Sportberichten


Plaatsing  
 
15-12-2018  

PSV benut de kansen, Heracles niet

Twee keer rood voor Heracles na ingrijpen VAR
 

ALMELO – Dat Ajax en PSV op afstand staan ten opzichte van de rest in de eredivisie staat als een paal boven water. Dat beiden soms wel het tienvoudige jaarbudget hebben eveneens. En dat elke opponent hoopt op een stunt, evenzo. Ook Heracles Almelo, dat koploper PSV op bezoek kreeg, hoopte op een stunt. Na het puntje in de openingswedstrijd tegen Ajax in de Johan Cruyff Arena ook de Eindhovenaren wat puntjes pogen af te snoepen was vooraf het credo bij de Heraclieden. Trainer Wormuth offerde Van den Buys ten faveure van Sama die wat meer defensieve kracht werd toegeschreven. Het werd een mislukking. Juist Sama schitterde door niet goed ingrijpen of geheel niet ingrijpen met drie doelpunten voor PSV tot gevolg in de met 0-4 verloren wedstrijd.

Goed begin Heracles

Het begon nog zo hoopvol. Al in de vierde minuut kon Kuwas de Heraclieden van dichtbij op voorsprong zetten. Maar zijn schot ging over het doel van keeper Zoet. Enkele minuten later bereikte Kuwas medespeler Peterson die op zijn beurt de mee opgekomen Van Hintum bediende waarna de voorzet richting de inkomende Duarte ging. De goed meeverdedigende Hendrix voorkwam onheil door een corner weg te geven. Maar ook dat leverde niets op.
Na pakweg 12 minuten opnieuw een rol van Hendrix die Bergwijn de diepte instuurde. De mee sprintende Sama verzuimde echter in tegrijpen en liet zich op simpele wijze de bal ontfutselen, waarna ook doelman Blaswich het nakijken had (0-1).
Qua spel was het nog aardig gelijk op en rond speelminuut 20 was het alle hens aan dek bij PSV tegen het opdringende Heracles dat twee keer verzuimde afte drukken en waarna Osman over schoot.
PSV had buiten het doelpunt van Bergwijn om nog weinig aanvallends laten zien. Een corner werd Heracles zoals vaker fataal. De mee opgekomen Schwaab kon ongehinderd laag inkoppen waardoor ook de tweede doelpoging van PSV doeltreffend was (0-2).
Nog liet Heracles het kopje niet hangen. Vastbesloten ook tegen PSV te laten zien dat het wel degelijk kan voetballen en het linker rijtje niet onverdiend is. Op slag van rust wederom een kans voor de Heraclieden. Peterson stuurde Kuas de diepte in die alleen voor Zoet links voorbij de doelpaal schoot en dus vergat de aansluitingstreffer te laten aantekenen. Dat deed even eerder ook Gutierrez oog in oog met Blaswich. Vlak voor het rustsignaal dan een slordige overtreding van Dost die balverlies leed tegen Rosario en de Mexicaan fors raakte met gestrekt been. Hereacles kreeg weliswaar de vrije trap, maar Dost kon op aangeven van de VAR wel met rood van het veld.

Tweede helft nauwelijks aantrekkelijk

Na rust een freewhelend PSV dat de bal achterin risicoloos rond speelde tegen de 9 resterende veldspelers van de Almeloërs die vanuit een defensieve ring nog probeerden met uitbraken een aansluittreffer te verkrijgen. Het leverde de Eindhovenaren wel het meeste balbezit op.  Achtereenvolgens Kuwas en Merkel probeerden het en toen Kuwas even later een ziedend schot op het doel van Zoet ook nog eens geblokt zag door het lichaam van medespeler Duarte leek het kruit wel verschoten en bood het verdere spel nauwelijks nog enig aanzien.
Toch was het wederom PSV dat doelpuntte via een koppende Dumfries uit een corner terwijl Sama niet eens mee sprong (0-3). Toen even later opnieuw de VAR scheidsrechter Higler naar binnen riep, verloren de heraclieden opnieuw mankracht door een rode kaart. Deze keer invaller Czyborra die staande op de doellijn een poeier met de hnden voor de borst opving. Ook voor Czyborra dus een trieste afgang want hij kon er nauwelijks iets aan doen. “De Schiedsrichter hatte ein wenig Spitzengefühl, aber mann kan Sie geben“, merkte trainer Wormuth na afloop hierover droog op. Pereiro mocht het vonnis voltekken vanaf de stip maar Blaswich ‘ahnte’ de goede hoek. Het was uitstel van executie. Vlak daarop kon Pereiro hard uithalen zonder dat Sama maar enige beweging maakte en vervolgens ook Blaswich het antwoord schuldig moest blijven. Kortom een wedstrijd die vooral in de tweede helft kijkplezier miste en ook Konings nog wat minuten mocht maken tegen zijn oude uiterst efficiënt spelende club dat de  weinige kansen wel bijna allemaal benutte. Vooral dat laatste was naar de zin van trainer Van Bommel die bij Heracles ook nog even Merkel ontmoette. Beide kennen elkaar uit hun gezamenlijke periode bij AC Milan.

Voor Heracles is de laatste wedstrijd voor de winterstop uit tegen Excelsior nog van belang of het in het linker rijtje blijft. Bij winst is dat zeker. Of Heerenveen of VVV kunnen de Almeloërs bij winst passeren indien Heracles zonder Drost en Czyborra ook op het kunstgras in het Kralingse Bos de punten laat liggen.

Heracles Almelo - PSV 0-4
(0-2).
12 Bergwijn 0-1, 33. Schwaab 0-2, 79. Dumfries 0-3, 93. Pereiro 0-4.

Scheidsrechter: Higler

geel: Rosario (PSV), Duarte, Sama, Blaswich, Merkel (Heracles Almelo).
rood: Drost, Czyborra (Heracles Almelo).
bijzonderheden: Blaswich stopt strafschop Pereiro en twee keer rood na ingrijpen VAR.

OPSTELLINGEN
Heracles Almelo: Blaswich, Breukers, Rossmann, Sama, Van Hintum (62. Czyborra 90+2 rood), Osman, Drost, Merkel, Duarte (75. Dos Santos), Kuwas, Peterson (82. Konings)
PSV: Zoet, Dumfries, Schwaab, Viergever, Angeliño, Rosario, Gutiérrez, Hendrix, Lozano, De Jong, Bergwijn.

Fotoreportage: Harry Broeze

Fotoreportage (25 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina