Sportberichten


Plaatsing  
 
17-01-2009  

René Kuipers eindigt als 18e in Dakarrally

 

BUENOS AIRES - De laatste dag van de Dakar-rally liet René Kuipers (Ambt Delden) opnieuw zien met de besten mee te kunnen door als 7e te eindigen in het dagklassement . Met zijn Portugese navigator Filipe Palmeiro behoorde hij tot de top van het overall-klassement en was zelfs op weg naar een achtste positie. Donderdag ging het echter mis toen nagenoeg het hele wagenpark vast kwam te zitten in de zandduinen. De organisatie neutraliseerde de dagrace na het tweede checkpoint waar Kuipers nog bij de besten doorkwam. En er waren meer dagen dat de organisatie neutraliseerde waardoor het ook voor de rijders koffiedik werd hoe men het klassement berekende. Zo kreeg ook Kuipers achteraf een straftijd van ruim 10 uur aan de broek voor de rit van donderdag waardoor hij terug werd geworpen naar de 18e plaats.

Teambaas Sven Quandt had er al rekening mee gehouden en noemde het een grote teleurstelling voor Kuipers maar vond het debuut van Kuipers 'superb'. Het BMW-X Raid Team begon aan Dakar met zes auto's waarvan drie de eindstreep haalden. Met twee auto's bij de top tien en Kuipers op de achttiende plaats vond Quandt een uitstekend resultaat.

Minder goed verliep Dakar 2009 voor het andere Twentse teamlid Peter van Merksteijn die met co-pilot Eddy Chevalier in de eerste week eveneens bij de beste tien behoorden. Zij moesten opgeven omdat hun auto totaal uitbrandde. 

Naschrift: bron van Merksteijn Racing

Tijdens de laatste proef door de Argentijnse duinen van Fiambala naar La Rioja zijn veel rijders in de problemen gekomen door het zeer rulle zand in de woestijn met extreem hoge duinen. Zo ook René en Filipe die enkele uren hebben vastgezeten alvorens ze op eigen kracht weer eruit zijn gekomen om na 171km weer door te rijden naar de finish van de etappe. Kort nadat ze zich hadden bevrijd uit een ogenschijnlijk hopeloze situatie en weer onderweg waren zijn ze door de organisatie gedwongen om de proef te verlaten en via een verbindingsroute naar het bivak te rijden. Hiervoor is hun kort na aankomst een straf opgelegd van 2uur. 24 Uur later heeft de organisatie besloten om hier nog een onbegrijpelijke straf van 10 uur aan toe te voegen zonder daarover de betrokkenen in te lichten en zonder opgave van reden.

Kijk ook op Ipatec Racing het team waar Rene Kuipers normaal voor start.

Fotoreportage (8 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina