03-02-2009

Heracles en Ajax delen punten na spektakel

Ricky van den Bergh viert zijn doelpunt in de Arena uitbundig.

AMSTERDAM – Heracles Almelo heeft in de Amsterdam Arena in een waar spektakel-wedstrijd met 2-2 gelijk gespeeld tegen Ajax.
De ploeg van Gert Heerkes had lang kans om de 3 punten mee naar Almelo te nemen, maar mocht van geluk spreken dat het een punt meeneemt naar Almelo, nadat in de allerlaatste minuut een zuiver doelpunt van Ajax onterecht werd afgekeurd.

Heracles-trainer Gert Heerkens had in zijn basis-opstelling de voorkeur gegeven aan Vojtech Schulmeister boven Bas Dost. Direct na de aftrap begon Heracles aanvallend. De fotografische pers had totaal niet gerekend op een tweetal doelpunten die in de eerste helft aan Almelose kant zouden vallen, immers zou Ajax makkelijk van Heracles Almelo kunnen winnen. Alhoewel Ajax heel dichtbij was door Suarez (100% kansen) viel de bal aan de andere kant in het net. Nadat Ricky van den Berg in de 10de minuut met zijn schot eerst buitenkantpaal raakte, had zijn stuiterschot meer geluk. Deze was onhoudbaar voor Maarten Stekelenburg, waardoor de Almelose ploeg verrassend voorstond en de ± 50 meegereisde Heracles-supporters uit hun dak gingen.

Nadat Heracles weer gevaarlijk werd (4-3 situatie in de Ajax-verdediging) was een hels fluitconcert te horen. Darl Douglas schoot - op 3 meter van het doel van Ajax - over nadat hij oog in oog kwam te staan met doelman Stekelenburg. In de 23ste minuut was Ajax dichtbij een doelpunt, Suarez speelde Remon de Vries en Pieckenhagen uit, zette voor maar Cvitanich gleed al achteruitlopend onderuit.
In de 30ste minuut tikte Schulmeister de 0-2 binnen voor de Almeloërs, nadat Anita (Ajax) en Juha Hakola doorkopten. Het Ajax-legioen liet haar ongenoegen merken over de gang van zaken door een fluitconcert te laten horen, waarop Marco van Basten al snel wisselde. Ajax bleef wel aandringen maar kwam tot rust niet tot score.

De tweede helft begon met een aanvallender Ajax, welke door haar fans met ‘Voetballeh!’ werd toegejuicht. Heracles nam zich voor de voorsprong vast te laten houden en met een laag tempo te gaan spelen. Suarez werd afgefloten nadat hij hands zou hebben gemaakt na een sliding van Mark Looms. De Almelose ploeg kwam steeds vaker onder druk te staan en verdedigde vaak uit met paniekvoetbal, en vormde een ‘schild’ om het strafschopgebied heen. Vanuit de tweede lijn kon Ajax vaak de bal vrijlijk rondspelen. Hiervan profiteerde Sulejmani, die in de 70ste minuut de bal in de verre hoek schoot langs Pieckenhagen.
Nog geen twee minuten later kreeg Ajax een penalty na een misverstand tussen Remon de Vries en Martin Pieckenhagen; Siem de Jong werd neergehaald door laatstgenoemde en brak (wat na de wedstrijd pas bekend werd) zijn sleutelbeen. Zijn actie werd door Pieckenhagen als een ‘Schwalbe’ bestempeld, maar scheidsrechter Van Boekel trapte daar niet in. De penalty werd door Suarez verzilverd, ook al zat Pieckenhagen in de goede hoek: 2-2.

Ajax ging op jacht naar de 3-2, en was hier erg dichtbij. Suarez miste op een haartje de bal toen deze voorlangs werd gespeeld, en die nog door Maertens werd aangetikt. In de 86ste minuut was er een scrimage waarbij de Almelose ploeg nog verder onder vuur kwam te liggen. Nadat Pieckenhagen de bal wegstompte had Suarez de kans om deze in te tikken. Maetens kopte de bal echter van de doellijn. In de 88ste minuut had Van den Bergh de kans om Heracles nog op 2-3 te zetten, maar zijn schot miste de richting.

In de 4 minuten extra tijd maakte Ajax een hun verlossende 3-2. Het doelpunt werd echter afgekeurd vanwege vermeend buitenspel en geconstateerd door de grensrechter, hetgeen na de televisie-herhaling onjuist bleek. De Heracliden weten dan ook hoe de Ajaxspelers zich voelen, want eerder tegen ADO Den Haag overkwam het de Almeloërs eveneens. Met dank aan deze arbitrale 'misser' neemt de Almelose ploeg dit puntje dan ook mee naar huis, in de wetenschap dat men in de competitiestand onterecht nog een puntje te weinig heeft.