09-03-2018

Heracles vergroot degradatiezorg Fc Twente

Trainer Stegeman kon het niet laten zijn crew even te fotograferen (midden).
Brandley Kuwas was door het dolle. De shirts van deze wedstrijd, met logo Kans voor een Kind, worden geveild voor het vervullen van kinderwensen voor zieke kinderen. Kijk op de website van Heracles Almelo.

ALMELO – In een bomvol ‘kolkend’ Polman Stadion heeft Fc Twente met 2-1 het onderspit gedolven in de Twentse derby tegen Heracles Almelo. De spanning zat er vooraf goed op met de uitspraak van KNVB-boss Jan Smit dat hij geen traan zou laten indien Fc Twente zou degraderen.  Ook het verdrietige bericht dat de 8-jarige dochter van oud- Heracles voetballer Anthoine van der Linden kort voor de wedstrijd, die in het teken stond van de stichting Kans voor een Kind, was overleden aan bloedkanker hakte er in bij de spelers en begeleiding van de Almelose eredivisionist.
De motivatie was dus messscherp en Heracles zette de Enschedeërs vanaf het beginsignaal flink onder druk. Al in de eerste minuut kreeg Maher dan ook al geel toen hij werd overlopen door ‘man off the match’ Heraclied Monteiro. De vrije trap van Kuwas leek meteen al doel te treffen maar met een uiterste krachtsinspanning kon doelman Trommel dat Enschedese onheil nog voorkomen door de bal nipt naast te tikken.
Fc Twente kwam er in de eerste helft niet aan te pas door veelvuldig balverlies, terwijl de Heraclieden verzuimden door te drukken. Peterson leek in het begin solistisch op weg naar een doelpunt maar een overtreding binnen de zestien werd weggewuifd door arbiter Blom. Kuwas zag een corner eindigen op de vuisten van Drommel, Vermeij kopte over, Maher zag een pegel van afstand beroerd door de vingertop van Castro en Boere tikte te subtiel de bal over. Daarmee zijn de hoogtepunten uit de eerste helft wel genoemd. Zij het dat Cuevas zijn negende gele kaart van dit seizoen kreeg ton hij Monteiro op Zuid-Amerikaanse wijze afstopte.

In de tweede helft stuurde Fc Twente trainer GertJan Verbeek aanvallender het veld in. De wedstrijd kreeg er een ‘boost’ door als kijkspel. Een snelle uitbraak van de gasten via Holla betekende zelfs een voorsprong omdat Tighadouini koel bleef en beheerst de bal achter doelman Castro schoof (0-1).
Heracles raakte niet van slag en kwam al snel weer langszij doordat Kuwas de oprukkende Baas bereikte die vanaf de achterlijn Peterson bediende die de bal binnentikte langs de vergeefs graaiende Drommel (1-1). Het stadion ‘ontplofte’ en rook bloed net zoals de Heraclieden op het veld. Wederom was het een corner van Kuwas die de 2-1 inluidde. De mee opgekomen Pröpper stond frank en vrij ver achter de tweede paal en kopte diagonaal binnen bij de eerste paal waar de op de doellijn postende Maher nog wel de bal met het hoofd toucheerde maar deze via de lat achter de lijn zag ploffen. Het vervolg van de wedstrijd golfde op en neer waarbij Monteiro in de handen van Drommel schoot, Jensen zijn schot in de handen van Castro zag belanden en en El Hamdaoui over het Almelose doel mikte.
Met de verdiende winst houdt Heracles nog zicht op de eerste acht voor Europees voetbal en zag Tc Twente zich zakken op de ranglijst naar de voorlaatste plaats.

‘Wij waren in het begin veel te voorzichtig’, begon Gertjan Verbeek zijn commentaar. Toch was hij van mening dat Fc Twente weinig had weggegeven. In de rust had hij derhalve de opdracht gegeven meer voorwaartse druk te zetten. ‘We maakten drie snelle aanvallen waarbij we de voorsprong namen. De gelijkmaker kwam te snel via een prima aanval van Heracles. Dat Pröpper die bal binnenkopt, mag hij nog eens tien keer proberen maar dan gaat ie er niet in’, was het berustende commentaar. ‘Mijn jongens hebben hard gewerkt en we moeten het vizier nu richten op de volgende wedstrijd’, aldus Verbeek.
Trainer John Stegeman memoreerde dat het overlijdensbericht van het dochtertje van Anthoine van der Linden er flink inhakte. ‘Dan moet je nog spelen. We hadden in de eerste helft wel het overwicht maar speelden niet goed genoeg. Toen we in de tweede helft achter kwamen te staan, zag je dat mijn spelers alles wilden geven om te winnen’, aldus Stegeman. Overigens meldde Stegeman ook dat hij er van overtuigd is dat Fc Twente zich veilig kan spelen met deze selectie.

Heracles Almelo - FC Twente 2-1