17-07-2011

Japan wereldkampioen vrouwenvoetbal

President Obama kijkt met zijn gezin naar de voor hen teleurstellende finale.

FRANKFURT (D) - Het Japanse sprookje is volledig uitgekomen. Bijna 49.000 toeschouwers zagen hoe de vrouwenploeg van Japan topfavoriet Amerika versloeg na een prangende penaltyreeks.
De Amerikaanse vrouwen hadden de meeste kansen en kwamen ook twee keer op voorsprong, maar met enorme vechtlust kwam Japan twee keer terug. Alex Morgan opende de score in de 69ste minuut. Aye Miyama sleepte in de 81ste verlengingen uit de brand.
Toen Abby Wambach daarin in de 104de minuut de 2-1 in doel kopte, leek het pleit beslist. Drie minuten voor tijd bracht Homare Sawa, topscorer en beste speelster van het tornooi, Japan echter weer op gelijk hoogte. In de slotseconden werd Azusa Iwashimizu nog uitgesloten, omdat ze de doorgebroken Morgan neerhaalde.

In de strafschoppenreeks faalde Amerika liefst drie keer. Het was Saki Kumagai die de beslissende strafschop tegen de netten joeg. Japan, vierde op de FIFA-ranking, is het eerste Aziatische land op de erelijst. De Japanners stonden voor het eerst in een WK-finale.
Een kwartfinale in 1995 was hun beste prestatie tot nog toe. Op de Olympische Spelen in Peking werden ze in 2008 vierde. Op dit WK schakelde Japan titelverdediger en gastland Duitsland uit in de kwartfinales. De Verenigde Staten, eerste op de wereldranking, werden wereldkampioen in 1991 en 1999 en veroverden goud op de Olympische Spelen in Peking.
Zondag leden ze pas hun derde nederlaag sinds ze er op de vorige Wereldbeker, vier jaar geleden in China, in de halve finales uitgingen.