De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
09-09-2011  

Legesheffing ID kaart verboden (upd)

 

DEN HAAG – De Hoge Raad heeft 9 september jl. uitspraak gedaan over de gemeentelijke legesheffing over identiteitskaarten. De Hoge Raad vindt de legesheffing onrechtmatig waardoor de identiteitskaart met onmiddellijke ingang gratis is. De Hoge Raad acht de identificatieplicht die de staat de burgers oplegt van hoger belang waardoor deze gemeentelijke heffing niet meer opgelegd mag worden.
Diegenen die officieel bezwaar tegen de heffing hebben gemaakt, kunnen hun kosten terugvorderen. Dat kan ook voor diegenen die in de afgelopen zes weken een ID-kaart hebben gekregen. Zij moeten als de bliksem naar het stadhuis om een bezwaarschriftenformulier op te halen en ingevuld inleveren. De datum van inlevering is daarbij van belang.

Uitspraak Hoge Raad

Update: 13-09-2011
De gemeente Raalte heeft als eerste gemeente in Nederland inmiddels besloten om alle betaalde ID-leges sinds oktober 2010 aan de aanvragers terug te betalen. 

 
14-09-2011  

Apeldoornse ambtenaren blijken fietsendieven


NS Apeldoorn De Maten
 

ZUTPHEN - Apeldoornse ambtenaren hebben zich beziggehouden met het stelen van fietsen, zo bleek in de rechtbank in Zutphen.
De ambtenaren waren belast met de uitvoering van de wrakkenregeling. Maar naast beschadigde fietsen namen ze ook gave exemplaren mee in de laadbak. Dat schrijft dagblad De Stentor.
Van de goede fietsen werden dan de voorwielen opzettelijk beschadigd, waarna de tweewielers naar stichting WijkWerk werden gebracht. Nog voordat die met het opknappen begon, werd de fiets voor een habbekrats door een van de ambtenaren gekocht. Die plaatste dan een nieuw voorwiel om de fiets daarna zelf duur te verkopen.
Volgens een hoge ambtenaar bij de gemeente Apeldoorn waren diverse gemeentewerkers bij het eigen handeltje betrokken. 'Het gaat om meerdere mensen, die erbij waren betrokken. Een persoon is nu ontslagen en vervolgd. We werken daarom nu aan een nieuw systeem, zodat ambtenaren niet meer zomaar een fiets kunnen kopen bij de stichting. We denken overigens dat er veel meer aan de hand is dan er nu naar boven is gekomen.'

 
14-09-2011  

Het kabinet en de afbraak van de rechtsstaat

 

DEN HAAG - Ruim vijfhonderd advocaten hebben vandaag op het Plein in Den Haag geprotesteerd tegen de voorgenomen verhoging van de griffierechten. Gehuld in toga's riepen zij VVD-minister minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie op om terug te komen op zijn voorstel.
Zij vrezen dat het in de toekomst niet meer voor iedereen betaalbaar zal zijn om naar de rechter te stappen. Op het Plein overhandigden de advocaten aan Opstelten een petitie, die door ruim 12.000 mensen ondertekend was.

De Nederlandse Orde van Advocaten vindt de absurde verhoging van de griffiekosten onaanvaardbaar. "In een rechtsstaat moet voor elke burger en organisatie de toegang tot het recht en de rechter beschikbaar zijn. Voor dat recht betalen we allemaal en daarvan moet iedereen gebruik kunnen maken." De orde noemt dat een van de meest basale uitgangspunten van de Nederlandse rechtsstaat.
Procederen tegen een gemeente inzake een uitkeringsconflict gaat bijvoorbeeld van 46 euro naar 500 euro aan griffiekosten. De maatregel moet het kabinet 240 miljoen euro opleveren. Verder wil het kabinet 50 miljoen euro bezuinigen op de rechtshulp. De Consumentenbond, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, diverse vakbonden en de Raad voor de Rechtsbijstand ondersteunen de petitie.

Een orkest, samengesteld uit protesterende juristen, speelde op het Plein de Treurmars van Chopin.

Minister Opstelten heeft verder plannen gelanceerd om het aantal rechtbanken in Nederland te verminderen. Opstelten wil landelijk van 19 naar 10 rechtbanken en het aantal zittingsplaatsen verminderen.
De rechtbank in Zwolle, Almelo, Zutphen en Arnhem gaan samen in de rechtbank Oost-Nederland en wordt geografisch gezien de grootste. Er komen zeven zittingsplaatsen en het kantongerecht in Deventer verdwijnt.
Er wordt al enkele jaren gepraat over de samenvoeging. De rechtbanken van Zwolle en Almelo waren tegenstander van de schaalvergroting en overhandigden vorig jaar een petitie aan Opsteltens voorganger Hirsch Ballin. De regio zou te groot worden, er zou geen eenheid ontstaan en de kwaliteit zou eronder lijden. Hirsch Ballin en de Tweede Kamer legden de argumenten naast zich neer. De Kamer diende vervolgens een motie in voor samenvoeging met het huidige wetsvoorstel als gevolg. Wanneer de samenvoeging zijn beslag moet krijgen, is afhankelijk van de goedkeuring van de Tweede en Eerste Kamer.

Lees ook de mening van juridisch adviesbureau JEEJAR

 
29-09-2011  

Huisartsen moeten dikke buik meten

 

BILTHOVEN – Volgens het RIVM moeten huisartsen moeten van hun patiënten de buik gaan meten. Reden is dat een dikke buik de kans op hart- en vaatklachten verhoogd evenals de kans op een beroerte. Bij vrouwen is de kritische omvang 105 cm en bij mannen 123 cm. De basisnorm is respectievelijk 88 cm en 102 cm. 
De actie past in de doelstelling van de overheid om overgewicht terug te dringen door het eetpatroon gezonder te maken en bewegen te bevorderen. In België meten huisartsen al langer de buikomvang van hun patiënten.
Volgens een onderzoek van CBS is 52 procent van de bevolking voor differentiatie in de tarieven voor de ziektekosten als het om roken en alcohol gaat. Reden de hogere ziektekosten die dat met zich meebrengt.
Kunnen de huisartsen ook gelijk de omvang van uw buik aan de ziektekostenverzekering doorgeven!

Archief
Terug naar vorige pagina