Sportberichten


Plaatsing  
 
16-10-2010  

Military Boekelo blijft in 40e editie traditie trouw


Madeleine Brugman met Katmandu - foto: Nick Zweers
 

BOEKELO (KNHS) - De naam die de military van Boekelo in de veertig jaar van haar bestaan heeft weten op te bouwen is er één waar de veiligheid van paard en ruiter altijd voorop heeft gestaan. Ook in deze editie werd aan die traditie inhoud gegeven, terwijl de cross best een tandje zwaarder was dan in voorgaande jaren. Slechts zestien van de 101 combinaties die in de cross van start gingen haalden de finish niet.

Van de Nederlandse deelnemers leverde Raf Kooremans (Turnhout B.) met Demeter als enige een prestatie die als voldoende mag worden gekwalificeerd. Na de dressuur stond Kooremans tiende en zakte door een iets te langzaam gereden cross, die hij wel zonder hindernisfouten wist te volbrengen, naar de 15de plaats in de tussenstand. Mocht Kooremans morgen in het afsluitende springen foutloos blijven, dan kan hij daarmee nog een klassering in de top tien af gaan dwingen. Jan van Beek (Rijsbergen), na de dressuur met Bridget nog 92ste, klom op naar de 53e plaats in het klassement, terwijl Alice Naber-Lozeman (Biddinghuizen) met Coral Estate Mitok na een goede dressuurproef (34e) door een weigering en tijdsoverschrijding in de cross terugzakte naar de 65e plaats in de tussenstand. Madeleine Brugman (Ambt-Delden), die na de dressuur 91e stond, klom met Katmandu naar de 72e plaats in de tussenstand. Zij had gemakkelijker hoger kunnen staan als zij haar paard tot iets meer spoed had gemaand.

Nadat de laatste starter in de cross was gefinisht kon de tussenbalans worden opgemaakt. De uit Nieuw Zeeland afkomstige, tweevoudig Olympisch kampioen, Mark Todd gaat met de jonge Landvison aan de leiding, op de voet gevolgd door de Duitser Michael Jung, die twee weken geleden in Kentucky wereldkampioen werd in deze discipline. Met zijn eerste paard Weidezaunprofi's River of Joy ging hij na de dressuur aan de leiding en staat hij nu tweede. Met zijn andere paard Leopin legt hij voorlopig beslag op de derde plaats. "Wat ik zeer opvallend vond was dat de bodem naar mijn gevoel tijdens de wedstrijd beter werd. Ik moest met mijn eerste paard als derde starten en met mijn tweede paard als honderdste. Bij de hindernissen hebben de hinderniscontroleurs heel goed werk geleverd en alleen in de bochten kon ik met mijn tweede paard merken dat er de nodige combinaties mij voor waren gegaan", aldus Jung.

Naast Todd en Jung heeft ook de Française Donatien Schauly met Ocarina du Chanois nog alle kans om op het podium te komen, omdat ook zij minder dan vier strafpunten achterstand heeft op Todd, waardoor nu nog absoluut niet zeker is wie in deze jubileum editie op het podium zullen verschijnen.

Onder de zestien combinaties die de wedstrijd vroegtijdig moesten beëindigen was in drie gevallen een val daarvan de oorzaak. De Zweedse Anna Nilsson kwam met Luron zwaar ten val en moest worden overgebracht naar het ziekenhuis, waar een hersenschudding werd geconstateerd. De kwetsuren die de eveneens uit Zweden afkomstige Therese Häggsjö opliep bij een val van haar paard Still Felicitous waren behoorlijk wat ernstiger. In het ziekenhuis werd bij haar een bekkenfractuur en een polsbreuk geconstateerd. De Britse Jeanette Brakewell ontsnapte aan de dood toen haar paard Hope Cove finaal over de kop sloeg op een houtstapel. In de landing van deze "rotation fall" had Brakewell het geluk dat het lichaam van het paard net naast naar neerkwam, waardoor zij er uiteindelijk met slechts een blauwe plek op het voorhoofd goed van afkwam. Een andere onfortuinlijke deelneemster was Zara Philips, de kleindochter van de Britse vorstin. Philips, in 2006 nog wereldkampioen, ging nu met haar paard High Kingdom in de watercombinatie kopje onder.

Jacob Melissen,
KNHS

< Fotoreportage: Nick Zweers

Fotoreportage (30 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina