20-09-2019

Heracles countert naar winst in Twentse derby

Na winst op Groningen en Willem II, pakt Heracles de derde overwinning op rij in de derby tegen Tc Twente (uit in de Grolsch Veste).
Onder het motto 'niet lullen maar poetsen' werd het een ere-rit naar Erve Asito zoals het stadion in Almelo tegenwoordig heet.

ENSCHEDE – De Twentse derby, na een jaar pauze, leverde winst op voor Heracles Almelo. In de Grolsch Veste werd de weer in de eredivisie teruggekeerde Enschedeërs met -2-3 afgetroefd. Het was de derde zege op rij voor de Heraclieden met de ‘zwervende’ Mauro Junior als matchwinner.

Al in de vijfde minuut keken de bezoekers tegen een achterstand aan door de op rand van buitenspel  diep gaande  Aitor Cantalapiedra die in zijn vrije doorgang - de VAR graf groen licht aan scheidsrechter Kamphuis - niet faalde tegen doelman Blaswich (1-0). Dat had even zo goed andersom kunnen zijn want Heracles trok na het beginsignaal van Kamphuis fel van leer, waarbij Busquets dermate onder druk stond dat hij bijna zijn eigen doelman passeerde.
De treffer van Aitor op aangeven van Espinosa betekende echter een kentering in de aanvalsdrift van de bezoekers.  Tc Twente ging op zoek naar de 2-0 met beter spel dan de Heraclieden  die het meest de bal in de ploeg hielden met een goed gesloten defensie en vooral loerden op de counter.
Dessers dreigde als eerste maar vond Drommel op zijn weg. De Enschedeërs hadden een overwicht en leken op 2-0 te komen via Espinosa maar de VAR was resoluut en oordeelde hands door Espinosa, zodat Kamphuis de treffer afkeurde.  Even later dan weer het thuispubliek op het rabat. Breukers maakte hands maar Kamphuis was resoluut in zijn afwijzing van een strafschop omdat de Heraclied de bal van dichtbij tegen de arm werd gekopt. De rust naderde en zo leken de Enschedeërs met een voorsprong aan de thee te gaan. Daar dacht Pröpper anders over. Met een lange uithaal overpeelde hij alles wat Fc twente was en bereikte daarmee de goed reagerende Dessers die zich het buitenkansje niet liet ontglippen (1-1) het werd nog erger, want in blessuretijd ving Mauro Junior de door de defensie van Fc Twente afgeweerde bal goed op en schoot vloeiend met buitenkantje linker schoen de bal in een fraaie volley achter doelman Drommel (1-2). De Braziliaan dook overal op op het veld waarbij Fc Twente geen greep kreeg op diens spel. Een fikse domper voor de thuisploeg op slag van rust.

Na rust opnieuw een aandringend Fc Twente op jacht naar de gelijkmaker. Het niveau zakte echter waardoor Heracles, toch ook onder de maat spelend, meer aan uitvallen toekwam. Dessers had als eerste kunnen profiteren, maar met alleen Drommel nog voor zich, verslikte de Belg zich in de bal. Toch kwam Heracles op 1-3 via een fraaie aanval over vier schijven. Merkel gaf de bal keurig aan de beter vrijstaande Czyborra die zijn voorzet precies tussen twee tegenstanders liet neerploffen waarbij Mauro Junior er als kleinste man van het veld als de kippen bij was om koppend fraai af te ronden (1-3). De huurling van PSV heeft het bij Heracles prima naar zijn zin nu hij meer aan voetballen toekomt. De extra beloning zit hem in de selectie voor het Braziliaans Olympisch Elftal. Voor de ‘huurlingen’ van Fc Twente was de derde Almelose treffer een flinke domper. Plichtmatig werd nog wel de aansluittreffer gezocht, maar niet meer met passie. Vlak voor het einde veerde het team van trainer Garcia nog even op omdat Berggreen dan toch het hoofd goed tegen de bal kreeg (2-3). Nog even werd met man en macht de bal in het strafschopgebied van de Almeloërs gepompt, maar de gelijkmaker kwam er niet, omdat de Heraclieden overtuigend op tijd alles wisten te ruimen. De ‘kater’ bleef derhalve in Enschede, terwijl de Heraclieden zich konden opmaken voor een zegetocht bij thuiskomst.

FC Twente - Heracles Almelo 2-3
(1-2)
1-0 Aitor (5), 1-1 Dessers (41), 1-2 Mauro Junior (45+2), 1-3 Mauro Junior (80), 2-3 Berggreen (90+2)
Scheidsrechter: Kamphuis
geel: Espinosa, Zekhnini (beiden Fc Twente); Kiomourtzoglou (Heracles)
OPSTELLINGEN
FC Twente: Drommel; Pleguezuelo, Bijen, Schenk, Verdonk (Aburjania/81); Selahi (Berggreen/68), Busquets, Espinosa; Aitor, Vuckic, Zekhnini
Heracles Almelo: Blaswich; Breukers, Pröpper, Knoester, Czyborra; Kiomourtzoglou, Mauro Junior (Bakboord/90), Merkel; Van der Water (Van den Buijs/85), Dessers, Konings (Dos Santos/56)
Fotoreportage: Harry Broeze