Sportberichten


Plaatsing  
 
30-08-2019  

Geletruidrager Teunissen wint Profronde Almelo

 

ALMELO – De vaderlandse criteriums zijn eigenlijk de kers op de taart voor renners die in de Tour de France van zich doen spreken.  Zo ook Mike Teunissen die op de tweede dag van Le Grande Boucle als Nederlander, na een periode van 30 jaar ontwenning, in het geel reed.
Met Jumbo/Visma teamgenoot  Antwan Tolhoek toog Teunissen naar Almelo. Vrijgesteld van deelname aan de Ronde van Spanje. Tolhoek had Zeeuwse fans langs de kant, de rest van de vele duizenden kwamen vooral voor Teunissen en het vermaak. SunWeb leek nog even roet in het eten te gooien met twee mannen vele ronden lang op de vlucht. Met nog een paar rondjes voor de boeg kwam Teunissen en zijn mede-achtervolgers al wat dichterbij om pas in de allerlaatste ronde in de laatste bocht voor de finish toe te slaan. Want dat was wel zeker, wie in die bocht niet als eerste doorkwam, kon de overwinning wel vergeten. Het bleek de tweede zege van Mike Teunissen in Almelo. In 2003 won hij namelijk als nieuweling het Nederlands Jeugdkampioenschap dat destijds in de wijk Ossenkoppelerhoek werd verreden.  De beelden van toen kwamen als verrassing voor Teunissen ‘voorbij’ op grote beeldschermen. Na de huldiging van toen, nu een huldiging door de Ronde Miss die zijn moeder had kunnen zijn, maar dat zag je er bij lange na niet vanaf. Koen de Kort kwam als tweede over de meet en streekgenoot Maurits Lammertink reed in zijn ‘thuiswedstrijd’ naar het ‘brons’. Ramon Sinkeldam ten slotte won het klassement van de tussensprints met een premie van vijfduizend euro.

Voor speaker Harry Middeljans was uitvoering 37 van de Profronde Almelo zijn laatste. De Wierdenaar deed dat in zijn lange carrière door het gehele land vaak met Kees Maas, de Bourgondische Brabander die al vele jaren trouw samen met Middeljans het commentaar tijdens de Profronde Almelo verzorgt. De Brabander werd ooit gehaald door wijlen Mister Profronde Harrie Nijhuis die aan de wieg stond van dit volksevenement. Maas kwam vanzelfsprekend naar Almelo na zijn overlijden voor diens eredienst want hij bouwde een emotionele band op met Nijhuis en Almelo. Maas wil nog door tot 2022 met criteriums. Eerst dan is de man die nooit om een woord verlegen, in navolging van Middeljans van plan de microfoon neer te leggen. Iets wat hij eerder dit jaar wel deed bij de Zesdaagse van Rotterdam, want dat werd inmiddels wel een fysiek te zware opgave.
Kortom de renners kunnen niet zonder de speakers die het volk informeren maar ook mede vermaken. Net zoals de talloze straatorkesten, de reclamekaravaan met strooigoed en de live-optredens op pleinen en in de horecabedrijven tot in de laatste uurtjes.  De stad bruist tijdens de Profronde. Kortom op weg naar editie 40 in 2022, want dan is Maas 75 jaar en ‘valt ook voor hem het doek’ in Almelo.

Fotoreportage: Jan Bril

Fotoreportage (119 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina