Sportberichten


Plaatsing  
 
02-10-2010  

Edward Gal is King Edward in Kentucky

 

LEXINGTON/KENTUCKY (KNHS) - De zwarte hengst Totilas is genoemd naar een koning die heerste over de Ostrogoten en overleed in 522 op een Noord-Italiaans slagveld. Edward Gal heerste met zijn naar deze koning Totilas genoemde hengst in het dressuurstadion van de World Equestrian Games (WEG) met ijzeren hand. Drie maal zegevierde hij op soevereine wijze met zijn extreem bewegende, KWPN erkende, hengst Moorlands Totilas. Eerst in de Grand Prix, daarna in de Special en op vrijdagavond in de Kür. Edward Gal groeide uit tot de koning van deze wereldruiterspelen. Het met bijna 25.000 mensen gevulde stadion bewees de beide nieuwe koningen van de mondiale dressuursport eer met een staande ovatie tijdens de ereronde.

Toch maakten Gal (Harskamp) en zijn makker het zichzelf niet gemakkelijk. Er waren een paar kleine haperingen. Zo ging Totilas in de uitgestrekte draf ineens over in de galop. De pirouettes werden op een dubbeltje gedraaid. In de overgangen leek af en toe even een minieme hapering te zitten, maar dat alles zijn minuscule details in het grote overdonderende geheel dat Gal en zijn paard aan harmonie en correctheid in al het andere lieten zien. De uitgestrekte stap was uitmuntend. "Ik had het gevoel dat Totilas iets zag waardoor hij de hals heel mooi liet vallen. Anders wil hij in dit onderdeel wel eens even iets ongeconcentreerd zijn", vertelde Gal. Ook in de piaffe onderdelen en de regelmatig terugkerende passage was Totilas in één woord overdonderend. Dit alles op de klanken van de iets dramatisch aandoende muziek maakten het een ongelooflijke rit, die de juryleden terecht met een hoge score van 91.800% beoordeelde.

Imke Schellekens-Bartels (Hooge Mierde) leverde de allerbeste Kür af die zij en Hunter Douglas Sunrise ooit hebben gereden, die werd beoordeeld met een score van 82.100%. Imke, die eigenlijk als derde lid van het Nederlandse team naar deze wereldkampioenschappen was gegaan achter Gal en Cornelissen, reed met lef en liet alles, maar dan ook werkelijk alles zien wat haar merrie in huis heeft en dat lijkt met het klimmen der jaren steeds meer te zijn. Daarbij maakte deze combinatie geen enkele fout en het had in het stadion niemand verbaasd als zij als derde was geëindigd. Nu legde zij beslag op de vierde plek. De series changementen die de combinatie reed waren perfect, de pirouettes werden uitstekend gereden en steeds was er de volstrekte harmonie tussen de beweging van het paard en de nog steeds indrukwekkende, door Wibi Soerjadi gecomponeerde, muziek. Mede daardoor heeft deze Kür een indrukwekkende expressie.

Voor de Britse Laura Bechtolsheimer was er met Mistral Hojris het zilver, met een score van 85.350%, terwijl de Amerikaan Steffen Peters met Ravel het brons opeiste met een score van 84.900%.

Jacob Melissen
KNHS

Archief
Terug naar vorige pagina