Sportberichten


Plaatsing  
 
11-11-2008  

Oud-schaatser Anton Huiskes overleden


v.l.n.r. Schaatscoach Anton Huiskes en het toptrio Rudi Libregts, Ard Schenk en Kees Verkerk
 

Oud- schaatscoach Anton Huiskes is afgelopen zondag op 80-jarige leeftijd overleden in zijn huis in de Dordogne in Zuid-Frankrijk.

Huiskes stond aan de wieg van de grote successen van Kees Verkerk en Ard Schenk. Als schaatser was Huiskes, die geboren werd in Wierden, 10 jaar houder van het wereldrecord op de 3000 meter. Zijn opvallendste prestaties als schaatser zijn de vierde en vijfde plek op de 5.000 en de 10.000 meter tijdens de Olympische Winterspelen 1952 in Oslo. In 1953 verbeterde hij het wereldrecord op de 3.000 meter, dat pas in 1963 door Knut Johannesen verbeterd zou worden.

Zijn grootste bekendheid verwierf Anton Huiskes als trainer/coach van Ard Schenk en Kees Verkerk in de jaren 1965/1966, de periode dat zij hun eerste grote successen behaalden. De naam Huiskes is verbonden met de jaren dat het schaatsen in korte tijd immens populair werd in Nederland, ook omdat de Europese en Wereldkampioenschappen voor het eerst integraal op de televisie werden uitgezonden. In 1967/1968 was hij coach van Zweedse schaatsers als Johnny Höglin en Örjan Sandler. In 1972 werd hij coach van de Nederlandse topschaatsers in het profcircuit dat korte tijd bestaan heeft.

Intussen was hij sinds 1960 directeur van instellingen die de recreatiesport bevorderden met name binnen het jeugd- en jongerenwerk. Hij was een pionier op dit gebied. Naast zijn werk zette hij zich in voor het schaatsen voor verstandelijk gehandicapten. De Stichting Anton Huiskes is hier uit voortgekomen. In 2008 overleed hij op 80-jarige leeftijd in zijn huis in het zuiden van Frankrijk.

In 1980 richtte de oud- Wierdenaar de Anton Huiskes Stichting op ten bate van het sporten van gehandicapte kinderen. In 1988 ontving Huiskes de Jantje Betonprijs voor de bijzondere wijze waarop hij zich had ingezet voor het spelende kind.

Archief
Terug naar vorige pagina