Sportberichten


Plaatsing  
 
30-06-2010  

CSI Twente wil naar Olympisch niveau


Gert Jan Bruggink als winnaar van de derby 2009 in Almelo
foto: Alexander Kamp - Tijdover.nl
 

Opstelten krijgt kort voor aanvang van de strijd om de Grote Prijs van Twente om de Grolsch Trophy het rapport ‘Hippisch Twente op Olympisch niveau’ aangeboden. Onder regie van de Regio Twente hebben tal van vertegenwoordigers uit de Twentse paardensector er enkele jaren aan gewerkt. In de nota wordt beschreven hoe de hippische sector in Twente structureel versterkt kan worden. Dit mede met het oog op de Olympische Spelen van 2028. ‘Twente’ heeft de ambitie de organisatie van de hippische evenementen naar de regio te halen, als Nederland het grootste sportevenement dat de wereld kent dan binnen de grenzen krijgt. Daarvoor moeten dan al wel over de hele breedte van de sector in 2016 grondige versterkingen zijn gerealiseerd. Het verstevigen van de A-merken CSI Twente en Military Boekelo-Enschede past in die strategie, binnen de Agenda van Twente en het investeringsprogramma van de Regio Twente.

“Als je evenementen als de Olympische Spelen wilt binnenhalen, zul je ver van tevoren een gedegen onderzoek moeten doen naar de haalbaarheid daarvan”, weet Gerard Maathuis, met onder meer de herinnering aan de Wereldruiterspelen van 1994 die in een financieel fiasco eindigden. “En dan moet je nu al investeren.”
Zich beperkend tot het CSI Twente kan Maathuis melden dat de accommodatie op het Erve Maathuis opnieuw grondig is verbeterd. Zo werd na de stortvloed aan regen van vorig jaar een stuk grond tussen het hoofdterrein en de all-weatherpiste verhard. Ook komen de stallen en de parkeerplaatsen voor vrachtwagens op een naast elkaar en hoger gelegen es te liggen. Bovendien kunnen de ruiters gebruik maken van een inspringterrein, dat over een oppervlakte van 50 x 22 meter met een tent is overdekt.

Deelnemersveld
Het deelnemersveld krijgt pas volgende week definitief vorm. Gerard Maathuis: “Door het overvolle wedstrijdprogramma en het feit dat ook topruiters minder toppaarden tot hun beschikking hebben dan voorheen, wordt de beslissing waar iemand start steeds verder vooruitgeschoven.”
Zeker is in elk geval de komst van regerend wereldkampioen Jos Lansink - in Geesteren al twee keer de beste in de Grote Prijs - en de eveneens uit de regio afkomstige topruiters Jeroen Dubbeldam (Olympisch kampioen 2000) en Gert-Jan Bruggink. Of de nationaal kampioen Gerco Schröder dan hersteld is van zijn schouderblessure is nog onzeker.
Van de buitenlandse toppers staan de namen van onder anderen de sterke Duitsers Lars Nieberg, Christian Ahlmann en Franke Sloothaak, de Ier Dermott Lennon, de Zwitsers Beat Mändli en Pius Schwizer, de Franse coming-lady Penelope Leprevost, de Brit Michael Whitaker en de Amerikaanse Lauren Hough op de startlijst.

Archief
Terug naar vorige pagina