Sportberichten


Plaatsing  
 
12-08-2017  

Heracles stuurt Ajax puntloos huiswaarts

 

ALMELO – Ajax heeft in Almelo een verrassend pak ‘slaag’ gekregen bij de competitiestart tegen Heracles Almelo. De Amsterdammers namen nog wel de leiding met 0-1 maar de Heraclieden wisten via doelpunten van spits Paul Gladon en rechteraanvaller Brandley Kuwas alsnog alle punten te pakken.

Vooraf dacht bijna niemand van de ruim 12.000 toeschouwers aan een overwinning vooral ook na het debacle tegen Fc Emmen en de matige oefenwedstrijden, maar tegen de Amsterdammers had trainer John Stegeman zijn team op scherp. Ajax was weliswaar veel meer in balbezit maar de Heraclieden verdedigden geconcentreerd en hadden in doelman Bram Castro ook de ‘man of the match’, met een aantal prima reddingen.
Voorin sleurde de voor topscorer Samuel Armenteros spelende Gladon dat het een lieve lust was en kwamen de uitvallen vooral via Brahim Darri en Brandley Kuwas. De laatste was helemaal op dreef, werd door Darri op pad gstuurd en stelde Ajax-doelman Onana als eerste op de proef. Met de vingertoppen wist Onana de inzet van Kuwas nog net naast de voor hem goede kant van de paal te werken. Debutant Hardeveld schoot even later de bal uit een corner net over.
Doelman Castro hield aan de overkant zijn doel schoon op inzetten van Younes, Kluivert, van Beek,  en Ziyech. Hij had bovendien de ‘mazzel’ dat Dijks tegen de paal schoot,  zodat het bij rust nog 0-0 was.

Na rust kwam voor Heracles-aanwinst Jamiro Monteiro de licht aangeslagen Reuven Niemeijer vervangen en vormde Joey Pelupessy de belangrijkste schakel tussen het middenveld en de laatste linie. De aanvoerder deed dat prima maar kon niet voorkomen dat de inkomende Ziyech de teruggetrokken voorzet van Younes snoeihard achter de onberispelijk keepende Castro joeg (0-1).
Heracles bleef geconcentreerd voetballen en speelde waar mogelijk de bal diep. De op pad gestuurde Kuwas zocht vervolgens de inlopende Gladon die onnavolgbaar de bal ineens langs zijn directe tegenstander en doelman Onana binnenschoot (1-1). De treffer van Gladon was nummer 750 voor Heracles in de eredivisie.
Trainer Marcel Keizer zocht daarop met aanvallende spelerswissels naar een doelpunt. Voor linksback Dijks kwam middenvelder De Jong en voor Schöne bracht hij Klaas Jan Huntelaar naast spits Dolberg in stelling. De nagenoeg nieuwe achterste linie van de Heraclieden bleef bij de les en nam geen risico’s ondanks de toenemende druk van de Ajaxieden. Met een lange crosspass werd Kuwas bereikt, deze lokte al dribbelend twee tegenstanders naar zich toe maar haalde onverwachts uit waarbij ook Onana kansloos was (1-2). Het nagenoeg volle stadion kolkte. Op het veld was het ‘vrouwen en kinderen eerst’. Castro keerde van dichtbij een schot van Huntelaar en bleef ook heersen bij de laatste ultieme doelpogingen van de Amsterdammers, die uiteindelijk puntloos huiswaarts keerden.

‘We waren gekomen met overtuiging voor resultaat. Hadden het overwicht maar waren slordig in de afwerking. De 0-1 was dan ook verdient, maar daarna gingen we teveel uit positie lopen waardoor Heracles via de counter eerst langszij kwam en de winnende treffer maakte. Dit is een flinke sportieve tik’, constateerde de zichtbaar teleurgestelde Amsterdamse coach Keizer die geen excuses kon bedenken.
Heracles-trainer John Stegeman deelde grotendeels de analyse van Keizer maar gaf zijn team vooral in verdedigend opzicht complimenten. ‘In balbezit waren we nog te slordig. Daarin moeten we nog stappen maken’, aldus Stegeman.

Heracles Almelo - Ajax
(0-0) 2-1
0-1 Ziyech (56), 1-1 Gladon (65), 2-1 Kuwas (82)

Fotoreportage: Harry Broeze


Scheidsrechter: Kevin Blom

Geel: Niemeijer (Heracles), De Ligt (Ajax)

OPSTELLINGEN
Heracles Almelo: Castro; Breukers (Droste/57), Pröpper, Hardeveld, Van Hintum; Niemeijer (Monteiro/46), Pelupessy, Van Ooijen; Kuwas, Gladon, Darri (Peterson/77).
Ajax: Onana; Veltman, De Ligt, Viergever, Dijks (De Jong/71); Schöne (Huntelaar/77), Van de Beek, Ziyech; Kluivert (Cerny/83), Dolberg, Younes.

Fotoreportage (25 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina