05-04-2017

Heracles Almelo nipt de mindere van Vitesse

'Man of the Match' Brandley Kuwas (foto boven en onder) kon vaak alleen onreglementair afgestopt worden.

ALMELO – De midweekse wedstrijd tussen Heracles Almelo en het Arnhemse Vitesse kan worden ingeschaald als matig maar toch aantrekkelijk om naar te kijken. Er gebeurde veel met vooral veel doelrijpe kansen waarvan er slechts een werd benut door Navorone Foor die daarmee de 0-1 overwinning voor de Arnhemmers veilig stelde.

Heracles kreeg in de eerste helft de meeste kansen. De bij Vitesse teruggekeerde linksback Alexander Büttner had een zware avond. Brandley Kuwas was daarbij zijn plaaggeest die hem met regelmaat dolde en vanaf de achterlijn de bal deponeerde bij spits Samuel Armenteros en linkerspits Kristoffer Peterson. Het vizier stond echter niet scherp en doelman Eloy Room kon erger voor de Arnhemmers voorkomen.
Vitesse stelde daar weinig tegenover, kreeg nauwelijks kansen maar nam wel de leiding na een mistrap van Robin Gosens in de Almelose defensie.  Milot Rashica kon de gemiste bal binnen de zestien oppikken en neerleggen bij de vrijstaande Navarone Foor die doelman Bram Castro kansloos het nakijken gaf (0-1).

Na rust drong Heracles meer aan waarbij de Arnhemmers meer in het defensief gedwongen werden. Reuven Niemeijer was na zijn debuut en doelpunt in de voorgaande gewonnen wedstrijd tegen Sc Heerenveen dichtbij een herhaling. Zijn pegel van afstand eindigde echter buiten bereik van doelman Room tegen de paal.

Daarna kwam de hoofdrol voor scheidsrechter Bax. Hij bestrafte Robin Pröpper twee keer met geel zodat de Heraclied vroegtijdig onder de douche kon. Vooral de tweede gele kaart ontmoette veel kritiek bij vriend en vijand. Een dik halfuur was er nog te gaan en ondanks de minderheid in aantal bleef Heracles het avontuur zoeken in zowel het spel als de wissels. Kristoffer Peterson poogde bij herhaling doelman Room het leven zuur te maken net zoals hij dat deed bij zijn directe tegenstander Kevin Diks. Ook deze werd gestraft met twee keer geel en in de slotfase naar de kleedkamer gezonden. Ook hier kritiek op de tweede gele kaart voor een overtreding die  de naam nauwelijks kon dragen. Vitesse had in de voorgaande minuten al bij herhaling kansen verprutst en ook Castro stond in het Almelose doel zijn mannetje.

De slotfase was er een van alles of niets, maar telkens ontbrak de zuiverheid zodat de Arnhemmers de magere winst toch over de streep trokken.

Heracles-trainer John Stegeman vond beide tweede gele kaarten voor Heraclied Pröpper en Vitesse-speler Diks voorbeelden van gele kaarten waar niemand op zit te wachten. Uitte kritiek op zijn spelers qua eerste helft en en de slordigheden in de eindpass en gaf collega Henk Fräser te kennen dat hij met zijn twee zoons Vitesse komt aanmoedigen in de bekerfinale tegen AZ. Stegeman doelde daarmee op de negende plek die zijn team na vanavond nog inneemt met de kans op de nacompetitie voor Europees voetbal.
Collega Fräser voelde zich na afloop bevrijd van zijn persoonlijke last dat hij met zowel ADO als Vitesse nog nooit van de ‘jongens’ van Stegeman gewonnen had. Hij kondigde ook een gesprek aan met zijn spelersgroep omdat zijn team vooral in de tweede helft uit de organisatie liep te voetballen en teveel op persoonlijke successen uitwas, die er echter niet kwamen. Fräser was zich er van bewust dat de nipte overwinning ook zomaar op een nederlaag had kunnen uitlopen.

Heracles Almelo mag het zaterdag a.s. in de derde wedstrijd binnen een week opnemen in Deventer tegen Go Ahead Eagles. Op vrijdag 14 november ontvangt het AZ met de ex- Heraclieden Wout Weghorst, Iliass Bel Hassani en Ben Rienstra.

Heracles Almelo - Vitesse 0-1