Sportberichten


Plaatsing  
 
09-02-2019  

Heracles troeft Ajax af op alle fronten

 

ALMELO – Het was de verrassende opening van dit seizoen, het gelijk spel van Heracles in de Johan Cruyff Arena en Heracles flikte het weer bij de return in Almelo door nu met verrassend aanvallend voetbal alle punten af te snoepen via een doelpunt van Mo Osman.
Al weken in de min met toenemende zorgen had de Heraclessupporter niet al te veel vertrouwen op een goede afloop en gaven de ‘kenners’ vooraf geen ‘dubbeltje’ voor de kansen van de Heraclieden, maar vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Higler werden de Amsterdammers de eerste twintig minuten met de rug tegen de muur gezet. Verdedigend was Ajax helemaal de weg kwijt en kwam het zelfs geheel niet aan de opbouw van achteruit toe.
Kuwas dolde met Tagliafico, Blind was de weg kwijt en Onana wist niet hoe hij het had. Verdedigend zwalkte Ajax dat kennelijk al was vergeten dat het een jaar eerder in Almelo ook misging. Heracles toog ten aanval en hoe. In de eerste twee minuten had al een doelpunt kunnen vallen en reeg Heracles de corners aaneen. Het was Blind die gelegenheidsspits Konings alleen nog kon afstoppen door hem letterlijk de voet dwars te zetten. Kuwas mocht vervolgens aanleggen vanaf de penaltystip maar schoot tot opluchting van Onana op de rechterpaal. Het bleek uitstel van executie. Heracles bleef domineren door voluit vooruit te voetballen. Onana kreeg heel wat terugspeelballen omdat de laatste linie van Ajax de weg naar oren niet kon vinden en dat werd de Ajaxieden na dik een kwartier fataal toen Onana trappend moest wegwerken en Osman de bal in de voeten schoof. De Syrische international bedacht zich geen moment en schoot vervolgens binnen (1-0).

Na dik twintig minuten kreeg Ajax wat meer lucht tegen het agressief spelende Heracles. De Jong verprutste een kans en kreeg met mazzel een tweede maar Heraclesdoelman Blaswich had een prima save in huis.
Huntelaar gooide er de beuk in op jacht naar zijn 100e treffer voor de Ajaxieden. Het werd geel n een beuk tegen het hoofd van Breukers. Terwijl net daarvoor Onana nog met veel moeite een tweede treffer voor de Heraclieden voorkwam door de bal nipt over de lat te tikken. Zo naderde de rust met nog de fraaiste actie van de wedstrijd toen Kuwas liefst drie Ajaxieden te kijk zette en diens voorzet uiteindelijk niets opleverde.

Na rust dan toch een meer strijdend Ajax, ongetwijfeld door een ‘donderspeech’ van trainer Ten Hag. Bij een corner van Ajax tikte Blaswich een doelpoging over en ook de volgende corner leverde de Amstedammers niets op. Ook niet het afstandsschot van De Ligt want opnieuw stond Blaswich op z’n plek.  Zyech schoot vervolgens over en zo bleef Ajax op achterstand erwijl het verdedigend ook alle zeilen moest bij blijven zetten. Konings had een fraai hakje in huis waarna via Kuwas Drost mocht aanleggen maar voorlangs het doel van Onana schoot.

Na een uur voetbal greepTen Hag in met een dubbele wissel. Schöne en Van Beek maakten plaats voor Mazraoui en Labyad. Even later mocht ook De Jong de zijkant opzoeken en werd de niet geheel fitte Dolberg naast Huntelaar gezet die het regelmatig aan de stok had met Rossmann.
Ajax haalde alles uit de kast, maar verdedigend bleef Heracles overeind met Blaswich als sluitpost. Bijna werd het nog gelijk door een opruimactie van Csyborra die maar net langs de goede kant van de paal scheerde. Trainer  Wormuth creerde in blessuretijd nog een moment van rust door ‘winteraankoop’ Knoester te laten debuteren. De zege was binnen!

Uiteraard was Wormuth in zijn nopjes met de zege, maar vooral ook met het spel ‘von seine jungs’. Gedurfd, voorwaarts, strijdend tot het eind maar de echte winst is pas volgende week te behalen tegen het bezoekende  Fortuna Sittard, eerst dan wordt wat meer afstand genomen op de achtervolgers.
Bij Ten Hag bleef het gezicht op onweer. Hij vond Heracles verrassend voorwaarts spelen met veel pressie. ‘Wij waren niet goed voorbereid op het agressieve spel van Heracles.  We hadden meer via de grond moeten spelen. Nu waren we slecht in de opbouw en lieten ons aftroeven. Je weet dat Heracles niets te verliezen heeft. Dat zeggen we wel, maar dat is door mijn team niet goed opgepakt. Ook onze spelhervattingen waren ondermaats terwijl we weten dat Heracles daar moeite mee heeft’, aldus Ten Hag.

Heracles Almelo - Ajax 1-0 (1-0)
17.Mohammed Osman 1-0

Scheidsrechter: Higler

geel: Huntelaar, Rossmann (geschorst tegen Fortuna Sittard)

OPSTELLINGEN
Heracles Almelo: Janis Blaswich, Tim Breukers, Maximilian Rossmann, Dario van den Buijs, Lennart Czyborra (90+2.Mats Knoester), Jesper Drost (72.Yoëll van Nieff), Mohammed Osman, Alexander Merkel, Brandley Kuwas, Joey Konings (60.Adrian Dalmau) en Kristoffer Peterson.
Ajax: Andre Onana, Rasmus Kristensen, Matthijs de Ligt, Daley Blind, Nicolas Tagliafico, Lasse Schöne (63.Noussair Mazraoui), Donny van de Beek (63.Zakaria Labyad), Frenkie de Jong (79.Kasper Dolberg), Hakim Ziyech, Klaas-Jan Huntelaar en Dusan Tadic. 

Fotoreportage: Harry Broeze

Fotoreportage (33 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina