14-12-2008

Heracles in lastig duel langs Sparta

Ricky van den Bergh schiet de beslissende 2-1 binnen.

ALMELO - Heracles Almelo heeft de lastige thuiswedstrijd tegen Sparta gewonnen met 2-1. Ricky van den Bergh was de man van de wedstrijd, hij kreeg de vrije trap mee waaruit Wuytens de 1-1 scoorde en van den Bergh maakte zelf de 2-1. Met de nodige ‘tegenstand’ van Sparta en lichtelijke tegenwerking van het arbitrale trio werd de eindstand 2-1 op het bord behouden.

Heracles begon voortvarend aan de wedstrijd; een vrije trap genomen door Van der Bergh spatte op de lat uiteen, Douglas’ omhaal verdween een kleine meter naast het doel van Sparta. Even leek het erop dat Sparta geen enkele kans bleek te maken in Almelo doordat zij nog geen echte kansen hadden gecreëerd. Daardoor kwam de achterstand van 0-1 onverwacht; Strootman nam in de 27ste minuut een vrije trap die werd ingekopt door Falkenburg. De buitenspelval mislukte doordat Quansah te laat mee liep met de verdediging.
Na de uitval van Maertens in de 39ste minuut (liesblessure) leek het een lastige klus te worden voor de Almeloërs. Vervanger Marnix Smit deed het echter uitstekend.

Net voor rust kreeg Heracles een vrije trap doordat Van den Bergh werd gestuit door een verdediger van Sparta. Keeper Wapenaar van Sparta verwachtte weer Van den Bergh, maar dit keer was Jan Wuytens de nemer van de vrije trap. Doordat Everton wegliep uit de Rotterdamse muur werd het gaatje gevonden en vloog de bal het doel in.

De tweede helft verliep voor Heracles voorspoediger. In de 51ste minuut trof Ricky van den Bergh doel, nadat hij al dribbelend een schot loste dat buiten het bereik van Wapenaar in de hoek verdween. Dit bleek uiteindelijk het beslissende doelpunt te zijn. Hierna had Heracles via Everton nog 3x een mogelijkheid om te kunnen scoren, maar deze konden niet worden benut.

Na afloop maakte Foeke Booy – trainer van Sparta – zich erg boos over de overtreding van Mark Looms op Poepon: "Donker Rood”. Scheidsrechter Kuipers had deze beoordeeld als een ‘overtreding’, maar na bestudering van de TV-beelden kwam hij op een andere mening. Opmerkelijk was de sportiviteit van Gert Heerkes (coach Heracles) dat hij vond dat de overtreding ook goed was voor een rode kaart.

Voor Heracles Almelo begon de serie van drie belangrijke wedstrijden voor de winterstop goed met deze volle buit, het maakt echter de volgende twee niet minder belangrijk.

Reactie Heracles trainer Gerd Heerkes, Reactie Sparta trainer Foeke Booy, Reactie Mark Looms, Reactie Ricky van den Bergh