Sportberichten


Plaatsing  
 
14-01-2020  

Nieuwe EEF Series naar CSIO Twente

Halve finale EEF 2020 naar Geesteren

Op de foto TeamNL tijdens de strijd om de Longines FEI Nations Cup van 2019 op het Erve Maathuis, toen Oranje een tweede plaats veroverde. Vanaf links Jur Vrieling, Maikel van der Vleuten, bondscoach Rob Ehrens, Willem Greve en Marc Houtzager.
Foto © Kiek4Fun.
 

GEESTEREN – Tijdens de 46ste editie van het CSIO Twente, van woensdag 1 tot en met zondag 5 juli op Erve Maathuis in Geesteren, staat een van de halve finales op het programma van de nieuwe internationale wedstrijdserie voor landenteams van de European Equestrian Federation (EEF).

De EEF ontwikkelde in samenwerking met diverse toonaangevende stakeholders uit de Europese paardensport een nieuw concept voor een teamcompetitie voor nationale teams. De EEF, gevestigd in Brussel, is in 2009 opgericht om de belangen van de Europese nationale federaties beter te kunnen vertegenwoordigen binnen de mondiale koepelorganisatie Fédération Equestre Internationale (FEI), waarvan het hoofdkantoor zich in Lausanne bevindt. Bij de FEI zijn 133 nationale federaties aangesloten, waarvan 39 Europese federaties tevens lid zijn van de EEF.

De missie van de EEF luidt:
*  Het ontwikkelen en promoten van de paardensport over heel Europa.
*  Het ondersteunen van de verschillende Europese regio’s in hun streven de sport over de gehele
    linie naar een hoger niveau te tillen.
* Het verbeteren van de communicatie tussen alle stakeholders binnen de Europese hippische
    sector.
* Het waarborgen van de toekomst van de paardensport door middel van het faciliteren en
    promoten van de hoogst mogelijke maatstaven op het gebied van paardenwelzijn met
    inachtneming van nieuwe technologieën, innovaties en moderne denkwijzen aangaande
    milieubewustzijn en logistiek.
De EEF wil deze doelstellingen bereiken in nauwe samenwerking met de Europese nationale federaties, de FEI en betrokken Europese partijen.

Unieke mogelijkheid

EEF-president  Theo Ploegmakers toont zich verheugd met de nieuwe competitie: “De EEF Series is de enige competitie voor landenteams waaraan alle Europese landen kunnen deelnemen. Voor landen als Nederland is dit een unieke mogelijkheid om een team met aankomende talenten internationale ervaring te laten opdoen. De competitie zal ook gebruikt worden om talentvolle parcoursbouwers, juryleden, belangrijk voor de sport,  de mogelijkheid te geven zich verder te ontwikkelen op topniveau.”

Directeur Rob Maathuis van het CSIO Twente vult aan: “We zijn heel blij met het initiatief voor deze competitie en de EEF erkentelijk voor het vertrouwen dat ze ons schenkt voor de organisatie van de halve finale, waaraan de tien beste landen van Noord en West-Europa deelnemen. Deze stap sluit voor ons perfect aan op de organisatie van de FEI Jumping Nations Cupin 2019 en biedt een uitstekend perspectief voor de verdere ontwikkeling van het evenement in de toekomst.”
Voorlopig voor vijf jaar
Het concept voor de EEF Series wordt voorlopig uitgerold voor vijf jaar, teneinde voldoende tijd en ruimte te creëren voor een uitgebalanceerd, succesvol en duurzaam systeem. De deelnemende evenementen zullen worden benut als platform in het kader van de missie van de EEF via internationale congressen, pilots en innovaties.
Binnen de EEF Series wordt Europa opgedeeld in vier regionale zones. Deze opzet is gekozen om de reistijden voor paarden substantieel te verminderen. Via vier keer twee regionale kwalificaties kunnen deelnemende landenteams zich kwalificeren voor twee halve finales en uiteindelijk voor de finale. Voor de halve finales en de eindstrijd zijn om bovenstaande reden tevens geografisch centraal gelegen locaties gekozen in Nederland (halve finale West en Noord in Geesteren tijdens het CSIO Twente), Italië (halve finale Zuid en Centraal in het Equieffe Equestrian Center in Gorla Minore) en Polen (finale in Sluzewiec Racetrack te Warschau).
Het CSIO Twente veroverde in dit verband via een jarenlange internationale lobby een strategische positie met riante groeimogelijkheden voor de toekomst.

Regionale zones EEF Series
West: België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Portugal, Ierland en Verenigd Koninkrijk.
Noord: Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken, Polen, Estland, Letland, Litouwen en Israël.
Zuid: Italië, Turkije, Griekenland, Bulgarije, Roemenië, Montenegro, Albanië, Servië, Noord-Macedonië, Bosnië Hercegovina, Moldavië en Oekraïne.
Centraal: Duitsland, Zwitserland, Slowakije, Hongarije, Tsjechië, Oostenrijk, Slovenië, Oostenrijk, Kroatië en Liechtenstein.

AGENDA EEF SERIES 2020

Regionale kwalificatie West
Le Touquet-Parijs-Plage (Fra) 07-10 mei
Lissabon (Por) 28-31 mei

Regionale kwalificatie Noord
Drammen (Nor) 14-17 mei
Uggerhalne (Den) 20-24 mei 

Regionale kwalificatie Zuid
Athene (Gri) - Markopolou Olympic Equestrian Centre 04-07 juni
Sofia-Bojouriste (Bul) 18-21 juni
Regionale kwalificatie Centraal
Wenen (Oos) - Magna Racino 25-28 juni
Boedapest (Hon) - EC 2021 02-05 juli

Halve finales West/Noord
Geesteren (Ned) - CSIO Twente 02-05 juli


Halve finales Zuid/Centraal
Gorla Minore (Ita) - Equieffe Equestrian Center 16-19 juli

Finale
Warschau (Pol) - Sluzewiec Racetrack 02-05 september

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina