Sportberichten


Plaatsing  
 
15-07-2011  

Nederlandse springruiters winnen ook in Aken

 

Het stroomde in Aken van de regen toen de wedstrijd begon en toen het Oranje kwartet werd gehuldigd viel de regen nog steeds met bakken uit de lucht. Ondanks de slechte weersomstandigheden was het ruiterstadion in de Aachener Soers gevuld met 42.000 toeschouwers. Het was een uitermate lastige opgave die parcoursbouwer Frank Rothenberger de ruiters voorschotelde. In de eerste ronde bleven acht combinaties foutloos, waarop Rothenberger een aantal hindernis nog eens verhoogde. Daaronder ook de steilsprong, die de eerste vormde van de dubbelsprong en die vrij kort na de brede sloot stond opgesteld. In de tweede manche slaagden slechts vijf combinaties er in foutloos te blijven, waaronder voor Nederland naast Dubbeldam ook VDL Groep Utascha SFN met Eric van der Vleuten. Gerco Schröder (Tubbergen) noteerde met de fabuleus springende schimmel Eurocommerce New Orleans twee maal een springfout, terwijl Jur Vrieling (Holwierde) met de hengst VDL Bubalu in beide omlopen voor het weg te strepen resultaat zorgde. "Ik baal daar best van, maar ik wilde in de tweede manche iets te agressief op de witte oxer voor de sloot aanrijden. Daardoor was ik daarna even de controle kwijt, die me uiteindelijk 17 strafpunten opleverden", aldus Vrieling, die debuteerde in Aken.

Bondscoach Rob Ehrens vond het een moeilijk parcours en was van mening dat de Nederlandse equipe in de eerste manche iets onfortuinlijk was geweest en net een springfout te veel had opgelopen. "Ik ben heel erg blij dat we hier hebben gewonnen, voor het eerst sinds 1997 als we de zege tijdens de WEG (2006) even buiten beschouwing laten", aldus Ehrens.

Jeroen Dubbeldam vertelde dat hij samen met zijn teamgenoten donderdagochtend het parcours reeds hadden verkend, en dat ze daar best iets nerveus van waren geworden. "Toch was die spanning best goed voor de moraal, want we waren alle vier erg scherp om er het beste van te maken. Dat is gelukt", aldus een stralende Dubbeldam.

Ook Eric van der Vleuten was in zijn nopjes met de overwinning. "Utascha SFN heeft dit seizoen in vier landenwedstrijden van deze competitie gelopen en er drie winnend weten af te sluiten. Ze sprong vanavond als een Nederlandse leeuw(in). Veel paarden hebben, als ze de eerste keer in Aken aan de start komen, even last van de enorm indrukwekkende piste. Deze merrie in het geheel niet; het leek wel of ze het juist leuk vond", aldus Van der Vleuten.

Gerco Schröder baalde van de twee foutjes die hij en zijn paard maakten. "Voor mijn gevoel sprong New Orleans in de tweede manche met meer overtuiging dan in de eerste. In de eerste ronde kwamen we net niet lekker bij de uitsprong van de dubbelsprong, een brede oxer, en in de lastige laatste lijn werd New Orleans net even te sterk. Het spreekt echter vanzelf dat ik bijzonder gelukkig ben met deze zege!".

De wedstrijd kende een uiterst spannend verloop, want nadat Jeroen Dubbeldam als laatste voor Nederland had gereden moesten nog drie landen springen. Wanneer de Brit Michael Whitaker foutloos zou weten te blijven met Gig Amai dan bleef Engeland op gelijke hoogte met Nederland. Gig Amai maakte echter een fout. Dat gold ook voor de Duitser Ludger Beerbaum die met Gotha, zich geen fout kon permitteren omdat met één fout ook Duitsland op gelijke hoogte zou komen met Nederland. Beerbaum tikte echter twee palen naar beneden, waardoor het Oranje kwartet ook de Duitsers passeerde. Vervolgens kon Frankrijk Nederland nog dwingen tot een barrage, maar dan moest Michel Robert, die als laatste startte, foutloos blijven met Kellemoi de Pepita, maar dat deed ook hij niet. Zij noteerden twee springfouten waardoor Frankrijk terugviel naar de vijfde plaats in de wedstrijd.

België kreeg de equipe niet aan de finish en eindigde als achtste, achter de Denen. Nederland gaat nu aan de leiding met 39.5 punt en heeft daarmee 9.5 punten voorsprong op de Ieren en 12.5 punt voorsprong op Duitsland.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS


Meer info zie: www.chioaachen.de  

Uitslag FEI Nations Cup (1.60m):
1) Nederland - 12
- Eric van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Utascha SFN ( Lux - Indoctro) - 4 - 0
- Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Bubalu (Baloubet du Rouet x Nimmerdor) - (8) - (17)
- Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce New Orleans (Colbert x Carthago) - 4 - 4
- Jeroen Dubbeldam (Weerselo) - BMC Van Grunsven Simon (Mr.Blue x Polydox) - 0 - 0
2) Ierland - 16
2) Groot-Brittannië - 16
2) Duitsland - 16
5) Frankrijk - 20
6) USA - 32
7) Denemarken - 85
8) België - ret.


Tussenstand:
1) Nederland - 39.5
2) Ierland - 30
3) Duitland - 27
4) Groot-Brittannië - 25
5) Frankrijk - 22
6) België - 21
7) USA - 18.5
8) Denemarken - 7


Programma FEI Nations Cup wedstrijden:
Hickstead (Eng) - 28/31 juli
Dublin (Ier) - 3/7 aug.
Rotterdam (Ned) - 25/28 aug.

Archief
Terug naar vorige pagina