Sportberichten


Plaatsing  
 
01-06-2011  

B&W wil Heracles Almelo 15 miljoen lenen

 

ALMELO - Het college van B&W van de gemeente Almelo wil de plaatselijke trots Heracles Almelo een lening van maximaal 15 miljoen euro verstrekken voor de bouw van een nieuw stadion. Het college wijst op de maatschappelijke en economische waarde die de club voor de stad heeft. De lening is inclusief 850.000 euro aan voorbereidingskosten.
Met de bouw van een nieuw stadion is na de al gerealiseerde topsporthal IISPA een volgende stap gezet in de ontwikkeling van een Sportboulevard. Ook komt de weg vrij voor de bouw van een nieuw hoofdkantoor voor het nationaal opererende schoonmaakconcern ASITO.

Voorwaarden
De geldlening betreft maximaal vijftig procent van de bouwkosten van het stadion, de grondkosten, de aan te leggen infrastructuur en het aanleggen van de parkeervoorzieningen. Aan de geldlening worden voorwaarden verbonden om de risico's voor de gemeente te beperken. Deze betreffen onder meer het recht van eerste hypotheek en een jaarlijks sluitende exploitatie van zowel de BVO als de Stichting Stadion en een renteopslag op de marktconforme hypotheekrente voor het vormen van een zekerheidsfonds. Het stadion krijgt een capaciteit van 15.000 plaatsen en komt naast het bestaande Polmanstadion te liggen vanwege de goede bereikbaarheid. Het huidige Polmanstadion blijft in eigendom van de beherende stichting net zoals het nieuwe stadion. Het Polmanstadion rendeert ook nog zonder Heracles Almelo als huurder door huurinkomsten van de huidige huurders. Welke toekomst dat stadion heeft is nu nog niet ingevuld.
Als voorwaarde is tevens een akkoord bereikt met de sportverenigingen naast het complex. Oranje Nassau verhuist naar de overkant van de beek, waar de belendende sportpercelen een herschikking ondergaan in speelvelden en gebouwenaccommodaties.
De raad van Almelo wordt dinsdag 14 juni over het voorstel geïnformeerd. Op dinsdag 12 juli wordt dan besloten over de geldlening.
Heracles zit in categorie 2 van de KNVB, wat betekent dat de club ‘voldoende financieel gezond' is, maar wel in de gaten wordt gehouden. Feitelijk is de club gezond maar geeft het procentueel meer aan spelerssalarissen uit dan de richtlijnen van de KNVB. Daarentegen heeft de club veel minder ‘overhead’ dan andere clubs. Voorzitter Smit heeft altijd gezegd dat dit juist een bewuste keuze is. 'Het kapitaal hoort op het speelveld en niet in de kantoren!'
Smit is niet bereikbaar voor commentaar, hij zit momenteel in Ghana.

Archief
Terug naar vorige pagina