De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
14-09-2011  

Het kabinet en de afbraak van de rechtsstaat

 

DEN HAAG - Ruim vijfhonderd advocaten hebben vandaag op het Plein in Den Haag geprotesteerd tegen de voorgenomen verhoging van de griffierechten. Gehuld in toga's riepen zij VVD-minister minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie op om terug te komen op zijn voorstel.
Zij vrezen dat het in de toekomst niet meer voor iedereen betaalbaar zal zijn om naar de rechter te stappen. Op het Plein overhandigden de advocaten aan Opstelten een petitie, die door ruim 12.000 mensen ondertekend was.

De Nederlandse Orde van Advocaten vindt de absurde verhoging van de griffiekosten onaanvaardbaar. "In een rechtsstaat moet voor elke burger en organisatie de toegang tot het recht en de rechter beschikbaar zijn. Voor dat recht betalen we allemaal en daarvan moet iedereen gebruik kunnen maken." De orde noemt dat een van de meest basale uitgangspunten van de Nederlandse rechtsstaat.
Procederen tegen een gemeente inzake een uitkeringsconflict gaat bijvoorbeeld van 46 euro naar 500 euro aan griffiekosten. De maatregel moet het kabinet 240 miljoen euro opleveren. Verder wil het kabinet 50 miljoen euro bezuinigen op de rechtshulp. De Consumentenbond, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, diverse vakbonden en de Raad voor de Rechtsbijstand ondersteunen de petitie.

Een orkest, samengesteld uit protesterende juristen, speelde op het Plein de Treurmars van Chopin.

Minister Opstelten heeft verder plannen gelanceerd om het aantal rechtbanken in Nederland te verminderen. Opstelten wil landelijk van 19 naar 10 rechtbanken en het aantal zittingsplaatsen verminderen.
De rechtbank in Zwolle, Almelo, Zutphen en Arnhem gaan samen in de rechtbank Oost-Nederland en wordt geografisch gezien de grootste. Er komen zeven zittingsplaatsen en het kantongerecht in Deventer verdwijnt.
Er wordt al enkele jaren gepraat over de samenvoeging. De rechtbanken van Zwolle en Almelo waren tegenstander van de schaalvergroting en overhandigden vorig jaar een petitie aan Opsteltens voorganger Hirsch Ballin. De regio zou te groot worden, er zou geen eenheid ontstaan en de kwaliteit zou eronder lijden. Hirsch Ballin en de Tweede Kamer legden de argumenten naast zich neer. De Kamer diende vervolgens een motie in voor samenvoeging met het huidige wetsvoorstel als gevolg. Wanneer de samenvoeging zijn beslag moet krijgen, is afhankelijk van de goedkeuring van de Tweede en Eerste Kamer.

Lees ook de mening van juridisch adviesbureau JEEJAR

Archief
Terug naar vorige pagina