Sportberichten


Plaatsing  
 
16-09-2011  

Gouden bal spat voor Oranje uiteen op EK

 

Eric van der Vleuten (Mierlo) en VDL Groep Utascha SFN noteerden twee springfouten. Maikel van der Vleuten (Mierlo) hield geen woord door met drie springfouten de piste te verlaten. Gerco Schröder (Tubbergen) voldeed als enige aan de hoog gespannen verwachtingen door met Eurocommerce New Orleans wederom foutloos te blijven en klom daardoor op naar de derde plaats in het individuele klassement. Ook behoorde hij samen met de Brit Nick Skelton en de Duitser Carsten-Otto Nagel tot het selecte groepje van drie ruiters die in beide omlopen van de landenwedstrijd geen fout maakten. Met Jeroen Dubbeldam (Weerselo) en BMC Van Grunsven Simon als laatste man kon nog zilver worden binnengehaald, mits zij foutloos wisten te blijven. Op de sloot werd de eerste fout gemaakt en toen had Nederland nog brons. Maar de rust die Dubbeldam altijd probeert na te streven was verdwenen, waardoor nog een springfout werd gemaakt en Nederland naast het podium tuimelde.
Duitsland won goud, Frankrijk zilver en de Britten haalden brons. Het enige positieve dat uit Madrid te melden valt is dat Nederland samen met de Zweden en de Zwitsers de drie Olympische nominaties binnen wisten te slepen.

De gezichten van de vier Nederlandse ruiters waren bedrukt en ook op het gezicht van bondscoach Rob Ehrens was de kater die hij voelde duidelijk zichtbaar. "Goud, zilver en brons weggegeven en weer met lege handen. Dat is echt balen. Alleen Gerco heeft vandaag super gepresteerd", aldus Ehrens.

Gerco Schröder zelf was duidelijk tevreden met zijn rit. "Vanaf start tot finish heb ik een heel goed gevoel gekend. Eurocommerce New Orleans stond er scherp aan en was gedurende de gehele rit honderd procent bij de les. Dat we met lege handen staan is balen, maar als je naar het verloop van de wedstrijd tot nu toe kijkt moet je vaststellen dat iedere dag opnieuw het klassement behoorlijk door elkaar is gehusseld en dat zal zondag wanneer de individuele finale wordt verreden ook wel weer het geval zijn. Probleem was dat wijzelf vanaf het begin af aan tegen een achterstand aankeken, terwijl de concurrentie, de Fransen en de Duitsers, het ene na het andere foutloze rondje wisten neer te zetten. We kwamen als team gewoon niet in ons ritme".

Jeroen Dubbeldam baalde. "Ik kreeg gisteren een niet al te fraaie sprong op de sloot en wilde nu iets agressiever daar naartoe rijden. Daar kregen we een fout waarop het publiek reageerde, met als resultaat dat de rust weg was en daardoor ontstond de tweede fout. Echt balen".

Eric van der Vleuten ging als eerste voor Nederland van start en verliet de piste met twee balken. "Op het voorterrein voelde VDL Groep Utascha SFN heel fijn aan, maar in het parcours kwamen we niet zo lekker in ons ritme als gisteren. Het foutje op de middelste van de driesprong was voor mijn gevoel een knullig foutje. Omdat ik gisteren iets minder goed bij de sloot kwam, reed ik deze keer de oxer voor de sloot iets energieker aan, met als resultaat dat we daar de tweede fout kregen. We waren vandaag niet goed genoeg".

Zoon Maikel vertelde met veel vertrouwen de wedstrijdring binnen gereden te zijn. "In het eerste gedeelte van het parcours voelde VDL Groep Verdi beter aan dan gisteren. Ik merkte niet dat we een fout op de sloot kregen en ik begreep later ook dat we die fout pas heel laat aangerekend kregen. Daarna kregen we nog twee fouten. Dat is balen, maar ik kan niet ontevreden zijn over de prestaties van mijn paard", aldus het Rabo Talent van het Jaar.

Duitsland won voor de Fransen en de Britten werden derde. Schröder staat na twee onderdelen derde in de individuele strijd, die zondag losbarst. Leider in het klassement is de Duitser Carsten-Otto Nagel met de schimmel Corradina, terwijl de Brit Nick Skelton met Carlo tweede staat. Opvallend is dat alle drie de paarden schimmels zijn en in het Duitse Holstein zijn gefokt. Dubbeldam staat voorlopig 16de en Eric van der Vleuten neemt de voorlopige 21ste plaats in. Maikel van der Vleuten, die zondag niet meer in actie komt omdat de beste 25 combinaties zondag in de individuele finale van start mogen gaan, beëindigde het kampioenschap op de 35ste plaats.

Tekst: Jacob Melissen
(In opdracht van de KNHS)

Meer informatie:
www.europeanjumping2011.com  

Uitslag EK springen teams:
1) Duitsland - 10.41
2) Frankrijk - 15.95
3) Groot-Brittannië - 22.46
4) Nederland - 23.42
5) Zweden - 34.74
6) Zwitserland - 40.66
7) België - 41.78
8) Spanje - 46.53
9) Ierland - 54.12


Tussenstand EK springen individueel:
1) Carsten-Otto Nagel (Dui) - Corradina - 0.69
2) Nick Skelton (Eng) - Carlo - 1.04
3) Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce New Orleans (Colbert x Carthago) - 1.54
16) Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - BMC Van Grunsven Simon (Mr.Blue x Polydox) - 10.51
21) Eric van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Utascha SFN (Lux x Indoctro) - 13.59
35) Maikel van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Verdi (Quidam de Revel x Landgraf I) - 24.37


Uitslag 3e wedstrijd:
Gerco Schöder - Eurocommerce New Orleans - 0
Eric van der Vleuten - VDL Groep Utascha SFN - 8
Jeroen Dubbeldam - BMC Van Grunsven Simon - 8
Maikel van der Vleuten - VDL Groep Verdi - 12


Uitslag springen 1.50m (niet EK):
1) Maikel van der Vleuten - Sapphire B (Mr.Blue x Grand Veneur) - 0 / 0 - 39.44
2) Sergio Alvarez Moya (Spa) - Kisby - 0 / 0 - 40.02
3) Marco Kutscher (Dui) - Allerdings - 0 / 0 - 40.16
5) Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Bubalu (Baloubet du Rouet x Nimmerdor) - 0 / 0 - 40.34

Archief
Terug naar vorige pagina