Sportberichten


Plaatsing  
 
25-06-2017  

Eric ten Cate wint opnieuw derby in Almelo


Een brede grijns op het gezicht van Eric ten Cate na voor de tweede keer (eerder in 2012) de zware derby in Almelo gewonnen te hebben.
Foto: Fototrailer.nl
 

ALMELO – De historie van de Almelose Ruiterdagen is 51 jaar jong, want de formule van 10 dagen dressuur en springen blijft attractief voor hippisch Nederland. Tijdens de ponydagen kwamen ruim 800 pony’s aan de start en tijdens de paardendagen zo’n 1500 paarden. Over de duim gerekend telde de jongste editie meer dan 12.000 starts. Het zijn anno 2017 absolute records en daar had men in 1967 toen het allemaal begon, nooit aan gedacht.
Vooral de dressuur nam in de loop der jaren een  grote vlucht maar ook het rijtje namen aan bekende parcoursbouwers is indrukwekkend. Te beginnen met o.a. de legendarische J. Jurgens, B. Greven, M. Vos  en nu alweer jaren Jos Brinkman, allemaal mannen met een internationale licentie die meer cachet geven aan de Almelose Ruiterdagen. Bob Greven was de man die de derby toevoegde aan het programma. Een combinatiewedstrijd van springen en eventing met op- en afsprongen en de fameuze Irish Wall over een lengte van circa 1051 meter met 21 hindernissen en zo’n 25 sprongen.
In de circa 35 jaar dat de derby in Almelo verreden wordt slaagde nooit een deelnemer er in de derby drie keer op naam te schrijven, ondanks winnaars als Hans Brugman en Gert-Jan Bruggink en vele anderen die internationaal zijn gelauwerd. Slechts twee ruiters wonnen de derby in Almelo twee keer. Eric Wiefferink als eerste in twee opeenvolgende uitvoeringen en Pim Mulder die vandaag een poging deed om absolute koploper te worden. Het lukte hem niet tegen 29 andere geplaatsten. Van de 30 bleven slechts Eric ten Cate met  Cool Clarimo als eerste starter en Sander Naber met APG Faldo foutloos in de eerste omloop. Ten Cate moest in de barrage het spits afbijten van de enige derby van betekenis in Nederland, schreef De Hoefslag al in 2013. Dat ging met het ‘gas’ er op want Ten Cate wilde Naber voor een schier onmogelijke tijd zetten. Die opzet leek te gelukken maar een springfout op  het eind gooide bijna roet in het eten.  Concurrent Naber nam na de fout van Ten Cate de keuze voor een nul-rit. Voorzichtig en op maat zette hij APG Faldo voor de hindernissen en de opzet leek zijn vruchten af te werpen voor de Drent uit Holsloot. Maar ook hij sneuvelde op de zelfde hindernis waarop Ten Cate met Cool Clarimo zijn fout maakte en waardoor Ten Cate met zijn supertijd van 51,33 seconden weer een straatlengte op winst stond. Het was de tweede derbyzege van de ruiter uit Geesteren. Door zijn overwinning staat het Almelose derbylijstje van 2 keer winnen nu op 3 ruiters. Voor Ten Cate na eerder in 2012 dus opnieuw een nat pak in de ‘sloot’ want dat is de traditie van de scouting-parcoursassistenten. ‘Dit heeft wel wat en het  is voor het publiek ook leuk’, reageerde Ten Cate na afloop welgemoed en een envelop met inhoud en een paardensolarium van Kylix rijker. Of hij er ook zijn rijkostuum onder kan drogen?  
Pim Mulder zag het allemaal glimlachend aan, al had hij liever niet dat ene springfoutje in de eerste omloop gemaakt. Voor hem de troost dat hij ‘The best of The rest’ was met Celine in de geklokte tijd van 169,77 seconden in de Bolk Transport/Kylix Trial Jumping Almelo zoals de derby door de organisatoren genoemd wordt.

Uitslag

Uitslagen van alle paardenrubrieken 2017

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina