08-05-2011

Twente deelt tik uit aan Ajax en pakt beker

ROTTERDAM – In een over en weer spannend duel tot in de 2e verlenging maakten FC Twente en Ajax er in de Rotterdamse Kuip een zinderend bekerduel van. Na een 0-2 achterstand wisten de Tukkers uiteindelijk de winst naar zich toe te trekken door een doelpunt van de ingevallen spits Janko.
FC Twente begon fris aan het duel en nam het heft in handen. Toch kwamen de Ajaxieden op voorsprong toen De Zeeuw Janssen op het verkeerde been zette en van afstand verwoestend uithaalde waarbij Boschker kansloos was. Ajax kreeg een licht overwicht en over en weer werden kansen gemist totdat vijf minuten voor rust Brama een inzet van Ebicillio van richting veranderde en Boschker opnieuw de gang naar het net moest maken. De Almeloër bleek na die tegenslag ongebroken en combineerde met Luuk de Jong richting doelman Vermeer om deze met een schuiver in de korte hoek te passeren.
Het doelpunt op slag van rust bleek zoals vaker goud waard, want FC Twente kwam in de tweede helft sterk uit de startblokken. Achtereenvolgens Ruiz, Chadli en Landzaat kregen goede kansen maar misten scherpte of stuitten op doelman Vermeer. Toch kwam na tien minuten de gelijkmaker op het bord toen Jansen een voorzet van Luuk de Jong tegen de looprichting van Vermeer in achter de doelman schoot.
Het aantal kansen nam toe voor de Tukkers en Ajax bleef met kunst en vliegwerk overeind. Ruiz en Chadli mistten uitgelezen kansen en schoten beide naast. De Ajaxieden hadden daarbij niets te klagen. Dat kon even later Boschker ook niet toen bij een zeldzame kans in de eindfase van de reguliere speeltijd Ebicilio de bal langs Boschker schoot maar tot zijn afgrijnzen de bal tegen de paal zag belanden. Op dat moment zou dat ook teveel van het goede zijn geweest.

In de eerste verlenging waren de Ajaxieden enkele keren gevaarlijk dichtbij een nieuwe voorsprong. Anita zag een inzet op de lat belanden en Boschker maakte een gevaarlijke stuiter van Luuk’s broer Siem onschadelijk.
In de tweede helft was het weer Twente wat de klok sloeg. Vermeer wist echter katachtig de inzet van Buysse onschadelijk te maken. Luuk de Jong verliet het veld voor Janko en even later was het zomaar 3-2 toen Janssen met een fraaie indraaiende vrije trap de uitlopende Vermeer in de luren legde waardoor Janko ongehinderd kin inkoppen en FC Twente voor de derde keer in de historie de KNVB-beker veroverde.
Volgende week staan beide teams weer tegenover elkaar maar dan niet in De Kuip maar in de Arena. De inzet is dan de nationale titel, maar de eerste tik is uitgedeeld!