Sportberichten


Plaatsing  
 
16-02-2019  

Heracles davert over Fortuna heen met 6-0

Spanjaard Dalmau op drift met 4 treffers en een assist

Que viva EspaƱa!
 

ALMELO – In het nu nog hetende Polman Stadion, waar de naamborden aan de tribunes al zijn verwijderd, trapte Fortuna weliswaar af, maar binnen 52 seconden keek het wel tegen een achterstand aan toen Dalmau de rebound van get schot van Osman binnen tikte, een snelheidsrecord tot nu in deze competitie.
Heracles had dan ook wat goed te maken, want in Sittard verloor Heracles nog met 3-0 van de verrassend goed presterende debutant in de eredivisie. Heracles had na de 1-0 winst tegen Ajax nog de smaak te pakken en zette de Limburgers voortdurend onder druk. De mee opgestoomde Czyborra had al snel voor de tweede treffer kunnen tekenen maar zijn kopbal werd door de Sittardse doelman Kosolev onschadelijk gemaakt.
Pas in minuut twaalf wist Fortuna een eerste dreigende weg voorwaarts te vinden waarbij Lamprou van afstand doelman Blaswich testte. Het schot werd echter keurig uit de kruising getikt. In het andere doel had Kosolev meer werk met pogingen van Kuwas en Osman. Na dik twintig minuten werd wellicht de beste kans op 2-0 verspeelt omdat de hard werkende Drost alleen voor Kosolev opdook maar zijn schot voorlangs het Limburgse doel zag gaan. Drost kreeg nog voor rust opnieuw een kans maar toen liet Kosolev opnieuw zien uit het goede hout gesneden te zijn.
Heracles drukte en viel aan maar gaandeweg kreeg ook Fortuna wat ruimte voor schoten via Hutten en invaller Semedo. Ondanks het overwicht en de kansen slaagde Heracles er dus niet in voor rust al afstand te nemen en dat zinde de overwinnaars van Ajax helemaal niet.

Een ‘peptalk’ in de rust was niet nodig. Meteen nadat scheidsrechter Manschot het startsein gaf, gingen de Heraclieden voluit vooruit. Breukers schoot van afstand naast maar Kuwas gaf maatwerk op de goed bij zijn bewaker weggelopen spits Dalmau die de op de doellijn staande Kosolev in de vrije hoek met een kopbal kansloos passeerde (2-0).  Kuwas zorgde met zijn acties opnieuw voor druk tegen het teruglopende Fortuna, zag Dalmau die met de bal goed doorging naar de achterlijn en vervolgens de bal op het hoofd van de inkomende Drost deponeerde. Opnieuw was Kosolev kansloos (3-0).
Amper een uur spelend geraakte Dalmau op eigen helft op drift door tussen twee tegenstanders de bal mee te pikken, hen het nakijken gevend en met een lobje de uitgelopen doelman Kosolev ook kansloos te laten. Het was treffer drie van de vroegere jeugdspeler van Real Madrid (4-0). De ‘speaker’ kondigde het aan als een ‘hattrick’ maar dan moeten het drie opeenvolgende doelpunten zijn in dezelfde helft. Het tekende wel het enthousiasme in het Almelose kamp waar de trommelaar van Fortuna er uiteindelijk ook de brui aan gaf. Dat deed niet El Messaoudi die op weg leek naar de eretreffer. Zijn inzet van dichtbij werd echter door de goed acterende centrale middenvelder Van Hintum nog net voor de doellijn weggehaald. ‘Vrouwe Fortuna’ bleek dus ook nog eens aan Almelose zijde te staan.

Heracles was nog niet tevreden met de ruime voorsprong, want in deze competitie staat alles dicht bijeen en telt de doelverhouding ongetwijfeld ook nog een rol in de eindfase. Dalmau bleef het gas er op houden en joeg heel wat af, Merkel ging op het middenveld als een ‘stofzuiger’tussen aanval en verdediging te keer en Kuwas zette zijn dreigende aanvallende acties voort. Een voorzet bereikte de vrij inkomende Peterson die nipt voor de uitlopende Kosolev bij de bal was en zo zijn ‘droge’ periode beëindigde met de elfde seizoentreffer (5-0). Peterson mocht vervolgens rusten om Dos Santos speeltijd te gunnen.  Kuwas poogde van afstand een zesde treffer maar richtte nipt te hoog. Dalmau bleef loeren, werd in de diepte aangespeeld en merkte dat vandaag alls lukte door zijn vierde treffer te laten aantekenen en Heracles daarmee op een ruime 6-0. Het werd tevens het sein voor een publiekswissel. Voor invallers Van der Water en Duarte was de speeltijd tekort om nog van zich te laten spreken. Dat deed nog wel Kuwas die een vrije trap van grote afstand nog buiten bereik van Kosalev over de deklat zag scheren.

De Limburgse trainer René Eijer trok na afloop het boetekleed aan; ‘We hebben telkens 4-4-2 gespeeld en deze week geoefend op 4-3-3 om de opkomende backs van Heracles te kunnen opvangen en om zelf wat meer stootkracht voorin over rechts te hebben. Nu kan ikzeggen dat dit niet is gelukt. Ze bleven maar komen’
Heracles-Trainer Wormuth gaf alle credits aan de spelers; ‘Na de eerste helft gaven de spelers aan dat er meer te halen was. Bij de2-0 ging het echt lopen. Meine complimente an der Manschaft’.

De eerstvolgende wedstrijd uit in Venlo tegen VVV kan wel eens cruciaal zijn of Heracles zich vaster kan nestelen in de top 8. De Venloërs staan drie punten achter Heracles en kunnen dus langszij komen.
Op zaterdag 2 maart (18.30 uur)komt Fc Utrecht naar Almelo dat nu nog  met de wedstrijd tegen de Graafschap voor de boeg op 29 punten staat en morgen langszij kan komen.


Heracles Almelo – Fortuna Sittard 6-0 (1-0)
1. Dalmau 1-0, 51. Dalmau 2-0, 56. Drost 3-0, 61. Dalmau 4-0. 70. Peterson 5-0, 78. Dalmau 6-0

Scheidsrechter: Manschot

geel: Dalmau, Breukers, Van den Buijs (allen Heracles)

OPSTELLINGEN
Heracles Almelo: Blaswich, Breukers, Van Hintum, Van den Buijs, Cyborra, Drost (85. Duarte), Osman, Merkel, Kuwas, Dalmau (81. Van der Water) en Peterson (71. Dos Santos).
Fortuna Sittard: Koselev, Ciranni, Ramirez, El Messaoudi, Pinto, Smeets (77. Essers), Diemers, Balic, Hutten (39. Semedo), Novakovich, Lamprou.

Fotoreportage: Harry Broeze

Fotoreportage (25 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina