|
|
Een AED is niet moeilijk in gebruik, maar om en juiste werkwijze te garanderen zal een aantal vrijwilligers een AED-cursus volgen. Daarnaast zijn er tijdens de Enschede Marathon jaarlijks een artsen en vele EHBO-ers aanwezig die in het bezit zijn van een opleidingscertificaat. De organisatie hoopt uiteraard dat de inzet van een AED niet nodig al zijn maar wil in het voorkomende geval toch de benodigde interventies kunnen uitvoeren.
De AED’s worden beschikbaar gesteld door de AtletiekUnie in samenwerking met Procardio. Gebleken is dat de drempel om te starten met hardlopen steeds lager is komen te liggen. Hardlopen is een erkend middel om gezond en fit door het leven te gaan. Eén risico waar tot voor kort vaak de eerste hulp te laat kwam is de acute hartstilstand. Adequate hulp binnen enkele minuten, d.m.v. het gebruik van een AED en reanimatie, kan levens redden. Door het beschikbaar tellen van AED’s kan het risico op overlijden ten gevolge van hartstilstand tijdens het uitoefenen van de (hardloop)sport tijdens een loopevenement worden beperkt.
De 43e Enschede Marathon vindt plaats op zondag 17 april. Behalve voor de hele marathon, kunnen lopers zich ook inschrijven voor de halve marathon, de Menzis FitRUN over 3 mijl (4.8 kilometer) of de Ipskamp CityRUN (8 kilometer). Voor de halve marathon en de Ipskamp CityRUN kunnen ook bedrijven (met minimaal 3 en maximaal 5 lopers) weer inschrijven. De Enschede Marathon kent ook weer een estafettevariant voor teams van 6 personen die elk kunnen kiezen uit afstanden tussen 5 tot 10 kilometer.
Lopers kunnen zich inschrijven via www.enschedemarathon.nl |