Sportberichten


Plaatsing  
 
09-01-2009  

Leider gediskwalificeert, Kuipers in top 10 Dakar

bron: van Merksteijn Racing
 

De Villiers nieuwe leider
De etappezege ging zo naar Giniel De Villiers. De Zuid-Afrikaan is meteen ook de nieuwe leider in het klassement.

René Kuipers heeft bij de auto's op de zesde dag een moeilijke dag achter de rug waarbij in het begin van de rally 10 minuten verloren zijn gegaan doordat de auto met startnummer 330 een verkeerde set sporen is gaan volgen. Niet veel verder kwam de hobby-coureur uit Ambt Delden zijn teamgenoot Terranova tegen die vast zat tegen een van de vele duinen. Kuipers en Palmeiro hebben assistentie verleend aan hun Argentijnse X-Raid teamgenoten ondanks dat ze daardoor een tijdverlies van 20 minuten op hebben gelopen.

"Het was een hele zware dag vandaag, mede door het lange wachten vanochtend voor de start" vertelde Kuipers zichtbaar vermoeid bij aankomst in Mendoza. "Wat een heftige rit was het. Ik heb een paar keer vast gezeten en op een gegeven moment stond ik aan de rand van een afgrond zodat we weer terug moesten rijden". "We hebben vandaag veel tijd verloren maar ik ben blij dat ik er ben. Ik denk dat een hoop mensen het niet gaan redden vandaag". Ook was er een positieve klank terug in het bivak van René Kuipers. De aankomst in Mendoza is echt fantastisch. Je doet uren over de laatste paar kilometers want het ziet zwart van de blije en enthousiaste fans. Heel hartverwarmend."

Teamgenoot van René Kuipers en tot vandaag koploper in het klassement Nasser Al-Attiyah heeft door technische problemen een alternatieve route moeten rijden om de BMW X3CC te sparen waarbij hij en zijn navigator Tina Thörner een aantal waypoint hebben gemist. De verwachting vooraf was dat zij slechts 1 of 2 punten zouden gaan missen en daarvoor een straftijd zouden gaan krijgen maar bij aankomst in het bivak bleek dat het meerdere navigatiepunten zijn geweest en zijn hierdoor reglementair gediskwalificeerd.

Ondanks een teleurstellende 20e tijd houdt René Kuipers zich goed staande tusen de professionals en is hij doorgedrongen in de top 10 van het klassement met een voorsprong van iets meer dan 10 minuten op Dieter Depping van het Volkswagen team.

Bij de Quad-rijders sloeg voor de Nederlander Alex Brusselers in de 6e etappe het noodlot toe. Door een afbrekende uitlaat sloeg zijn Quad om. Brusselers liep daarbij enkele gebroken ribben op zodat Dakar voor hem over en uit is. Ook Pierre Karssemakers viel in de 5e etappe uit door materiaalschade anzijn motor. Miriam Pol uit Borne draait nog uitstekend mee op een 47e plaats in het algemeen klassement en is de eerste vrouw. 

Archief
Terug naar vorige pagina