Sportberichten


Plaatsing  
 
26-11-2009  

Portugezen en Spanjaarden bij Volleyball Classic

 

Deze topsporthal, onze nieuwe locatie, zou dit jaar naar verwachting ruimschoots op tijd klaar zijn voor ons evenement maar, zoals een ieder ondertussen weet, mocht het niet zo zijn. Maar ons handelen en organiseren was volledig op de nieuwe accommodatie gericht, want we wilden de hal groots openen. Afspraken met de NEVOBO waren gemaakt over deelname van Nationale teams en met sponsoren waren al voorlopige overeenkomsten opgesteld.
Lopende het jaar zagen we al dat de bouw niet echt vlot verliep en na de zomerperiode kwam het definitieve bericht dat de hal niet klaar zou zijn in december. En dan? Natuurlijk was de teleurstelling groot, dat zal ik zeker niet ontkennen maar een ieder die mij kent weet ook dat ik niet achteruit maar vooruit kijk. Bovendien realiseer ik me goed dat er wel ergere dingen zijn dan het niet klaar komen van een topsporthal. Maar…….. het was wel erg lastig en bovendien dreigden we financieel in zwaar weer te komen. Terug naar het Windmolenbroek betekende veel meer kosten zoals huur en bouw van de tribune. Kosten die we in de nieuwe hal niet meer zouden hebben. Bovendien zette een aantal sponsoren de bijdrage voor een jaar stop of halveerde het bedrag.

De vraag is dan, hoe verder? Een jaar overslaan was geen optie.
We hebben overwogen om voor 1 jaar naar een tweedaags evenement te gaan, geen topploegen van ver uit te nodigen om zodoende de begroting sluitende te krijgen.
We hebben daarop een gesprek met de Gemeente Almelo aangevraagd en de situatie uitgelegd. De Gemeente Almelo gaf in dit gesprek duidelijk aan de het een driedaags toernooi moest blijven en met minmaal de zelfde kwaliteit als voorgaande jaren.

Onder die voorwaarden bleek de Gemeente Almelo bereid tot een financiële garantiestelling en dat betekent wij ook in 2009 dit toptoernooi kunnen organiseren. Uiteraard zijn wij de Gemeente Almelo zeer erkentelijk voor deze garantiestelling.

Het zal duidelijk zijn dat ik als voorzitter door al deze perikelen een grote achterstand in het draaiboek had opgelopen. Het contracteren van de teams en het verkrijgen van de nodige sponsoring kwam onder grote tijdsdruk te staan. Het werd bijna een dagtaak in de maanden oktober en november maar het is gelukt en méér dan dat. We hebben een deelnemersveld weten te realiseren dat klinkt als een klok.

Nog een opmerking over de IISPA. Vorig jaar tijdens de persconferentie zei ik het volgende:

“Dit jaar wordt de ERMASPORT Volleyball Classic voor de laatste keer gehouden in sporthal Windmolenbroek. De bouw is begonnen en medio volgend jaar moet de nieuwe internationale indoor sporthal Almelo klaar zijn. Natuurlijk, ook wij weten dat er in de bouwwereld nog nooit iets op tijd klaar geweest, maar goed, de bouwers hebben enige speling dus eind december moet dat zeker het geval zijn.”

Te optimistisch woorden maar voor 2010 zal het zeker lukken! Volgend jaar vieren we als Volleybal Classic ons 4e lustrum, 20 jaar topvolleybal in Almelo, voor het eerst in de IISPA, ik kan u verzekeren, dat wordt iets speciaals!

En dan nu, daar waar het allemaal omdraait, het hoofdtoernooi van de ERMASPORT Volleyball Classic.
We hebben ook dit jaar weer als organisatie mogen ervaren dat voldoende topteams uit Europa graag naar Almelo komen en dat geeft een goed gevoel, ook voor toekomst.
We zijn blij met de aanwezigheid van twee Nederlandse teams, hoe aantrekkelijk en goed buitenlandse teams ook zijn. Natuurlijk de Belgen en wat zuiderlijk temperament.

Allereerst kort de deelnemende teams toelichten die de afgelopen periode al via de perspublicaties bekend zijn gemaakt.

1. Euphony Asse-Lennik.
Voor de 15e keer in Almelo. De Belgen vieren dit jaar hun 3e lustrum en dat willen ze doen met een ereplaats. Vorig jaar had men ook al hoge verwachtingen, maar toen liep het duidelijk anders. Nu wil men revanche, maar gezien het deelnemersveld zal het dit jaar zeker niet gemakkelijk zijn.
Euphony Asse-Lennik beschikt momenteel over een mooie selectie, het team heeft een vijftal wijzigingen ondergaan. Het meest opmerkelijk is de nieuwe hoofdaanvaller Marcos Dominguez, vorig jaar de beste aanvaller in de Spaanse competitie. Spelverdeler bleef Dirk-Jan van Gendt, spelverdeler van Oranje, zit ook nog bij de selectie.
Nieuw is de trainer Alain Dardenne, vorig jaar met het Franse Beauvais in Almelo.
 

2. Langhenkel ORION
Eén keer eerder in Almelo. Langhenkel Orion staat aan de vooravond van een succesvolle periode. Dit komt hoofdzakelijk omdat de club uit Orion een hoofdsponsor heeft gevonden voor maar liefst vijf jaar en dat geeft vertrouwen voor de toekomst.
De club uit Doetinchem hield de selectie vrijwel in tact en meer dan dat. Middenman Bart Jan van der Mark kwam van SV Dynamo over en de Australiër Adam White maakten de selectie compleet. White is een passer/loper van 19 jaar, 2,03 meter lang en is Australisch international.
Allemaal optimistische geluiden ondanks de blessures van twee basisspelers, maar dat weet trainer coach Henk Hansma goed op te vangen. Afgelopen zaterdag wonnen ze de topper in de eredivisie van SV Dynamo met 3-2, zijn koploper in de A-League.

3. Amriswil Volley – Zwitserland.
De kampioen en bekerwinnaar uit Zwitserland, met Nederlandse inbreng! Johan verstappen, al eerder met Rovaniemi (FIN) in Almelo, zwaait hier als trainer de scepter en met groot succes.
Volley Amriswil speelt al meer dan tien jaar in de top van Zwitserland. Afgelopen seizoen echter was het raak en haalden ze maar ineens de dubbel binnen.
“We zijn blij met Johan Verstappen, een toptrainer uit Nederland”, aldus de manager Christos Kiossis “He made a good job last year”.
Het huidige team van Volley Amriswil bestaat slechts uit zeven Zwitsers, aangevuld met twee Amerikanen, twee Canadezen en één Braziliaan.


4. SV Dynamo
De 2e Nederlandse deelnemer komt uit Apeldoorn, SV Dynamo Apeldoorn. Hoofdsponsor Piet Zoomers hield er na 23 jaar mee op en een nieuwe hoofdsponsor niet kon worden binnengehaald. Het te besteden budget ging drastisch naar beneden met als gevolg dat zeven spelers vertrokken en/of stopten. Veel routine vertrok en in hun plaats kwamen min of meer onervaren maar wel talentvolle jongens. Belangrijk was natuurlijk dat Redbard Strikwerda, de trainer, op zijn post bleef.
In Apeldoorn staat ondanks alle financiële tegenwind een team, jong, talentvol en ambitieus, dat zich inmiddels brutaal in de top van het nationale klassement heeft weten te nestelen.
Ook Strikwerda weet dat zijn team door de metamorfose niet overheersend kan zijn zoals in het recente verleden. “Doel is bij de eerste vier te eindigen, zodat we nog veel interessante wedstrijden kunnen spelen. Dit toernooi is super belangrijk voor een jong team als SV Dynamo, we leren deze dagen meer dan van een paar trainingen”.

5. UNICAJA ALMERIA.
De onderhandelingen met dit team waren zeer prettig en vlot.
De absolute top uit het sterke volleyballand Spanje is in Almelo. Ze spelen in de Champion’s League en in de nationale competitie aan de top in Spanje.
De club Unicaja Almeria is al jaren zeer succesvol, zowel nationaal als op het Europese vlak. In het recente verleden (seizoen 2003-2004 en 2004-2005 ) was de club kampioen van Spanje, dat laatste jaar met onze Nederlandse Mike van de Goor in de gelederen. Het vorige seizoen werd de beker gewonnen in Spanje en dit jaar is men weer topfavoriet voor de nationale titel.
Unicaja Almeria heeft bij elke thuiswedstrijd veel publiek dat een grote bijdrage levert aan het succes van deze ploeg. De vraag is wie deze absolute topformatie van de overwinning zal afhouden, want dit team komt maar voor één ding naar Almelo, dat is de titel!

6. SC ESPINHO
Vorig jaar niet aanwezig, dit jaar zouden ze er bij zijn, bevestiging was op 10 juni al binnen, de winnaar van 2007. Door de onzekerheden konden ze geen vluchten boeken en omdat het zo lang heeft geduurd, waren de prijzen van de vluchten verdubbeld. Alles leek er op, dat ze er niet zouden zijn en dan………..is er Ryan Air, die op 27 naar Eindhoven vliegt, maar geen terugvluchten heeft, maar het is uiteindelijk gelukt; we brengen ze nu op 31 december ’s nachts naar Frankfurt. …….. en van daaruit zijn ze tijdig thuis voor de jaarwisseling. Ik heb het over de winnaar van 2007 SC ESPINHO. De kampioen van Portugal komt weer in Almelo!

Ons extra programma bestaat dit jaar uit twee dameswedstrijden. Koploper Heutink-Pollux komt op bezoek. Op 29 en 30 december kunnen we dus weer genieten van damesvolleybal. Heutink-Pollux speelt twee wedstrijden tegen Charleroi, één van de topploegen bij de dames uit België.


De arbitrage tijdens de ERMASPORT Volleybal Classic

Geen toptoernooi zonder topscheidsrechters en we hebben de absolute top.
Allereerst onze eigen Frans Lodérus, al meerdere jaren scheidsrechter van het jaar in Nederland. Een topjaar voor Frans, hij floot de finale van de World League en was één van de toppers dit jaar bij het EK in IZMIR.

Daarnaast uit Nederland Hans van der Velden, ook al vele jaren actief in Almelo. Als 3e Nederlandse scheidsrechter Cor van Gompel, vorig jaar ook toegelaten tot de groep van de FIVB scheidsrechters en vorig jaar voor het eerst in Almelo. Het is goed bevallen en hij komt graag weer terug. Hij floot dit jaar bij het EK dames in Polen.
Uit Frankrijk komt Philippe Vereecke, hij is al weer voor de 6e keer in Almelo.
Ook de Portugezen brengen dit jaar waarschijnlijk een scheidsrechter mee, Avelino Azevedo. Al veel jaren gevraagd hier te mogen komen, vliegt ook met Ryan Air en kan bij in de bus, dus geen extra kosten.

Allemaal FIVB scheidsrechters die het hele jaar door in Europa en over de hele wereld hun wedstrijden fluiten. Wij zijn als organisatie verheugd dat zij ook in Almelo aanwezig willen zijn.

Al met al biedt de ERMASPORT Volleyball Classic 2009 drie dagen topvolleybal, voor elk wat wils. Een prachtig herentoernooi en twee mooie dameswedstrijden; allemaal kwaliteit van de bovenste plank.

Als voorzitter kan ik u melden dat wij er als organisatie klaar voor zijn.

U kunt op ons rekenen en wij rekenen op u!

De organisatie heeft voor de laatste editie in Sporthal Windmolenbroek een aantal speciale acties: Elke bezoeker van één van de onderstaande wedstrijden heeft de mogelijkheid met 30% korting een passe-partout te kopen voor de ERMASPORT Volleyball Classic op 28 - 29 en 30 december in Almelo.
28 november A-League Webton Twente – Zadkine Nesselande
02 december Europa Cup Langhenkel Orion – Halkbank Ankara
05 december A-League SV Dynamo Apeldoorn – HVA Volleybal
12 december A-League Heutink-Pollux – Longa ‘59
19 december B-League Set Up ’65 – HAVOC
19 december A-League Webton Twente - HVA

Normale prijs voor drie dagen topvolleybal € 25,00, NU € 17,50,
U kunt dan ook een dagkaart kopen met € 2,00 korting!
Dus alleen op deze dagen en contant betalen!
De organisatie van de ERMASport Volleyball Classic geeft ook € 2,00 korting bij inlevering van de volgende kaarten aan de kassa:
• toegangskaart van de Super Cup
• toegangskaart Europa Cup
• kortingsbon Twentsche Courant Tubantia
• gratis garderobe en programmablad bij passe-partout (aan de kassa)
Voor inlichtingen en programma: www.ermaclassic.nl

Archief
Terug naar vorige pagina