De laatste nieuwsberichten via NIEUWSSPION


Plaatsing  
 
02-07-2009  

Donner: deeltijd-WW in aangepaste vorm verder

 

DEN HAAG - Minister Donner (SZW) wil de regeling voor deeltijd-WW in gewijzigde vorm voortzetten. Deeltijd-WW wordt korter voor bedrijven die relatief veel werknemers in deeltijd-WW hebben.Dat schrijft minister Donner in een evaluatie van de huidige regeling. Hij overlegt nog met de Tweede Kamer over de aanpassing. Daarna wordt de nieuwe regeling definitief vastgesteld. Voor de regeling is nu 550 miljoen euro beschikbaar. Dat is 175 miljoen euro meer dan bij het begin van de regeling. Uit onderzoek blijkt dat de regeling bijvoorbeeld in de WW tot meer besparingen leidt dan verwacht.Bedrijven kunnen zelf bepalen in welke mate zij deeltijd-WW nodig hebben en voor welk deel van hun personeel. Donner wil de regeling zo aanpassen dat deeltijd-WW korter duurt voor bedrijven die relatief veel werknemers in de deeltijd-WW hebben. De wijziging moet ervoor zorgen dat de regeling gerichter kan worden gebruikt. Enkele duizenden werkgevers hebben nu voor ongeveer 40.000 werknemers deeltijd-WW aangevraagd.

 
03-07-2009  

Rouvoet bevriest kinderbijslag tot 2012

 

DEN HAAG - Minister Rouvoet van 'Jeugd en Gezin' gaat de 2e Kamer voorstellen om de kinderbijslag tot 2012 te bevriezen. Ook de verhoging voor dit jaar werd al eerder geschrapt. Normaal wordt de kinderbijslag twee keer per jaar aangepast volgens de inflatie, maar dat gaat dus niet door.
Ook het kindgebonden budget, dat inkomensafhankelijk is, wordt bevroren en Rouvoet wil dat nog verder gaan versoberen. Al met al levert het Rouvoet een bezuiniging op van 290 miljoen euro in 2014.

 
14-07-2009  

Klokkenluiders beter beschermd

  DEN HAAG - Klokkenluiders bij de rijksoverheid, de politie en Defensie krijgen een betere bescherming. Zij kunnen een misstand vertrouwelijk melden bij een vertrouwenspersoon. Een onafhankelijke instantie gaat klokkenluiders ondersteunen.

Minister Ter Horst (BZK) en staatssecretaris De Vries (Defensie) hebben met de vakbonden overeenstemming bereikt over deze verbeterde klokkenluidersregeling.

De klokkenluider kan voortaan kiezen tussen het openlijk melden in de organisatie of een vertrouwelijke melding bij een vertrouwenspersoon.
De bescherming geldt voortaan ook bij een melding van kleinere zaken of een melding over andere organisaties. Ook ex-ambtenaren kunnen nog gedurende twee jaar na beƫindiging van hun werk een melding doen.
Lees verder...

 
14-07-2009  

Kabinet wil meer samenwerking tussen zeehavens

  DEN HAAG - De Rotterdamse haven en de andere Nederlandse zeehavens en logistieke knooppunten moeten meer met elkaar samenwerken. Dit moet de internationale concurrentiepositie veiligstellen en de milieudruk verminderen.Dit schrijven de ministers Van der Hoeven (EZ), Eurlings (VenW) en Cramer (VROM) in de economische visie op de langetermijnontwikkeling van Mainport Rotterdam. Het Havenbedrijf Rotterdam heeft meegewerkt aan het rapport.
Mainport Netwerk Nederland
Het kabinet wil de positie van de Rotterdamse haven versterken door in te zetten op samenwerking met andere zeehavens (Amsterdam, Zeeland, Moerdijk en Groningen), binnenhavens, logistieke knooppunten en industriecentra op en langs achterlandverbindingen.
Lees verder...

 
14-07-2009  

Militairen lichtgewond in Uruzgan

 

DEN HAAG -  Op Camp Hadrian in Deh Rawod zijn vanochtend rond half 9 lokale tijd 2 Nederlandse militairen lichtgewond geraakt bij een wapentest op de ‘heavy weapon range’. Het boordwapen van het voertuig van een coalitiepartner heeft bij de test, een standaardprocedure voor aanvang van een patrouille, het Nederlandse YPR- pantserrupsvoertuig geraakt waar de 2 militairen naast stonden. Beide militairen zijn overgebracht naar het Role 2 hospitaal op Kamp Holland. De Koninklijke Marechaussee doet onderzoek naar de toedracht van het incident. Daarnaast is vanochtend rond half 11 lokale tijd in de Baluchi-vallei een Bushmaster met 5 militairen op een geïmproviseerd explosief (IED) gereden. Hierbij raakte 1 militair lichtgewond. Hij is overgebracht naar het Role 2 hospitaal op Kamp Holland. Alle militairen hebben zelf hun thuisfront geïnformeerd.
 

 
14-07-2009  

Overdracht Contingentscommando Afghanistan

 

Een nieuwe lichting heeft het Nederlandse Contingentscommando (ContCo) in Afghanistan overgenomen. Commandeur Jelle Snoeks droeg gisteren het commando over aan zijn marinecollega brigadegeneraal Peter Grootendorst. Hij deed dit tijdens een ceremonie op Kandahar Airfield. ContCo verzorgt onder andere de informatieverstrekking vanuit het missiegebied naar Nederland. Ook bewaakt ze dat de Nederlandse troepen binnen het bestaande mandaat handelen. Tenslotte vormt het commando ‘de oren en de ogen’ van de Commandant der Strijdkrachten (CDS). Bijdrage aan veiligheid en leefbaarheid
Commandeur Snoeks sprak zijn waardering uit voor de professionaliteit, inzet en betrokkenheid van het Nederlandse ISAF-personeel: “Ik kijk met bijzonder veel plezier en voldoening terug op deze uitzending.” Hij noemde de geboekte resultaten waarmee een grote bijdrage is geleverd aan de veiligheid en leefbaarheid in Afghanistan, zoals de aanleg van verharde wegen, beschikbaarheid van water en elektriciteit en de professionalisering van het Afghaanse leger en de politie. Professioneel optreden
Brigadegeneraal Grootendorst zei uit te kijken naar de komende periode als commandant van het Contingentscommando: “Nederland heeft internationaal een zeer goede naam opgebouwd en dat is te danken aan de inzet en het professionele optreden van jullie en jullie voorgangers.”
 

 
17-07-2009  

Hogere NHG alleen bij aankoop woning

 

DEN HAAG - De tijdelijke verhoging van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) naar 350.000 euro is alleen bedoeld voor mensen die een woning kopen. De hogere grens geldt niet voor woningbezitters die hun hypotheek willen oversluiten. Dat heeft minister Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) afgesproken met het Waarborgfonds Eigen Woningen. Deze stichting is verantwoordelijk voor de Nationale Hypotheekgarantie. Het blijft mogelijk onder de NHG een hypotheek over te sluiten naar een hogere hypotheek voor woningverbetering, maar daarvoor blijft de oude kostengrens van 265.000 euro gelden. Hypotheken boven dit bedrag komen niet in aanmerking voor oversluiting naar NHG-voorwaarden. De reden hiervoor is dat de verhoging van de NHG exclusief bedoeld is om de woningmarkt te stimuleren. De tijdelijke verhoging van de NHG van 265.000 naar 350.000 euro ging in op 1 juli 2009 en geldt nog tot 1 januari 2011. Het kabinet verwacht dat aspirant-kopers onder de NHG-regels makkelijker een lening kunnen krijgen van de banken. Woningbezitters krijgen de garantie dat er geen restschuld overblijft als zij de woning gedwongen moeten verkopen.
 

 
17-07-2009  

Verbod op doorsnijden rouwstoet

 

DEN HAAG - Vanaf medio 2010 geldt naar verwachting weer een verbod om een rouwstoet te doorsnijden. Om de rouwstoet herkenbaar te maken, moeten alle voertuigen een herkenningsteken voeren. Minister Eurlings (VenW) wil het verbod op het doorsnijden van een rouwstoet opnieuw invoeren. Het belang hiervan gaat volgens hem 'veel verder dan het domein van verkeer alleen. Het zegt veel over de mate van respect in de samenleving in den brede'. Het verbod werd in 1990 geschrapt omdat de rouwstoet minder herkenbaar was geworden. Bij uitvaarten werd bijvoorbeeld veel minder gebruikgemaakt van zwarte volgauto's. Eurlings heeft afspraken met de uitvaartbranche gemaakt over de herinvoering van het verbod. Alle voertuigen moeten een zelfde herkenningsteken gaan voeren. Hiervoor zijn enkele ontwerpen gemaakt, die eerst worden getest. Om de verkeersveiligheid niet in gevaar te brengen, mogen volgauto's niet door rood rijden, ook niet als het eerste voertuig door groen is gereden
 

 
24-07-2009  

Hoger subsidiebudget veiligheid kleine bedrijven

  DEN HAAG - Staatssecretaris Heemskerk verhoogt het budget dat beschikbaar is voor de pilotfase van de subsidie Veiligheid Kleine Bedrijven (VKB) van 3 miljoen euro naar 7, 5 miljoen euro. De reden voor de verhoging is de positieve ontvangst van de regeling waardoor er meer aanvragen zijn dan was voorzien. De VKB is vanaf 1 september 2009 ook landelijk beschikbaar.

De afgelopen maanden is de VKB getest in de gemeenten Rotterdam, Utrecht en Deventer, bij winkels die zijn aangesloten bij branchevereniging Mitex (mode, schoenen en sport) in het hele land en bij bedrijventerreinen en winkelgebieden met Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) van het Hoofdbedrijfschap detailhandel (HBD) en MKB-Nederland.
Lees verder...

 
28-07-2009  

Europees gloeilampenverbod leidt tot hamsteren

 

Het Europese gloeilampenverbod komt langzaam op ons af. Is men het al eens om het verbod in 2010 in te voeren, in Duitsland loopt men voorop door trapsgewijze de verkoop van traditionele lampen te verbieden om iedereen op energiezuinige lampen te laten overstappen. Per 1 september a.s. is de verkoop van gloeilampen met meer dan 100 watt en gloeilampen met matglas al verboden.
De burgers zijn nog lang niet zover en slaan aan het hamsteren. Bij sommige leveranciers is de verkoop van traditionele lampen zelfs toegenomen tot 150 procent. Een gesubsidieerde instelling als de ‘Kunsthalle’ in Hamburg heeft bijvoorbeeld al 600 lampen ingeslagen om de investering in energiezuinige lampen en armaturen zo lang mogelijk te kunnen uitstellen.

 
29-07-2009  

Wet gelijke behandeling ook voor onderwijs

  DEN HAAG - De Wet gelijke behandeling gaat ook voor het basis- en voortgezet onderwijs gelden. Ouders hoeven vanaf het schooljaar 2009/2010 geen eigen bijdrage te betalen voor aangepast leermateriaal voor kinderen met een beperking. De Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz) wordt per 1 augustus 2009 uitgebreid naar het basis- en voortgezet onderwijs. Scholen voor basis- en voortgezet onderwijs moeten dan de leermiddelen voor al hun leerlingen betalen. Bovendien krijgen gehandicapte kinderen en hun ouders een extra mogelijkheid om een klacht in te dienen bij een laagdrempelige instantie als de Commissie gelijke behandeling.
Lees verder...

 
29-07-2009  

Strengere eisen voor welzijn circusdieren

 

DEN HAAG - Minister Verburg wil strengere eisen voor de verzorging, huisvesting en opleiding van wilde dieren in circussen. Ook doet zij onderzoek naar een verbod om circusdieren uit het wild te halen. Dat schrijft minister Verburg (LNV) in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van twee rapporten over dierenwelzijn in het circus. Uit de rapporten blijkt dat de huidige regels voor het welzijn van dieren onvoldoende zijn. Verburg kiest daarom voor nieuwe regels voor de verzorging en de huisvesting van circusdieren. Ook worden hogere eisen gesteld aan de kennis van de verzorgers over diergezondheid en verzorging. Verburg gaat bepalen welke inhoudelijke voorschriften er moeten komen voor dieren die nu in het circus voorkomen. Ook onderzoekt ze de wetgeving in andere Europese landen. Verburg streeft ernaar de nieuwe regels in 2011 te laten ingaan.
 

 
30-07-2009  

Wet gelijke behandeling ook in basisonderwijs

 

DEN HAAG - De Wet gelijke behandeling gaat ook voor het basis- en voortgezet onderwijs gelden. Ouders hoeven vanaf het schooljaar 2009/2010 geen eigen bijdrage te betalen voor aangepast leermateriaal voor kinderen met een beperking.
De Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz) wordt per 1 augustus 2009 uitgebreid naar het basis- en voortgezet onderwijs.
Scholen voor basis- en voortgezet onderwijs moeten dan de leermiddelen voor al hun leerlingen betalen.
Bovendien krijgen gehandicapte kinderen en hun ouders een extra mogelijkheid om een klacht in te dienen bij een laagdrempelige instantie als de Commissie gelijke behandeling.

Wet gelijke behandeling chronisch zieken
In de wet is geregeld dat mensen met een handicap of chronische ziekte net als ieder ander gelijk moeten worden behandeld.
De wet gold al op het gebied van werk, voor praktijkonderwijs, beroepsonderwijs en hoger onderwijs en voor wonen. Eind 2010 gaat de wet ook gelden voor het openbaar vervoer.

 
31-07-2009  

The Pirate Bay verliest rechtszaak van St. Brein

  AMSTERDAM - The Pirate Bay, werelds meest succesvolle website voor download Links, mag van de rechter geen toegang meer bieden voor Nederlandse internetters. De drie grondleggers van The Pirate Bay lieten verstek gaan omdat men volgens eigen zeggen nooit een oproep voor de zitting had ontvangen maar dat alleen via het journaille had vernomen.
Lees verder...

 
31-07-2009  

Uitstel inenting tegen baarmoederhalskanker

  DEN HAAG - De vaccinatiecampagne voor 12-jarige meisjes tegen baarmoederhalskanker wordt vooralsnog uitgesteld tot voorjaar 2010. De reden is de verwachte belasting van de GGD'en rond de bestrijding van de Mexicaanse griep (H1N1). Dit heeft het ministerie van VWS na overleg met het RIVM en GGD Nederland besloten. De meisjes van 13 tot en met 16 jaar die al voor de zomervakantie zijn begonnen met de vaccinatie, kunnen hun serie van drie prikken gewoon afmaken. Zij krijgen daarvoor volgens planning een uitnodiging. Griep: Het inenten van de 12-jarige meisjes tegen baarmoederhalskanker (HPV) zou in september 2009 beginnen. Het RIVM verwacht dat het aantal besmettingen met het griepvirus Nieuwe Influenza A (H1N1) (Mexicaanse griep) dit najaar aanzienlijk zal stijgen. Volgens het ministerie is de uitvoering van de HPV-vaccinatie en de griepbestrijding complex. Dit kan tot organisatorische problemen leiden als meer mensen griep krijgen.
Lees verder...

Archief
Terug naar vorige pagina