Sportberichten


Plaatsing  
 
18-08-2018  

Heracles troeft ADO af in levendig duel

 

ALMELO – Heracles Almelo is volgens de onderlinge resultaten sinds 2009 de ‘Angstgegner’ van ADO Den Haag. In de voorgaande duels won Heracles er negen en ADO vijf terwijl vier keer een remise tot stand kwam. ADO was derhalve er niet gerust op om naar Almelo te reizen, zeker niet nadat Heracles vorige week in de Johan Cruyff Arena Ajax op een gelijkspel (1-1) hield.
ADO trok in de aanloop naar dit negentiende duel zelfs de trukendoos open en deed een bod op Heraclesspits Vincent Vermeij die nog tot de zomer van 2020 een contract heeft bij de Heraclieden met een optie van een jaar. In Almelo hield men desondanks het hoofd koel. Dit in de wetenschap dat het goede resultaat tegen Ajax alleen een bonus is indien ADO zaterdagavond in de nachtelijke uren zonder punten de lange weg huiswaarts kon worden gestuurd en dat deden de Almeloërs in een voor het publiek aardig kijkspel, maar wel een kijkspel dat vanaf de beide reservebanken heel anders bekeken zal worden. Peterson (2x), van Hintum en Dalmau zorgden voor de doelpunten aan Almelose kant en van Haagse zijde scoorde Malone terwijl Breukers er nog een cadeautje bij deed (4-2). Daarmee werd de onderlinge stand nog meer in het voordeel van Heracles gezet.

Heracles begon voortvarend om het doel van ADO-doelman Indy Groothuizen te bestoken en al binnen twee minuten kon Kristoffer Stevenson vanaf de stip aanleggen omdat Tom Beugelsdijk de doorgebroken Adrian Dalmau een licht duwtje gaf. Scheidsrechter Joey Kooy wees gedecideerd naar de stip en ook via de VAR (video-referee) kwam er geen correctie (1-0).
Toen 5 minuten later de mee opgekomen Bart van Hintum ook nog eens de bal doeltreffend van afstand volleerde langs de verraste Groothuizen, ging ‘heel het stadion’ uit z’n dak (2-0). Kort daarvoor had de doorgebroken Stevenson al een kans verprutst.

Toch wilde ADO zich niet zomaar naar de ‘slachtbank’ laten leiden. Lex Immers zag zijn ‘kop-poging’ op de doellijn stranden, maar toen Sheraldo Becker de bal ontving om van rechts een voorzet te geven, was de mee opgekomen Dion Malone er als de kippen bij om de elkaar in de weg zittende Janis Blaswich en Lerin Duarte koppend te verschalken met de aansluittreffer. Daarmee werd de fase ingeluid van ‘flipperkastvoetbal’ waarbij over en weer veel persoonlijke fouten werden gemaakt en de bal bij herhaling in ‘verkeerde voeten’ werd getrapt. Een fase ook waarin Becker het Almelose doel nipt miste en de Almelose doelman Blaswich liet zien over een uitstekende reflex te beschikken bij een schot van Danny Bakker.  
Toch kwamen de Hagenezen langszij. Becker leek de bal in buitenspelpositie te ontvangen en gaf de bal strak voorlangs het Almelose doel. In volle ren probeerde Tim Breukers zijn directe tegenstander de wind uit de zeilen te nemen, maar knalde daarbij wel snoeihard de bal in de ‘touwen’ achter zijn eigen doelman (2-2). ADO wilde de Heraclieden nog voor de rust op afstand zetten en voerde de druk op. Toch was het Peterson die opnieuw de Haagse doelman testte. Deze kon de bal nog tot corner verwerken. Die corner luidde opnieuw een Almelose voorsprong in. Tot twee keer toe kon de bal nog op de doellijn worden gekeerd, maar bij de derde rebound was Adrian Dalmau het snelst in de reactie om de bal over de Haagse doellijn te tikken. Het eerste competitiedoelpunt voor de Spaanse spits in Almelose dienst (3-2).

Na rust zette ADO opnieuw aan om de score een andere wending te geven. Becker schoot voorlangs het doel van Blaswich, die ook een doelpoging van Lex Immers  onschadelijk maakte. Bij het schot van Elson Hooi was de Duitser kansloos maar had hij het geluk aan zijn zijde omdat de bal op de lat spatte en weer het veld in kaatste. Heracles zette er een volkomen mislukte doelpoging van Stevenson tegenover na goed voorbereidend werk van Kuwas. Het op en neer golvende spel verdiende niet de schoonheidsprijs maar er werd wel gestreden. Heracles bleek uiteindelijk de winnaar nadat Breukers vanuit een verdacht op buitenspel lijkende positie door mocht om vanaf de achterlijn de inkomende Stevenson op maat te bedienen. Zijn intikker trof wel doel en zette de score op 4-2.
De woedende ADO-trainer Fons Groenendijk werd vervolgens met geel bestraft vanwege zijn misnoegen over deze treffer, maar ook de VAR bracht geen ander uitsluitsel. De laatste 20 minuten hield Heracles de Hagenezen, die ook wel een beetje hun ‘kruit verschoten’ hadden, op afstand. Becker aan Haagse kant en Mohammed Osman en Silvester van de Water aan de zijde van Heracles probeerden het nog wel maar vergeefs.

Na afloop was vooral Fons Groenendijk boos over de arbitrage en de ‘blunders’ via de VAR. Hij doelde daarbij op de overtreding van Beugelsdijk (penalty) en de vierde Almelose treffer waarbij Breukers niet teruggefloten werd. ‘Je moet maar durven de bal zo vroeg in de wedstrijd op de stip te leggen. Het was eigenlijk niets', snoefde Groenendijk en over de vierde Almelose treffer; 'Het was absoluut buitenspel, dan kun je beter geen VAR hebben’, aldus Groenendijk.
Collega Frank Wormuth keek een beetje vragend bij de uitleg van Groenendijk die nog maar eens uitlegde dat de video-ref had gefaald. De Duitser bleek over humor te beschikken; “Achso, ich habe gleich versucht dass den ‘schieds’ dass corrigierte, aber nicht wirklich!“

Heracles Almelo – ADO Den Haag 4-2 (3-2)
Kristoffer Peterson 1-0(min. 3), Bart van Hintum 2-0 (min. 7), Dion Malone 2-1(min. 12), Tim Breukers 2-2 (min.38)(e.d.), Adrian Dalmau 3-2 (min. 43), Kristoffer Peterson 4-2 (min. 68)

Scheidsrechter: Joey Kooij  

Geel: Alexander Merkel , Adrian Dalmau, Tom Beugelsdijk, Sheraldo Becker, Wilfried Kanon, Melvyn Lorenzen

OPSTELLINGEN
Heracles Almelo: Janis Blaswich, Tim Breukers (85.Wout Droste), Robin Pröpper, Dario van den Buijs, Bart van Hintum, Yoëll van Nieff (55.Alexander Merkel), Mohammed Osman, Lerin Duarte, Brandley Kuwas (81.Silvester van der Water), Adrian Dalmau en Kristoffer Peterson.
ADO Den Haag: Indy Groothuizen, Dion Malone, Tom Beugelsdijk (46.Nick Kuipers), Wilfried Kanon, Aaron Meijers, Danny Bakker, Abdenasser El Khayati, Lex Immers (70.John Goossens), Sheraldo Becker, Melvyn Lorenzen en Elson Hooi (66.Thijmen Goppel).

Fotoreportage: Harry Broeze
(volgt)

Fotoreportage (24 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina