van partijen in Almelo en andere gemeente. Ik blijf er bij, dat het de oorzaak is van een schier onbestuurbaar Almelo, daar niet van… Maar democraat als ik ben, vind ik het allemaal wel goed. Ik ben een voorstander van de chaostheorie wat inhoudt dat het eerst een puinhoop moet worden, voordat e.e.a. netjes geregeld wordt. En dat gebeurd dus (nmm) ook op het bestuurlijke niveau in on Almelo (rapt) En nou heeft neef Jan Hammink een eigen partij stichten..
Goezoooo Jan, zet um op zal ik maar zeggen… Niet schreeuwen en piep’m en stom lullen, maar poetsen.. En moeder Jon (burgerjuffrouw van ons Almelo) houdt toch van jullie allemaal zei ze onlangs, dus..
Maar let o mijn woorden. Besturen van Almelo gaat dus nog trage dan dikke ontlasting door een trechter.. Maar wanneer dat dus de democratische wens is van de burgers van Almelo, dan hebben we dat te accepteren. Ik zou er meer vrede mee hebben, wanneer al die individuele eierenuitbroeders een beetje het collectief zouden opzoeken en gezamenlijke zaken samen uit zouden politieken. Maar nee hoor, niks van dat alles en dat maakt de politiek aan de ene kant best interessant, maar een stad ook wel zwaar bestuurbaar….
Voorstel: kiesdrempel verhogen, zodat al dat splintergedoe afgelopen is.
Ook een mogelijkheid zou zijn, om een partijlid, binnen een partij meer eigenheid te geven, aar dat kan dus ook weer niet.
Bij de PvdA b.v. wordt iets binnenkamers helemaal uitgediscussieerd en dan afgestemd en dan komt men dan met een eenduidig standpunt naar buiten. Oh, oh, wat zijn we eenstemmig. En ohwee wanneer er dan toch een partijlid het er niet mee eens is.. Rapen zijn gaar.
Helemaal punk is het bij de SP en de PVV. Daar bepaald de voorzitter hoe de overige leden moeten stemmen. Punt uit. De voorzitter bepaald.
Democratie in optima forma ofzoiets…

Merry Newyear en de groet’n uut HongKong..

Chris
 

Fotoreportage (4 foto's)...

 
13-01-2014  

Groet'n uut Taiwan 7...

 

Even eerst wat rechtzetten voor diegene die Oost-Indisch blind zijn en graag lezen wat ze willen lezen om een zondebok te vinden voor frustraties die eigenlijk het onderwerp niet aangaan, maar voor wie de stap naar een psycholoog/psychiater te groot is, of die niet goed aanvullend verzekerd zijn daarvoor.
Ik vind Wat Wollie een perfecte instelling. Helemaal goed. Ik kwam er ook vrij regelmatig en heb daar hele leuke dingen gekocht. Van mij mag/moet het eigenlijk blijven. Maar helaas soms, we hebben in Almelo regels en daar moet ook een eigenaar/regelaar/organisator Hans van Wat Wollie, zal zich daar ook aan moeten houden. Kom op Hans, je hebt een gouden instelling onder je.
En natuurlijk weer een goed voorstel van een VVD-wethouder ome Johan Andela. Eindelijk gaan we ons afval scheiden. Ik doe het al jaren, maar goed, niet iedereen is zo goed als ik, om maar even bescheiden te blijven. En jawel hoor, facebook staat meteen bol. Happen naar de baas vindt het onzin en weet ik veel wat voor een bagger. Lees ik ook dat Tc Tubantia een hetze tegen is begonnen en dat allemaal om de leescijfers, dus de advertentie verkoop. Iemand die na de lagere school even is doorontwikkeld, die weet gewoon dat we inmiddels met ruim 17 miljoen mensen leven in ons kleine kikkerlandje. En dat de afvalberg gewoon over zijn/haar/de top is. Wat een gegil vooral van de lager ontwikkelde " lamme takken" die nog te beroerd zijn om een scheet te laten. Kijk, daar word ik nu helemaal emotioneel van. Wanneer je verder doorgeleerd hebt na de lagere school, dan weet je gewoon, dat er wat aan het afval gedaan moet worden. De eerste stap is het scheiden. En ja, uit ervaring weet ik dat dat wat meer moeite kost. Je moet dan naar Appie Hein stappen voor je plastic en dan meteen maar je glas in die container kieperen. En bij het Vincent van Goghplein heb je een kleren container en daar kun je je glas dan ook meteen kwijt. En via een omweg dan weer langs Appie aan de Nieuwstraat voor je plastic. En dan nog iemand die serieus inbracht dat door het moeten brengen van afval naar een punt haar fietsbanden extra sleten!! Kijk, door dat soort argumenten blijft Almelo een imago van "knakenstad" houden.
Jemig en dat meende ze nog echt serieus ook nog. Maar nee hoor, klaag en jammer, kost te veel moeite, bang voor afvaltoerisme. 1x per maand de restafvalbak ophalen. Hoe komen ze er bij.
Nou " lamme takken" dat hebben we dus aan jullie te danken, die gewoon te beroerd zijn, om even iets moeite te doen om je eigen vullis te scheiden. Jullie worden bedankt. En nou moeten jullie wel. Lekker puh.. Twerd tijd, nmm. Kijk, hier in Taiwan liep het een paar jaar geleden ook helemaal gierend uit de klauw. Niet te verbazen, want hier leven ze met ruim 24 miljoen Taiwanners op een leefgebied kleiner dan Nederland!!!! Openbare stortplaatsen werden massaal misbruikt en er was ook geen controle. Kwam er dan ook nog regelmatig een Tyfoon langs en dan nog eens een paar andere hele harde stormen, waar we in Nederland alleen maar van dromen, dan heb je het puinhoopplaatje compleet. Dus de openbare vuilnisbakken en bovengrondse stortplaatsen werden afgeschaft en er werd elke dag vuilnis opgehaald. Dat is wel grappig want die vuilniskar heeft een luidspreker z'n dak die een leuk deuntje speelt. Dus je hoort dat ding al van verre aankomen. Gelijk onze ooit een KCA (klein chemisch afval) wagen. Maar dat personeel moet dus ook betaald worden en dat komt uit de belastingen. Dus ze gingen hier meer belasting daarvoor betalen. Dat afval wordt ook bij de bron al zo goed mogelijk gescheiden. Papier, karton, glas en plastic in diverse doorzichtige plastic zakken. En dan het restafval in stevig zwarte zakken. Er zijn ook mensen die vrijwillig op sommige plekken afval ruimen. Moet je daar bij ons eens voor komen. Nu ruimen mijn overbuur en ik vaak ons eigen kruispunt op van zwerfvuil wat milieuterroristen daar zo neer pleren. Vooral zooi van McDonalds.
Hebben ze het daar gehaald en dan is het net voor onze voordeur op en hoppa, op de stoep maar. Ik ga er maar een camera voor neerhangen en dan dat soort aanslagen op mijn milieu op joetjoep zetten. Over camera's gesproken. Taiwan is dus het land met de meeste camera's. JemigdePemig, ik heb het gefilmd. En dan maar mekkeren over privacy bij ons in kaaskoppenland. Als jij een terroristische aanslag pleegt op min miliue en dat van mijn kinderen en kleinkinderen (ja, ja, we hebben er inmiddels twee) dan verlies je voor mij alle recht op privacy.
En het helpt, want in die gebieden waar geen camera's hangen wordt er wel weer een hele hoop afval gedumpt, te snel gereden enzo. En ik kan het weten, want m’n vrouw en ik fietsen nu al bijna 15 weken door het mooie Taiwan. We voelen ons thuis..

Groeten, Chris.


Vind in nmm…

 

 
19-01-2014  

Fietsmijmeraartjes uit Taiwan


In Taiwan is afval scheiden hoofdzakelijk het werk van "pensionado's"
 

Fietsmijmeraartje 1:
Twee doden te betreuren door het vuurwerk. Voorpaginanieuws!! Afschaffen dat vuurwerk!
Zes doden te betreuren bij een verkeersongeluk. Staat op pagina 6.
Afschaffen dat verkeer!
345 doden te betreuren op 1 dag burgeroorlog in Centraal Afrikaanse Republiek. Haalt de krant geeneens. Afschaffen die oorlog!
Ach ja, dat krijg ik nou altijd, wanneer ik aan het fietsen ben….

Groot voordeel in Taiwan is, wanneer je zwerfvuil over de rand heen gooit, dat het binnen 2 weken helemaal overwoekerd is door planten en dus over
2000 jaar door archeologen weer gevonden kan worden. Dus men pleert hier toch wel vrij onregelmatig aardig wat meuk over de reling/vangrail heen.
En dat zie je dus alleen wanneer je even een pit-stop maakt op de fiets… Maar het is er dus wel, die milieuanargisten/terroristen.
Maar je moet je scooter hier ook niet zomaar 2 ween aan de kant van de weg laten staan. Want voor je het weet is die overwoekerd…

Nog zo’n fietsmijmeraardje: Zwitsers hebben dus al die jaren met crimineel geld hun economie opgebouwd ook dank zij het bankgeheim. Ook de joden hebben dus mega veel geld op de banken in Zwitserland gezet. En handig misbruik gemaakt van het bankgeheim. Maar dat mag ik niet zeggen, dat mag alleen Max Taileur (rip) hebben gezegd of aan andere joodse comedian, want wanneer je als niet jood een opmerking maakt over joden, ben je antisemiet ofzo..
En daar liep Gordon dus ook tegen aan. Maar ik blijf er bij, dat die opmerking tegen die Chinees op het verkeerde moment werd geplaatst. Al lachte zich half Nederland zich een breuk over die opmerking. Wanneer een stand-up zo’n opmerking had gemaakt had het wel gemogen dus….
Maar weer ter zake: Dus de economie van Zwitserland is hoofdzakelijk gebouwd op crimineel geld. Hebben we in Nederland toch iets verkeerd gedaan. Maar nu Amerika en de rerst van de wereld niks meer aan het terrorisme kunnen verdienen, gaan ze daar dus maar eens tegen in geweer.
En op heel veel Zwitserse banken staat terroristen geld. Dus…Jammer dan Zwitserland, nu moeten jullie werken voor de centen…

En ik sprak laatst een Taiwanese econoom en een expat van ASML, die mij uitlegde hoe het komt dat de economie van Taiwan zo goed gaat. Kneiterhard werken en maar 14 dagen vakantie per jaar. Lage belastingen dus, maar daarvoor veel, heel veel werken. Werkdagen van 12 uur zijn hier meer regel dan uitzondering en dat dan 5, maar meestal 6 dagen per week. Een btw tarief van 5% maar dan ook 24 miljoen mensen waarvan er al heel jong door gekocht wordt en de Taiwanners zijn geen kniepers en de prijs is de prijs…. Er zijn “armen” maar dat is min of meer dan hun eigen keuze. Heb je geen werk, dan zorgt de overheid voor bijna altijd passend werk. Kom je zonder een baan, dsan krijg je een soort ww, maar dan moet je je wel optimaal inzetten voor een nieuwe baan, waar dsan de overheid ook heel strak aan meewerkt.
En dat is m.i. dus ook de makke in Nederland, we willen met weinig belastingen en weinig werken, veel geld verdienen. Eigenlijk willen we geld toe hebben..

Nog 3 weken en we gaan weer naar huis.

Groetjes…

Chris

 

Fotoreportage (6 foto's)...

 
26-01-2014  

Even weer wat uit Taiwan...8

 

Wat er mis ging; nou bij die ene foto van Hanny bijna op de berg, hadden we ademnood op ruim 2600 meter, dus ca. 400 meter van de top.
Nou begrijp ik een heleboel, maar dat gebeurd wel meer met mensen van mijn leeftijd. Maar er is iets waar ik met mijn pet niet bij kan.
Zijn er van die “gasjes” die kilo’s blikken met bier, flesjes frisdrank enzo helemaal voor kilometers de natuur innemen en dan, wanneer de blikjes en flesjes leeg zijn, dit gewoon in die natuur flikkeren. Terwijl het mee terug nemen naar de dichtstbijzijnde afvalbak of in het uiterste geval mee terug naar huis, veel minder moeite is. Maar nee hoor, pleer het maar in de natuur… Is dat nou gewoon een gevalletje van “ schijt hebben” aan mijn eigen kinderen en klein kinderen? Is het lammetakkerigheid? Is het een gebrek aan opvoeding? Is het een gebrek aan …? Wie kan het mij vertellen?
Het is wel een geval van asociaal milieu terrorisme.

Nu zit ik nog even in Taiwan en ben ik ook wel lyrisch over die Taiwanners hier, maar ook hier heb je van die asociale “gasjes”. Maar wat wil je ook met ruim 24 miljoen mensen op een woonbare ruimte van minder dan Nederland. Maar hier heb je dan ook vrijwilligers die dan de zooi van een ander dan weer opruimen. En het werkt aanstekelijk, want laatst raapte ik een “ verloren” chips zakje op toen Hanny en ik een trail liepen. Helaas opengemaakt en leeg, maar goed je kan ook niet altijd alles hebben.
Helemaal is het vrijwilligerswerk een hot topic hier. Vooral in de natuur.
Logisch, want als je 25 hoog in Taipei op een klein flatje woont en je kan dat hok voor een dag of 3 omruilen voor een cabin in een of ander natuurpark met als “enige” vergoeding goed eten en drinken en je hebt toch niks beters te doen, dan wist ik het wel. En daarbij scoor je punten hier in Taiwan. Maar bij ons wordt je voor gek verklaard wanneer je zoiets doet. Helaas. (ff kort door de bocht) En daarbij je laat het op vele punten wel uit je hoofd om ook maar iets verkeerd te doen, want bij elk “openbaar scheithuis” hangen nog minimaal
3 camera’s (zonne-energie én WiFi, “hufterproof”). En ik weet, dat ze voor 99% allemaal bekeken worden. Die 1-ne procent is nét kapot en die worden binnen 2 dagen gemaakt!!!
En wij maar mekkeren over cameratoezicht in stedencentrums!! Whoehaaaaa.
Hiero staan in de hele stad zo groot als de hele randstad, allemaal camera’s. En het helpt! Criminaliteit is er bijna (!) niet. Mocht er een winkeldief zijn, die een beetje te gewelddadig wordt met een mes ofzo, geheid op het 8 uur journaal. Vol profiel. Nixnie moeilijke jeugd gehad en meer van dat schapenwollensokkengelul. Hoppa met de bakkus en al op primetime nieuws.
Maar dat moet ook we, want Buddahkoelere, ruim 24 miljoen Taiwanners..!!
We zijn helemaal thuis in Taiwan.. Nog maar 2,5 weken en we zijn weer in Almelo..

Groetend, Chris en Hanny.

Fotoreportage (4 foto's)...

 
30-01-2014  

Groeten, nog uit Taiwan (9)


De geschiedenis van de VOC in Taiwan - Fort Zeelandia
 

Heerlijk, de verkiezingscampagne is weer begonnen. Kunnen we weer mooi puntkomma, mieren, muuge, zou slakken etc.
Maar ik heb het door, maar zoals het een goed politicus doet, pas als he ijzer heet is. En lieve mensen, lokale politiek is dus heel wat anders dan landelijke politiek!!! Uitroepteken...

Even weer wat verder kijken dan mijn neus lang is...
Toch is het westen van Taiwan is niks voor ons. Boeddahkoelere wat een massa volk. Hier wordt het gewoond en gemaakt. De i-Phoon6 wordt hier binnenkort gemaakt en daar wordt dus een hele fabriek voor gebouwd. En niet zo’n kleintje ook. ASML gaat een chips bakkerij beginnen binnenkort.
En daar is dus ook een hele volledige fabriek uit de grond gestampt. Ik geloof het, ik heb het gefilmd.. Maar dit is dus overbevolking. Doe mij de bergen maar en het zuiden… Hebben we het in Nederland toch best goed wel….

Zeg ik al jaaaaaaren, geen nieuwbouw van ons Heracles stadion, maar vernieuwbouw. Kijk, dat is nou juist de makke van Almelo. Traaaaaaag.
Enfin, dit geintje zal ook wel weer een paar jaar duren voordat dat vernieuwde stadion er is, maar goed, beter laat dan nooit.
En dan weer het gemeentebestuur de schuld geven van de zeepert van het scheepvaartgebouw. Moet dat optrekje eigenlijk niet op de gemeentelijke monumentenlijst?
Was het niet Dimence die de zwakke afspraken die gemaakt waren met ome Anthon Sjoers (wethouder toen en in zijn vrije tijd op het CDA stemmend) die op een gegeven moment zijn/haar keutel terug trok en een paar meter verderop ging bouwen?
En is het niet een gevolg van de crisis? En zijn het de banken niet die de crisis veroorzaakt hebben mét al die lui die hebberig alles wilden hebben wat ze eigenlijk niet konder betalen? Mede ook door vooral de (centrum) socialisten in Den Haag die ook geld uitgaven wat ze (we) niet hadden?
En wat dan te zeggen van de “lamme takken” die te beroerd waren/zijn om te gaan werken omdat “de uitkeringen even hoog was dan het loon”?
En nu schreeuwen ze moord en brand, dat Den Haag het verschil tussen uitkering en loon groter wil maken.
Lieve mensen, de koek is al meer dan op. En ook ik ben er flink op achteruit gegaan. Mijn huis is ook flink in waarde gedaald. Maar door trouw af te lossen en niet elke 4 jaar een nieuwe auto te kopen en behoudend om te gaan met mij centen, heb ik na 30 jaar ( ja, ja, zo lang woon ik al weer in ons Almelo) mijn huisje mooi vrij en zit ik nu al samen met “me Hanny” mooi al bijna 4 maand in Taiwan te fietsen.
Ooit van consuminderen gehoord? Medeoorzaak is de hebzucht van mensen én het geld uitgeven dat ze niet hadden én de banken en toezichthouders die het allemaal goed vonden, omdat de aandeelhouders winst wilden zien.. Zo = ut ennie anders...
Het interessante is, dat er een trend is naar meer kennis. Dus geld is geen macht meer, maar kennis is de primaire macht. Dat je daar geld mee kan verdienen is mooi meegenomen. Kijk maar eens hier in Taiwan…. Dus daar moeten we op gaan focussen, dat de kennis niet in verkeerde handen valt...
En dan oog ik toch richting Arabische wereld... Beetje zorgelijk toch wel.
Palestijnen in de Emiraten, de Chinezen… Nmm

Groeten van Chris

Fotoreportage (4 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina